News here
hirdetés

HÍREK

Rúzsa Magdi is fellép Novák Katalin beiktatási ünnepségén: itt a pontos program

Az esemény istentisztelettel kezdődött, majd 11 órakor a Kossuth téren folytatódik, ahol Novák Katalin beszédet mond.

Link másolása

hirdetés

Kedden lépett hivatalba Novák Katalin, Magyarország új köztársasági elnöke. A beiktatási ceremóniát pedig szombaton tartják. Az ünnepséget pedig kiemelt fontosságú állami eseménnyé nyilvánították.

Mutatjuk, a pontos programot:

• Az esemény 8.30-kor ökomenikus istentisztelettel kezdődik a Kálvin téri református templomban.

• A program 11 órakor folytatódik a Kossuth téren, ahol beszédet mond Novák Katalin köztársasági elnök. (Fellépnek: Balázs János és Kádár Viktória zongoraművészek Rúzsa Magdolna énekesnő, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, és az Angelica leánykar)

• 13 órától 18 óráig pedig nyílt napot tartanak a Sándor-palotában.

hirdetés

A beiktatási ceremónia miatt lezárásokra kell készülni a fővárosban:hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A köztársasági elnök férje felel az ország aranytartalékáért
Veres István elárulta, mennyi most az aranytartalék, és arról is beszélt, mivel szeretne foglalkozni még first gentlemanként.

Link másolása

hirdetés

Interjút adott Novák Katalin férje a Mandinernek, amelyben elsősorban a magánéletéről és a feleségével való kapcsolatáról beszélt, de azokról a feladatokról is beszélt, amelyeket first gentlemanként fog végezni.

Veres István elmondta, hogy Miskolcon született, Sárospatakon, majd Miskolcon járt középiskolába, majd a szülei példáját követve közgazdász lett, a Buda­pesti Közgazdaságtudományi Egyetemen diplomázott. Édesapja hosszú ideig a Szerencsejáték Zrt.-nél dolgozott, édesanyja pedig előbb statisztika–számvitel szakos tanár volt, majd a miskolci Semmelweis-kórház gazdasági vezetője. Novák Katalinnal az egyetem 1996-os gólyatáborában ismerkedett meg, majd később ugyanannak az egyetemi diákközösségnek a tagjai lettek instruktorként. A kapcsolatuk kezdetét 1999 nyarától számítják, amikor együtt eveztek egy Rába folyón zajló kenutúrűn Szentgotthárdtól Sárvárig. Akkor kérte meg felesége kezét, amikor Novák Katalin letette a vitorlásvizsgát Balatonbogláron.

Veres István hosszú ideje dolgozik a Magyar Nemzeti Banknál, ott kezdte a pénzügyi pályáját, és mint mondta, nem is vágyik el innen.

"Az igazgatóságunkon én tényleg minden székben ültem már. Ez sokat segít a munkámban és a kollégáim megértésében, de nem csak abban. 2000 óta átéltünk és kezeltünk piaci válságokat, többszörösére emelkedett a devizatartalékunk, az aranytartalékot megharmincszoroztuk, új monetáris politikai eszközöket vezettünk be" - mondta.

A köztársasági elnök férje felel most az ország aranytartalékáért, ennek kapcsán elmondta, hogy mellette sok más szakember is felelős ezért, ő annak a szakterületnek a vezetője, amely a vásárlásokért felel.

Azt is elárulta, hogy jelen pillanatban 94,5 tonna az aranytartalék, ez körülbelül 7500 aranyrudat jelent.

hirdetés

Arra a kérdésre, hogy mivel fog foglalkozni first gentlemanként, azt mondta, "marad a kaptafánál", vagyis a pénzügyeknél. Elsősorban a pénzügyi tudatosságon szeretne dolgozni, meg is indokolta, miért.

"Néha elcsodálkozom azon, milyen alapvető pénzügyi ismeretek nem természetesek a többség számára. A devizahitel-válság is rámutatott, mekkora a jelentősége annak, hogyan kezeljük a család pénzügyeit. Jó, ha tudjuk, mit jelent a kamatláb, a futamidő, a kockázatoknak való kitettség. Ha egy gyerek megtanulja, hogyan lehet tudatos a pénzügyei kezelésében, felnőttként is könnyebben jut majd egyről a kettőre. Ezért tervezem, hogy segíteni fogok azoknak a gyerekeknek, fiataloknak, családoknak, amelyeknek az átlagnál is nagyobb szükségük van erre a pénzügyi tudatosságra."

Veres István azt is elmondta, hogy büszke a feleségére, hogy ő Magyarország első polgára, és nem elsősorban azért, mert nő.

"Ha valaki, én tudom, hogy méltó és alkalmas erre a feladatra. Ami számomra Kati közéleti sikereinél is fontosabb, hogy ő elsősorban anya és feleség. A maximalizmus, amit a munkájában képvisel, otthon is megjelenik.

Hat évig volt otthon a gyerekekkel. Ebben az időszakban csak ez számított. Azóta is nagyon szoros a napi kapcsolata a gyerekeinkkel, és ő az, aki a kiterjedt család összetartásáról is gondoskodik. Este, amikor mi már mindannyian lefeküdtünk, ő rendszeresen nekiáll sütni, hogy friss péksütemény legyen reggelre az asztalon. Ki nem hagyná, hogy ő készítse a gyerekek szülinapi tortáját! És ez nem valami máz, neki tényleg a család a legfontosabb" - mondta.

A gyerekeikről is beszélt, akik mindhárman református iskolába járnak. A legidősebb, Ádám 18 éves, idén érettségizik és egyetemre készül, a matek és a fizika nagyon érdekli, és a dobolás a szenvedélye. A középső, Tamás 16 éves gimnazista, sportol és tehetséges a zenében is. A legkisebb, Kata 14 éves, röplabdázik és zongorázik.

Arra a kérdésre, hogy mit szólt, amikor megtudta, hogy a felesége lesz a köztársasági elnök, azt mondta:

"Arra gondoltam a büszkeség mellett, hogy ez a családunk szempontjából is fontos, generációkon átívelő történet, olyan örökség, amelyből az unokáink, a dédunokáink is építkezhetnek. Mert bizonyos, hogy tartást ad majd nekik, amikor megtudják, hogy a nagymama vagy a dédnagymama egykor Magyarország köztársasági elnöke volt".

Egy másik kérdésre pedig elmondta, hogy személyesen soha nem vágyott politikai feladatra, de közelebbről követi a belpolitikát, részben felesége aktív közéleti szerepvállalása miatt, részben azért, mert a pénzügyi piacot sokszor politikai döntések is befolyásolják.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Megdőlt a napi hidegrekord csütörtök hajnalban
A Nógrád megyei Zabaron -1,2 celsius fokot mértek.

Link másolása

hirdetés

A Kárpát-medencét kitöltő hűvös, nyugalomba jutott levegő és a derült, szélcsendes éjszaka együtt azt eredményezte, hogy több mérőállomásunkon is gyengén fagyott 2 méteres magasságban - írja csütörtök reggeli Facebook-bejegyzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Zabaron meg is dőlt a napi hidegrekord: a Nógrád megyei településen -1,2 fokig süllyedt kora reggelre a hőmérséklet

ezzel 0,1 fokkal alulmúlta az 1952-ben ezen a napon Fügödön mért -1,1 fokos országos csúcsot.

A posztban azt is kifejtették, hogy erősen inverziós volt a légrétegződés, ami azt jelenti, hogy a magasabban fekvő helyeken enyhébb volt a reggel.

Az idokep.hu előrejelzése szerint csütörtökön napos, száraz időb lesz, nyugaton, északnyugaton azonban élénk, helyenként erős lesz a délies szél. Napközben 24 és 28 fok közé melegszik a levegő.

Pénteken a napsütést időnként már felhők zavarják meg, de egy-egy futó zápor, esetleg zivatar legfeljebb néhol a nyugati és az északnyugati tájakon fordulhat elő. A többfelé élénk délnyugati, nyugati szélben 28-33 fokot mérhetünk.

hirdetés

Szombaton

napközben egy hidegfront érkezik, mely feltámadó északnyugati szelet, valamint a napos időszakok mellé elszórt záporokat, zivatarokat hoz.

A front ellenére napközben még 27 és 33 fok közé melegedhet a levegő.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Bruttó 500 ezer forintot lehet keresni az Aldi balatoni üzleteiben nyáron
A kiemelt üzletekben dolgozók számára az érintett áruházhoz közeli, kiváló minőségű balatoni szállást biztosítanak, vagy megtérítik a munkába járás útiköltségét.

Link másolása

hirdetés

Az Aldi június 1. és augusztus 31. között kiemelt, vagyis az átlagosnál nagyobb forgalmú üzletté nyilvánítja 10 Balaton-környéki, továbbá a Gárdonyban található üzletét. A nagyobb forgalomra készülve a vállalat idén is bővíti dolgozóinak létszámát a kiemelt balatoni üzleteiben, összesen mintegy 120 teljes és részmunkaidős pozíció nyílik meg - írják közleményükben.

A szezonális időszakra keresnek bolti eladókat határozott idejű munkaviszonyra.

A jelentkezők a június 1. – augusztus 31. közötti időszakban megnövelt bérre számíthatnak: heti 30 óra esetén bruttó 376 725 forint, 35 óra esetén 439 513 forint, míg 40 órás munkaviszony esetén bruttó 502 300 forint a járandóság.

A vállalat az ezekben az üzletekben dolgozók számára vagy az érintett üzlethez közeli, kiváló minőségű balatoni szállást biztosít, vagy megtéríti a munkába járás útiköltségét. Az Aldi felsőoktatási hallgatók jelentkezését is várja.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Újfajta lézerfegyvereket vetettek be Ukrajnában az oroszok, legalábbis ezt állítják
A Zadira akár több kilométerről is képes megsemmisíteni az ellenséges drónokat, a Pereszvettel pedig a műholdakat tudják megzavarni.

Link másolása

hirdetés

Vlagyimir Putyin még 2018-ban mutatott be több új fegyvert, köztük szuperszonikus rakétát, víz alatti drónokat és lézerfegyvereket is. A Reuters beszámolója szerint Jurij Boriszov a katonai fejlesztésekért felelős orosz miniszterelnök-helyettes egy moszkvai konferencián arról beszélt, hogy

az újfajta lézereket már széles körben használják Ukrajnában, hogy ellensúlyozzák a nyugati országokból érkező "fegyveráradatot".

Boriszov konkrétan a Zadira nevű fegyverről beszélt, amely képes megsemmisíteni az ellenséges drónokat. A miniszterelnök-helyettes egy keddi tesztre hivatkozott, amelynek során a lézer öt másodperc alatt lángba borított egy tőle 5 kilométerre lévő drónt. Boriszov egy másik rendszert is említett, a Pereszvetet, amellyel akár a föld felett másfél kilométeres magasságban keringő műholdakat lehet megzavarni. A Reuters megjegyzi, ez utóbbi fegyverről keveset tudni, de 2017-ben az állami média azt közölte, hogy a Pereszvetet a Roszatom segítségével fejlesztették ki.

A cikk szerint Boriszov bejelentése azt mutatja, hogy

Oroszország jelentős előrelépéseket ért el a lézerfegyverek fejlesztése terén.

Igaz, ezek harctéri hatékonyságáról egyelőre csak orosz beszámolók vannak.

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök ugyanakkor a náci Németország "csodafegyverekről" szóló bejelentéseivel hasonlította össze az oroszok közlését. Szerinte azért dobnak be ilyen információkat, mert "már látják, hogy ez a háború elveszett".

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: