News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Putyin dühös és frusztrált, emelheti a tétet – állítják amerikai hírszerző ügynökségek

A CIA igazgatója szerint az orosz elnök azt akarja, hogy csapatai őröljék fel az ukrán hadsereget, nem törődve a civil áldozatokkal.

Link másolása

hirdetés

Vlagyimir Putyin valószínűleg megduplázhatja a tétet az ukrajnai háborúban, mivel csapatai nem elégedettek a csaknem két hete tartó harcok eredményeivel - figyelmeztetnek amerikai hírszerző ügynökségek vezetői.

Minderről kedden számoltak be az amerikai képviselőház hírszerzési bizottsága előtt az éves meghallgatáson. Avril Haines, a Nemzeti Hírszerzés igazgatója azt mondta, az orosz invázió eddig a hírszerzés előzetes becsléseinek megfelelően haladt, ám a vártnál nagyobb ellenállásba ütköztek az ukránok részéről, és komoly katonai hiányosságokkal küzdenek.

Az azonban továbbra sem világos a hírszerzők számára, hogy Oroszország "maximalista" tervet fog-e követni Ukrajna egészének vagy nagy részének elfoglalására. Ebben az esetben ugyanis továbbra is jelentős és tartós ellenállásra számíthat az ukránoktól, akik már bizonyították rátermettségüket az orosz megszállókkal vívott eddigi harcok során.

Haines és négy másik hírszerzési vezető - a Védelmi Hírszerző Ügynökség igazgatója, Scott Berrier, a CIA igazgatója, William Burns, a Nemzetbiztonsági Ügynökség igazgatója, Paul Nakasone és az FBI igazgatója, Christopher Wray - előrejelzései eddig meglehetősen pontosnak bizonyultak az orosz-ukrán konfliktus elmélyülése óta. Haines például korábban azt mondta,

bár Putyin valószínűleg számított arra, hogy a nyugati országok pénzügyi szankciókat vezetnek be az orosz agresszió miatt, de valószínűleg alábecsülte a mértékét. Ahogy azt is, hogy a magánszektor nem állami szereplői is ilyen széles körben függesztik fel tevékenységüket Oroszországban.

Haines szerint viszont Putyint sem a gazdasági, sem a katonai kudarcok nem fogják elriasztani attól, hogy még jobban bedurvuljon annak érdekében, hogy lefegyverezhesse Ukrajnát és megakadályozza, hogy az ország csatlakozzon a NATO-hoz.

A védelmi minisztérium egyik magas rangú tisztviselője hétfőn azt mondta, Putyin már harcba küldte az elmúlt hónapokban Ukrajna határai körül felsorakoztatott csapatainak közel 100 százalékát. Megerősítette azokat a jelentéseket is, melyek szerint Oroszország aktívan toboroz szíriai harcosokat, hogy segítsék az inváziót.

hirdetés

Haines elmondása szerint az orosz elnök valószínűleg továbbra is bízik abban, hogy a hadserege képes legyőzni az ukrán erőket. Azt ugyanakkor "rendkívül szokatlannak" nevezte, hogy Putyin már nukleáris fenyegetéseket is tett. Amerikai tisztivselők szerint ezzel az elnök valószínűleg el akarta riasztani a Nyugatot attól, hogy további támogatást nyújton Ukrajnának. Haines arról is beszélt, hogy

Putyin sértve érezheti magát, amiért a nyugati országok nem adnak neki megfelelő tiszteletet, és úgy vélik, hogy ez egy olyan háború, amelynek elvesztését nem engedhetné meg magának.

Hozzátette, hogy a háború eseményeinek és költségeinek tükrében változhat, hogy az orosz vezető hajlandó-e győzelemként elkönyvelni az invázió kimenetelét.

A CIA igazgatója a törvényhozók előtt "egy elszigetelt és felháborodott elnökként" írta le Putyint, aki "elhatározta, hogy uralja és irányítja Ukrajnát", és "hosszú évek óta a sérelmei és az ambíciói gyúlékony kombinációjában őrlődik". Azt is mondta, hogy az orosz elnök tanácsadói köre egyre szűkebb, akik megkérdőjelezhetnék a döntéseit.

"Szerintem Putyin jelenleg dühös és frusztrált. Valószínűleg duplázza a tétet, és megpróbálja felőrölni az ukrán hadsereget, nem törődve a civil áldozatokkal"

- mondta Burns, hozzátéve, hogy ugyanakkor az elnöknek szembe kell néznie azzal, hogy továbbra sem lehet látni, hogyan fog ez sikerül neki, hiszen az orosz hadsereg továbbra is heves ukrán ellenállásba ütközik.

Úgy véli, Putyin nem számított arra, hogy az ukrán erők így kitartanak majd, mert Ukrajnát "gyengének és könnyen megfélemlíthetőnek" tartotta. Az európaiakat pedig "kockázatkerülőknek" hitte, és úgy gondolta, hogy a figyelmüket elterelik majd a franciaországi választások és az új német vezetés. Abban bízhatott, hogy országa gazdasága szankcióbiztos, mivel nagy devizatartalékokat halmozott fel. Biztos volt abban is, hogy korszerűsítette a hadseregét annyira, hogy gyors, döntő győzelmet arathasson minimális költséggel. Burns szerint azonban már most bebizonyosodott minden tekintetben, hogy Putyin tévedett.

Forrás: Politico


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
„Mindenki rohant, és elkezdtek egymásra esni” – legalább 40-en meghaltak, amikor tűz pusztított egy templomban Egyiptomban
A tűz az Abu Szifin szentről elnevezett kopt keresztény templomban történt. A tűz elzárta az egyik kijáratot a misére összegyűlt mintegy ötezer hívő előtt, emiatt pánik tört ki, és többeket agyontapostak.

Link másolása

hirdetés

Legkevesebb 40 halálos áldozata van annak a tűznek, amely egy kopt ortodox templomban tört ki vasárnap Egyiptomban.

A katasztrófa a Gíza város Imbaba negyedében található, Abu Szifin szentről elnevezett templomban történt. A tűz elzárta az egyik kijáratot a több ezer hívő előtt, emiatt pánik tört ki és többeket agyontapostak. Több számot is közölnek a hírügynökségek a halottakról és a sebesültekről, de mindegyik több tucatra teszi a számukat. A BBC szerint gyerekek is lehetnek az áldozatok közt.

A tűz okát egyelőre nem tisztázták, azt valószínűsítik, hogy a elektromos rendszer hibája miatt keletkezett, a tűzoltók pedig már eloltották.

„Az emberek a harmadik és a negyedik emeleten gyülekeztek, füstöt láttunk a második emeletről. Mindenki rohant, hogy lemenjenek a lépcsőn, és elkezdtek egymásra esni”

– mondta egy szemtanú a Reutersnek. "Aztán csattanást hallottunk, szikrákat és tüzet láttunk az ablakon keresztül" - mondta, hozzátéve, hogy ő és lánya a földszinten voltak, és el tudtak menekülni.

Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök telefonon beszélt II. Tavadrosz kopt keresztény pápával, és kifejezte részvétét a tragédia miatt.

hirdetés

„Figyelemmel kísérem a tragikus baleset fejleményeit” – írta esz-Szíszi a Facebookon. „Minden érintett állami szervet és intézményt utasítottam, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést, és azonnal foglalkozzanak a balesettel és annak következményeivel.”

Az egyiptomi keresztények Egyiptom 103 millió lakosának mintegy 10 százalékát teszik ki. A koptok azt állítják, hogy diszkriminálják őket, és kisebb szerepet játszanak az egyiptomi közéletben, mint azt létszámuk indokolná.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Egy napra elég gázt szerzett csak eddig a kormány az oroszoktól, augusztusban csak ennyi érkezik
Pluszban az eddig szerződött mennyiségen felül. Egymilliárd köbméterben reménykedett a kormányfő, de hivatalosan is 700 milliót kommunikáltak. Folynak tovább a tárgyalások.

Link másolása

hirdetés

Menczer Tamás külügyi államtitkár azt írta a Facebook-oldalán, hogy mivel jelenleg „nem normális időket” élünk, ezért Magyarországnak több gázra van szüksége.

„Ezért döntött korábban úgy a kormány, hogy a már leszerződött mennyiségeken felül még mintegy 700 millió köbméter földgázt kell beszerezni.”

Menczer megemlíti Szijjártó Péter minisztert, aki „a közelmúltban Moszkvában folytatott tárgyalásokat, melyeket több kereskedelmi egyeztetés követett. Ezek megállapodáshoz vezettek, melyek nyomán a Gazprom tegnap reggel megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti szállítást.

Első ütemben augusztus végéig naponta 2,6 millió köbméter pluszmennyiség érkezik délről a Török Áramlat vezetéken keresztül.”

Na mármost ez a mennyiség nem nagy. Összesen 52 millió köbmétert jelent. A 444.hu azt számolta, hogy

ez egy átlagosnak mondható hideg téli nap fogyasztása Magyarországon.

Egyébként korábban Orbán Viktor még egymilliárd köbméterben reménykedett. Menczer azt írta, hogy a szeptemberi esetleges plusz szállításokról még egyeztetnek. egyeztetések kérdése, hogy mire számíthatunk szeptemberben.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Kövér László teveharapdálásról és transzhumanistákról értekezett a Kurultaj nyitóbeszédében
Olyan nyitóbeszédet tartott Kövér László Bugacon, hogy az egy felvilágosodással is felért.

Link másolása

hirdetés

Elemében volt szombaton Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki Bugacon olyan nyitóbeszédet mondott a lovas nomád hagyományőrző rendezvényen, a Kurultájon, amilyet a hely szelleme és eszmeisége nagyjából megkövetelt.

Kövér erősen kezdett, és köszöntésével azonnal pozícionálta is a rendezvény fontosságát: „A Kurultaj nemcsak a hun, türk rokontudatú népek ünnepe, hanem egyben üzenet és példa is minden nyugati és keleti nép számára, amelyből mindenki bölcsességet és önbizalmat meríthet.”

Ez a bemelegítés volt az elnöktől, ezt követően arról beszélt

„a Kelet és a Nyugat úgy nevel minket, magyarokat, ahogy a kazah mondás tartja: mint teve a fiát. Tudják, hogy neveli a teve a fiát? Harapdálja... Így neveltek életre bennünket, ezért vagyunk ma is erősek és életrevalók”.

Vagy például: „a magyarok nem megtagadni, hanem mindig is összekötni akarták a Keletet és a Nyugatot”.

Természetesen kitért a „két háborúra” is. Az egyiket szerinte „orosz-ukrán háborúnak nevezik a híradásokban”. Ennek tétje nem kevesebb, mint hogy „a nyugati és keleti nagyhatalmi politika tud-e a 21. századra stabilitást hozó új geopolitikai alkut kötni, vagy pedig a jelenlegi lokális konfliktust totális világháborúvá szélesítik, amelynek sem nyugaton, sem keleten nem lehetnek nyertesei, csak szörnyű vesztesei”. Míg a másikra tért át, ami arra törekszik, hogy „a teljes nyugati emlékezetet kiirtsa”.

hirdetés

Kövér úgy gondolja, hogy a "cancel culture" képviselői, vagyis „a transzhumanisták támadják a nyugati emberek emlékezetét. Feladatuk, hogy minden létező emberi különbözőséget természetellenes módon felhasználva szembefordítsák egymással a fehér embert a feketével, a nyugatit a keletivel, a férfit a nővel, a fiatalt az időssel, a keresztényt a muszlimmal”.

Az elnök gondolatmenete ezzel még nem fejeződött be, aki szerint mindezt

„megtévesztő módon érzékenyítésnek nevezik, holott, amit tesznek, az valójában egy társadalmi méretű amnézia, vagyis emlékezet-, érték-, tudat- és identitásvesztés előidézésére tett kísérlet, hogy mindenki irányítható, eladósítható, valamint tulajdonától megfosztható legyen”.

Mindennek a nagy konklúziója pedig az, hogy „meg akarnak fosztani bennünket szabadságunktól és jogunktól ahhoz, hogy megőrizzük hitünket, hagyományainkat és kultúránkat, egyéni és közösségi méltóságunkat, hogy azok maradhassunk, akik vagyunk”.

Kövér beszéde végén még kitért arra is, hogy a brüsszeli uniós vezetők, ha „egyszer megtisztelnek bennünket őszinte érdeklődésükkel, megtanulhatják annak a török közmondásnak az igazát, amely szerint, ha a lóra fel nem szállsz, ne lendítsd a lábad”. De az uniós vezetőket is bírálta: „velejéig elhibázott szankciós politikájuknak az lesz az eredménye, hogy önmagukkal együtt az egész európai gazdaságot is porba rántják”.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Túl sokba kerül fenntartani, ezért korlátozzák a martfűi termálfürdő szolgáltatásait
Szüneteltetik a gyógymedencék masszázselemeit, az uszodatéri szaunát, a sakndináv wellness jacuzzi élményelemet, míg a büfében a meleg étkezést.

Link másolása

hirdetés

Mivel az áramdíj tízszeresére, míg a gáz ára a hétszeresére emelkedett, a Martfű Termál Spa több szolgáltatását is korlátozta – írja a Termál Online.

Tomasovszky László, a Martfű Termál Spa igazgatójának közlése szerint

határozatlan ideig szüneteltetik a gyógymedencék masszázselemeit, az uszodatéri szaunát, a sakndináv wellness jacuzzi élményelemet, míg a büfében a meleg étkezést.

A szüneteltetés nem érinti a gyógyászati kezeléseket.

Emellett korlátozásokra is számítani kell: rövidül a wellness részleg illetve a fürdő nyitvatartása, emellett a gyógymedencék is időszakos lezárásra kerülhetnek. A fürdő árainak esetleges emeléséről a későbbiekben fognak dönteni.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: