HÍREK
A Rovatból

PDSZ: A pedagógusok saját számítógépén lévő tartalmakat is ellenőriznék a tankerületek

A szakszervezet szerint olyan megállapodást akarnak kötni a pedagógusokkal, amely engedélyt adna arra is, hogy belenézzenek a számítógépükbe.

Link másolása

Egy megállapodás értelmében a pedagógusok saját, magántulajdonú számítástechnikai eszközeibe is belenézhetnek majd a tankerületek - számolt be róla a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

A nedolgozzingyen.hu oldalukon írtak a megállapodástervezetről, amely elvileg a munkáltató által a munkavállaló részére átadott „információtechnológiai vagy számítástechnikai eszköz, rendszer” használatára vonatkozó általános szabályokat fektetné le,

csakhogy a PDSZ szerint olyan dolgokat tartalmaz, amelyek egyáltalán nem elvárhatók a munkavállalóktól, ráadásul jogszabály sem biztosít ilyen lehetőségeket, felhatalmazást a tankerületek számára.

A megállapodástervezet legmegdöbbentőbb pontja szerintük az, hogy a szöveg alapján "a munkáltató ellenőrzési joga kiterjed a foglalkoztatott saját számítástechnikai eszközére is, amennyiben a közalkalmazotti jogviszony teljesítése érdekében használja". Ez pedig azt jelenti, hogy a pedagógusokat nemcsak a munkáltatótól kapott, de a saját, magántulajdonú eszközein ellenőrizhetik.

Azt is részletesen ismertetik, hogy hogyan működik az ellenőrzés:

• csak a pedagógus tudtával, jelenlétével történhet

• a foglalkoztatotton kívül az adatvédelmi tisztviselő, az információbiztonságért felelős vezető, valamint az a vezető van jelen, akinek jelenlétét szükségesnek tartja a tankerületi igazgató

• magántartalmakat nem tekinthet meg a munkáltató, de ha a fájl elnevezéséből nem derül ki egyértelműen, hogy magáncélú a tartalma, akkor nincs kizárva, hogy belenézhetnek

• ha viszont kiderül, hogy a nem egyértelmű fájlelnevezés ellenére magáncélú a tartalom, akkor azonnal fel kell hagyni a megnyitott fájl ellenőrzésével

• viszont a munkáltató megnyittathatja a mappát a foglalkoztatottal még akkor is, ha az elnevezése magáncélú tartalomra utal annak ellenőrzése érdekében, hogy a magán- és munkahelyi tartalmak elkülönítéséről meggyőződjön.

A tervezet azt is kiköti, hogy a foglalkoztatott köteles tűzfalat és vírusirtót használni, melyek költségét magának kell állnia. Előírja azt is, hogy az oktatási dolgozó készítsen rendszeres mentést az adatokról, napi szinten.

A PDSZ felhívja az érintettek figyelmét, hogy nem kötelező aláírni ezt a megállapodást, még akkor sem, ha a munkáltatótól kapott számítógépet használja a pedagógus.

"Ez a megállapodás éppen azért jött létre, hogy mindezeket megtehesse a munkáltató – hiszen az érvényes jogszabályok nem adnak neki ilyen jogosítványokat, felhatalmazást"

- írják.

Ha valaki mégis úgy dönt, hogy aláírniá a megállapodást, a PDSZ jogásza ad tanácsokat arra, hogy mire figyeljen.

A szakszervezet szerint viszont az a legjobb, ha a pedagógusok nem adnak ilyen felhatalmazást a tankerületnek.

A megállapodástervezettel kapcsolatban megkerestük a Klebelsberg Központot, amely határozottan cáfolta a PDSZ állításait. Ezt írták:

"A PDSZ-nek most nem az álhírek gyártásával, hanem a pedagógusok szakmai támogatásával kellene foglalkoznia. Határozottan cáfoljuk a PDSZ állításait és az arról szóló híreket. Ezeknek ismételten az az egyetlen célja, hogy zavart keltsen a pedagógusok körében. Arra kérjük a PDSZ-t, hogy a jelenlegi súlyos járványhelyzetben ne a politikailag fűtött álhírek gyártásával és a zavarkeltéssel legyen elfoglalva, hanem ha tud, akkor esetleg szakmailag segítse a pedagógusok digitális munkavégzését. Sem az EMMI, sem a Klebelsberg Központ nem köt semmiféle, a pedagógusok saját informatikai eszközét érintő szerződéseket. A pedagógusok digitális munkavégzését informatikai eszközökkel, szakmai ajánlásokkal és ingyenes internettel segítik. A jogszabályban biztosított lehetőségével egyetlen tankerület informatikai biztonsági céllal, és nem más céllal kötött szerződést az otthoni munkavégzés kapcsán használt informatikai eszközre."

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter feljelenti a tatabányai Turul Kávézó vezetőjét: „Senki nem lépett fel erőszakosan”
A valóság az, hogy az étterem alkalmazottja járt el meglehetősen furcsán, amikor a TISZA Párt aktivistáit a rendezvény előtt nem engedte be az étterembe. A politikus reagált.
Fotó: Facebook - szmo.hu
2024. május 26.


Link másolása

Korábban írtunk róla, hogy kisebb incidens árnyékolta be Magyar Péter országjárásának tatabányai állomását. A helyi Turul Kávézó üzemeltetője azt mondta, hogy Magyar Péter tüntetése után megrongálták a vendéglátóhelyét.

Magyar Péter a TISZA Párt nevében Tatabányára látogatott pénteken. A beszédében elmesélte, hogy több szimpatizánsát nem engedték be egy helyi étterembe, az ott dolgozók ugyanis azt állították, hogy minden asztaluk foglalt.

A TISZA Párt politikusa vasárnap délután reagált a vádakra, szerinte egyáltalán nem az történt, amit a kávézó vezetője elmondott.

"A propaganda által a tatabányai Turul Kávézó és Étterem kapcsán terjesztett hazugságokból egy szó sem igaz. A hazugságokat terjesztő tulajdonost és minden sajtóterméket fel fogunk jelenteni. Senki nem lépett fel erőszakosan, ahogy a videókon is hallatszik, teljesen kultúrált hangnemben beszéltük meg a történteket. Sem ablak nem repedt meg, sem lincshangulat nem volt, az étterem forgalma viszont az átlagos többszöröse lehetett."

- kezdte sorait Magyar Péter.

"A valóság az, hogy az étterem alkalmazottja járt el meglehetősen furcsán, amikor a TISZA Párt aktivistáit a rendezvény előtt nem engedte be az étterembe. Természetesen lehet hazudozni, de a korrekt eljárás egy egyszerű bocsánatkérés lett volna.

Felszólítom a hazugságokat terjesztő sajtótermékeket, hogy haladéktalanul tegyék közzé ezt a nyilatkozatot változtatás nélkül."

- tette hozzá a politikus.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Donáth Anna Orbán hódmezővásárhelyi beszédéről: „Gyűlöletes mondat, gyűlöletes gondolkodás, gyűlöletes hergelés”
Szerinte a miniszterelnök Hódmezővásárhelyen újra rasszista húrokat pengetett. A Facebook-oldalán reagált a politikus.

Link másolása

A Momentum elnöke reagált arra, hogy Orbán Viktor szombat délután Hódmezővásárhelyen járt. A miniszterelnök kijelentette, hogy „nincs elég fehér keresztény ember Európában”. Orbán szerint a migráció mellett mindez azzal magyarázható, hogy a „világháborúkban halomra lőtték őket”.

Donáth Anna a Facebook-oldalán azt írta, Orbán Viktor Hódmezővásárhelyen újra rasszista húrokat pengetett.

„Gyűlöletes mondat, gyűlöletes gondolkodás, gyűlöletes hergelés. Képzeljük el, hogy ha valaki, például Toroczkai László a miniszterelnök példáján felbátorodva ugyanezt a mondatot a hazai cigánysággal szemben használja. Képzeljük el, hogy milyen az a világ, amikor a bőrszín érdem és kívánatos cél. De nem is kell elképzelnünk. Pontosan ismerjük a történelemből”

– írta a Momentum EP-listavezetője.

(via 24.hu)

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
„Ne legyünk véresszájú csürhe” – A TISZA Párt hívei miatt a tatabányai Turul Kávézó vezetője feljelentést fontolgat
Magyar Péter a megyeháza előtti téren tartott beszédet több száz fős tömeg előtt Tatabányán, ahol kifejtette, hogy szerinte a híveit szándékosan nem engedték be az egyik kávézóba. A Turul Kávézó vezetője szerint ez az üzenet váltotta ki a további indulatokat, és több támogató megrongálta az üvegfalat, amely emiatt megrepedt.

Link másolása

Kisebb incidens árnyékolta be Magyar Péter országjárásának tatabányai állomását. A helyi Turul Kávézó üzemeltetője azt mondta, hogy Magyar Péter tüntetése után megrongálták a vendéglátóhelyét.

A Blikk összefoglalója szerint péntek este Magyar Péter Tatabányára látogatott, ahol az események nem várt fordulatot vettek. Az önkormányzati tulajdonban lévő Turul Kávézó üzemeltetője, Boczonádi János a kemma.hu-nak számolt be a történtekről, miután a politikus támogatóinak egy része megrongálta a vendéglátóhelyet.

Az este kezdetén Magyar Péter szimpatizánsai érkeztek a Turul Kávézó teraszára, de minden asztal foglalt volt. Az üzemeltető szerint ez váltotta ki az első indulatokat.

„Jöttek szimpatizánsok a kampányrendezvény előtt, akik a teraszon szerettek volna helyet foglalni, de minden asztalunk foglalva volt”

– nyilatkozta a lapnak Boczonádi János, a kávézó üzemeltetője.

Magyar Péter a megyeháza előtti téren tartott beszédet több száz fős tömeg előtt, ahol kifejtette, hogy szerinte a híveit szándékosan nem engedték be a kávézóba. Boczonádi szerint ez az üzenet váltotta ki a további indulatokat, és több támogató megrongálta az üvegfalat, amely emiatt megrepedt.

Boczonádi János így fogalmazott: „Aznap este fogadtunk politikai szimpatizánsokat, de nekik a terasz helyett megfelelt a kávézó nemdohányzó, zárt része.” Az üzemeltető szerint jogtalanok a vádak, miszerint kitiltották volna Magyar Péter követőit, és fontolóra vette, hogy hírnévrontás miatt feljelentést tesz.

A kávézó üzemeltetője hangsúlyozta:

„A megrepedt üvegfal bármikor berobbanhat, így a kávézó belső része, illetve annak út felőli oldala jelenleg használhatatlan a vendégek számára.”

A TISZA Párt 137 ezer tagot számláló Facebook-csoportjában is heves vita bontakozott ki a történtek kapcsán. Egy felhasználó például így írt:

„A tegnapi tatabányai eseményekkel kapcsolatban szerintem elindult egy elég kontraproduktív folyamat, ami hiteltelenítheti a közösségünket, és aminek nagyon elejét kéne venni.”

Szerinte helytelen volt, hogy a kávézó nem engedett be néhány TISZA Pártos pólót viselő segítőt, és úgy véli, hogy Magyar Péter megfelelően reagált a beszédében. Azonban elítélte a kávézó Facebook-oldalának és Google-értékelésének trollkodását: „Nyilvánvaló, hogy nincs rendben, ami történt, de a megoldásnak olyannak kell lenni, ami méltó a Tisza Párt és a közösség eszméjéhez. Ne legyünk véresszájú csürhe, mert akkor nem fogunk különbözni azoktól, akik a hatalmi gépezettől ezért kapják a pénzüket!”

A bejegyzés szerzőjével sokan egyetértettek, és egyetértésüknek hangot is adtak a kommentekben. Az eset nyomán a Turul Kávézó sorsa továbbra is kérdéses, de egy biztos: a politikai feszültségek nem csillapodnak egyhamar Tatabányán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter elárulta, hogy tudott-e a kegyelmi ügyről a botrány kirobbanása előtt
Sváby Andrásnak adott interjút a TISZA Párt alelnöke vasárnap este. Véleménye szerint az ő politikai szereplése nem vonta el a figyelmet a kegyelmi ügyről.

Link másolása

Magyar Péter volt az ATV Heti Napló című műsorának vendége, ahol Sváby András kérdezte őt, és a nézői kérdésekre is válaszolt. Sváby a műsor előtt jelezte, hogy rengeteg kérdés érkezett, és ha mindegyiket feltennék, öt napon át tartana a műsor.

Az interjú során Sváby első kérdése az volt, hogy Magyar tudott-e a kegyelmi ügyről a botrány kirobbanása előtt.

Magyar Péter kijelentette, hogy semmit sem tudott róla, még egykori felesége, Varga Judit sem volt tisztában a kegyelmi ügy jelentőségével. Hozzátette, hogy akkor már nem is éltek együtt.

Magyar Péter véleménye szerint az ő politikai szereplése nem vonta el a figyelmet a kegyelmi ügyről, hanem inkább felerősítette a témát a közbeszédben. Példaként említette, hogy tüntetéseket szervezett, hogy felelősségre vonják az ügy összes érintettjét.

(via Blikk)


Link másolása
KÖVESS MINKET: