News here

HÍREK
A Rovatból

Országszerte tüntetnek szerdán az oktatásért: lesz élőlánc, hídfoglalás, flashmob és dudálás is

Már kora reggel megkezdődnek a tiltakozó akciók a fővárosban és a vidáki városokban is. Az események a tervek szerint estig tartanak.

Link másolása

Szerdára, október 5-re országszerte megmozdulásokkal készülnek a pedagógusok, diákok, szülők és a szakszervezetek is.

A pedagógusok világnapján a tüntetők meg akarják mutatni, hogy kiállnak a tanárokért.

Ennek különös jelentőséget ad az is, hogy múlt hét pénteken kirúgtak öt tanárt a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, mert részt vettek a polgári engedetlenségben, nem tartottak órát, hogy így tiltakozzanak a hazai oktatási rendszer mostani állapota ellen. A tanárok elleni fellépés kedden is folytatódott, a budapesti Szent István Gimnáziumban három tanár kapta meg írásban a tankerülettől az utolsó figyelmeztetést szintén a polgári engedetlenség miatt.

Az egyik szerdai tiltakozás Diák-szülő élőlánc a tanárokért megmozdulás lesz Budapesten 7:45 és 9:00 között a Kossuth Lajos utca–Rákóczi úton (páros oldal) a Ferenciek terétől a Keletiig.

A szervezők azt írják: "IDŐ VAN! CSELEKVÉS KELL! Ha szülőként és diákként nem állunk ki a tanáraink mellett, akkor elbukik mindaz, amit eddig elértek a pedagógusok. Mutassuk meg a tanárainknak, hogy mellettük állunk! Mutassuk meg az oktatáspolitikai vezetőknek, hogy a diákok és szülők a tanáraik mellett állnak! Nem rúghatják ki a tanárokat! Vonják vissza a már kirúgottak felmentését! Élhetőbb körülményeket a tanároknak és a diákoknak!" A részletes tudnivalókat ITT találod.

A szervezők kiírása szerint már 49 iskola csatlakozott a felhíváshoz, és kommentben jelezték például egy óvoda csatlakozását is. Az élőlánc beosztását is közzétették: négy útszakaszra osztották be a regisztrált iskolákat, Erzsébet híd (északi oldal), Ferenciek–Astoria, Astoria–Blaha, Blaha–Keleti. Végül azt írják: "Legyen nagyon klassz, és sikeres a holnap reggel! Mindenki vigyázzon magára és a társaira! Legyetek hangosak, vérmérséklet és hangulat szerint dühösek vagy vidámak, a lényeg: A TANÁROKKAL VAGYUNK! JOBB OKTATÁSI RENDSZERT AKARUNK! NE LEGYEN MEGFÉLEMLÍTÉS! NE RÚGJÁK KI A TANÁRAINKAT! VONJÁK VISSZA A FELMENTÉSEKET"

Budapest több iskolájánál is lesznek reggel élőláncok, például Csepelen, a VI. kerületben, a XVIII. kerületben, Kőbányán is. Reggel 8 órától a Széll Kálmán téren a I., II. és XII. kerület, vagyis a Közép-Budai Tankerület több iskolájából 145 tanár demonstrál majd.

Szegeden is lesz élőlánc 7:00-7:30-ig, itt a Deák Ferenc Gimnázium tanulói és oktatói demonstrálnak. 7:30-tól a Szegedi Szakképzési Centrum Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium előtt is élőlánc lesz. 7-től 8-ig pedig a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumnál.

16 órakor pedig Veszprémben a Kossuth Lajos Általános Iskola előtt tiltakoznak majd.

Meghirdették a Tanári tiltakozás október ötödikén akciót is. A szervezők azt írják: "Az Európai Bizottság jelentése szerint az Európai Unióban Magyarországon a legalacsonyabb a tanárok bérezése és egyszersmind legmagasabb az óraszáma. Ezek a feltételek elriasztják a pályától a pedagógusjelölteket, és egzisztenciális kilátástalanságba sodorják a pályán lévőket – a tanárhiány káros hatásait mindannyian érzékeljük, az oktatási rendszer immáron képtelen ellátni alapvető feladatait. Sztrájkjogunkat kiüresítették, a polgári engedetlenségben résztvevő kollégák a tankerületektől fenyegető levelet kaptak, melyben rendkívüli felmentésüket helyezték kilátásba. Hiszünk abban, hogy összefogással változást érhetünk el! Bízunk minden felelősen gondolkodó magyar polgár támogatásában!"

A program szerint munkabeszüntetés és tiltakozás lesz Budapesten a Széll Kálmán téren 8:00-kor, a Madách téren 9:00-kor, Óbudán a Fő téren 15:00 órakor, Budaörsön a Város Önkormányzatánál a Szabadság út 134-nél 14:30-kor, Sopronban a Széchenyi téren 17:00-kor, Budakalászon a Kárpátok őre szobornál 16:15-kor, Szombathelyen a Kanizsai Dorottya Gimnáziumnál 7:10-kor.

További események:

Kőbányán, a Szent László Gimnáziumnál 8-9 óra között lesz tüntetés.

Budapesten Radnóti Miklós Gimnázium és a Szent István Gimnázium diákjai és tanárai flashmobot tartanak 9:30-tól az Abonyi utcába, a Szent István sportpályájánál.

12 órától Budapesten, a Bajza utcai általános iskolánák a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös sajtótájékoztatót tart a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezetével (TBDSZ), az Egységes Közlekedési Szakszervezettel (EKSZ), a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetével (BRDSZ) és a Magyar Köztisztviselők Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetével (MKKSZ).

14:30-kor a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) egy petíciót ad át az Állampolgári Jogok Biztosának hivatalánál, a Falk Miksa utcában. 15.30-kor Miskolcon szintén az állampolgári jogok biztosának hivatalánál adnak át petíciót a PDSZ tagjai, Pécsen pedig ezt 15-kor órakor teszik meg.

Hídfoglalás a tanárokért címen 16:30-19.00-ig tüntetnek a diákok, a tervek szerint blokád alatt tartják majd a Margit hidat. A szervezők azt írják: "újból megmutatjuk a kormánynak, hogy a tanárok jelenlegi helyzete tarthatatlan, és hogy joguk van sztrájkolni, hiszen a sztrájk alapjog. Október 5. a pedagógusok világnapja. Ennek a napnak a minket tanító pedagógusok ünnepléséről és megbecsüléséről kéne szólnia, de ezt a jelenlegi politikai intézkedések lehetetlenné teszik. Tüntetni fogunk tanárainkért, hogy valóban meg legyenek becsülve, hiszen ha nincs tanár, nincs oktatás és akkor jövő sincsen! A sorozatos kiállások, sztrájkok és szolidaritási megmozdulások folytatódnak és nem hagyjuk, hogy tiltakozásaink, kiállásaink következmények nélkül maradjanak".

Pécsen a Szent István téren 18:30-tól lesz tüntetés. Több iskolából is érkeznek tanulók és tanárok, és szolidaritást vállalnak a Miskolci Herman Ottó Gimnázium felmentett igazgató-helyettesével.

16 órától Veszprémben, Dunaújvárosban majd Debrecenben is lesz élőlánc. Győrben 17 órától flashmobot tartanak. 18 órától Szegeden Klebelsberg Kunó szobránál lesz nagygyűlés.

19 órától Budapesten a Kossuth Lajos téren lesz demonstráció TANÍTANÉK x noÁr - Szolidaritási koncert a Pedagógusainkért! 2.0 címen. "Álljunk ki együtt a gyerekek jövőjéért, az oktatásban dolgozók megbecsüléséért és a sztrájk jogáért!" - írják az eseményhez a szervezők. A koncertek ingyenesek, de adománnyal tudod támogatni a tiltakozó tanárokat és az esemény megvalósítását. A befolyt adományból pótolni tudjuk a polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusok kieső bérét, és fedezni tudjuk a tüntetés szervezési költségeit.

A BKV is támogatja a pedagógusokat. A BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet azt kéri, hogy 12 órakor minden hivatásos és civil járművezető szerte az országban dudaszóval jelezze, hogy kiáll a tüntetők mellett.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Teljesen átalakul az egészségügy, döntött a fideszes többség az Országgyűlésben
A háziorvosi és a védőnői ellátást, az alapellátási ügyeletet és a szakápolást is érintő törvénymódosítást fogadott el az Országgyűlés 136 igen, 56 nem és 1 tartózkodó szavazattal.

Link másolása

Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosítása szerint jövőre a háziorvosi körzethatárok kijelölésének joga az önkormányzatoktól átkerül az Országos Kórházi Főigazgatósághoz, amelynek alapellátási igazgatóságán belül hozzák létre a Nemzeti Praxiskezelőt. A háziorvosi praxisok tekintetében a jövőben a legkisebb egységnek már nem a települést, hanem a járást tekintik. A már létező praxisközösségek tevékenysége járóbeteg-szakellátási szolgáltatásokkal bővülhet.

A jogszabály új alapokra helyezi az alapellátási ügyeletet: a háziorvosi ügyelet délután négytől este tíz óráig a járásközpontban lesz mindig azonos helyen, este tíztől reggel nyolcig pedig az eddigi ügyeleti szolgáltatók helyett, az Országos Mentőszolgálat irányítja majd a betegeket a megfelelő ellátási szintre.

Az ügyeleti ellátás átalakításának végdátuma 2024. február 29., azt megelőzően fokozatos lesz a feladatelvállalás. Az egészségügyért felelős miniszter 30 nappal előre közzéteszi, mely területek - jellemzően megyék - esetében veszi át a mentőszolgálat az ügyeleti ellátást.

Törvényi szinten rögzítik, hogy a városi kórház 0-24 órában betegfogadásra alkalmas és legalább kettő, a miniszter által rendeletben meghatározott szakmában nyújt fekvőbeteg-szakellátást, míg a megyei kórháznak egész nap biztosítania kell sürgősségi ellátást és legalább öt rendeletben meghatározott szakmában fekvőbeteg-szakellátást is.

A jogszabály lehetőséget ad a megyei intézménynek arra, hogy foglalkoztatottjai számára meghatározza a munkavégzés helyét, amely bármely, az adott megyében működő intézmény lehet. A munkavégzés helyének egyoldalú meghatározása ugyanakkor nem járhat a foglalkoztatott aránytalan sérelmével, különösen egészségi állapotára vagy családi körülményeire tekintettel, a munkahely és a lakóhely közötti utazás nem haladhatja meg a napi a három órát, tíz éven aluli gyermeket nevelő foglalkoztatott esetében a napi két órát.

A törvény lehetőséget biztosít arra, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló az őt foglalkoztató intézményben - engedéllyel - végezhessen olyan egészségügyi tevékenységet, amire a szolgálati jogviszonya nem terjed ki.

A jövőben a látogatási időn túl is jogosult lehet egy segítő személy bent lenni a kórházban azon beteg mellett, aki önmagát nem tudja ellátni, folyamatos segítségre szorul, hosszútávú fekvőbeteg-ellátást igényel, pszichés krízishelyzetben van vagy haldoklik.

Jövő júliustól az önkormányzatok helyett az állam gondoskodik a védőnői ellátásról: a védőnők munkáltatói jogait az irányító megyei intézmény gyakorolja majd, a települési önkormányzatoknak pedig ingyen kell használatba adnia az államnak a védőnői ellátásra szolgáló ingó és ingatlan vagyont. Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára a bizottsági vitában közölte, a kormány nem döntötte el, hogy állami kézbe veszi-e a szakrendelőket, előbb felméri azokat, majd március környékén születhet róluk döntés.

Átalakul a szakápolási rendszer is: a törvény megteremti a jogalapját, hogy egészségügyi szakellátásból a szociális ellátórendszerbe kerüljenek át azok az ágyak, amelyeken jelenleg tartós ápolást-gondozást

végeznek.

Az ápolást a jövőben a szociális ellátórendszer keretein belül működő szakápolási központok végzik majd. A feladatátvétellel, illetve átadással érintett intézmények körét az egészségügyért felelős miniszter a szociálpolitikáért felelős miniszterrel egyetértésben kiadott rendeletben határozza meg.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Itt a döntés: ezentúl a nyelvvizsga nem feltétele a diploma megszerzésének
Ugyanakkor a felsőoktatási intézmény a tantervben meghatározhat az idegen szaknyelvi ismeretként elfogadható államilag elismert nyelvvizsgát vagy más nyelvtudásmérést.

Link másolása

Az Országgyűlés 135 igen, 41 nem szavazattal és 15 tartózkodás mellett elfogadta az egyes felsőoktatással, szakképzéssel és felnőttképzéssel összefüggő törvények módosítását.

A jövőben a felsőfokú tanulmányok befejezését igazoló oklevél kiadásának törvényileg megkövetelt előfeltétele csak a sikeres záróvizsga. Ugyanakkor a felsőoktatási intézmény a tantervben meghatározhat az idegen szaknyelvi ismeretként elfogadható államilag elismert nyelvvizsgát vagy más nyelvtudásmérést.

Intézménynek gondoskodnia kell az adott szakon szerezhető szakképzettség gyakorlásához szükséges idegen szaknyelvi ismeretek oktatásáról.

Ezt a rendelkezést az idei tanévtől felmenő rendszerben kell alkalmazni, de a 2021. augusztus 31-ét követően záróvizsgát tett, de oklevelet nem szerzett hallgatókra vagy volt hallgatókra is alkalmazni kell.

Lazul a követelmény a doktori képzésnél is: nyelvvizsga helyett, csak „nyelvismeretet” várnak el.

Korábban két, a tudományterület műveléséhez szükséges idegen nyelv ismerete volt kötelező, ezt követően az egyetem maga határozhat meg egy vagy több ilyen nyelvet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Zebrán elgázolt gyalogost vádol emberöléssel az ügyészség
Részegen, a piros lámpa ellenére lelépett az útra. A motoros a megengedettnél jóval nagyobb sebességgel ment, és elütötte.

Link másolása

A férfi három és fél évvel ezelőtt, a Blaha Lujza térnél részegen, a piros lámpa ellenére lelépett az útra. Pont akkor ért oda egy motoros a megengedettnél jóval nagyobb sebességgel, és elütötte. Mindketten súlyosan megsérültek, a motoros később meghalt. Az ügyészség mindkét férfi felelősségét megállapította, a gyalogos ellen most emeltek vádat - hangzott el az RTL híradójában.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Brutális különadó-emelést kapott a Mol a nyakába, visszaállt a jövedéki adó mértéke is
Gyakorlatilag elvonják a Mol nyereségét. December 8-tól 40 százalékról 95 százalékra emelkedik az adó mértéke a Brent olaj és Oroszországi Föderációból származó kőolaj közötti árrésre.

Link másolása

Ahogy azt Orbán Viktor előrevetítette, elvonják a nyereséget a Moltól.

Ezt írta:

„Az elmúlt napokban a brüsszeli kőolajszankciók hatályba léptek, bekövetkezett az, amitől tartottunk. Mostantól szankciós benzinárak vannak érvényben egész Európában. Magyarországon az ebből keletkező extraprofitot elvonjuk és a rezsivédelmi alapba irányítjuk.”

A részletek december 7-én, szerda este jelentek meg a Magyar Közlönyben.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányrendelet a következőket rendeli el:

„Az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 8. §-a a következő (6)–(8) bekezdéssel egészül ki: „(6) A Távhő. törvény 7. § (1) bekezdésétől eltérően a 2023. adóévre vonatkozóan a jövedelemadó a pozitív adóalap 41 százaléka. (7) A Távhő. törvény 8. §-ától eltérően a 2023. adóévi adóelőlegek megfizetése során a (6) bekezdés szerinti mértéket alkalmazni kell. (8) A Távhő. törvény 6. § (11) bekezdésétől eltérően a több engedéllyel rendelkező, illetve a jövedelemadó-köteles tevékenységen kívüli tevékenységet végző adóalanynál az adóalap a Távhő. törvény 6. § (1)–(9) bekezdése alapján meghatározott összegnek az arányos része. Az arányt a jövedelemadó-köteles tevékenységek beszámolóban kimutatott vagy a könyvviteli zárlat alapján megállapított árbevételének az adóalany összes árbevételének százalékában (két tizedesjegyre) számítva kell meghatározni.”

A kormányrendelet tartalmazza azt is, hogy a következő naptól, azaz december 8-tól

december 8-tól 40 százalékról 95 százalékra emelkedik az adó mértéke a Brent olaj és Oroszországi Föderációból származó kőolaj közötti árrésre.

A kormány még július 30-án 25-ről 40 százalékra növelte a Mol által fizetendő különadót. A különadót módosító kormányrendelet hivatalosan „a Rezsivédelmi Alap növeléséhez szükséges intézkedésekről” címet kapta, és azzal egy korábbi rendeletet módosítanak, amelyben a „kőolajtermék-előállítók” számára a Brent és az orosz olaj árának különbözete alapján előírt különadót szabályozták.

A Vezess.hu írta meg, hogy a 480 forintos hatósági ár kivezetése után az üzemanyagra kivetett jövedéki adó mértéke is visszaállt az árstop előtti állapotra. A 95-ös benzin jövedéki adójának mértéke ismét nettó 120 forint/liter (áfával 152,4 forint), míg a gázolajé nettó 110,35 forint/liter (ami bruttó 140,1 forintot jelent). Az emelés mértéke literenként nettó 25 forint.

Azt, hogy mit kamuzott a kormány az ársapkáról, a szankciókról, a szakértő ebben a nyilatkozatában leplezte le:

/holoda-attila-a-benzinarsapka-kivezeteserol-a-kormany-indoklasa-nem-fedi-a-valosagot/


Link másolása
KÖVESS MINKET: