News here
hirdetés

HÍREK

Sertészsírra cserélték a napraforgóolajat a Szegedi Paprika Zrt. konzerveiben, mert akadozik az étolaj import

Nem változik az ételek íze, sem az energiatartalma, és a cserét a konzervdobozok tetején jelölik is - ígéri a cég. A szakemberek azonban figyelmeztetnek, hogy a zsírfogyasztással nő az egészségügyi kockázat.

Link másolása

hirdetés

Sertészsírra cserélte a napraforgóolajat a Szegedi Paprika Zrt. az általa gyártott konzervekben.

Hiány van, mert akadozik az étolaj-import Ukrajnából, ezért volt szükség a cserére.

Nem változik az ételek íze, sem az energiatartalma, és a cserét a konzervdobozok tetején jelölik is. A lipidológus szakemberek figyelmeztetnek, hogy a túlzott zsírfogyasztás káros az egészségre, növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A konzervek fogyasztásánál ezt célszerű figyelembe venni.

A NÉBIH számít arra, hogy más cégek is élnek majd az alapanyag cseréjének lehetőségével. Hiány lehet a napraforgóolaj mellett egyéb napraforgóból készült adalékanyagoknál is, de ezeket helyettesíthetik mással. Az allergiásoknak ezentúl jobban kell majd ügyelni az esetlegesen kicserélt összetevőkre - ajánlotta a szakember.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

Forrás: RTL.hu

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Ideutaztak Amerikából a nagy lapoktól, de a Bálna ajtajában nem engedték be őket a konferenciára
A Telex szerint a nyugati sajtó képviselői közül egyedül az AFP hírügynökség fotósának sikerült bejutnia a CPAC Hungary-re, neki is csak hosszas kérlelés után.

Link másolása

hirdetés

Csütörtökön és pénteken tartják az amerikai jobboldal éves konferenciájának kisebb magyar kiadását Budapesten, a Bálna Rendezvényközpontban. A CPAC Hungary eseményre nemcsak politikusok és szakértők, de újságírók is érkeztek az Egyesült Államokból, őket azonban nem engedték be az épületbe - írja a Vice.

Információik szerint nemcsak a saját kollégáiknak, de a Rolling Stone, a Vox Media és a New Yorker munkatársainak belépését is megtagadták a Bálna bejáratánál, pedig az American Conservative Union politikai szervezet többször is biztosította őket arról, hogy részt vehetnek a konferencián. Szintén így jártak a nem magyar sajtótermékek közül a Guardian és az Associated Press újságírói, akik már hónapok óta próbáltak akkreditációt szerezni az eseményre.

A Telex úgy tudja, a Reuters újságírói sem jártak sikerrel, a nyugati sajtó képviselői közül egyedül az AFP hírügynökség fotósának sikerült bejutnia, neki is csak hosszas kérlelés után.

Arról, hogy miről beszélt Orbán Viktor a konferencia csütörtöki napján, itt írtunk:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Orbán Viktor: Megsemmisítettük az LMBTQ-propagandát, lelepleztük az ellenfeleink szándékát
A miniszterelnök egy nemzetközi konzervatív konferencia keretein belül elemezte saját és pártja sikereinek titkát.

Link másolása

hirdetés

Orbán Viktor elárulta a siker receptjét: szerinte Magyarország azért is válhatott a konzervatív és keresztény értékek bástyájává Európában,

mert felismerte az ellenfelei szándékát, és még időben megsemmisítette az LMBTQ-propagandát.

Valamint túljárt a baloldal eszén is.

A miniszterelnök a Konzervatív Politikai Akció Konferencia budapesti rendezvényén mondott beszédet, ahová sajtóhírek szerint Donald Trumpot is hívták, de ő nem jött el.

A miniszterelnök ezen kívül beszélt a 80-as évek sikereiről, amikor le tudták győzni az akkori kommunista rendszert, bár azt elismerte, hogy a baloldal a liberálisokkal összefogva két vállra fektette őket a 90-es években. Ugyanakkor 1998-tól 2002-ig tartó sikereik után ellenfeleik bebizonyították alkalmatlanságukat: etnikai alapú gyilkosságok történtek hazánkban, a gazdaságot lenullázták, az ország a csőd szélére került.

Orbán Viktor a 2010 utáni időszakról és ötödik kormányáról azt mondta:

hirdetés
„kiválóan kormányoztunk, ennyi év után ennyi szerénytelenséget talán megengedhetek magamnak”.

A Telex tudósítása szerint a kormányfő megosztotta a sikerének receptjét a közönséggel, amit tizenkét pontban határozott meg:

 • Csak a saját szabályok alapján lehet játszani, és nem lehet elfogadni a mások által kiszabott utat, és nem szabad, hogy eltántorítson, ha „kígyót, békát kiáltanak ránk”.
 • A második fontos pont Orbán szerint a nemzeti konzervativizmus elve a politikában, köztük a családok és egyházak támogatása. A miniszterelnök szerint a családokra, emberekre kell hallgatni, ők pedig azt mondták, „Viktor, építsd fel azt a kerítést”, így három hónap múlva állt a határzár, mondta.
 • A harmadik pont a „nemzeti érdek a külpolitikában”, de ez Orbán szerint nem mindig könnyű, mert a külpolitika nehéz világ, például épp egy háború zajlik a szomszédban. Orbán az orosz agresszort elítéli, Ukrajnát segíti, „miközben tudjuk, hogy Magyarországot nem Ukrajna védi meg, micsoda csacsiság ez. Magyarországot a NATO védi meg”, mondta.
 • „Legyen médiánk”, ez a negyedik pont. „A progresszív baloldal őrültségeit csak így lehet bemutatni” Orbán szerint, sőt, azt mondta, akik ezeket a riportereket az egyetemeken tanították, már azok is progresszív baloldaliak. A miniszterelnök szerint a pártpolitikának és a médiának el kellene válnia egymástól.
 • „Leplezd le az ellenfeleid szándékát", ötödik pont. Orbán szerint tabudöntögetőnek kell lenni – amilyen például szerinte Donald Trump –, itt Magyarországon Orbánék pedig már azelőtt leleplezik a baloldalt, mielőtt ők egyáltalán cselekednének. Így tettek például az „LMBTQ-propagandával, ami nálunk még új dolog, de már most megsemmisítettük". Orbán szerint a baloldal támadta a Fidesz-kormány propaganda elleni terveit, például a népszavazásukat, de ők leleplezték a baloldalt, akik így védekezésre kényszerültek.
 • Hatodik pont a „gazdasági racionalitás”, hogy munka alapú társadalmat hoztak létre, mert az emberek dolgozni akarnak.
 • „Ne szorulj ki a szélére”, hetedik pont. Orbán szerint semmi különbség sincs a szélsőjobbról induló tudománytagadás és az LMBTQ-csoportok biológia tagadása között, és ha valaki rájuk hallgat, kiszorulhat a szélére, és így szavazatokat veszíthet.
 • „Minden nap olvassunk” a nyolcadik pont, vagyis „a book a day, keeps the defeat away”, mondta Orbán, ami szabad fordításban azt jelenti, hogy a napi egy könyvvel el lehet kerülni a vereséget.
 • „Legyen hited, mert a hit hiánya veszélyes”, ez a kilencedik pont. Orbán szerint ha valaki nem hiszi, hogy egyszer majd végelszámolás lesz Isten előtt, akkor úgy érzi, bármit megtehet. „Én hallgattam Ézsaiás prófétára”, mondta.
 • „Keress barátokat”, tizedik pont. „Ha a politikában boldogulni akarunk, soha ne azt nézzük, miben nem értünk egyet a másikkal, hanem keressük a közös pontokat”, mondta Orbánt, majd példaként a Vatikánt hozta fel, aki szerinte az egyik legerősebb szövetségese Magyarországnak: ugyanazt gondolják például arról, hogy az apa férfi, anya nő, közben meg nem értenek egyet az illegális migráció kérdésében, mégis tudnak együtt dolgozni.
 • „Építs közösségeket”, tizenegyedik pont. Nincs konzervatív siker működő közösség nélkül, és “minél több a közösség, annál több voksot kapunk”, mondta Orbán az utolsó pontként.
Az RTL Híradó beszámolója a konzervatív konferenciáról

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Még nincs vége: több száz ukrán katona harcol az Azovsztalért Mariupolban
Az Azov-ezred parancsnokai is az acélműben vannak még, egyikük elmondta, hogy egy bizonyos művelet zajlik éppen.
Fotó: MTI/AP - szmo.hu
2022. május 20.


Link másolása

hirdetés

Még több száz ukrán katona van a mariupoli Azovsztalban, akik nem adják fel a harcot - írja a CNN.

Az oroszok szerint a héten több mint 1700-an hagyták el az acélművet, miután megadták magukat, ők orosz hadifogságba kerültek. Ugyanakkor sokan még próbálják védeni a megszállóktól az Azovsztalt, több parancsnok is kitart.

Az Azov-ezred főparancsnoka, Bohdan Krotevics egy Instagram-posztban ezt írta katonatársainak:

"A háború még nem ért véget, sőt, a teljes körű háború még csak most kezdődött. Vezérré kell válnotok és átvenni az irányítást, vagy megfutamodtok, és akkor még nagyobb veszteségeket fogtok szenvedni."

Azzal próbálta bátorítani csapatát, hogy bár a katonai potenciált tekintve gyengébbek, mint az oroszok, de "az ellenség önbizalma a mi ütőkártyánk".

Az acélgyárban tartózkodik még az Azov-ezred parancsnok-helyettese is, aki csütörtökön egy videóüzenetben erősítette meg, hogy ő és csapata még az üzemben vannak.

hirdetés
Közölte, hogy folyamatban van egy bizonyos művelet, amelynek a részleteiről nem beszélt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Akár 33 fok is lehet pénteken, szombaton viszont hidegfront jön záporokkal, zivatarokkal
A front ellenére szombaton napközben még 26 és 32 fok közé melegedhet a levegő, délután érkezik az eső.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2022. május 20.


Link másolása

hirdetés

Pénteken fátyol- és gomolyfelhők zavarják meg a túlnyomóan napos időt. Egy-egy zápor, zivatar néhol a nyugati, északnyugati tájakon fordulhat elő - írja előrejelzésében az Időkép.

A nyugati, délnyugati szelet több helyen kísérik élénk, néhol erős lökések. Hajnalban 4-12 fokig hűl le a levegő, délután viszont már 27-33 fokot mérhetünk.

Szombaton egy hidegfront érkezik. Reggel még sok napsütés várható, de északnyugaton, nyugaton már előfordulhatnak záporok, esetleg zivatarok is.

Majd délután erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és elsősorban délen, délnyugaton készülhetünk további záporokra, zivatarokra. A front mögött többfelé erős, néhol viharos lökések kísérhetik az északnyugati szelet. A front ellenére napközben még 26 és 32 fok közé melegedhet a levegő.

Vasárnap a napos-gomolyfelhős időben csupán néhol fordulhat elő rövid ideig tartó zápor. Élénk, erős lesz az északnyugati szél. Délután 24-28 fok valószínű.

Hétfőn is gomolyfelhős idő várható. Délután nyugat felől fátyolfelhők sodródhatnak fölénk, majd az

este záporok, zivatarok léphetik át a nyugati, délnyugati határt.
hirdetés

Helyenként még élénk, erős lehet a szél. Napközben a 22-28 fok közötti maximumokra készülhetünk.

Kedden már több helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok, melyeket helyenként felhőszakadás, jégeső kísérhet.

A Dunántúlon megerősödhet az északnyugati szél. 24-30 fokos csúcshőmérsékletre van kilátás.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: