hirdetés

HÍREK

Szlovákia is kiutasított három orosz diplomatát, Moszkva „mélységesen csalódott”, válaszlépésre készülnek

A kormányfő a lépést a geopolitikai helyzettel és a csehországi történésekkel indokolta. A közlemény szerint a szlovák kormány prioritása, hogy garantálják az ország és lakosai védelmét.
MTI, fotó: MTI/EPA/Jakub Gavlak - szmo.hu
2021. április 22.

hirdetés

Hét napon belül be kell fejeznie tevékenységét három, Szlovákiában szolgálatot teljesítő orosz diplomatának, és el kell hagyniuk az országot - jelentette be Eduard Heger szlovák miniszterelnök Pozsonyban tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön.

A döntésre reagálva Moszkva "mélységes csalódásának" adott hangot, szlovák ellenzéki pártok pedig élesen bírálták Heger bejelentését.

A szlovák miniszterelnök sajtótájékoztatóján részt vett Ivan Korcok külügyminiszter és Jaroslav Nad védelmi miniszter is.

A kormányfő a lépést a "geopolitikai helyzettel" és a "csehországi történésekkel" indokolta.

"A geopolitikai térségünkben fennálló helyzetre és az aktuális csehországi történésekre (...) való tekintettel, továbbá a szövetséges országok szolgálataival együttműködő hírszerzői forrásaink információinak alapos kiértékelése után szeretném bejelenteni, hogy hét napon belül három, Szlovákiában szolgálatot teljesítő orosz diplomatának be kell fejeznie tevékenységét, és el kell hagynia az országot" - szögezte le Eduard Heger közleményében, amelyet a szlovák kormányhivatal az MTI-nek is eljuttatott.

A miniszterelnök egyúttal ismételten szolidaritását fejezte ki Csehországgal, melyet teljes támogatásáról biztosított.

A közlemény szerint hangsúlyozta:

hirdetés
a szlovák kormány prioritása, hogy garantálják az ország és lakosai védelmét.

Hozzáfűzte: ehhez hozzátartozik a biztonsági kockázatok kiértékelése is annak érdekében, hogy a Szlovákiában működő diplomáciai missziók a szlovák törvényekkel és a nemzetközi megállapodásokkal összhangban tevékenykedjenek.

A közleményben a miniszterelnök megerősítette, hogy Szlovákia érdekelt az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok építésében, oly módon, hogy azok alapja a kölcsönös tisztelet legyen.

A három orosz diplomata kényszerű távozásával kapcsolatos döntésre, a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint az orosz külügyminisztérium "mélységes csalódásának" hangot adva reagált, ugyanakkor jelezte: a válaszlépés nem várat sokáig magára. Moszkva csalódott az ellenséges lépés miatt, amellyel Pozsony "hamis szolidaritást" mutatott Prágával egy megkonstruált ügyben - mondta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő. Oroszország pozsonyi nagykövetsége a közösségi profilján közzétett állásfoglalásában elutasította a külképviselet dolgozóit ért gyanúsításokat, és a szlovák kormány döntését a két ország hagyományosan jó viszonyával ellentétesnek jellemezte.

A miniszterelnök által bejelentett döntést szlovák ellenzéki pártok is éles bírálattal illették. A pozsonyi parlament legnagyobb ellenzéki pártja, az Irány (Smer-SD) elutasította a döntést, és felszólította a kormányt: azonnal nevezzék meg annak okait. Az Irány elnöke, Robert Fico azt mondta: "bebizonyosodott, hogy a szlovák kormány amerikai ügynökök kormánya". A kiutasítást a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) "értelmetlen játéknak", illetve "naiv hülyeségnek", a Peter Pellegrini által vezetett Hang (Hlas-SD) pedig meglepetésnek minősítette.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Lánczi András: Karácsony nem készült el időre a doktorijával, ezért az egyetemi állását meg kellett szüntetni

„Úgy távozott az egyetemről, mint aki képtelen az elvárt teljesítményeket elérni” – írta a főpolgármesterről a Corvinus rektora.
Fotó: MTI/Mónus Márton - szmo.hu
2021. május 16.

hirdetés

"Karácsony Gergely jogi értelemben feloldozott, így elmondhatom a puszta tényeket az ő Corvinus Egyetemen töltött éveiről" - írja a Mandiner.hu oldalon közzétett levelében Lánczi András.

Elmondása szerint Karácsony Gergely is annyi támogatást és bizalmat kapott, mint más fiatal és alulfizetett oktató. Lánczi András leírta, hogy ő vette fel az egyetem Politikatudományi Tanszékére azzal az ígérettel, hogy megoldja a módszertani képzési feladataikat.

Karácsony ekkor már az egyetem Szociológia Tanszékén volt PhD hallgató. Előzőleg már dolgozott a Mediánnál, a Norvég Alapnál is és úgy tűnt, hogy tudományos pályára készül.

Azonban 2012-ben lejárt az a nyolc év, ami rendelkezésére állt ahhoz, hogy megszerezze a doktori címét. Ezért Lánczi közölte vele, hogy meg kell szüntetnie az egyetemi állását.

Mivel Karácsony azt mondta, hogy már nem sok munka van a dolgozatából, felajánlotta neki, hogy menjen fizetés nélküli szabadságra és nyújtsa be a doktoriját. Mivel két év után sem lett meg a doktori, így megszűnt a munkaviszonya.

"Másként fogalmazva, az egyetem minden támogatást megadott neki, de ezzel a lehetőséggel ő nem tudott élni. Úgy távozott az egyetemről, mint aki képtelen az elvárt teljesítményeket elérni" - írta a cikkben.

hirdetés

A nyelvtudásáról azt írta, hogy Karácsony nem volt egyedül, mert akkoriban az idegen nyelv oktatása igen gyenge volt az egyetemen is.

"Nyelvvizsgával is lehet valaki megszólalásra képtelen idegen nyelven. Persze tudjuk, hogy ma már nem egy politikusnak a magyar helyesírás is gondot okoz. Kezdjük az alapoknál, különben az idegen nyelvekkel sem fog menni" - áll a cikkben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Olasz dokkmunkások megtagadták az Izraelnek szánt fegyverek berakodását

A szakszervezet tagjai azt közölték: nem kívánnak bűnrészesek lenni a több száz civil áldozattal járó rakétatámadásokban.
Címkép: Robert Pittman/Flickr - szmo.hu
2021. május 16.

hirdetés

Az olaszországi Livorno városában kikötői munkások nem voltak hajlandóak egy hajóba berakodni Izrael államnak szánt fegyverszállítmányt, írja az Orientalista.

A dokkmunkások ezzel a Gázai övezetet érintő izraeli rakétatámadások ellen tiltakoztak. Olaszország évek óta szállít fegyvereket és haditechnikai eszközöket Izraelnek.

A több százezer tagot számláló Unione Sindacale di Base szakszervezet közleményt adott ki, miszerint a fegyvereket feltételezhetően a palesztinok ellen használnák fel, abban a konfliktusban, aminek már így is több száz civil áldozata van, köztük sok gyerek is.

A livornói kikötő pedig nem kíván bűnrészes lenni ebben – tették hozzá.

Végül a hajó el tudta hagyni a kikötőt, a szakszervezetek azonban arra készülnek, hogy az olasz kikötők közötti szorosabb együttműködés kialakításával megakadályozzák az olasz fegyverszállítmányok Izraelbe jutását.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Szórólapokkal akarják Hadházy Ákost lejáratni Zuglóban

„Az ismeretlen megrendelőnek azt üzenném, hogy ez így nagyon gyenge, a propagandasajtó ennél sokkal cifrább hazugságokkal is próbálkozott már ellenem” – reagált a politikus.
Fotó forrása: Hadházy Ákos Facebook - szmo.hu
2021. május 16.

hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, Hadházy Ákos független képviselő is elindul az ellenzéki előválasztáson Zugló képviseletéért. A posztért többek között Tóth Csaba szocialista országgyűlési képviselő is versenybe indul.

Most Hadházy a közösségi oldalán írta meg, hogy valakik "Áruló Ákos" címmel szórólapokkal igyekeznek őt lejáratni. A lapon arról írnak, hogy a politikus eddig 7 évet a Fideszben, 4 évet az LMP-ben politizált, két évig "senkinek se kellett", most pedig a Momentum színeiben indul. A szöveg szerint eddig mindenhol mindenkit elárult, és a szöveg írói szerint Zugló sem fontos neki.

Hadházy erre reagálva azt írja:

"Ezeket a szórólapokat terjeszti valaki Zuglóban. A papírokon – törvénytelenül – nem szerepel, hogy ki a kiadó. Remélem, a helyi Fidesz próbál így beavatkozni az előválasztási küzdelembe, a másik lehetőség ugyanis nagyon szomorú lenne. Mindenesetre az ismeretlen megrendelőnek azt üzenném, hogy ez így nagyon gyenge, a propagandasajtó ennél sokkal cifrább hazugságokkal is próbálkozott már ellenem!"

A papírok tartalmával kapcsolatban pár megjegyzés:

hirdetés

1) Ha valaki a pártjában mocskos korrupcióról szerez tudomást és elhallgatja, azt nem lojalitásnak, hanem cinkosságnak hívják.

2) Azt, ha valaki név nélkül küld ilyen cetliket, azt ócska gyávaságnak hívják.

3) A trafikügynél csak két választásom volt: vagy a pártomat árulom el, vagy a hazámat és a magyar embereket. Természetes, hogy az elsőt választottam.

4) Az LMP-t nem árultam el, hanem a pártok közötti együttműködésért küzdöttem 2018-ban, ezért az etikai bizottság ki akart zárni – ezt nem vártam meg.

5) Szerencsére ma már az LMP is rájött, hogy szükséges az együttműködés. Ezért van előválasztás. Az előválasztás, a vele járó verseny és viták ellenére jó dolog, hiszen remélhetőleg minden körzetben több jelöltből lehet megtalálni a legjobbat, aki majd egyedüli ellenzékiként indul a Fidesz ellen.

6) A zuglói szocialista jelöltnek javaslom, hogy ha nem ő küldi alapokat (nagyon remélem, hogy nem ő az), akkor forduljon az előválasztást felügyelő bizottsághoz!

Én elkötelezett vagyok amellett, hogy 2022-ben legyőzzük a Fideszt. Sőt,

ennél többet is szeretnék: VALÓDI VÁLTOZÁST! Nem csak lecserélni akarjuk a fideszeseket, beleülni a székükbe, hanem az egész rendszert akarjuk leváltani, új politikai kultúrát teremteni! Ez egyebek mellett azt is jelenti, hogy elutasítjuk az ilyen módszereket, azokat pedig, akik mégis alkalmazzák, eltanácsoljuk a közélettől."

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Sok helyen elfogadják a mobiltelefonra letölthető védettségi igazolást, de vannak szálláshelyek, ahol még kivárnak

Az RTL Híradó beszámolója szerint van, ahol ellenőrzik az applikáción szereplő QR-kódot, de van, ahol elég csak felmutatni a telefont egy arcképes igazolvánnyal együtt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 16.

hirdetés

A legtöbb helyen elfogadják a péntek óta mobiltelefonra letölthető védettségi igazolást.

Az RTL Híradó tapasztalatai szerint

van, ahol ellenőrzik az applikáción szereplő QR-kódot, de van, ahol elég csak felmutatni a telefont egy arcképes igazolvánnyal együtt.

A szálláshelyek egy része azonban egyelőre még kivár - mert még nem jelent meg az applikáció kezeléséről szóló jogszabály. Ezért több helyen csak a plasztik kártyát fogadják el. Bíznak benne, hogy hamarosan a negatív teszttel is mehetnek vendégek a szálláshelyekre.

A felhasználók közül volt, aki arról számolt be, hogy nem mindig működik az applikáció.

VIDEÓ: AZ RTL Híradó beszámolója

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: