News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Schadl György is kedvezményesen vásárolt belvárosi ingatlanokat, korrupciós pénzzel fizethetett értük

Több milliárd forintot veszítettek az önkormányzatok a belvárosi ingatlanjaik eladása során - ezt állapította meg az ügyet vizsgáló fővárosi bizottság.

Link másolása

hirdetés

Több mint 1200 önkormányzati tulajdonú lakás került magánkézbe jelentős kedvezménnyel 2014 és 2018 között Budapest belvárosában – az előző ciklusban fideszes vezetésű V., VI., VII., VIII. és IX. kerületben. Ez több milliárdos vagyonvesztés az érintett önkormányzatoknak - írja a Népszava az V. és a VII. kerület korrupciógyanús ingatlanértékesítési gyakorlatát vizsgáló fővárosi bizottság zárójelentése alapján.

Eszerint csak Erzsébetváros esetében

a 2018 és 2019-ben a piaci árakhoz mért kedvezmény meghaladta a 2,3 milliárd forintot.

A cikkben azt is megjegyzik, hogy a kedvezményes vásárlás lehetősége a NER kegyeltjein túl a strómanokat is vonzotta, akik a bérlők helyett, vagy mögéjük bújva vásárolták meg a lakásokat, majd jelentős nyereséggel, piaci áron adták tovább azokat. Erzsébetvárosban 2014-ben 2,5 százalék volt a továbbértékesített lakások aránya, 2015-ben már 46,2 százalék, 2017-ben pedig már a megszerzett ingatlanok 62,5 százalék adták el. 2019-re ez visszaesett 33 százalékra, míg 2020-ban nullára.

A 2015 és 2019 között eladott bérlakások csaknem felét egy éven belül értékesítették,

ez pedig a bizottság szerint megkérdőjelezi az alkalmazott értékesítési modell társadalmi hasznosságát és igazságosságát.

A bizottság jelentés azt is kiemelte, hogy a pályázatokról jobbára bennfentes információk, kapcsolati rendszer révén lehetett információhoz jutni, a felhívások csak néhány napig jelentek meg a helyi lapban. Így szerintük nem meglepő, hogy a nem bérlők által megvett ingatlanok kikiáltási áron vagy picivel felette keltek el.

hirdetés

A bizottság külön figyelmet szentelt a Magyar Bírósági Végrehajtó Kar korrupcióval vádolt vezetőjének, Schadl Györgynek az ingatlanvásárlásaira, mert szerintük ezek egyfajta esettanulmányként mutatták meg a rendszer működését.

Schadl nyolc lakást vásárolt a VII. kerületben.

Itt eredetileg 28 ingatlant hirdettek meg, de a bizottsági ülés előtt 1-2 órával egy módosító indítvánnyal 10 lakásra szűkült a kör, ebből vett meg végül nyolcat.

A bizottság szerint az eljárás ettől eltekintve is teljesen átláthatatlan volt, és felmerült, hogy Schadl előzetesen válogathatott az ingatlanok között. A lakásokra egy kivételével csak ő adott be ajánlatot, és

összesen 225 milliót fizetett.

Tekintettel arra, hogy a nyilvánosságra jutott adatok szerint a kamarai elnök 800-900 millióhoz jutott jogtalanul, abból kell kiindulnunk, hogy ez korrupciós pénz volt – idézi a Népszava a bizottság jelentését.

A vizsgálóbizottság azt javasolja Karácsony Gergely főpolgármesternek, hogy kérje fel az Állami Számvevőszéket a belvárosi ingatlangazdálkodás célzott vizsgálatára. Emellett azonban szükségesnek tartanának egy minden kerületi önkormányzatra kiterjedő általános fővárosi vizsgálatot is.

A jelentést várhatóan az április végi ülésen tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Egy napra elég gázt szerzett eddig a kormány az oroszoktól, augusztusban csak ennyi érkezik
Pluszban az eddig szerződött mennyiségen felül. Egymilliárd köbméterben reménykedett a kormányfő, de hivatalosan is 700 milliót kommunikáltak. Folynak tovább a tárgyalások.

Link másolása

hirdetés

Menczer Tamás külügyi államtitkár azt írta a Facebook-oldalán, hogy mivel jelenleg „nem normális időket” élünk, ezért Magyarországnak több gázra van szüksége.

„Ezért döntött korábban úgy a kormány, hogy a már leszerződött mennyiségeken felül még mintegy 700 millió köbméter földgázt kell beszerezni.”

Menczer megemlíti Szijjártó Péter minisztert, aki „a közelmúltban Moszkvában folytatott tárgyalásokat, melyeket több kereskedelmi egyeztetés követett. Ezek megállapodáshoz vezettek, melyek nyomán a Gazprom tegnap reggel megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti szállítást.

Első ütemben augusztus végéig naponta 2,6 millió köbméter pluszmennyiség érkezik délről a Török Áramlat vezetéken keresztül.”

Na mármost ez a mennyiség nem nagy. Összesen 52 millió köbmétert jelent. A 444.hu azt számolta, hogy

ez egy átlagosnak mondható hideg téli nap fogyasztása Magyarországon.

Egyébként korábban Orbán Viktor még egymilliárd köbméterben reménykedett. Menczer azt írta, hogy a szeptemberi esetleges plusz szállításokról még egyeztetnek. A tárgyalásokól függ, mire számíthatunk szeptemberben.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Megvan az első EU-s állampolgár, aki kiérdemelte az unió orosz szankciós listájának egyik helyét
Uniós állampolgár eddig még nem került fel a listára. Az Éjszakai Farkasok putyinista motorosbanda nagyszombati összekötője érdemelte ki először.

Link másolása

hirdetés

Eddig 53 személy neve olvasható azon a július 21-én jóváhagyott uniós szankciós listán, amit az orosz–ukrán konfliktus miatt fogadott el az Európai Tanács. Bár ezen többnyire orosz, fehérorosz, ukrán állampolgárok, katonai és politikai vezetők és aktivisták szerepelnek, akad egy név, amin gyorsan megakad az ember szeme. Ugyanis egy uniós állampolgárról van szó.

Méghozzá Jozef Hambálekről, az Éjszakai Farkasok putyinista motorosbanda nagyszombati összekötője és egyben motorkereskedő. A férfi 2018-ban alapította a bandát, azóta pedig nemzetbiztonsági kockázatként tartják számon - írja az ATV a Paraméterre hivatkozva.

Hambálek azonnal megérezte a szankciók hatását, mivel a szlovák földhivatal korlátozta nagyszombati házának tulajdonjogát, zárolták bankszámláit és cégtulajdonait, illetve az autóit is elvontatták. A vagyonát azért megtarthatta, bár jelenleg ahhoz sem fér hozzá.

A szankciós listán való szereplés másik árnyoldala, hogy aki felkerül rá, az nem tartózkodhat az unió területén, csakhogy Hambálek uniós polgár. Erről egyelőre a szlovák külügy nem nyilatkozott.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Kánikula: megint 40 fok közelében leszünk a jövő héten, csak péntektől jön az enyhülés
Szerdán és csütörtökön lesz a legmelegebb. Ezután érkezhet majd egy hidegfront, amely megint kettészakítja az országot.

Link másolása

hirdetés

Folytatódik jövő héten a meleg, napsütéses, jellemzően száraz idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn sok lesz a napsütés, főleg az ország északkeleti, keleti harmadán, illetve a nyugati megyékben lehet helyenként zápor, zivatar. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 14 és 20 fok között várható, de a hidegre érzékeny vidékeken ennél hűvösebb lehet. A legmagasabb hőmérséklet 29 és 34 fok között valószínű.

Kedden is sok napsütés várható, csak helyenként lehet zápor, zivatar. A minimumok 12 és 20, a maximumok 29 és 35 fok között alakulnak.

Szerdán és csütörtökön napos, csapadékmentes idő várható. Szerdán a hajnali 13-21 fokról 31-36 fokig melegszik a levegő.

Csütörtökön a minimumok 15 és 22, a maximumok 33 és 38 fok között alakulnak.

Pénteken hidegfront érkezhet, emiatt felhős idő valószínű hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Több helyen alakulhat ki zápor, zivatar. A szél nagy területen megerősödik, helyenként - nem csak zivatar környezetében - viharossá is fokozódik.

hirdetés
A legalacsonyabb hőmérséklet 16 és 24, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 29 és 35 fok között valószínű, de a Nyugat-Dunántúlon ennél több fokkal hűvösebb, míg a Tiszántúl egyes részein több fokkal melegebb is lehet.

Szombaton és vasárnap a több-kevesebb napsütés mellett helyenként zápor, zivatar is előfordulhat. A szél többfelé erős, akár viharos lehet. Szombaton a minimumok 15 és 22, a maximumok 24 és 30 fok között várhatók. Vasárnap a hajnali 14-20 fokról 25-30 fokig melegszik a levegő - olvasható az előrejelzésben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
9 megyében riasztást adtak ki zivatarok miatt, de már hétfőn is 35 fok jön
Nyugaton és keleten is szükség lehet az esőkabátokra, de egyébként igazi nyári forróság jön.

Link másolása

hirdetés

A hét első napján napos, gomolyfelhős idő lesz a jellemző. Főleg az ország északkeleti, keleti harmadán, illetve a nyugati megyékben lehet erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, ahol helyenként zápor, zivatar is kialakulhat. Időnként megélénkül a déli, délnyugati szél. Zivatar környezetében átmenetileg erős széllökések is várhatók.

A hőmérséklet kora délután 30 és 35, késő este 21 és 27 fok között várható.

Ahogy korábban írtunk róla, a hét további részében igazi kánikula várható, csütörtökön az ország egyes részein ismét 40 fok köré emelkedik a hőmérséklet. Enyhülés csak péntektől várható.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: