News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Political Capital: Magyarországra is ömlik az orosz háborús propaganda

Több platformon is próbálják befolyásolni a magyar közvéleményt.

Link másolása

hirdetés

A Political Capital kutatóintézet egy részletes gyűjtéssel mutat rá, hogy az orosz dezinformációs kampány brutális méreteket öltött a magyarországi online térben – írja a Telex. Egy tudatos és szervezett stratégiát követnek, amellyel igyekeznek a magyar közvéleményt formálni az orosz-ukrán háború kapcsán. Ugyanis annak ellenére, hogy Oroszország tölti be az agresszor szerepét ebben a háborúban, minden elérhető eszközzel azt próbálják sugallni, hogy ennek az ellenkezője igaz.

Az egyik példa, hogy egy online kommunikációs kampányban olyan féligazságokat, illetve hazugságokat szajkóznak – számtalan platformon –, mint például hogy a zsidó származású ukrán elnök, Vologyimir Zselenszkij valójában náci. De ilyen az is, hogy a Majdan után népirtás zajlott Ukrajnában vagy hogy Ukrajna atomfegyvert akar.

Mindezekkel azt próbálják sulykolni, hogy valójában Oroszország az áldozat.

Ebben a kampányban az oroszok óriási segítséget kapnak a fideszes médiabirodalomtól. Ott van például Bende Balázs, aki az M1-en többek között arról beszélt, hogy az orosz lakosság háromnegyede támogatja Vlagyimir Putyin háborúját bár az adatokat semmivel sem támasztotta alá. Emellett a Híradó honlapján megjelent cikkekben nagyon sokáig nem háborúként vagy megszállásként hivatkoztak a konfliktusra, hanem az oroszok kifejezését átvéve, „különleges katonai hadműveletként”, amelyre az ukrán területeken élő oroszok védelmében van szükség.

A Political Capital kiemeli: vannak valódi tényeken alapuló, racionális tájékoztatás-részletek is.

„A kormányoldalon a jelen helyzetben egyre inkább az látszik, hogy létezik egy »központi«, nagyrészt Ukrajna mellett álló narratíva a politikai elit részéről, a tárgyilagos tájékoztatás is jelen van a kormánypárti médiában, míg a Kremlpárti, ukránellenes narratívák közvetítését »kiszervezik« Fidesz körül csoportosuló szakembereknek, véleményvezéreknek – aztán ezek a vélemények, elemzések tűnnek fel a kormányzati irányítású sajtó hasábjain. Ebben a tekintetben tehát a magyar kormánypárt hintapolitikája nem szűnt meg” – írják.

Azonban nem csak a kormányközeli médiafelületek és propagandisták képviselik az oroszbarát álláspontot, vannak magyar nyelvű, Kreml-párti platformok is.

Létezik például egy Orosz Hírek nevű, 80 ezer Facebook-követős portál – ez kezdte el itthon a leglendületesebben ömleszteni a Kreml narratíváját. Az egyik ilyen posztjuk önálló életre kelt: brutális mennyiségű megosztást és interakciót kapott. A posztban ugyanazt a narratívát ismétlik el, ami a kormánymédiában is gyakran visszatérő elem a háborúval kapcsolatban: az ukránok oroszok tízezreit lőtték halomra Donbasszban, 2014 óta folyamatosan ágyúzzák őket,

hirdetés

Oroszország valójában humanitárius segélyt nyújt a donbassziaknak, illetve Ukrajna nem hagyja a kárpátaljaiakat magyarul tanulni és beszélni. A poszt szövege azóta számtalan híroldal kommentszekciójában megjelent és több helyen is szerepel bejegyzésként. A posztolók elsősorban hamis profilok lehetnek – pár ismerőssel, profilkép nélkül, csak orosz propagandát megosztva.

A bejegyzés azóta a fél magyar Facebookot bejárta, és a rendszer annak ellenére sem tiltotta le, hogy álhíreket sorakoztat fel.

A lap rámutat, hogy később már olyan gyanúsan kommentelő profilok is feltűntek, akik egy az egyben kezdtek el fideszes közleményeket bemásolni a kommentfolyamokba. Ezzel pedig újra összeér az orosz és a magyar kormánypropaganda módszertana – ahogy azt 2018-as magyarországi választások előtt is tapasztalni lehetett a közösségi felületeken.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
A szomszédos államba kellett utaznia az abortuszért egy 10 éves amerikai kislánynak, miután nemi erőszak áldozata lett
Saját államában, Ohióban az abortuszdöntés után megtiltották a terhesség-megszakítást a várandósság hatodik hete után, a lány pedig már a hatodik hétben járt, ezért ott nem vetethette el a magzatot.

Link másolása

hirdetés

Kénytelen volt Indiana államba utazni egy 10 éves amerikai kislány azért, hogy megszakítsák a nem kívánt terhességét, mert saját államában, megtagadták tőle az abortuszt - írja a Guardian.

Az Ohióban élő kislány nemi erőszak áldozata lett, amelynek következtében teherbe esett. Miután az amerikai legfelsőbb bíróság június végén érvénytelenítette a Roe kontra Wade-ítéletet,

Ohióban rögtön meg is tiltották, hogy a hatodik hét után megszakítsák a várandósságot. A kislány már pont belépett a hatodik hétbe, ezért ott már nem végezhették el rajta a beavatkozást.

Orvosa egy indianapolisi kollégáját kereste meg azzal, hogy tudna-e segíteni a páciensén. Az Ohióval szomszédos Indiana államban ugyanis egyelőre még nem tiltották meg és nem is korlátozták az abortuszt, de ez valószínűleg nem sokáig lesz így.

Dr. Caitlin Bernard szülész-nőgyógyászhoz - aki nemi erőszak áldozatait is kezeli - az alkotmánybíróság döntése egyre többen fordultak abortusz miatt a szomszédos államokból.

Mint mondta, nehéz elképzelni, mi lesz, ha már az indianai orvosok sem szakíthatják meg a nem kívánt terhességeket, hiszen látható, hogy nagyon nagy igény van az abortuszra.

A 10 éves kislány esete azonban olyan politikusokat is elbizonytalanított a terhességmegszakítás betiltása kapcsán, akik nyíltan abortuszellenesek. Dél-Dakota republikus kormányzója, Kristi Noem szerint elképesztő, hogy a kislány esetében senki nem veszi figyelembe azt, hogy egy "perverz" és "tébolyult" ember megerőszakolt egy 10 éves gyereket.

hirdetés

Már Dél-Dakotában is bűncselekménynek számít a terhesség-megszakítás, kivéve ha megfelelő és ésszerű döntés igazolja, hogy az abortusz szükséges a várandós nő életének megmentéséhez. Azonban a vérfertőzés és a nemi erőszak sem tartozik a kivételes esetek közé.

A kormányzó a 10 éves kislány esete kapcsán azt mondta, nem hiszi, hogy "egy tragikus helyzetet egy újabb tragédiával kellene tetézni", és azt hangsúlyozta, hogy olyan életre kellene törekedni, amelyben minden ember élete számít. Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy elsősorban azt kellene megelőzni, hogy "beteg emberek" gyerekeket erőszakoljanak meg. Rávilágított arra is, hogy Dél-Dakotában csak az anya védelme érdekében lehet elvetetni a magzatot, és bár a nemi erőszak nem feltétlenül képez kivételt, gyerek esetében ezzel is indokolható lehet az abortusz. Ilyen esetekben az orvosoknak és a családnak kell döntést hoznia - mondta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
„Az életünkért futottunk” – három halálos áldozata van annak a lövöldözésnek, amely egy bevásárlóközpontban történt Koppenhágában
A rendőrség egy 22 éves dán férfit tartóztatott le. Elfogáskor fegyvert és lőszert is találtak nála. Gyanúsítottként kezelik, egyelőre nem ismertek az indítékai.

Link másolása

hirdetés

Hárman haltak meg a koppenhágai Field’s bevásárlóközpontban, amikor egy férfi lövöldözni kezdett vasárnap este fél 6 körül. További három sérült kritikus állapotban van – közölte a dán rendőrség. Az áldozat két 17 éves dán és egy 47 éves orosz állampolgár.

A rendőrség letartóztatott egy 22 éves dán férfit, akit gyanúsítottként kezelnek. Az elfogáskor fegyvert és lőszert is találtak nála, hétfőn hallgatják majd ki, indítékai egyelőre nem ismertek. Soren Thomassen rendőrfőnök szerint mentálhigiénés problémái voltak, és nincs jele terrorcselekménynek - írta a BBC.

A rendőrség szerint egyelőre nem utal semmi arra, hogy más is részt vett volna a támadásban, az üzlettulajdonosoktól azt kérte, hogy őrizzék meg a biztonsági felvételeket, mert valószínű, hogy már előtte is a plázában sétálgatott a férfi.

A Field’s bevásárlóközpontban 140 üzlet van, és a külvárosban található. A szemtanúk azt mondják, hogy mikor eldördültek az első lövések, pánik tört ki az épületben.

Harry Styles brit énekes vasárnap este adott volna koncertet a plázától pár kilométerre, ezt elhalasztották, ahogy az idén Dániából induló, Tour de France kerékpáros körverseny ünnepségét is, amelyen Frigyes királyi herceg is részt vett volna.

Egy szemtanú ezt mondta: "Hirtelen lövéseket hallottunk. Azt hiszem, tíz lövést, majd átrohantunk a bevásárlóközponton, és egy vécében bújtunk el. Egy nagyon kicsi vécében voltunk 11-en. Meleg volt nagyon, vártunk és nagyon féltünk. Szörnyű élmény volt."

hirdetés

"Először azt hittük, hogy az emberek azért futnak, mert látták Harry Styles-t, aztán kiderült, hogy pánikba esett menekülők. Az életünkért futottunk" - mondta egy másik szemtanú.

Dániában 2015 óta nem volt ilyen típusú lövöldözés, akkor ketten vesztették életüket, hat rendőr pedig megsérült. 2015-ben a koppenhágai kulturális központra és a zsinagógára nyitott tüzet egy merénylő.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Videón a jégcsuszamlás, amely legalább hat halálos áldozatot követelt Olaszországban
Több mint egy tucat embert temethetett be a jég és a hó. Egy súlyos sérültet mentőhelikopteren Treviso kórházába vittek.

Link másolása

hirdetés

Több videófelvétel is kering a világhálón tegnap óta arról a jégcsuszamlásról, ami az olaszországi Marmoladának a lejtőin történt.

Az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportjának hegyimentői szerint tucatnyi embert temethetett be a hó, még kutatnak további eltűntek után is.

Eddig nyolc embert sikerült élve kimenteni. A jégtábla Punta Rocca közelében tört le a Marmolada csúcsához vezető útvonal mentén. A mentőegységek azóta emberek tucatjait evakuálták a völgybe. Egy súlyos sérültet mentőhelikopteren Treviso kórházába vittek, másik öt sérültet is ott kezelnek, két másikat pedig Belluno klinikáján.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Mindenki a Minyonokat nézi, minden idők legjobb függetlenség napi bevételét produkálhatja Amerikában
A becslések alapján a film megdönti a függetlenség napján legnagyobb bevétellel nyitó film rekordját, megelőzve a 2011-es kasszasiker, a Transformers 3. 115,9 millió dollárját.

Link másolása

hirdetés

108 millió dollárt gyűjtött be a hétvégén az amerikai mozikban A Minyonok: Gru színrelép című film, és július 4-ére az animációs családi film 127,9 millió dolláros bevételt is elérhet.

Úgy becsülik, hogy a film megdönti a függetlenség napján legnagyobb bevétellel nyitó film rekordját, ezzel a második helyre taszítja a 2011-es kasszasiker, a Transformers 3. 115,9 millió dollárját.

A Universal és az Illumination Despicable Me franchise-ának ez az ötödik része,és az eddigi népszerűség nem látszik lankadni. A jegyeladások azt mutatják, hogy a családi közönség még szeretne moziba járni

- írja a Variety. A magyar mozik is a héten kezdték vetíteni a filmet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: