HÍREK
A Rovatból

Teljesen kiszoríthatják Magyarországot az uniós döntéshozatal érdemi részéből a német-francia reformterv alapján

Ma mutatják be a javaslatot, amely egyszerűsített uniós intézményi rendszert, az EP-képviselők és biztosok számának csökkentését és a nemzeti vétójogok megszüntetését irányozza elő.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2023. szeptember 19.


Link másolása

Nagyon komoly intézményi reformtervezetet mutat be a francia és a német kormány kedden, amelyben konkrét javaslatokat vázolnak fel annak biztosítására, hogy az EU kormányozható maradjon - írja a Portfolio.

Az uniós ügyekkel foglalkozó miniszterek kedden az Általános Ügyek Tanácsának ülésén vesznek részt, ahol két különböző javaslattal foglalkoznak majd az Európai Unió intézményi reformja és az uniós rendszerek átalakítása kapcsán. Az egyik Spanyolország kezdeményezése, amely arra tesz javaslatot, hogy a katalán, a baszk és a galíciai nyelvek legyenek hivatalosan is elismerve az EU-ban, így minden dokumentumot ezekre a nyelvekre is le kellene fordítani.

A másik azonban sokkal komoly hullámokat vethet a közeljövőben, ugyanis egyszerűsített uniós intézményi rendszer, az EP-képviselők és biztosok számának csökkentése, valamint a nemzeti vétójogok megszüntetése szerepel benne.

A legfontosabb konkrétumok a következők:

 • Többsebességes Európa: Az EU négy koncentrikus körön belül működne tovább (a belső kör, az EU, a társult tagok és az Európai Politikai Közösség),
 • EU bővítése: Az EU bővítésének céldátuma 2030, a következő Bizottság már készítse elő az EU-t a bővítésre addigra,
 • Egy nagyobb EU működtetése: Nagyobb uniós költségvetés, az uniós kifizetések jogállamisághoz való szigorúbb kötése, a Tanácsban a többségi szavazás felé való elmozdulás, valamint egy új felügyeleti szerv létrehozása, amely az uniós intézmények személyzetének pénzügyi feddhetetlenségét vizsgálná.

  Magyarország szempontjából a legjelentősebb javaslat az, hogy az együttműködni akaró tagállamok kategóriájában megszűnhetnek a tagállami vétók.

  Így például Budapest nem szólhatna bele Ukrajna támogatásának kérdésébe és más hasonló jellegű témakörökbe sem, így teljesen kiszorulhatna az uniós döntéshozatal lényegi részéből.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Népszerű
  Ajánljuk
  Címlapról ajánljuk


  HÍREK
  A Rovatból
  A Gulyáságyú Média bement abba a titokzatos bérházba, ami előtt Orbán számolta a húszezreseket
  A soklakásos épületben több ismert embernek is van apartmanja, köztük egy fideszes meggyőződését nem titkoló, a Fidesz rendezvényein korábban többször is fellépő veterán popzenész is.

  Link másolása

  A 444.hu egy rövid videót mutatott meg kedden arról, ahogy munkatársaik Orbán Viktort igyekeznek kérdezni egy ferencvárosi bérház előtt.

  A honlap szerint a miniszterelnök mostanában minden kedd reggel beugrik egy órára ebbe a kérdéses Bakáts utcai házba.

  A kormányfő a 444.hu videójában zavartnak tűnt, nem válaszolt a lap kérdéseire, helyette tíz- és húszezer forintos bankjegyek számolgatásába fogott az utcán, majd eltűnt a kérdéses bérházban.

  Ezek után a Gulyáságyú Média ellátogatott az ominózus bérházba, ahol ezt találták:

  - több lakó is látta már az épületben a Orbán Viktort.

  - beszéltek a közös képviselővel, aki elzárkózott attól, hogy bármilyen információt is kiadjon Orbán látogatásáról.

  - a soklakásos épületben több ismert embernek is van apartmanja, köztük egy fideszes meggyőződését nem titkoló, a Fidesz rendezvényein korábban többször is fellépő veterán popzenész is.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  HÍREK
  A Rovatból
  Megvan, mennyi lehet a novemberi nyugdíjemelés, viszont a prémium még 2025-ben is kérdéses
  A Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntő ülését követően egy órával nemcsak a szokásos közleményét tette közzé, hanem a harmadik negyedéves Inflációs Jelentés két legfontosabb adatát is: a GDP-re és az infláció alakulására vonatkozó előrejelzésüket.

  Link másolása

  A jelentés adatai szerint bőven a kormányzat által várt 15 százalék felett lesz az idei éves infláció, az MNB az idén 17,6-18,1 százalékos éves átlagos inflációt vár.

  Mivel az MNB szakemberei ilyen adatokkal várják az idei pénzromlási ütemet, ez azt jelenti, hogy

  2,6 és 3,1 százalék közötti nyugdíjkorrekcióra mutatkozik a legnagyobb esély, ami az átlagnyugdíj szintjén havi 4700-5600 forint körüli többletet jelenthet.

  Az viszont már régóta nem újdonság, hogy idén esély sem mutatkozik a nyugdíjprémium kifizetésére, ellenben új fejlemény, hogy ez jövőre is meglehetősen kérdéses. Sőt, még a 2025-ös év prémiumát is nagy kérdőjelek övezik.

  (via Mfor)


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  A Rovatból
  Elájult a férfi prosti egy lengyel pap által szervezett szexorgián, ezek után nem engedték be a mentőket a parókiára
  A parókián rendezett összejövetel annyira eldurvult, hogy a meghívott férfi prostituált egyszer csak elájult. Az igazi botrány azonban akkor tört ki, amikor az egyik pap, Tomasz Z. félve a következményektől, elállta a mentők útját, akik egészen addig nem tudtak bemenni a lakásba, amíg a rendőrök erőszakkal meg nem nyitották az utat.

  Link másolása

  A lengyel sajtóban nagy visszhangot váltott ki, hogy Dąbrowa Górnicza városában a parókián rendezett szexpartit a katolikus egyház papja. Az összejövetel viszont annyira eldurvult, hogy a meghívott férfi prostituált egyszer csak elájult.

  Az igazi botrány azonban akkor tört ki, amikor az egyik pap, Tomasz Z. félve a következményektől, elállta a mentők útját, akik egészen addig nem tudtak bemenni a lakásba, amíg a rendőrök erőszakkal meg nem nyitották az utat.

  A hatóságok eljárást indítottak az ügyben, mert a törvény bűncselekménynek tekinti, ha valaki nem nyújt segítséget egy egészségügyi vészhelyzetben lévő személynek. Ez akár háromévnyi szabadságvesztés is kiszabható ilyen esetben.

  "Elnézést kérek mindazoktól, akiket érintett és elszomorított, vagy akár megbotránkoztatott a helyzet. Imádkozzunk a botrányos cselekedetet elkövető testvérünk megtéréséért"

  – írta levelében Sosnowiec egyházmegye lengyel püspöke, a „Dąbrowa Górnicza-i fájdalmas eseményre” reagálva.

  (via 24.hu)


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  A Rovatból
  Megszületett a döntés - bejelentésre készül a kormány
  Ezt írta a Facebookon: „Döntött a kormány” , a képen pedig ez áll: „Hamarosan bejelentés!” Utána kikerült egy videó is a nyugdíj-kiegészítésről.

  Link másolása

  Ma Kormányinfót tart Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter, de már délelőtt posztolt Orbán Viktor a Facebookon, ami azt sejteti, hogy a kormányülésen döntés született valamiről, és ezt be is jelentik ma.

  Ezt írta: "Döntött a kormány" , a képen pedig ez áll: "Hamarosan bejelentés!"

  Később kitett egy videót is:

  Ezt írták alá: Novemberben átlagosan félhavi nyugdíj-kiegészítést fizetünk az időseknek!


  Link másolása
  KÖVESS MINKET: