hirdetés

HÍREK

Szlávik: Néhány napos kedvező számokra nem lehet alapozni, hogy jól állunk a járványban

Az infektológus óvatos lenne a színházak, mozik nyitásával is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 21.

hirdetés

Müller Cecília az operatív törzs keddi tájékoztatóján arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámának tetőzése után enyhe csökkenés figyelhető meg. Az országos tisztifőorvos kiemelte az oltások jelentőségét is.

Szlávik János infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa azonban még óvatosságra intene a számokkal kapcsolatban.

Szlávik hisz abban, hogy a szennyvízben mért koronavírus koncentrációja jól mutatja a járvány alakulását, ez azonban nem csökken kellő mértékben. A Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa az ATV Start című műsorában aggasztónak nevezte, hogy egy-két városban emelkedik is a szennyvíz-koncentráció.

Az infektológus szerint 3-3,5 millió beoltott már befolyásolja a járvány alakulását, azonban a vírus dinamikája is mutathatja, hogy csökkennek a számok. Hozzátette,

néhány napos kedvező számokra nem lehet alapozni azt, hogy ennyire jól állunk a járványban.

A szabadtéri, például a teraszok nyitását indokoltnak tartja. Azonban a színházak, mozik nyitásával már óvatos lenne, mert beltéren nagyon tud terjedni a vírus.

hirdetés
Beltéren, ha egy szuperterjesztő maszk nélkül van, akár 100 embert is meg tud fertőzni

– mondta.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Dobrev Klára: Nem kell kétharmad a NER lebontásához

A DK politikusa szerint „repedezik a buborék”, amivel a Fidesz körbevette a szavazóit, és sok az elégedetlenkedő.
Fotó: Dobrev Klára/Facebook - szmo.hu
2021. május 07.

hirdetés

Dobrev Klára a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában arról beszélt, hogy szerinte „az egyik legmagasztosabb politikai feladat”, ha valaki kormányfő lehet.

Szerinte ilyen feladatnak csak megfelelő csapattal lehet nekivágni. Mint mondta, ellenzéki ellenfeleiről nem fog rosszat mondani, mert a fő cél Orbán Viktor és rendszere legyőzése.

Szerinte az Orbán utáni világban a miniszterelnöknek három tulajdonsággal kell rendelkeznie. Az első a szakmai felkészültség és tapasztalat. Azt mondta: államigazgatásban dolgozott, ezt tanította az egyetemen, ilyen tanácsokat adott kormányoknak egész életében. A második pont az elszánt határozottság.

A NER lerombolásában nagyon kemény döntéseket kell hozni, nincs helyük mosolygó kompromisszumoknak.

Szerinte Magyarország mára elveszítette szövetségesei jó részét, vissza kell építeni a reputációját, ez pedig a harmadik.

Arról is beszélt, hogy Orbán Viktor után nagyon nehéz lesz kormányozni. „Az ellenzék meg tudja nyerni a választásokat”, de ez nem elég, megértően és empatikusan kell kormányozni, másik oldalról határozottan kell érvényesíteni a demokratikus elveket - tette hozzá.

hirdetés

Közölte: nem az országgal, nem az emberekkel van baj, mindenkinek van jobb és rosszabb oldala is. Egy kormánynak óriási felelőssége abban, hogy az emberek melyik énjére játszik rá, az ellenségkeresést, a gyűlölködést erősíti-e, mint a Fidesz, vagy az összetartást.

Ha Orbán pusztán a teljesítményével akart volna választást nyerni, akkor nemhogy kétharmada, egyszerű többsége se lett volna, de egy ponton úgy döntött, hogy elhallgattatja azokat, akik mást tudnának mondani.

Szerinte repedezik a buborék, amivel a Fidesz körbevette a szavazóit. Amikor ténylegesen baj van, mint a járványban, akkor kiderül, hogy a király meztelen, nem tud kormányozni.

Az elmúlt hónapokban dolgoztak szakértőkkel, hogy ha nincs kétharmada az ellenzéknek, de meggyőző többséggel kormányt alakít, akkor hogyan lehet lebontani a NER rendszerét. Erről azonban egyelőre nem akart beszélni, mert nem akart „helyzeti előnyt adni” a Fidesznek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Mégis legálisan lehallgathatják az egészségügyi dolgozókat

A munkájukat bármikor ellenőrizhetik a megbízhatósági vizsgálat keretein belül, sőt ehhez még a beleegyező aláírásuk sem szükséges.
Fotó: MTI/Rosta Tibor - szmo.hu
2021. május 07.

hirdetés

Korábban mi is írtunk róla, hogy kikerült egy úgynevezett megbízhatósági vizsgálat tervezete, aminek keretében az egészségügyi dolgozókkal egy nyilatkozatot akartak aláírni a munkáltatók. Ezzel a nyilatkozattal az aláíró beleegyezett volna abba is, hogy akár a telefonját is lehallgassák. Később a Párbeszéd parlamenti képviselőjével, Szabó Tímeával azt közölték, "adminisztrációs" hiba volt a levél, nem kell semmit aláírnia a dolgozóknak.

Mint kiderült, az valóban igaz, hogy nincs szükség bárminek az aláírására, de ettől függetlenül nem nyugodhatnak meg. Kontrát Károly belügyi államtitkár válaszában a következőt írta Szabó Tímeának:

„a Rendőrségről szóló törvény 2021. január 1-jétől hatályos módosítása alapján az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állók megbízhatósági vizsgálat alá vonhatóak.

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény alapján ehhez nem szükséges hozzájáruló nyilatkozat aláírás.”

Ez lényegében azt jelenti, hogy az egészségügyi dolgozókat akár a hozzájárulásuk nélkül is ellenőrizheti az NVSZ.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Putyin szerint a Szputnyik V annyira hatásos, mint a Kalasnyikov gépkarabély

Nem az orosz elnök az egyetlen, aki ezzel a hasonlattal él.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 07.

hirdetés

Putyin csütörtökön egy videókonferencián beszélt többek között a vakcinákról is, és azt mondta, hogy

szerinte a Szputnyik V annyira hatásos, mint a Kalasnyikov gépkarabély.

Az online bejelentkezésen részt vett Tatjána Golikova miniszterelnök-helyettes is.

Nem az orosz elnök az első, aki ilyen hasonlattal élt. Korábban egy osztrák orvos is a kalasnyikovot említette példának, amikor az orosz vakcina hatásosságát fejtegette - írja a BBC.

Mint arról mi is beszámoltunk, bejegyezték Oroszországban az egyadagos Szputnyik-oltást is. Ennek hatásossága 79,4 százalék.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Az AstraZeneca helyett más vakcinát javasolnak a 40 év alattiaknak Nagy-Britanniában

A vizsgálatok szerint a fiatalabbaknál valamivel nagyobb a vérrögképződés kockázata az AstraZeneca oltóanyagának beadása után.
MTI, fotó: MTI/Mónus Márton - szmo.hu
2021. május 07.

hirdetés

A brit kormány egyesített oltásügyi bizottsága (JCVI) azt javasolta pénteken, hogy a 18-39 éves korosztálynak az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina helyett lehetőség szerint más oltóanyagokat ajánljanak fel.

Az indoklás szerint a vizsgálatok arra vallanak, hogy a fiatalabb korcsoportokban valamivel nagyobb a vérrögképződés egy igen ritka típusának előfordulási kockázata az Oxford/AstraZeneca-oltóanyag beadása után, mint a 40 év felettiek esetében.

A JVCI a múlt hónapban azt javasolta, hogy az Oxford/AstraZeneca-vakcina helyett a 18-29 év közöttieknek ajánljananak fel más oltóanyagot. A pénteken ismertetett állásfoglalásban ezt az ajánlást terjesztette ki a testület a 18-39 év közötti korosztályra.

A brit gyógyszerfelügyelet (MHRA) vezérigazgatója a JCVI módosított pénteki ajánlására reagálva köztölte: az MHRA változatlan álláspontja az, hogy az Oxford/AstraZeneca-vakcina kínálta előnyök az emberek óriási többsége számára felülmúlják a kockázatokat.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: