HÍREK

Süddeutsche Zeitung: Fico magára hagyta Orbán Viktort a vesztes csatában

A német lap szerzője felidézte, hogy bár a szlovák kormányfő Ukrajna ügyében átengedte Orbánnak az ellenkezés jogát, a legfontosabb döntéseket azonban megszavazta.


Az EU-ban a szlovák miniszterelnök ugyan a magyar vezető szövetségesének számít, ám amikor igazán kényes kérdésekről van szó, mégsem áll be mellé - írja elemzésében a Süddeutsche Zeitung. A szerző, Hubert Wetzel szerint, amikor őket egy lapon emlegetik, az minden csak nem bók a szlovák politikus szemszögéből.

Wetzel azt írja, hogy a jobboldali-populista magyar kormányfő, aki megértéssel nyilatkozik Oroszországról, ellenben háborús uszítóként bélyegzi meg Ukrajnát és annak európai partnereit, jó esetben idegesítő laikus, rossz esetben Moszkva titkosügynöke. Ugyanakkor

szlovák kollégáját, akinek populizmusa Wetzel szerint besorolhatatlan, úgy tekintik, mint az ő politikai és ideológiai társát.

Süddeutsche Zeitung újságírója felidézi, Fico is panaszkodott, hogy kár az EU-nak Ukrajnát támogatnia, de amikor erről kellett határozni, akkor átengedte Orbánnak az ellenkezés jogát. Megszavazta viszont, hogy kezdődjenek meg a felvételi tárgyalások Kijevvel, ahogy azt is, hogy az Unió 50 milliárdos segélyt nyújtson.

„Magára hagyta a magyar politikust a vesztes csatában”

- fogalmazott Hubert Wetzel.

Szerinte az, hogy Fico nyerte megnyerte az őszi választásokat, az véglegesítette a szakadékot is a V4-eken belül, „ez pedig lényegesebb, mint ez vagy az kérdés valamelyik csúcskonferencián”.

„A visegrádi csoport széttört, és a cserepeket egyhamar nem lehet összeragasztani. A háborúra és arra ment rá, hogy Európa miként viszonyuljon Oroszországhoz” - írta. A szerző úgy látja, hogy ez a megosztottság nagymértékben meggyengíti a régiót, és mivel a kisebb államok együttműködnek, ezért jóval nagyobb szavuk van az EU-ban, mint a magyaroknak vagy a szlovákoknak.

via HVG

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Meghalt Kovács Péter
64 éves volt az olimpiai bronzérmes tornász. A róla elnevezett Kovács-szaltó új fejlődési irányt jelentett a nyújtógyakorlatokban.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2024. június 22.A Magyar Torna Szövetség jelentette be, hogy életének 64. évében elhunyt Kovács Péter olimpiai bronzérmes tornász.

A szövetség megemlékezése szerint a sportoló a nyújtógyakorlatok mozgásanyagának egyik forradalmasítója volt.

A róla elnevezett Kovács-szaltó új fejlődési irányt jelentett a nyújtógyakorlatokban.

Kovács Péter az 1980-as a moszkvai olimpián szerzett bronzérmet csapatban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Elindult a 29. Pride
A felvonulás délután 3 órakor indult a Podmaniczky utcából, innen a menet a Bajcsy-Zsilinszky út – Andrássy út útvonalon halad, majd a Vajdahunyad vára előtti zöldterületre érkezik meg szombat délután.
Fotók: Nagy Bogi - szmo.hu
2024. június 22.Június 22-én, szombaton 29. alkalommal rendezték meg a Budapest Pride felvonulást.

A felvonulás délután 3 órakor indult a Podmaniczky utcából, innen a menet a Bajcsy-Zsilinszky út – Andrássy út útvonalon halad, majd a Vajdahunyad vára előtti zöldterületre érkezik meg szombat délután.

Az idei Pride házigazdája Karafiáth Orsolya, író, költő.

Fotóink a menetről.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
A rendőrségnek kellett lecsillapítani a Liszt Ferenc repülőtéren dühöngő tömeget, akik majdnem egy napot vártak arra, hogy felszálljon a gépük
Eredetileg pénteken délelőtt 11:35-kor indult volna el a Sun Express Antalyába tartó járata, ám erre végül csak 19 órával később, szombat reggel került sor.


A dühöngő tömeg miatt a rendőrség is kivonult a Liszt Ferenc repülőtérre, miután péntek délelőtt a Sun Express Antalyába tartó járata technikai okok miatt nem indult el, és az utasok szerint hosszú órákon át étlen, szomjan váratták őket a tranzitzónában – írja az utazomajom.hu.

Eredetileg pénteken délelőtt 11:35-kor kellett volna felszállnia a Sun Express Antalyába tartó járatának, de erre nem került sor, majd az indulás időpontját folyamatosan eltolták műszaki hibára hivatkozva.

Először 12:00-ra módosították az indulást, aztán 16:00-ra, 17 óra körül pedig azt közölték az utasokkal, hogy semmi biztosat nem tudnak mondani.

Órák óta tartó várakozás után az utasok 19:30-kor kaptak egy vouchert, és kiengedték őket a food courtba étkezni. Végül az Antalyába tartó járat szombat reggel 6 órakor, 19 órás késés után szállt fel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Megdőlt az országos melegrekord szombaton
Az előzetes adatok szerint megdőlt az erre a napra vonatkozó országos melegrekord. A korábbi rekordot, 37,6 fokot Tiszaroffon mérték, még 2000-ben.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2024. június 22.Az előzetes adatok szerint megdőlt a 24 éves országos melegrekord szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán szombat délután.

Azt írták: szombaton a Dél-Alföldön több helyen emelkedett 35 Celsius-fok fölé a hőmérséklet, a Csongrád-Csanád vármegyei Derekegyházon pedig 37,7 fokot mértek, ugyanannyit, mint pénteken ugyanezen az állomáson.

Ezzel pénteken nem, de szombaton az előzetes adatok szerint megdőlt az erre a napra vonatkozó országos melegrekord. A korábbi rekordot, 37,6 fokot Tiszaroffon mérték, még 2000-ben.


Link másolása
KÖVESS MINKET: