News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Putyin dühös és frusztrált, emelheti a tétet – állítják amerikai hírszerző ügynökségek

A CIA igazgatója szerint az orosz elnök azt akarja, hogy csapatai őröljék fel az ukrán hadsereget, nem törődve a civil áldozatokkal.

Link másolása

hirdetés

Vlagyimir Putyin valószínűleg megduplázhatja a tétet az ukrajnai háborúban, mivel csapatai nem elégedettek a csaknem két hete tartó harcok eredményeivel - figyelmeztetnek amerikai hírszerző ügynökségek vezetői.

Minderről kedden számoltak be az amerikai képviselőház hírszerzési bizottsága előtt az éves meghallgatáson. Avril Haines, a Nemzeti Hírszerzés igazgatója azt mondta, az orosz invázió eddig a hírszerzés előzetes becsléseinek megfelelően haladt, ám a vártnál nagyobb ellenállásba ütköztek az ukránok részéről, és komoly katonai hiányosságokkal küzdenek.

Az azonban továbbra sem világos a hírszerzők számára, hogy Oroszország "maximalista" tervet fog-e követni Ukrajna egészének vagy nagy részének elfoglalására. Ebben az esetben ugyanis továbbra is jelentős és tartós ellenállásra számíthat az ukránoktól, akik már bizonyították rátermettségüket az orosz megszállókkal vívott eddigi harcok során.

Haines és négy másik hírszerzési vezető - a Védelmi Hírszerző Ügynökség igazgatója, Scott Berrier, a CIA igazgatója, William Burns, a Nemzetbiztonsági Ügynökség igazgatója, Paul Nakasone és az FBI igazgatója, Christopher Wray - előrejelzései eddig meglehetősen pontosnak bizonyultak az orosz-ukrán konfliktus elmélyülése óta. Haines például korábban azt mondta,

bár Putyin valószínűleg számított arra, hogy a nyugati országok pénzügyi szankciókat vezetnek be az orosz agresszió miatt, de valószínűleg alábecsülte a mértékét. Ahogy azt is, hogy a magánszektor nem állami szereplői is ilyen széles körben függesztik fel tevékenységüket Oroszországban.

Haines szerint viszont Putyint sem a gazdasági, sem a katonai kudarcok nem fogják elriasztani attól, hogy még jobban bedurvuljon annak érdekében, hogy lefegyverezhesse Ukrajnát és megakadályozza, hogy az ország csatlakozzon a NATO-hoz.

A védelmi minisztérium egyik magas rangú tisztviselője hétfőn azt mondta, Putyin már harcba küldte az elmúlt hónapokban Ukrajna határai körül felsorakoztatott csapatainak közel 100 százalékát. Megerősítette azokat a jelentéseket is, melyek szerint Oroszország aktívan toboroz szíriai harcosokat, hogy segítsék az inváziót.

hirdetés

Haines elmondása szerint az orosz elnök valószínűleg továbbra is bízik abban, hogy a hadserege képes legyőzni az ukrán erőket. Azt ugyanakkor "rendkívül szokatlannak" nevezte, hogy Putyin már nukleáris fenyegetéseket is tett. Amerikai tisztivselők szerint ezzel az elnök valószínűleg el akarta riasztani a Nyugatot attól, hogy további támogatást nyújton Ukrajnának. Haines arról is beszélt, hogy

Putyin sértve érezheti magát, amiért a nyugati országok nem adnak neki megfelelő tiszteletet, és úgy vélik, hogy ez egy olyan háború, amelynek elvesztését nem engedhetné meg magának.

Hozzátette, hogy a háború eseményeinek és költségeinek tükrében változhat, hogy az orosz vezető hajlandó-e győzelemként elkönyvelni az invázió kimenetelét.

A CIA igazgatója a törvényhozók előtt "egy elszigetelt és felháborodott elnökként" írta le Putyint, aki "elhatározta, hogy uralja és irányítja Ukrajnát", és "hosszú évek óta a sérelmei és az ambíciói gyúlékony kombinációjában őrlődik". Azt is mondta, hogy az orosz elnök tanácsadói köre egyre szűkebb, akik megkérdőjelezhetnék a döntéseit.

"Szerintem Putyin jelenleg dühös és frusztrált. Valószínűleg duplázza a tétet, és megpróbálja felőrölni az ukrán hadsereget, nem törődve a civil áldozatokkal"

- mondta Burns, hozzátéve, hogy ugyanakkor az elnöknek szembe kell néznie azzal, hogy továbbra sem lehet látni, hogyan fog ez sikerül neki, hiszen az orosz hadsereg továbbra is heves ukrán ellenállásba ütközik.

Úgy véli, Putyin nem számított arra, hogy az ukrán erők így kitartanak majd, mert Ukrajnát "gyengének és könnyen megfélemlíthetőnek" tartotta. Az európaiakat pedig "kockázatkerülőknek" hitte, és úgy gondolta, hogy a figyelmüket elterelik majd a franciaországi választások és az új német vezetés. Abban bízhatott, hogy országa gazdasága szankcióbiztos, mivel nagy devizatartalékokat halmozott fel. Biztos volt abban is, hogy korszerűsítette a hadseregét annyira, hogy gyors, döntő győzelmet arathasson minimális költséggel. Burns szerint azonban már most bebizonyosodott minden tekintetben, hogy Putyin tévedett.

Forrás: Politico


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
„Magyarország kormánya nemzetközileg nyilvántartott cég” – megszólalt a szürreális Balatonszemesi igazoltatás főszereplője
Lukács Tibor többszöri felszólításra sem adta át az okmányait a rendőröknek, a homályos UCC törvényre hivatkozott. A férfi nem akart válaszolni a Fókusz kérdéseire, de egy rövid üzenetben megfogalmazta a gondolatait.

Link másolása

hirdetés

„A súlyos testi sértést is kimeríti Balatonszemesen történt állítólagos igazoltatás, melyet Zoltán és a párja, Bianka ellen követett el a Magyarország nevű, Amerikában bejegyzett cég, vállalatnak a szolgáiként” – mondta a Fókusz stábjának az a férfi, aki az elhíresült rendőri intézkedés főszereplője volt. Lukács Tibor a kérdésekre nem válaszolt, de egy rövid vágatlan üzenetben elmondta a gondolatait.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, a férfit szombat este próbáltak igazoltatni a rendőrök, de ellenállt az intézkedésnek és többszöri felszólításra sem adta át az okmányait.

Tibor az úgynevezett, homályosan megfogalmazható "UCC törvényekre" hivatkozott, vagyis többek között arra, hogy „ő ember, és nem személy”, a rendőrségnek pedig nincs jogalapja ezt tenni vele, a magyar hatóság ugyanis egy „Amerikában bejegyzett cég”.

A férfit és a mellette utazó nőt végül bevitték a Siófoki Rendőrkapitányságra.

Később Tibor maga töltötte fel az általa rögzített videót az igazoltatásról, ami aztán rohamosan kezdett terjedni a közösségi oldalakon. Végül a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság is kiadott egy közleményt, amiben azt írták, hogy

„az intézkedés a parancsnoki kivizsgálás alapján szakszerű és jogszerű volt”.

hirdetés

Lukács Tibor a Fókusz stábjának látogatását is folyamatosan rögzítette. A kérdéseikre nem akart válaszolni, de elmondott egy rövid üzenetet a történtekkel kapcsolatban:

„Nyilatkozni szeretnék így, egy percben, Jásdi Kiss Imre barátom és tanítómnak köszönhetően, mennyire kell figyelnünk a magyar szavak mögöttes tartalmára. Ami Balatonszemesen történt állítólagos igazoltatás, abban az esetben, melyet Zoltán és a párja, Bianka követett el a Magyarország nevű, Amerikában bejegyzett cég, vállalatnak a szolgáiként, dolgozóiként, az minden esetben a közjogi értelmet, tehát a szabálysértést, súlyos testi sértést kimeríti. Tomai Hajnalka embertársam és én, jómagam nem követtünk el semmiféle hatóság elleni erőszakot.

Mi szabad emberek vagyunk, szabadnak születtünk, és megtettük a megfelelő tájékoztatást, emberként azonosítottuk önmagunkat. Magyarország kormánya nemzetközileg nyilvántartott D-U-N-S számmal rendelkező cég. A One People Public Trust a UCC rendszerébe rögzítette, hogy minden vállalatként működtetett kormányt és bankot felszámol.”

Tibor azt nem fejtette ki, hogy pontosan mi az a D-U-N-S szám, az UCC kapcsán azonban a csatorna megkereste Borbély Józsefet, az Apostoli Magyar Királyság „kormányzóját”. Borbély maga sem ismeri el a jelenlegi magyar államhatalmat, azonban ő is mérsékletre inti azokat, akik ezekre a törvényekre alapozzák az életüket.

„Ez egy amerikai kereskedelmi törvény, és benne van, hogy minden államra vonatkozik. De ez az Egyesült Államokra vonatkozik, és ott sem minden államra. Ez egy ott lévő kereskedelmi törvény, aminek semmi hatása nincs, legfőképp a világra”

– mondta Borbély József.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Hadházy Ákos és Baranyi Krisztina 100-100 ezer forintot fizetettek be a Tanítanék Mozgalom számlájára
Magánemberként támogatják a pedagógusok harcát, hogy méltó béreket kaphassanak.

Link másolása

hirdetés

Közös videót tett közzé Baranyi Krisztina, a XI. kerület polgármestere, valamint Hadházy Ákos, Zugló megválasztott országgyűlési képviselője, amiben elmondták, támogatják a jogaikért kiálló és polgári engedetlenségben résztvevő tanárokat.

„A tanárok küzdelmének a támogatására mindketten, Hadházy Ákos független képviselő úr és én is 100-100 ezer forinttal járulunk hozzá ahhoz az alaphoz, amely a polgári engedetlenség miatt kiesett bér kiegészítésére, illetve a tüntetések szervezése jönnek a költségére szolgál”

– mondta Baranyi Krisztina, aki egyben mindenki mást is arra kér, hogy csatlakozzanak hozzájuk az adományozásban.

Hadházy Ákos elmondta, hogy nem véletlen, hogy a Fidesz egyik első intézkedése a sztrájktörvény megváltoztatása volt, hiszen számítottak arra, hogy előbb utóbb nagy lesz az elégedetlenség.

„Nagyon jól tudják, hogy egy valami veszélyezteti őket, hogyha egyszerre sok ember áll ki az igazáért”
– tette hozzá a független képviselő aki a szolidaritás fontosságára is felhívta a figyelmet.

A politikusok arra kérték követőiket, hogy szerda este vegyenek részt a Kossuth téren fognak tartani.

„Azt követeljük, hogy fizessétek meg a tanárainkat!”

– zárta a videót Baranyi.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Továbbra is Budapest az ország legélhetőbb része, itt a Top10 járás Magyarországon
Több szempontot figyelembe véve alakították ki szakértők a rangsort.

Link másolása

hirdetés

Egy friss kutatás azt vizsgálta, hogy milyen lehetőségek biztosítottak az ország egyes részei az ott élőknek.

A vizsgálat során az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a bűnözés, a munkaerőpiac, a vásárlási lehetőségek és a lakóingatlanok megfizethetősége alapjén számolták ki a pontszámokat, ami a rangsort adta ki – derült ki a Magyar Bankholding Nyrt. közleményéből.

A legélhetőbb járások listája a következőképpen alakult:

1. Budapest

2. Pilisvörösvár és környéke

3. Veszprém és környéke

hirdetés

4. Debrecen és környéke

5. a Bólyi járás

6. a Mórahalmi járás

7. Érd

8. Kisbér

9. Pécsvárad

10. Tata és környéke

A kisebb járások az alacsony bűnözésszám és a jobb megfizethetőség miatt kerülhetek a rangsorban előkelő helyre.

Budapest például a bűnözés tekintetében mindössze a 162. helyen végzett.

A nagyobb városok és környékeik inkább az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a vásárlási lehetőségek és a munkaerőpiac terén elért magasabb pontszámuknak köszönhetik a jobb helyezésüket.

Itt újonnan került be az első tízbe Mórahalom, Érd, Kisbér és Pécsvárad környéke.

A szakértők összeállították a megyeszékelyek egymáshoz képesti élhetőségi rangsorát is, amelyet ezúttal is a főváros vezet.

A legélhetőbb városok listája a következőképpen alakult:

1. Budapest

2. Veszprém (78,9 pont)

3. Győr (68,9 pont)

4. Debrecen (60,4 pont)

5. Székesfehérvár (60,3 pont)

6. Szekszárd (59,9),

7. Pécs (58,9),

8. Szombathely (58,4)

9. Zalaegerszeg (57,2)

10. Kaposvár (55,3)

A tavalyi évhez képest jelentősen nagyot ugrott előre Debrecen, aki a 12. helyről lépett előre a 4. helyre.

Az egészségügyi mutató Szekszárdon, Pécsen és Veszprémben a legjobb. A legbiztonságosabb városnak Debrecen bizonyult, amit Veszprém és Zalaegerszeg követ. A legmegfizethetőbb város Salgótarján lett a szakértők által vizsgált szempontok alapján.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Orbán: épségben át kell vinni a hazát a túlpartra – református templom szószékén tartott beszédet a miniszterelnök
A kormányfő szerint ahol az erő elfogy ott „mindig kipótolja a kegyelem“.

Link másolása

hirdetés

Ki kell bírni a próbatételeket és „épségben át kell vinnünk hazánkat a túlsó partra, egymásba kapaszkodva és bízva az Úristenben, nem az áradatra, hanem mindig a partra figyelve” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten.

A megújult dunamelléki püspöki székház, református teológia és újjáépített kollégium átadása alkalmából tartott ünnepi istentiszteleten a kormányfő kiemelte: ahol nagy a szükség, közel a segítség, és ez így volt azon a szörnyű napon is, amikor bejárták a Ráday kollégium kiégett folyosóit. De már akkor ott volt a remény is, mert a tragédia másnapján azonnal megindult az adakozás, és alig telt el pár nap, több millió forint gyűlt össze a munkálatokra és a kollégisták megsegítésére – idézte fel.

A miniszterelnök szerint a cél, amelyet a reformátorok adtak, „nemcsak a hitben, hanem a magyarságunkban való megmaradás parancsa is”. Ezért nem volt kérdés, hogy az állam, illetve a kormány a magyar reformátusok mellé áll a bajban, hiszen ezért nemzeti a kormány. Több ez, mint kötelesség, inkább törlesztés, mert sok mindent kaptak a kollégiumtól, mióta megnyitotta a kapuit – emlékeztetett.

Úgy vélte, ami a Ráday kollégiumban történt, az a nemzet javára vált. Református lelkészek nemzedékei indultak el innen, szolgálták becsülettel Magyarországot, vitték magukkal hitüket, tudásukat, önérzetüket és magyar mivoltukat, elfogadták a nehéz próbatételt és Isten csodát tett általuk – fogalmazott.

Azt mondta, Magyarország pedig újra és újra erőt kapott az újrakezdéshez, a megújuláshoz, a rombolás utáni országépítéshez. Erre a megújuló erőre, amely a református identitás lényegét jelenti, ma legalább akkora szükség van, mint a második világégés vagy a kommunista rendszer bukása után volt – vélekedett.

hirdetés

Orbán Viktor a mostani próbatételek között említette a háborút, az éhínséget és a járványokat.

Kijelentette: ki kell állni és meg kell harcolni az igazunkért, „egyenként és nemzetként egyaránt”. A nehézségek most igencsak nagyok, de ahol az ember ereje elfogy, ott „mindig kipótolja a kegyelem” – mutatott rá.

A kormányfő hangsúlyozta: bármilyen sötétek a felhők, bármilyen magasra csapnak a hullámok, és bármilyen legyőzhetetlennek tűnnek az akadályok, csak a zsoltár szavára kell hallgatni: bízzatok!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: