HÍREK
A Rovatból

„Tényleg hagyjuk ezt már” – otthagyta az interjút Göd újonnan megválasztott polgármestere, amikor az akkumulátorgyárról kérdezték

Kammerer Zoltán nem szeretett volna válaszolni a legkényesebb kérdésekre, így arra sem, korábban polgármesterként engedélyezte-e volna a beruházást.

Link másolása

Nem sikerült túl jól Kammerer Zoltán első interjúja, amit gödi polgármesterként az ATV-nek adott. A háromszoros olimpiai és világbajnok kajakos a Heti Napló riporterével ült le, de a Facebookra kikerült vágatlan videó szerint

felállt és otthagyta a beszélgetést, amikor feltettek neki egy kérdést a sok vitát kiváltott gödi akkumulátorgyárral kapcsolatban.

Balogh Judit először a Fideszhez való viszonyáról kérdezte a frissen megválasztott vezetőt. Kammerer elmondta: valóban felmerült, hogy a kormánypárt színeiben legyen polgármester, de ezt végül nem érezte szükségesnek. A Fidesz és az egységes ellenzék sem állított egyébként jelöltet Gödön, a kormánypárt korábban azt közölte: kiváló jelöltnek tartják a volt olimpikont, akit megválasztása esetén segíteni fognak.

Később rátértek a Samsung akkumulátorgyárának ügyére is, ami jó ideje forró témának számít a városban, a helyiek ugyanis jó ideje panaszkodnak a zajra, a környezetszennyezésre és a nagy forgalomra. Erre Kammerer Zoltán úgy reagált:

„A gyár nem jönni fog, hanem már itt van, jelen van, tevékenykedik a városunkban. Be kell tartaniuk mindenféle előírást, és akkor együtt lehet velük működni.”

Balogh ezután emlékeztette a polgármestert, hogy a gyárról már bebizonyosodott, hogy nem tartja be a szabályzásokat: betemették a vízminőség monitorozására való kutakat, amire Kammerer válaszul elmondta, hogy a városnak „saját monitoring kútjai lesznek”.

A polgármester arra nem válaszolt egyértelműen, hogy támogatta volna-e a beruházást, ha korábban is ő vezette volna a várost. Azt viszont elmondta, hogy az előző Samsung-gyár bezárásakor még tüntettek a helyiek, mert féltek attól, hogy mi lesz, ha elmegy az ipar és a munkalehetőség.

Balogh ezután megkérdezte, lehet-e ebben a kérdésben semlegesnek maradni, Kammerer Zoltán ekkor vált idegessé: a mikrofonért nyúlt és felállt:

„Na jó, tényleg hagyjuk ezt már, figyelj, tudom, hogy miről van szó…”

– közölte, majd kisétált a teremből:

Videón az ominózus interjú:

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
1200 körüli tanár felmondásáról és kényszermegoldásokról beszél a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
A kormány által létrehozott szervezet első embere jóval magasabb számot mondott, mint Gulyás Gergely, de még a szakszervezetek várakozásainál is több távozó pedagógusra számít.

Link másolása

1000-1500 közötti tanár felmondásával számol a státusztörvény bevezetése miatt Horváth Péter – erről az Inforádióban beszélt a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

Horváth úgy fogalmazott: „Nagyjából úgy tűnik, hogy 1000-1500 közötti számú, nagyjából 1200 pedagógus élt a lehetőséggel, hogy felmentsék”. Pontos adat csak csütörtökön lesz az oktatásügyi államtitkárságtól a Klebelsberg Központ (KK) segítségével, ahová érkezniük kell a felmentésről szóló nyilatkozatoknak.

Országszerte történhettek felmondások, de Horváth Péter szerint Budapesten válthatnak a legtöbben, mert „itt több a lehetőség”. A pedagóguskar elnöke a kormány tagjaival ellentétben a tanárhiányt is elismeri, szerinte

„nem túlságosan nagy az esélye, hogy mindenki azonnal és gond nélkül pótolható”.

Szerinte lehetnek majd csoportösszevonások, szűkülnek a délutáni lehetőségek az iskolában, illetve nőhet a túlóraszám, ami nagy megterhelés lesz, az állományban gyakoribb elfáradást és több megbetegedést is okozhat. Hozzátette:

„Nagyon jó lenne az, ha lenne mégiscsak tartalék a központi költségvetésben, ami lehetővé tenne januártól egy nagyobb béremelést, a 10 százalék a diplomás átlagbérhez való felzárkózást nem tudja megindítani.”

Múlt héten a kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter 700 lehetséges távozó tanárról beszélt, de még velük kapcsolatban is úgy fogalmazott, lehet, hogy néhányan más iskolába távoznak. Szerinte ez kevesebb, mint az év elején megszokott szám, ami a státusztörvény sikerességét bizonyítja.

A pedagógusok múlt péntekig, szeptember 29-éig mondhattak fel kedvező feltételekkel a sokat vitatott törvény miatt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Belügyminisztérium: a pedagógusok több, mint 99 százaléka elfogadta az új jogviszonyt
Ennél pontosabb számot egyelőre nem tudnak mondani, mert postán még érkezhetnek felmondások, de azt írták, az már látszik, hogy az oktatás megszervezése sehol sincs veszélyben.

Link másolása

A pedagógusoknak szeptember 29-ig, vagyis múlt péntekig kellett arról nyilatkozniuk, elfogadják-e a státusztörvény kínálta új jogállást, vagy távoznak a közoktatásból.

Megkeresésünkre a Belügyminisztérium azt közölte, mivel a nyilatkozatot 2023. szeptember 29-én éjfélig postán is feladhatták, a postai kézbesítés egy szokásos idejéig végleges adatok nem állnak a rendelkezésükre. Azonban az eddigi adataik szerint

"a pedagógusok több, mint 99 százaléka elfogadta az új jogviszonyt, ezért kijelenthető, hogy az oktatás megszervezése sehol nem veszélyeztetett."

A KSH előzetes adatai szerint a 2022/2023-as tanévben összesen 147.199-en dolgoztak főállásban a köznevelésben és az iskolarendszerű szakképzésben. Az 1 százalékuk nagyjából 1500 pedagógust jelenthet.

Ez közel áll ahhoz a számhoz, amiről a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke beszélt az Inforádióban.

Horváth Péter szerint "nagyjából úgy tűnik, hogy 1000-1500 közötti számú, nagyjából 1200 pedagógus élt a lehetőséggel, hogy felmentsék."

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke úgy gondolja, Budapesten válthatnak a legtöbben, mert a fővárosban "több a lehetőség".

Azok, akik otthagyják a közoktatást, október 31-ig dolgoznak, november 1-től pedig a felmentési idejüket töltik majd. Munkaviszonyuk november végén szűnik meg. Vagyis az iskoláknak egy hónapjuk van, hogy pótolják a kiesőket.

A távozókról végleges adatokat korábban csütörtökre ígért a kormány.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Rosszul lett a mentős, saját esetkocsiját riasztották hozzá, de nem tudták megmenteni az életét
Frigyes Gábor 23 éve szolgálta odaadóan hivatását, először a Központi, majd a Pesthidegkúti Mentőállomáson, de a Zsámbéki mentőknek is gyakran besegített.
Fotó: Nagy Bogi - szmo.hu
2023. október 03.


Link másolása

45 éves korában elhunyt a mentős, aki 23 évig szolgálta odaadóan a hivatását.

Az Országos Mentőszolgálat a Facebook-oldalán közölte, hogy Frigyes Gábor még szeptember közepén lett rosszul otthonában.

A mentőshöz rögtön riasztották a saját esetkocsiját. Az életmentők kiemelt figyelemmel látták el kollégájukat, majd kritikus állapotban szállították kórházba, ahol azonnal megoperálták.

Kollégái napokig reménykedtek a gyógyulásban, de a mentőápoló életét végül sajnos nem lehetett megmenteni.

„Gábor 23 éve szolgálta odaadóan hivatását, először a Központi, majd a Pesthidegkúti Mentőállomáson, de a Zsámbéki mentőknek is gyakran besegített. Jellegzetes megjelenése, végtelen türelme és rendkívüli szakmai felkészültsége tette felejthetetlen karakterré, aki több ezer rászorulón segített. Az életmentők október 4-én, 18 órai kezdettel közös gyertyagyújtással búcsúznak bajtársuktól”

– írták a Facebookon.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Hajszálnyira leszünk a 30 foktól kedden – október első hetében is folytatódik a nyár
A maximum hőmérséklet nem lesz messze az eddigi rekordtól.
Fotó: Ilo / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2023. október 02.


Link másolása

Tovább tart az őszi nyár október első napjaiban is.

Kedden a legmagasabb hőmérséklet 23 és 29 fok között alakul az országban

– írja az Időkép.

Az előrejelzés szerint folytatódik a napos, csapadékmentes idő. Kedd hajnalra helyenként párássá, ködössé válhat a levegő, 5 és 14 fok közé hűlhet a levegő. A déli szél feltámad, északnyugaton néhol felerősödik.

A 29 fokos csúcshőmérséklettel egyébként kedden nem sokkal maradhatunk el az október 3-i mindenkori magyarországi melegrekordtól. 2020-ban ezen a napon a Baranya megyei Kémesen 30,8 fokot mértek.

Szerdától aztán néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet, egy hidegfront érkezik. Megnövekszik a felhőzet és elszórtan, főként a délen és délnyugaton eső, zápor, esetleg egy-egy zivatar várható. Az északnyugati szél többfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A hőmérséklet azonban még későnyárias marad: napközben 20 és 26 fok közé melegedhet a levegő.

Link másolása
KÖVESS MINKET: