News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Szél Bernadett: „Nem lehet úgy tenni, mintha demokratikus választáson maradt volna alul az egyik oldal”

„Megfordult a világ, és vele borult szinte minden, amit a demokratikus körülmények között végzett politikáról valaha is gondoltunk” – véli a politikus, aki hosszú bejegyzésben elemzi a választások utáni helyeztet.

Link másolása

hirdetés

Szél Bernadett – volt független parlamenti képviselő – a választások után most először hoszzú elemzést írt a közösségi oldalán.

Többek között azt írja:

„Egy demokráciában az ellenzék ellenőrzi a kormányt — Magyarországon viszont pont fordítva: a kormány ellenőrzi az ellenzéket. Mégpedig minden lehetséges módon. Megfordult a világ, és vele borult szinte minden, amit a demokratikus körülmények között végzett politikáról valaha is gondoltunk”

– véli a politikus.

Szél 2012 óta volt képviselő, és beszámolója szerint egyre több lehetőséget vettek el az ellenzéktől. „Felmérve a lehetőségeket, teljesen tudatos döntést hoztam akkor, amikor a parlamenti felszólalások, közlemények és tévéstúdiók világa helyett az aktív, cselekvő ellenzéki politizálást választottam” – írja. Felsorolásából kiderül, hogy foglalkozozz a CEU-val, a gyermekvédelemmel, a nők helyzetével, az idősekkel, pedagósusokkal, eégszségügyben dolgozókkal, de a kisebbségi csoportok jogainak védelme, a környezet-és klímaügy, a külpolitika és a jogállamiság területén is „napi szinten konfrontálódtam a hatalommal”.

Összegzése szerint:

hirdetés

„Számszerűen: az elmúlt 4 évben 471 kérdést és törvényjavaslatot adtam be a parlamentben, az ombudsmanhoz 38-szor fordultom alkotmányos jogokat érintő ügyekben. Sok száz adatkérést adtam be, tucatnyi feljelentést tettem, közérdekű adatperek sokaságát indítottam. Sok esetben fordultam az adatvédelmi biztoshoz, panasszal a Médiahatósághoz, beadvánnyal az Alkotmánybírósághoz. Százat közelíti az intézménylátogatásaim száma, aminek során minisztériumokat, állami szerveket, kormányhivatalokat, önkormányzatokat, szociális és gyermekotthonokat kerestem fel”.

Elmondása szerint az utóbbi időben tovább romlott a helyzet: „Már nem nyilatkozhatnak felsőbb engedély nélkül az intézményvezetők, sőt, van, hogy azzal se. Az adatkérésekre már csak 90 nap után kapok választ – ez megy másfél éve, 2020 novembere óta a járványra hivatkozva. Ráadásul már a lehető legritkább esetben teljesítik az adatkérést. A minisztériumok újabban azt állítják, semmilyen adatuk nincs, és úgy kell kinyomozni azt is, ki az adatkezelő. Az állami szervek azzal utasítanak el, hogy "pont úgy" nincsenek meg nekik az adatok, és már olyan is, van, hogy az adatvédelmi hatóság döntését vitatják”.

„Láttam folyamatában és egészen közelről a hatalom működését, és láttam annyit, hogy azt mondjam: Magyarországon jelenleg a parlamenti és már jelentős részben a parlamenten kívüli képviselői munkát is a kormány ellenőrzi. Sőt, a valóságot magát is.

A sajtó nagy részét már bedarálták, ők határozzák meg azokat az információkat, amik eljuthatnak az emberekhez, és azt, amit valóságként érzékelünk. A lényeg a totális kontroll: ezért sem lehet kérdezni tőlük, ezért nyilatkozik a miniszterelnök csak a propagandának, ezért nem áll ki vitára senki”

– írja Szél Bernadett.

A politikus szerint:

„Jelenleg Magyarország már nem demokrácia és nem jogállam,

de továbbra is nagyon sok honfitársunk van, aki azt akarja, hogy az legyen — ez egy olyan alap, amin lehet építkezni. Ez a remény. A közösségszervezés, a társadalomba mélyen beivódott félelmek és fájdalmak komolyan vétele minden oldal részéről, az egymás szenvedéstörténeiteinek mély megértése, a játékszabályok megváltoztatásának kikényszerítése mind fontos lépés a jó irányba”.

Hozzáteszi:

„Számomra most új korszak kezdődik, de igazából Magyarország számára is. Nem lehet úgy tenni, mintha demokratikus választáson maradt volna alul az egyik oldal”.

„Amit mondtam, azt tartom – az eszköz mindig változik, de a küzdelem marad. 18-ban is volt új út, 22-ben is lesz. A lényeg: tegyünk meg mindent azért, hogy ne a hatalom ellenőrizzen minket, hanem mi a hatalmat!” – zárja bejegyzését a politikus.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Kedden jön az igazi felfrissülés, viharos széllel, zivatarokkal, jégesővel érkezik a hidegfront
A forróság megszűnik, fokozatosan csökken a hőmérséklet is, akár tíz fokkal is enyhül a kánikula.
Fotó: Bakó Chris - szmo.hu
2022. július 02.


Link másolása

hirdetés

Egy kedden érkező hidegfront mögött hűvösebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe élénk, erős északias széllel - írja az Időkép.

Rekkenő hőség jellemezte az elmúlt napok időjárását, sorra dőltek a melegrekordok. Egy péntek este érkezett hidegfrontnak köszönhetően némileg enyhült a forróság hétvégén, de délkeleten még így is 35-37 fok között tetőzhet a hőmérséklet.

Nem kell azonban sokat várni a tartósabb felfrissülésre, ami

a friss előrejelzések szerint kedden veszi kezdetét. Ekkor érkezhet meg ugyanis a következő hidegfront többfelé megerősödő, néhol viharossá fokozódó északnyugati széllel. A front hatására több helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok, melyeket viharos széllökések, néhol jégeső is kísérhet.

A front érkezése előtt hétfőn még 32-38 fokig melegszik a levegő, ez keddre 26-38 fokra mérséklődhet. Főleg a Dunántúlra érkezhet jelentősebb lehűlés és ismét délkeleten tart majd ki a forróság. Szerdán azonban itt is érezhető lesz a változás: az élénk, erős északias széllel érkezik a hűvös levegő utánpótlása. A maximumok ezen a napon 27-34 fok között fognak alakulni. Az újabb hidegöblítés pedig csütörtökön jöhet feltámadó északnyugati széllel. Ekkor már a legtöbb helyen 25-31, a legmelegebb délkeleti tájakon is 32-33 fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

A részletes előrejelzés szerint:

hirdetés

Vasárnap túlnyomóan napos idő várható, a megjelenő gomolyfelhőkből legfeljebb délen, délkeleten fordulhat elő rövid zápor, esetleg zivatar. Veszít erejéből a szél. Hajnalban 13-22, napközben 30-36 fokot mérhetünk.

Hétfőn a napsütést délután a nyugat felől megnövekvő fáytolfelhőzet szűrheti. Egy-egy zápor, esetleg zivatar a nyugati, északnyugati határnál fordulhat elő. A Dunántúlon helyenként megélénkülhet az északnyugati szél. Kora reggel 16-22, délután 32-38 fokra készülhetünk.

Kedden egy hidegfront hatására már gyakrabban megnövekedhet a gomolyfelhőzet, és szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Többfelé megerősödhet az északnyugati szél. Délután 25-37 fok várható, keleten, délkeleten lesz a legmelegebb. A hét közepétől jelentősebben enyhülhet a forróság.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Van, ahol 42 fok is lesz – a legmagasabb fokozatú hőségriasztást rendelték el Olaszországban
A turistákkal teli Rómában és Firenzében a hőmérő higanyszála elérheti a negyven fokot, az érzékelt hőmérséklet annál is magasabb lesz. A hőség tetőzését július 4-re jelzik.

Link másolása

hirdetés

Huszonkét nagyvárosban rendelte el a legmagasabb fokozatú riasztást a rendkívüli hőség miatt az olasz egészségügyi minisztérium szombattól. Az előrejelzések szerint keddtől várható enyhülés.

Az idei év legmelegebb napjai várnak az olaszokra.

A turistákkal teli Rómában és Firenzében a hőmérő higanyszála elérheti a negyven fokot, az érzékelt hőmérséklet annál is magasabb lesz.

Negyvenkét fokot várnak Umbria, Lazio és Abruzzo tartomány belső területein.

A leglátogatottabb városrészeken a polgári védelem és a vöröskereszt oszt palackos vizet, többek között a római Colosseumnál, a Szent Péter térnél, valamint az autósztrádakapuknál és a kikötőkben.

hirdetés
Az egészségügyi tárca huszonkét városban rendelte el a legmagasabb, hármas fokozatú hőségriasztást: a rendelkezés Ancona, Bari, Bologna, Bolzano, Brescia, Cagliari, Campobasso, Catania, Civitavecchia, Firenze, Frosinone, Latina, Messina, Nápoly, Palermo, Perugia, Pescara, Reggio Calabria, Rieti, Róma, Trieszt és Viterbo területét érinti. Milánó és Verona közepes fokozatba került.

Júniustól a mostani számít a negyedik hőhullámnak, és továbbra is Kharónról, a mitológiából ismert alvilági ladikosról nevezték el.

A keddig tartó riasztás a teljes lakosságra vonatkozik, nem csak a gyerekekre, idősekre vagy betegekre. Minél kevesebb időt töltsünk az utcán a napon, maradjunk otthon, igyunk sokat - olvasható az egészségügyi minisztérium honlapján, amely szerint a riasztást a több napon át tartó hőség mellett a levegő magas páratartalma, az UV-sugárzás erőssége és a légmozgás teljes hiánya is indokolja.

A hőség tetőzését július 4-re jelzik, majd keddtől Olaszország majdnem egészében megérkezik a várva várt eső, ami az északi területeken erős viharokat jelenthet. Rómában év eleje óta az utóbbi tizenöt évben ugyanebben az időszakban mért csapadék egyharmada hullott le.

A Pó folyón, melynek szintje az utóbbi hetven évben nem volt ennyire alacsony, a kiszáradt meder sótartalma rendkívül megemelkedett: a tengeri só már a torkolattól számított több mint harminc kilométeres szakaszon jelen van a vízgyűjtőterületet megfigyelés alatt tartó kutatóközpont adatai szerint.

A Corriere della Sera napilap úgy értesült, a római kormány hétfőn, Piemont, Veneto, Friuli Venezia Giulia, Emilia Romagna, Umbria, Lombardia és Lazio tartományokat nyilvánítja katasztrófasújtotta övezetnek a rendkívüli szárazság miatt. A még nem nyilvános rendelkezések között a vízhasználat korlátozása is szerepelhet.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Gyöngyösi Márton lett a Jobbik elnöke
A párt azért választott új elnököt, mert Jakab Péter korábban lemondott a posztjáról.

Link másolása

hirdetés

Gyöngyösi Mártont, a Jobbik Európai Parlamenti képviselőjét választották meg a párt új elnökének szombaton - közölte a Jobbik.

Az elnöki pozícióért Ander Balázs, Földi István és Gyöngyösi Márton indultak. Gyöngyösi eddig a párt elnökhelyettese volt, 2019 óta pedig európai parlamenti képviselő. Korábban volt a Jobbik országgyűlési képviselője, 2014-2018 között az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke, 2018 és 2019 között pedig a párt frakcióvezetője az Országgyűlésben.

A Jobbik azért választott új elnököt, mert ugyan a küldöttek több mint 70 százalékos többséggel május 7-én újraválasztották a tisztséget 2020 januárja óta betöltő Jakab Pétert, ám ő június 8-án lemondott a posztról.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
„Túl olcsó lett a repülés” – most a brit kormányt idiótázta le a Ryanair elnöke
„Visszalépni a közös piactól csak azért, hogy azt mondhassák, megcsinálták a brexitet, az idiotizmus csúcsa. De hát idiótáktól mi mást várhattunk volna” – mondta a légitársaság vezére.

Link másolása

hirdetés

"Túl olcsó lett a repülés" - közölte a világ egyik legnagyobb fapados légitársaságának vezére. Michael O'Leary figyelmeztetett, hogy a tarifák a következő öt évben emelkedni fognak, mert a légitársaságok a növekvő költségeik miatt már nem nyereségesek.

"Túl olcsó lett, az van. Egészen abszurdnak találom minden alkalommal, amikor Stanstedbe repülök, hogy többe kerül beutazni London belvárosába, mint amibe a repülőút került"

- mondta a légitársaság vezetője a Financial Timesnak. Szerinte a magas olajárak és a környezetvédelmi illetékek, a várható béremelések, a légiforgalmi irányítói díjak növekedése miatt az átlagos jegyárak 40 euróról 50-60 euróra drágulhatnak.

Úgy véli, hogy a káosz is folytatódni fog. Ezért pedig részben a brit kormányt és a "katasztrofális" brexitet hibáztatja. Szerinte emiatt nem tudnak a brit légitársaságok európai munkatársakat toborozni. Ez a gond a Ryanairt kevésbé érinti, de például az EasyJet júniusban nyolcezer pályázót utasított el az állampolgársága miatt.

"Ez kétségtelenül az egyik elkerülhetetlen következménye a brexit nevű katasztrófának. Visszalépni a közös piactól csak azért, hogy azt mondhassák, megcsinálták a brexitet, az idiotizmus csúcsa. De hát idiótáktól mi mást várhattunk volna"

- mondta.

A hírek szerint a légitársaságok újabb járatokat lesznek kénytelenek törölni - írja a The Guardian. Már eddig is többször voltak fennakadások a reptereken a törölt utak és elveszett poggyászok miatt.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: