HÍREK
A Rovatból

Szijjártó az oroszokkal egyeztetett, miközben a gázárssapkáról tárgyalt az EU-s energiaügyi miniszterekkel

Az ársapka „káros, veszélyes, az európai energiaellátás biztonságát veszélyezteti, spekulációnak ad terepet és még áremelkedéshez is vezethet” - mondta a miniszter.

Link másolása

Továbbra sincsen döntés az európai uniós gázársapkáról, amelynek bevezetését a kormány még mindig rossz ötletnek és feleslegesnek tartja, azonban sikerült kivetetni több különösen veszélyes elemet is az eredeti javaslatból - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Brüsszelben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az EU-s energiaügyi miniszterek ülését követő sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a tervezettnél jóval hosszabb, estébe nyúló egyeztetésen nem született megegyezés, a frontvonalak megmerevedtek, így a kérdés jövő héten ismét napirendre fog kerülni.

Kiemelte, hogy a tagállamok nagy többsége, hazánkon kívül szinte mindenki el tudja fogadni az ársapka bevezetését, annak részleteiről azonban egyelőre eltérnek az álláspontok.

"Mi azt gondoljuk, hogy a gázársapka rossz, felesleges és veszélyes ötlet az energiaválság kezelésére"

- szögezte le.

Szijjártó Péter sérelmezte, hogy a tervezett intézkedés durva mesterséges beavatkozást jelentene a földgázpiacba, miközben az EU ilyet soha korábban nem tett.

"Ráadásul hatástanulmány sincs, márpedig anélkül belemenni egy ilyen veszélyes, soha senki által még ki nem próbált műveletbe egy olyan fontos, érzékeny, életbevágó piacon, mint a földgázé, az rendkívül veszélyes" - fogalmazott.

Hozzátette: az ársapkával a nyáron tapasztalt, de azóta visszarendeződő rekordárakra reagáltak volna, de az elmúlt pár hónap is mutatja, hogy a helyzet mindenféle piaci beavatkozás nélkül is stabilizálódott.

A miniszter arra is kitért, hogy az intézkedés komoly spekulációnak is teret adhat, ugyanis ha ismert az ársapka szintje, akkor minden eladó tudni fogja, hogy ennyit mindenképp hajlandó az EU fizetni, így ez kontraproduktív módon akár áremelkedést is eredményezhet.

Majd hangsúlyozta, ennél is fontosabb, hogy a javaslat súlyosan veszélyeztetné az energiabiztonságot, miután az orosz földgáz teljes körű kiváltása középtávon fizikailag lehetetlen, az ársapka pedig minden bizonnyal tovább csökkentené az elérhető földgáz mennyiségét.

"Az egész javaslat káros, veszélyes, az európai energiaellátás biztonságát veszélyezteti, spekulációnak ad terepet és még áremelkedéshez is vezethet"

- mondta.

Szijjártó Péter emellett úgy vélekedett, hogy a tervezet ellentétes az Európai Tanács iránymutatásaival, amelyek értelmében az ársapka nem érintheti a hosszú távú szerződéseket, valamint tekintettel kell lenni a tagállamok specifikus energetikai helyzetére.

Előbbi kapcsán aláhúzta, hogy az ársapka a rotterdami gáztőzsdei árképzésbe nyúl bele, ami így igenis kihatással van a hosszú távú szerződések árformuláira.

Ugyanakkor üdvözölte, hogy sikerült "két kísérletet visszaverni", azaz kivetetni két rendelkezést a még el nem fogadott, de a tanácsi soros elnökség által köröztetett javaslatból.

Az egyik, hogy a tőzsdén kívüli ügyleteket is szabályozni akarták az ár szempontjából, ami a tagállamok gázbeszerzési szabadságának és lehetőségeinek szűkítésével járt volna, miután így kétoldalú alapon sem lehetett volna szerződéseket kötni az ársapka figyelmen kívül hagyásával - tájékoztatott.

A másik, még ennél is fontosabb elem pedig az volt, hogy a hosszú távú gázszerződések módosításának előfeltétele lett volna a konzultáció az Európai Bizottsággal, ami szavai szerint "totálisan tönkreverte volna a magyar földgázellátás biztonságát".

"Ezt el is mondtam délelőtt az ülésen, hogy ha ez abban a formában került volna elfogadásra, akkor mindenkinek a teremben azzal a tudattal kellett volna ma hazamennie, hogy a magyar földgázellátás biztonságát kinyírták"

- jelentette ki.

A tárcavezető végül tudatta, hogy előző nap telefonon beszélt Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettessel, aki "nyitottságát fejezte ki" a két ország közötti hosszú távú gázvásárlási megállapodás módosítására, amennyiben ezt az ársapka bevezetése szükségessé teszi.

"Számunkra a legfontosabb Magyarország földgázellátásának biztonsága, nekünk ezt kell garantálni, ez az első számú szempont" - hangoztatta.

Majd hozzáfűzte: hazánk ellátásbiztonsága a hosszú távú szerződéseken alapul, ezért rendkívül fontos, hogy ezeket módosítani lehessen. "Ez volt a kritikus fontosságú kérdés számunkra a mai napon, ezt el is tudtuk érni" - mondta.

Újságírói kérdésre válaszolva az EU-s pénzügyminiszterek előző napi, Magyarországot kiemelten érintő megállapodásaival kapcsolatban leszögezte: hazánk az Európai Bizottság "minden kérését, követelését, elvárását" teljesítette a befagyasztott források folyósítása érdekében.

Azt pedig remeknek nevezte, hogy végre meghallgatták és megfontolták a magyar álláspontot, s ennek megfelelően az Ukrajnának nyújtott támogatás fedezete egy, az EU-s költségvetésen belüli hitelfelvétel lesz, nem lépnek ki a közösségi büdzsé keretein kívül.

Illetve üdvözölte, hogy a globális minimumadó vonatkozásában a kormány végre világos visszajelzést kapott arról, hogy a helyi iparűzési adó beszámítása lehetséges ebbe, így a bevezetését Magyarország adóemelés nélkül fogja tudni végrehajtani.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
„A fizetésem nettó 500-600 ezer forint lesz, ami több, mint amennyi a tanári bérem volt bruttóban” - már buszsofőrként dolgozik a PDSZ volt elnöke
A miskolci Földes Ferenc Gimnázium korábbi történelemtanára a státusztörvény miatt adta be a felmondását. Ezután elvégzett egy képzést, októbertől egy magáncégnél lesz buszsofőr.

Link másolása

Még egy idei, júniusi tüntetésen jelentette be Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) egykori elnöke, hogy 31 év után búcsút int a tanári pályának, és buszsofőr lesz helyette.

A miskolci Földes Ferenc Gimnázium korábbi történelemtanára a státusztörvény miatt adta be a felmondását.

A volt tanár a Népszavának nyilatkozva most azt is elmondta, hogy milyen változás lesz a fizetésében.

"Most végeztem el egy képzést, októbertől egy magáncégnél leszek buszsofőr, a fizetésem nettó 500-600 ezer forint lesz, ami több, mint amennyi a tanári bérem volt bruttóban"

– nyilatkozta Szűcs Tamás a lapnak.

Az ex-elnök szerint „ha a nincs ez a törvény”, lehet, hogy marad a pályán. Szűcs szerint „eddig sem volt rózsás a helyzet, ám most kifejezetten pocsék”.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Szándékosan nekiment az előtte haladó autónak, majd eltörte a sofőr állát is, pedig a lánya és az unokája is ott ült a kocsijában
Egy tusfürdős flakonnal támadta meg az előtte haladó sofőrt a vádlott. A férfi ellen közúti veszélyeztetés és súlyos testi sértés miatt emeltek vádat. Vele szemben a halmazati szabályokra figyelemmel négy és fél évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható, valamint az ügyészség indítványozta, hogy a terheltet a bíróság tiltsa el a járművezetéstől.

Link másolása

Vádat emeltek egy férfival szemben, aki szándékosan nekihajtott az előtte haladónak, majd amikor számon kérték, még el is törte a sértett állát, írta meg az ügyészség.

A vádirat szerint az 50 éves elkövető 2022 februárjában, Győrben közlekedett autójával, amelyben a lánya és unokája utazott. Egy kétsávos felüljárón akart a belső sávba sorolni, de végül nem adták meg neki az elsőbbséget, ezen borult ki a nagypapa.

A férfi annyira feldühödött, hogy végül a sértett után sorolt be, majd elkezdte követni, és az erős forgalom ellenére két alkalommal is járművével szándékosan nekiment az előtte haladó autó hátuljának.

A sértett a következő piros lámpánál érte utol a szándékosan nekihajtó nagypapát, és kiszállt a gépkocsijából, hogy számon kérje a történtek miatt. Ahogy a vádlott autója mellé ért, és felé hajolt, a vádlott kidobott egy tusfürdős flakont az ablakon, ami olyan erővel találta el a sértettet, hogy eltört az állcsontja.

Később az is kiderült, hogy az agresszív sofőrnek nem is volt érvényes vezetői engedélye.

Az elkövető ellen az ügyészség közúti veszélyeztetés és súlyos testi sértés miatt emelt vádat. Vele szemben a halmazati szabályokra figyelemmel négy és fél évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható, valamint az ügyészség indítványozta, hogy a terheltet a bíróság tiltsa el a járművezetéstől.

Az esetet rögzítette a fedélzeti kamera, itt lehet visszanézni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Hamis információkkal próbálják elijeszteni a pedagógusokat a felmondástól
Gulyás Gergely szerint 700, a Pedagógusok Szakszervezete szerint 1000 körüli pedagógus mondott fel szeptemberben a státusztörvény bevezetése miatt.

Link másolása

Szeptember 29-ig dönthetik el a pedagógusok, hogy még azelőtt felmondanak-e, hogy alávetnék magukat a sokat vitatott státusztörvénynek. Aki ezt az utóbbi két hétben megtette, még kedvezőbb feltételekkel távozhatott, mint ha később tervezne felmondani.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke nagyjából ezer fővel számol, aki ezen időszak alatt hagyta, illetve hagyja el az oktatást. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanakkor a kormányinfón a Telex kérdésre azt válaszolta: lényegesen kevesebben jelezték a felmondásukat, mint ahányan ilyenkor távozni szoktak a közoktatásból.

A miniszter szerint talán 700 körül lehet a távozó pedagógusok száma.

Ő ezt azzal magyarázta, hogy a státusztörvény jobb feltételeket biztosít a tanárok számára.

Az RTL információja szerint a munkáltatók a jogi szabályozást félreértelmezve próbálták megnehezíteni azok dolgát, akik a státusztörvény miatt távoznának állásukból. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakértője arról beszélt, hogy sok pedagógussal azt próbálják meg elhitetni, hogy ha nem fogadják el a jogviszonyváltást, akkor később nem térhetnek vissza a pályára, nem taníthatnak többé.

Fernezelyi Borbála elmondta: a nyilatkozat megtételével csak a meglévő jogviszonyára vonatkozóan dönt úgy, hogy a pedagógusok új életpályájáról szóló törvény alapján nem akarja további foglalkoztatását. „Ettől még a későbbiekben másutt nyugodtan létesíthet új jogviszonyt, és dolgozhat pedagógusként” – tette hozzá.

Olyan esetekről is tud, amikor egy távozni kívánó pedagógussal azt közölték, hogy az adott tankerületben nem taníthat többé, vagy egy meghatározott ideig nem gyakorolhatja a foglalkozását – de természetesen ez sem igaz.

Vannak esetek, amikor a pedagógusoknak azt mondják: ha nem vállalják az új köznevelési jogviszonyt, nem jár számukra végkielégítés. De ez sem igaz: a státusztörvényben szerepel, hogy 1-3 havi illetménynek megfelelő végkielégítés jár.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Gulyás: téves a Videoton vezérének álláspontja az euró mielőbbi bevezetéséről
Sinkó Ottó, a Videoton Holding társ-vezérigazgatója egy interjúban beszélt arról, hogy Magyarországnak mihamarabb el kellene köteleződnie az euró mellett.

Link másolása

Tévesnek tartja a Videoton vezérének véleményét Gulyás Gergely arról, hogy be kellene vezetni az eurót. Sinkó Ottó a Portfoliónak elmondta, hogy „nagyon eltávolodtunk az európai értékektől, ezért világos elköteleződésre lenne szükség ahhoz, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, hogy Magyarország továbbra is Európához kíván tartozni”.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón az Index kérdésére azt felelte, hogy a kormány szerint egy ilyen lépés megszüntetné az önálló monetáris politika esélyét. A cél pedig az, hogy Magyarország a lehető leghamarabb elérje az unió átlag gazdasági erejének 90 százalékát.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk