hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Orvosi kamara: ellehetetlenülhetnek a már elkészült márciusi beosztások

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége levélben jelezte, hogy nem elfogadható az ügyelet 70-80-90%-os díjazása, valamint az, ha az ügyelet a pihenőnap miatt jövedelemvesztéssel jár.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2021. február 23.

hirdetés

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége levelet írt Jenei Zoltán Országos Kórházfőigazgatónak az egészségügyi szolgálati jogviszony szerződésekkel kapcsolatos két legégetőbb kérdésről.

A levélben leírják, hogy az orvosok jelentős részben megkapták a munkaszerződésüket. A visszajelzéseik alapján pedig a két legégetőbb kérdés, hogy nem elfogadható az ügyelet 70-80-90%-os díjazása, valamint az is elfogadhatatlan, ha az ügyelet a pihenőnap miatt jövedelemvesztéssel jár.

"Nem elfogadható számukra az ügyelet 70-80-90%-os díjazása, hiszen okkal tartják a kollégák abszurdnak azt, hogy az ügyeletben, éjszaka, hétvégén és ünnepnapokon a munkahelyükön töltött idő alatt kevesebb az órabérük, mint a rendes munkaidőben.

Ez a legtöbb helyen visszalépést is jelent, azaz a béremelés jövedelemnövelő hatását csökkenti - bizonyos helyeken semmissé teszi.

Ugyanígy elfogadhatatlan, hogy az ügyelet jövedelemvesztéssel jár, mert az ügyelet utáni kötelezően kiadandó pihenőidő az OKFŐ kiegészítő utasítása szerint levonandó az alapbérből"

- fogalmazott Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a levélben.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége azt kéri Jenei Zoltántól, hogy ebben a két kérdésben, saját hatáskörében, még az aláírási periódus lezárulása előtt hozzon a kollégák számára megnyugtató, igazságos döntést a minimálisan adható ügyeleti díjak megemelésével, a pihenőidő anyagi elismerésével.

hirdetés

"Sokak számára ez a kulcskérdés az aláírás tekintetében" - írják a levélben.

Azt is hozzátettek:

"ellenkező esetben a hozzánk eljutó hírek és megkeresések alapján a legtöbb helyen már elkészült márciusi beosztások ellehetetlenülnek, az alá nem írók, illetve az önként vállalt túlmunkát nem vállalók száma miatt a folyamatos betegellátás kerülhet veszélybe".


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Minden Kínába utazó külföldinek kötelező lesz az anális koronavírus-teszt

Egyes szakértők azért tartják megbízhatóbbnak ezt a típusú tesztet, mert a székletben sokkal tovább megmarad a vírus, mint a nyálkahártyán.
Címkép: Wikimedia Commons - szmo.hu
2021. március 04.

hirdetés

Minden Kínába érkező külföldi állampolgárnak kötelező lesz az análisan végzett koronavírus-teszt – írja a 24.hu a Sun cikke alapján.

A kínaiak szerint ugyanis a végbélnyílásból vett minták megbízhatóbbak, mint más koronavírus-tesztek. Egyes szakértők azért tartják megbízhatóbbnak ezt a típusú tesztet, mert a székletben sokkal tovább megmarad a vírus, mint a nyálkahártyán.

A teszthez egy 5 centis pálcikát használnak, amit fiziológiás oldattal síkosítanak be.

A teszt alapvetően egy ártatlan, rövid ideig tartó procedúra, de többen is arra panaszkodtak, hogy megviseli őket a folyamat. Japán például pár napja szólította fel Kínát a Guardian cikke szerint, hogy ne végezzen ilyen típusú tesztet japán állampolgárokon, valamint tiltakozott a gyakorlat ellen az Egyesült Államok is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Megkezdődött a hétvégi oltásokról értesítő sms-ek kiküldése

Szombaton és vasárnap 74 ezer, 18 és 60 év közötti krónikus beteget terveznek beoltani a kórházi oltópontokon.
MTI, fotó: Máthé Zoltán - szmo.hu
2021. március 04.

hirdetés

Megkezdődött a koronavírus elleni AstraZeneca-vakcina hétvégi beadásáról értesítő sms-ek kiküldése - értesült az MTI csütörtökön.

Az sms-eket a Vakcinainfo küldi, azokban szerepel a védőoltás beadásának helye és ideje, valamint az, hogy az oltás az AstraZeneca-vakcinával történik. Az üzenetben kérik, hogy az oltóponton mindenki pontosan jelenjen meg, és ha teheti, vigye magával a koronavirus.gov.hu oldalról kinyomtatható hozzájáruló nyilatkozatot.

Az sms-ben felhívják a figyelmet arra, hogy ha valaki a megjelölt időpontban nem tud megjelenni, az oltásra csak a későbbiekben lesz lehetősége.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai tájékoztatóján azt mondta:

szombaton és vasárnap 74 ezer, 18 és 60 év közötti krónikus beteget terveznek beoltani a kórházi oltópontokon az AstraZeneca oltóanyagával. Az érintetteket csütörtökön sms-ben értesítik.

Az országos tisztifőorvos azt kérte azoktól, akik megkapják az sms-t, hogy pontosan és felkészülten érkezzenek. Hozzák magukkal személyazonosító irataikat, TAJ-kártyájukat, a koronavírus.gov.hu oldalról letöltött, majd kitöltött beleegyező nyilatkozatot. Emellett javasolta, hogy az érintettek praktikusan öltözködjenek, legyen náluk víz, a cukorbetegeknél ennivaló.

Közölte, hogy az értesítettek ne válaszoljanak az sms-re, az tulajdonképpen egy "behívó".

hirdetés

Müller Cecília csütörtöki tájékoztatása szerint a 18-59 éves krónikus betegek közül 250 ezren regisztráltak eddig koronavírus elleni védőoltásra, és azt 114 ezren már meg is kapták. Szombaton és vasárnap újabb több mint 70 ezer embert oltanak be a kórházi oltópontokon.

Az országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint a hétvégén 101 kórházban 433 oltóponton reggel nyolc órától este hét óráig adják be a védőoltásokat, egy-egy helyen óránként tizenkét ember fogadására készülnek. Az oltási kampányban 600 orvos és 1200 ápoló vesz részt - mondta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

„Csak jöttek és elkezdtek lőni az emberekre” - 38 tüntető halt meg szerdán Mianmarban

Ez volt az eddigi legvéresebb nap a sorozatos demonstrációk kezdete óta. Egy 14 és egy 17 éves fiú, valamint egy 19 éves lány is életét vesztette.
Fotó: Northfoto/ZUMA Press - szmo.hu
2021. március 04.

hirdetés

A mianmari tüntetéssorozat eddigi legvéresebb napja volt a szerdai, miután legalább 38 ember meghalt - írja a BBC.

Christine Schraner Burgener ENSZ-képviselő szerint sokkoló jelenetek zajlanak Mianmarban, ahol február elsején katonai puccs révén a hadsereg önkényesen átvette a hatalmat a tavaly novemberben hivatalosan megválasztott kormánytól.

Az ENSZ küldöttje szerint a hatalomátvétel ellen küzdő tüntetéseknek már legalább 50 halálos áldozata és nagyon sok sérültje van.

A szerdai demonstrációk már olyannyira elfajultak, hogy szemtanúk szerint

a hatóságok már nemcsak gumilövedékkel, hanem éles lőszerrel is lőttek a tüntetőkre.

Az ENSZ-képviselő elmondása szerint egy videón látszik, ahogy a rendőrség megvert egy fegyvertelen önkéntes ápolócsapatot, egy másik felvétel pedig azt bizonyítja, hogy egy tüntetőt agyonlőttek az utcán. Schraner Burgener szerint a rendőrök a 9mm-es géppisztolyhoz hasonló fegyverrel lövöldöznek az ellenállókra.

hirdetés
Az ország legnépesebb városában, Yangonban két gyerek, egy 14 és egy 17 éves fiú is meghalt, sőt egy 19 éves nő is az áldozatok között van.

Monywában legalább hat embert lőttek le egy tüntetésen, és legalább 30 ember megsérült a hírek szerint. Myingyanban legalább 11 sérültről számolt be egy önkéntes orvos az AFP hírügynökségnek. Elmondása szerint ott a rendőrök könnygázzal, gumilövedékkel és éles lőszerrel is lőttek az emberekre.

"Nem lőttek ránk vízágyúval, nem figyelmeztettek eloszlatásra sem, egyszerűen csak tüzet nyitottak ránk"

- mondta egy tüntető a Reutersnek.

Mandalay városában is hasonló történt egy fiatal tüntető szerint.

"Tíz-fél 11 körül megjelentek a rendőrök és a katonák, és egyszercsak elkezdtek lőni a civilekre bármilyen figyelmeztetés nélkül. Csak jöttek és tüzet nyitottak. Gumilövedéket és éles lőszert is használtak, hogy megöljék az embereket."

A mianmari hadsereg eddig nem nyilatkozott a halálesetekkel kapcsolatban.

Schraner Burgener szerint az ENSZ-nek sürgősen határozott intézkedéseket kell hozni a tábornokokkal szemben. A szervezet megbízottja hiába figyelmeztette már erre a parancsnok-helyettest, úgy tűnik, nem veszik elég komolyan. Ennek ellenére a nyugati ország, köztük az Egyesült Államok is újabb szankciókat fontolgatnak a délkelet-ázsiai országgal szemben.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Bekérették a szlovák külügybe a pozsonyi magyar nagykövetet

Magyarázatot szeretnének kapni Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai révkomáromi látogatásáról.
MTI, fotó: Bús Csaba - szmo.hu
2021. március 04.

hirdetés
Bekérették a szlovák külügyminisztériumba Magyarország pozsonyi nagykövetét csütörtökön, hogy adjon magyarázatot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai révkomáromi látogatására

- jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Szijjártó Péter Révkomáromban azt mondta, hogy eddig nem sikerült biztosítani a kettős állampolgárság lehetőségét Szlovákiában, de remélhetőleg egyszer erre is megszületik a megoldás.

Emellett a felvidéki magyarokat arra kérte, vegyenek részt az idei szlovákiai népszámláláson, és tüntessék fel magyarságukat.

Ivan Korcok szlovák külügyminiszter az mondta, hogy Szlovákiának érdeke a jó kapcsolatok fenntartása Magyarországgal, de elutasítja a beavatkozást az ország belügyeibe.

"Ez nem megfelelő módja a szomszédsági kapcsolatok fejlesztésének" - jegyezte meg a révkomáromi tárgyalások kapcsán.

hirdetés

Pozsony magyarázatot vár Szijjártó Péternek a szlovák állampolgársági törvénnyel kapcsolatos révkomáromi eljárására - közölte Juraj Tomaga, szlovák külügyi szóvivő.

Szijjártó Péter "a hét végén tárgyalásokat kért tőlem az állampolgársági törvény módosításáról. Ezt határozottan elutasítottam, mert ez kizárólag a mi szlovákiai ügyünk, és arra kértem, tartózkodjon ettől, mivel nálunk még nem zárult le a törvényalkotási folyamat" - írta Ivan Korcok a közösségi hálózaton megjelent bejegyzésében.

Ivan Korcok szerint a probléma 2010 májusában keletkezett, amikor Magyarország olyan törvényt fogadott el, amely "szándékosan etnikai alapon növeli külföldön élő állampolgárainak számát". Robert Fico kormánya akkor a magyar lépésre reagálva úgy változtatott a szlovák állampolgársági törvényen, hogy gyakorlatilag megszüntette a kettős állampolgárság intézményét.

Szlovákia most úgy módosította állampolgársági törvényét, hogy aki öt évig egy másik országban él, és felveszi annak állampolgárságát, már nem veszíti el, mint eddig a szlovák állampolgárságát.

A szlovákiai magyarok politikai vezetői szerint ez a módosítás azonban az ő problémájukat a magyar állampolgárság felvételével nem oldja meg. A szlovákiai magyarok ugyanis nem akarnak elköltözni Magyarországra, de érzelmi kötődéseik miatt igényt tartanak a magyar állampolgárságra.

Korcok szerint a külügyminisztérium a törvénymódosítás során szorosan együttműködött Igor Matovic kormányfővel és Roman Mikulec belügyminiszterrel.

arról van szó, hogy minél több szlovákiai magyar vehessen részt a magyarországi választásokon" - mutatott rá a szlovák külügy irányítója.

Korcok szerint Gyimesi, aki Révkomáromban szintén találkozott Szijjártóval, ebben az ügyben megsérti a szlovák kormány programnyilatkozatát is.

A miniszter szerint Gyimesi és Szijjártó szerdán "minden határt átléptek, amikor a törvénymódosításról tárgyaltak", mert a törvénymódosítás nem képezi a kétoldalú kapcsolatok tárgyát, és Gyimesinek nincs megbízatása ilyen tárgyalásokra.

"Szlovákia szuverén állam, és a magyar nemzetiségi kisebbség képviselői a mi állampolgáraink" - mutatott rá Korcok. Ugyanakkor aláhúzta: bízik a szlovákiai magyarok Szlovákia iránti lojalitásában, és tiszteletben tartja büszkeségüket anyanyelvükre és kultúrájukra, amelyet Szlovákia és Magyarország támogatásával ápolnak.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: