News here
hirdetés

HÍREK

Szabálysértés lenne, ha csak 18 fokig lehetne fűteni az állami intézményeket

Törvény mondja ki, hogy az ülőmunkát végzők számára 20–22 fokos hőmérsékletet kell biztosítani, a 18 fok már egészségügyi kockázatot jelent.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2022. szeptember 08.


Link másolása

hirdetés

Mint azt megírtuk, a kormány a kórházak és bentlakásos szociális intézmények kivételével 25 százalékos gázcsökkentést írt elő az állami szerveknek és az állami tulajdonú gazdasági társaságoknak. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt is közölte, hogy néhány kivételtől eltekintve maximum 18 fokos hőmérséklet lehet a közintézményekben.

Ez az intézkedés azonban szabályt sért - hívta fel a figyelmet Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének vezetője. Boros Péterné a hvg.hu-nak nyilatkozva elmondta,

"ülőmunka esetén fél méter magasan 20–22 fokot kell biztosítani, ami azt jelenti, hogy ez a 18 fok az ülőmunkát, szellemi munkát végzőknek egészségügyi kockázatot jelent".

Ezt a jelenleg is hatályban lévő, a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló törvény mondja ki. Ebben az áll, hogy "zárt munkahelyeken a végzett munka jellegétől és évszaktól függően, a munka nehézségifokát jellemző munkaenergia-forgalmat figyelembe véve, álló munkánál 1 m magasságban, ülő munkánál 0,5 m magasságban a 2. számú melléklet szerinti megfelelő hőmérsékletet (klímatényezőt) kell biztosítani, ami hideg évszakban biztosítandó 20–22 °C léghőmérsékletet jelent".

A szabályok értelmében tehát a 18 fokos hőmérséklet csak könnyű fizikai munka esetén lenne szabályszerű, ott ugyanis 18-20 fok az előírás. Közepesen nehéz fizikai munka esetén 14-18, nehéz fizikai munka esetén pedig 12-14 fokos munkahelyi hőmérsékletet kell biztosítani a dolgozók számára.

Boros Péterné szerint a kormánynak egy ilyen, nagy létszámú dolgozót érintő döntés előtt minimum értesítenie kellett volna a dolgozókat. De erről a szakszervezetnél sem tudtak, pedig korábban jelezték nekik, hogy szeptemberre össze kívánják hívni a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumot, aminek a működtetése Gulyás Gergely minisztériumi feladatkörébe tartozik.”

hirdetés
"Így ez önmagában egy statáriális intézkedés" - véli a szakszervezet elnöke. Hozzátette: ha ez a helyzet, akkor hiába vannak munkavédelmi előírások, akkor háborús megoldásról beszélünk.

Az MKKSZ egyébként a kormánnyal ellentétben továbbra is az otthoni munkavégzést szorgalmazná. De megoldást is lehetett volna találni, ha van erről előzetes egyeztetés.

"Így nem lehet az emberekkel bánni, hogy a miniszter úr kiáll a pulpitusra, és azt mondja, hogy 18 fok lesz. 618 ezer ember helyzetéről beszélünk!"

- hangsúlyozta Boros Péterné.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
„Fizessétek meg a tanárainkat!” – ilyen volt az élő lánc szerda reggel Budapest belvárosában
Megteltek a járdák a Rákóczi úton, sok autós dudálással fejezte ki szolidaritását.

Link másolása

hirdetés

Megteltek a járdák szerda reggel Budapest belvárosában a Rákóczi úton, amikor diákok és szülők formáltak élőláncot, hogy tiltakozzanak a közoktatás helyzete emiatt.

A résztvevők többek között azt skandálták, hogy „Becsüljétek meg a tanárainkat!”, illetve hogy „Fizessétek meg a tanárainkat!”.

A tiltakozók a Döbrentei tértől egészen a Keleti pályaudvarig alkottak egy hosszú élőláncot, a forgalmat azonban nem akadályozták, a járdán álltak transzparensekkel. A lánc előtt elhaladó autósok közül sokan dudálással fejezték ki szolidaritásukat, amit a tiltakozók örömmel fogadtak.

Az eseményről készült élő videónk:

hirdetés

Szerdára több tiltakozó akciót is szerveztek országszerte a közoktatás helyzetet miatt. Délutánra a diákok hirdettek híd foglalást, este pedig a Kossuth téren lesz a szolidaritási koncert.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
A kölcseys tanárokat kirúgó tankerületi központ épületéhez vonultak a diákok
Egy üzenetet is otthagytak az ajtón, igaz, azt nem a kimondottan a központ vezetőjének címezték.

Link másolása

hirdetés

Spontán vonulásba csapott át Budapesten a diákok Madách térre meghirdetett szerda reggeli flashmobja, körülbelül háromszáz fős csoport a Belső-Pesti Tankerületi Központ Damjanich utcai épülete elé vonult. Közben a résztvevők azt skandálták, hogy

„Ne rúgjátok ki a tanárainkat!”, illetve hogy „Fizessétek ki a tanárainkat!”.

Ugyan ezek a rigmusok zendültek fel a reggeli élő láncos tiltakozáson is.

Amikor a tiltakozók az épülethez értek, felolvasták azt a nyilatkozatot, ami már a Madách téren is elhangzott. Egy „üzenetet” is hagytak az épület bejáratán, igaz, ezt nem kimondottan a tankerület vezetőjének címezték.

hirdetés

A diákok azért vették célba a Belső-Pesti Tankerületi Központ épületét, mert

ennek az intézménynek a vezetője rúgta ki pénteken a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárát, akik korábban részt vettek polgári engedetlenségi akciókban.

Hadházy Ákos szerda reggel a Facebook-oldalán az írta, hogy a tankerületi vezető, Marosi Beatrix a Kodolányi János Főiskola erkölcstan és etika szakán végzett,

a szakdolgozatában pedig azt kutatta, hogy mi a tanárok véleménye a halálbüntetésről.

Szerdára több tiltakozó akciót hirdettek országszerte a közoktatás helyzete miatta, és a kirúgott tanárok mellett. Délutánra a diákok hirdettek hídfoglalást, este pedig egy szolidaritási koncertet tartanak a Kossuth téren.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Folytatódik a kukások sztrájkja, újabb telephelyek alkalmazottai csatlakoztak
Az Ecseri úti telephelyen várják a tárgyalásokat.

Link másolása

hirdetés

Szerdán már Rákospalotáról és a testvérhegyi telephelyről sem gurult ki több kukásautó, míg a csepeli telephelyen a köztisztasági dolgozók és takarítók is csatlakoztak a sztrájkhoz.

A Blikk úgy tudja, hogy a sztrájkba lépő FKF dolgozók az Ecseri úti telephelyen várják azokat a vezetőket, akik tárgyalóképesek.

Mint arról mi is beszámoltunk, kedden a FKF Ecseri úti központjánál fizetésemelést követeltek a kommunális és szelektíves szemétszállítók és sztrájkba lépéssel fenyegetőztek. Az alkalmazottaknál az verte ki a biztosítékot, hogy korábban valaki azt nyilatkozta, a hulladékszállítóknál 400 ezer forintot is elérheti a fizetés bizonyos idő után, ami szerintük egyáltalán nem igaz.

A másik, amin kiakadtak az volt, hogy a cég felvett ellenőröket, akik kocsival mennek a kukás autó után, hogy kapnak-e pénzt a kukások és be van-e jelentve a kuka, amit kiürítenek. Egy kukás szerint az ellenőrök sokkal többet keresnek, mint ők.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Élő: flashmobbal tiltakoznak a diákok és szülők a Madách téren
Október 5-én több tiltakozó akció is lesz országszerte.

Link másolása

hirdetés

Flashmobbal tiltakoztak szerda reggel a budapesti Madách téren az oktatás helyzete miatt diákok és szülők.

Október 5-én több megmozdulást is szerveztek: reggel egy élőláncot alkottak diákok és szülők a Döbrentei tér és a Keleti pályaudvar között, délutánra

a diákok hirdettek hídfoglalást, este pedig szolidaritási koncert lesz a Kossuth téren, ahol fellép többek között a Kiscsillag is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: