News here

HÍREK

Tízezrek követelik Amerikában, hogy tiltsák be a valódi fegyvereket a forgatásokon

Azután indítottak petíciót, hogy Alec Baldwin színész véletlenül lelőtte filmje operatőrét, aki belehalt a sérülésébe.

Link másolása

Már közel 25 ezren aláírták a valódi fegyverek forgatásokon való használatának betiltását követelő petíciót az Egyesült Államokban. A petíciót azután indították el, hogy Alec Baldwin a Rust című filmje forgatásán lelőtte Halyna Hutchins operatőrt, illetve megsebesítette a rendezőt is. A forgatásokon használt kellékfegyverek sokszor valódiak, csak vaktölténnyel vannak megtöltve, a Baldwin kezébe adott fegyverben azonban éles lőszer volt.

„Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy még egyszer ilyen elkerülhető tragédia nem fog történni. Nincs mentség rá, hogy ilyesmi megtörténhessen a 21. században. A valódi fegyvereknek nincs többé helyük a filmforgatásokon. Ez nem a korai 90-es évek, amikor Brandon Lee-t hasonló módon megölték. Változásnak kell bekövetkeznie, mielőtt további tehetségeket vesztünk el” – áll a petícióban.

A Rust forgatásán történt baleset után több amerikai filmes is jelezte, hogy ő nem használ a forgatásain igazi fegyvert, vagy ha jelenleg használ is, a jövőben nem fog. Pénteken az ABC rendőrségi sorozatának, a The Rookie-nak a készítői betiltották a valódi fegyvereket a szetben, ezután pedig Eric Kripke, az Amazon Prime The Boys című produkciójának showrunnere is jelezte, hogy a jövőben vizuális effektekkel fogják utólag rámontírozni a képre a fegyverek villanását.

Az Easttowni rejtélyek rendezője, Craig Zobel kiemelte: nincs ok arra, hogy a továbbiakban akár csak vaktöltényekkel töltött fegyvereket használjanak a filmekben. „Ezeket egyszerűen teljesen száműzni kell. Ma már vannak számítógépek. Az Easttowni rejtélyek lövései mind digitálisak. Talán észrevehető ez rajtuk, de kit érdekel? Ez egy szükségtelen rizikó” – fogalmazott.

Alec Baldwinra börtönbüntetés várhat

A megyei seriff jelentéséből az derült ki, hogy Alec Baldwinnak a csütörtöki, új-mexikói forgatáson egy segédrendező biztonságosnak minősített fegyvert adott át, amelyről az asszisztens nem tudta, hogy éles lőszerrel van megtöltve. A lövések következtében a 42 éves Halyna Hutchins operatőr halálos sebet kapott a mellkasába, a mögötte ülő 48 éves Joel Souza rendezőt pedig a vállán érte lövés. Souza azóta már elhagyhatta a kórházat.

Bár a halálos sérülést okozó fegyver típusa nem ismert, az ügy irataiban az szerepel, hogy Dave Halls segédrendező találomra kapott fel egy fegyvert a Hannah Gutierrez fegyvermester által egy asztalra előre kikészített három közül, és azt adta át Baldwinnak, jelezve, hogy biztonságos.

A forgatásokon használt számos kellékfegyver csak utánzat, ám vannak köztük valódi fegyverek is, amelyeket vaktölténnyel töltenek meg, így ugyanis életszerűbb és látványosabb a hatás. A vaktöltények annak ellenére, hogy nem tartalmaznak lövedéket, csak lőport, kis távolságon belül halálosak lehetnek. Éppen ezért a kellékfegyvereket használó forgatásokon az előírásoknak megfelelően fegyvermestereket alkalmaznak, akiknek feladata felügyelni a potenciálisan veszélyes eszközök biztonságos használatát.

Bár baleset történt, gondatlanságból elkövetett emberölés miatt Alec Baldwin akár 18 hónap szabadságvesztést is kaphat. A színész ugyanis nemcsak a főszereplője, hanem az executive producere is a készülő filmnek, őt terhelheti tehát a felelősség a forgatáson bekövetkezett halálos balesetért.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbánék hatvanpusztai „palotájáról”, mint a korrupció szimbólumáról cikkezik egy vezető spanyol lap
Az El País szerint „az ingatlan körüli gyanúsítások és milliós kapcsolatok egy olyan rendszert illusztrálnak, amely példátlan büntetést kapott az EU-ban”.
Fotó: elpais.com - szmo.hu
2022. december 04.


Link másolása

Az Orbán család „palotája” a korrupció szimbóluma Magyarországon

- ezzel a címmel jelentetett meg cikket az El País spanyol napilap a magyar miniszterelnök családi tulajdonában álló hatvanpusztai majorságról, amit a Telex szúrt ki.

A lap úgy véli, hogy „az ingatlan körüli gyanúsítások és milliós kapcsolatok egy olyan rendszert illusztrálnak, amely példátlan büntetést kapott az EU-ban”.

A legnagyobb példányszámban eladott spanyol napilap újságíróinak Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő mutatta meg a birtokot.

Az El País a megjelent írásban úgy fogalmaz, hogy a Budapesttől 40 kilométtere fekvő 13 hektáros hatvanpusztai birtok Orbán Győző, Orbán Viktor édesapjának tulajdonában áll, a környező földek pedig a miniszterelnök „gyerekkori barátjáé.”

Szerintük a majorság annak a korrupcióra épülő rendszernek az allegóriája, amelyet az uniós pénzek megvonásával büntetett nemrég az Európai Unió.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Már a Putyin védelmét ellátó szerv is arra jutott, hogy egyre jobban ellenzik a háborút az oroszok
A brit hírszerzés számolt be egy belső használatra készült felmérés sokatmondó eredményeiről.

Link másolása

Drasztikusan csökken ukrajnai "különleges katonai műveletet" támogató oroszok száma egy friss felmérés szerint - derült ki a brit védelmi minisztérium legújabb jelentéséből.

Ebben azt írták, hogy egy független orosz médium állítása szerint hozzáfértek azokhoz az adatokhoz, amelyeket az orosz Szövetségi Védelmi Szolgálat belső használatra gyűjtött. Ezek azt mutatják, hogy

az oroszok 55 százaléka szerint el kellene kezdeni a béketárgyalást Ukrajnával, és csupán 25 százalék támogatja a háború folytatását.

Ezek az eredmények hasonlóak egy ettől független, októberi felmérés eredményeihez, amelyben arra jutottak, hogy a megkérdezettek 57 százaléka áll a békekötés pártján.

Áprilisban még az oroszok 80 százaléka támogatta a háborút, ehhez képest ezek az eredmények drasztikus csökkenést mutatnak.

A brit hírszerzés szerint annak ellenére, hogy az orosz hatóságok igyekeznek irányításuk alatt tartani az információs környezetet, a háború a szeptemberi részleges mozgósítás óta sok orosz számára egyre kézzelfoghatóbbá vált. Mivel nem valószínű, hogy Oroszország a következő hónapokban jelentős harctéri sikereket fog elérni, a Kremlnek egyre nehezebb lesz fenntartani még a hallgatólagos támogatást is a lakosság körében - véli a brit védelmi minisztérium.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Durván megdrágulnak a lakáshitelek 2023-ban, ha beválik a Magyar Nemzeti Bank jóslata
A jelenleginél is sokkal nehezebb lesz hozzájutni saját ingatlanhoz.

Link másolása

Ha valósággá válik a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése, akkor 2023-ra jelentősen megdrágulhatnak a lakáshitelek – írja a Bankmonitor. A Pénzügyi Stabilitási Jelentése szerint a jegybank azzal számol, hogy 2022. végére a lakáshitelek átlagos THM-értéke (teljes hiteldíj-mutató) 12 százalék fölé emelkedhet.

Ha beválik a jegybank jóslata, akkor egy 20 millió forintos, 20 évre felvett lakáshitelre havi 31 ezer forinttal kell majd többet törleszteni. Ez pedig 7,5 millió forint plusz költséget ró azokra, akik saját ingatlant vásárolnak.

Az esetleges drágulást viszont a hitelfelvevők nem egyformán érzékelnék a drágulást. Az egyes bankok hitelköltségei ugyanis nagyon különbözőek. Míg az egyik banknál többet, egy másiknál kevesebbet fizethet a tartozás miatt az ugyan olyan mértékű hitelösszegre.

Egy ilyen mértékű drágulás azt jelentené, hogy az átlagos havi törlesztő összege a december eleji 189 ezer forintról 220 ezer forint fölé nőne 2023. januárra, ami a teljes futamidő alatt csaknem 7,5 millió forint plusz kiadás lenne.

– írja a portál.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Tantermet biztosítanak a kirúgott tanároknak Iványi Gáborék, hogy a végzős diákjaikat felkészíthessék
Eszközöket, de minden más feltételt is biztosítanak annak érdekében, hogy a végzősök sikeresen készülhessenek az érettségire.

Link másolása

A Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium tantermeket ajánlott fel a kirúgott pedagógusoknak, hogy a végzős osztályokat oktatók fel tudják készíteni a diákjaikat az érettségire. A felhívást azután tették közzé, hogy a Belügyminisztérium elbocsátott a fővárosban nyolc olyan tanárt, akik polgári engedetlenséggel hívták fel a figyelmet az oktatás helyzetére.

Az intézmény vezetője, Pizarro-Iványi Júlia a Facebookon osztotta meg, hogy az Iványi Gábor egyháza, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által fenntartott intézmény hogyan segítené a kirúgott, de végzőst osztályt oktató tanároknak.

A hét bizonyos napjain 8 tantermet, 2 interaktív táblát, számítógépeket és minden más feltételt is biztosítanak.


Link másolása
KÖVESS MINKET: