hirdetés

HÍREK

Óriási járványhullám jöhet Magyarországon - figyelmeztet az MTA

Az akadémia szerint a 60 százalékos átoltottság jó, de nem elegendő a koronavírus leküzdéséhez.
Fotó: pixabay.com - szmo.hu
2021. október 11.


Link másolása

hirdetés

Hatalmas járványhullámtól tart a Magyar Tudományos Akadémia, hiába oltatta be magát álláspontjuk szerint a lakosság több mint 60 százaléka, a további megbetegedéseket és halálozást nem fogjuk tudni elkerülni.

Közleményük szerint hiába biztosítja mindenki számára az oltást az állam.

Az oltási hajlandóság azonban elapadt, és a tájékoztatási kampányokkal, a kistelepülésekre irányított oltóbuszokkal vagy az idősek és hátrányos helyzetűek számára szervezett oltási akciókkal sem sikerül érdemi javulást elérni a beoltottak arányában.

Az ősz közepén járunk lassan, jön az influenza-járvány, ami még tovább ronthatja a helyzetet. Arra is figyelmeztetnek, hogy a már korábban bevezetett szabályokat amennyire csak tudjuk, tartsuk be.

Zárt térben, rendezvényeken, tömegközlekedési eszközökön mindenki viseljen az orrot és szájat egyaránt eltakaró maszkot. Amikor csak lehetséges, tartson megfelelő távolságot másoktól, és gyakran fertőtlenítse a kezét!
A testület szerint már csak két és félmillió beoltatlan honfitársunk van, nekik minél hamarabb fel kell venni a vakcinát, lehetőleg a negyedik hullám berobbanása előtt.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Kivételes nyugellátás-emelést lehet kérni - itt vannak a feltételek

Alacsony összegű nyugellátás esetén lehet igényelni, de nem kell túl nagy összegre gondolni.

Link másolása

hirdetés

Molnárné Balogh Márta tb-szakértő írta meg az ado.hu-n, hogy lehetőség van nyugellátás-emelést kérni méltányossági alapon, ennek a 24.hu szedte össze a feltételeit.

Kivételes nyugellátás-emelés engedélyezhető annak, aki
  • részesül nyugellátásban, eléri a nyugdíjkorhatárt
  • megváltozott munkaképességű özvegy
  • fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodó özvegy
  • olyan árva, akinek a nyugellátás és rendszeres pénzellátás együttes havi összege nem haladja meg a 90.000 forintot
Ezen túl előnyben részesítik azt, aki
  • hosszú szolgálati idővel rendelkezik (férfi esetében 35, nő esetében 30 évnél hosszabb a szolgálati idő)
  • 70 év feletti
  • saját háztartásában vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeket nevelt
  • még nem részesült kivételes nyugellátás-emelésben

Háromévente lehet nyugellátás-emelésben részesíteni a jogosultakat, viszont a méltányossági nyugdíjemelésnek vannak határai. Az összege legalább a nyugdíjminimum 10 százléka, azaz 2021-ben 2.850 Ft, legfeljebb a nyugdíj minimum 25 százaléka, azaz 7.125 Ft. Lehet kapni évente egyszer egyszeri segélyt is, ami legalább 15 ezer forint, a felső határt itt a nyugdíjminimum másfélszerese jelenti, ami idén 42.750 forintot jelent. 

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Márki-Zay: „Szeretném, ha lenne egy frakciója azoknak, akiket a hat párt eddig kihagyott”

Márki-Zay szerint az első feladat az, hogy az előválasztás okozta sebeket begyógyítsák. Erre szerinte kiváló lehetőség az október 23-i ellenzéki ünnepség, ahol szeretné, ha az összes miniszterelnök-jelölt egymás kezét megfogva kiállna egy közös színpadra.

Link másolása

hirdetés

Az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt az ellenzék közös miniszterlenök-jelöltje Márki-Zay Péter. A hódmezővásárhelyi polgármester azzal kezdte, nem sokkal fogadtak volna korábban erre az eredményre, de szerinte "a legnagyobb győzelem az országé". A legnagyobb csoda, hogy az előválasztáson 220 ezer olyan fiatal mozdult meg, akik reményt láttak - fogalmazott Márki-Zay.

A miniszterelnök-jelölt azt is megerősítette, hogy az MMM-ből nem szeretne pártot, viszont a civileknek és kispártoknak szeretne parlamenti képviseletet biztosítani, még ha mindannyian nem is kerülhetnek fel a listára.

"Szeretném, ha lenne egy frakciója azoknak, akiket a hat párt eddig kihagyott"

- fogalmazott Márki-Zay, aki szerinte erre Pálinkás József pártja, az Új Világ Néppárt lenne a legalkalmasabb, ez lenne a hetedik frakció.

Arra a kérdésre, hogy magára nézve kötelező érvényűnek tartja-e a hat párt megállapodását, úgy felelt, mindenképpen irányadónak tartja, de ahhoz, hogy kötelezőnek fogadja el, alá kellett volna írnia. Azt is megjegyezte: nem tudja, hogy a hat párt miben állapodott meg, illetve csak részleteket tud, köszönhetően annak, hogy a hat pártból három támogatja.

Márki-Zay azt is elmondta, hogy a napokban találkozik a másik három párttal, köztük Gyurcsány Ferenccel, a DK elnökével is. A hódmezővásárhelyi polgármester Gyurcsányról úgy fogalmazott "mindig is értékeltem, hogy a saját személyét háttérbe tudja szorítani a közös cél érdekében". A műsorvezető, Rónai Egon ekkor megjegyezte: közben a legkeményebb DK-sok éppen Márki-Zayt utasítják el. A miniszterelnök-jelölt erre elismerte, hogy a legerősebb ellenzéki párt az a két forduló során kétségkívül a DK volt.

hirdetés

A műsorvezető kérdésére Márki-Zay azt is elmondta,

a Párbeszéd frakcióba csak akkor ülne be, ha az ÚVNP nem alapíthatna saját frakciót.

A pártegyeztetésekről azt mondta:

"az első feladat az, hogy az előválasztás okozta - remélhetőleg csak felszíni - sérüléseket begyógyítsuk, és erre nem lehetne kiválóbb lehetőség, mint az október 23-i közös ünneplés".

A miniszterelnök-jelölt hozzáttette:

"azt szeretnénk, ha mind a 106 közös jelölt, a hat párt és a civilek együtt ünnepelnének, a miniszterelnök-jelöltek mindegyike együtt, egymás kezét megfogva kiállna egy közös színpadra".

Márki-Zay azt is elmondta, hogy az október 23-i ellenzéki demonstráció a Rákóczi úton lesz, az Astoria és Blaha Lujza tér közt.

Arra a felvetésre, hogy a hódmezővásárhelyi Fidesz lemondásra szólította fel, arra hivatkozva, hogy nem fogja tudni összeegyeztetni a polgármesteri teendőket és az országos politikai szerepvállalást Márki-Zay úgy felelt: Lázár János egyszerre több fontos pozíciót is betöltött, hiszen államtitkár, frakcióvezető, polgármester és országgyűlési képviselő is volt, ez pedig korábban nem zavarta a hódmezővásárhelyi Fideszt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Egy állami cég telefonszámán keresztül toborzott résztvevőket a Békemenetre egy kormánytisztviselő

A cég a Belügyminisztérium alá tartozik. A tárca azt közölte: a kormánytisztviselőt, akihez a szám tartozott, elbocsátotta a munkáltatója.

Link másolása

hirdetés

Elbocsátották azt a kormánytisztviselőt, aki a Fidesz Tolna megyei szervezetének nevében egy állami cég telefonszámán keresztül toborzott résztvevőket a Békemenetre. Ezt a Belügyminisztérium közölte az RTL Híradó megkeresésére.

A Békemenet október 23-án lesz, a vonulást a Civil Összefogás Fórum szervezi. A toborzás hetek óta folyik. A Fidesz tolnai szervezete telefonon várta a jelentkezőket az ingyenes útra, ám a megadott telefonszám egy állami céghez, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-hez tartozik. Erre Hadházy Ákos hívta fel a figyelmet a múlt héten. A NISZ Zrt. a Belügyminisztérium alá tartozik.

A tárca az RTL Híradó megkeresésére azt írta: a NISZ Zrt. a Békemenet szervezésében nem vesz részt, és sem a cég, sem a Belügyminisztérium egyetlen párt érdekében sem jár el, és a jövőben sem fog.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a NISZ Zrt. biztosítja a kormányzati infokommunikációs szolgáltatások jelentős részét. Ez azt jelenti, hogy a cég tulajdonában lévő telefonszámokon kormánytisztviselők és más állami alkalmazottak érhetőek el a munkahelyükön.

Hadházy felhívta a Fidesz által megadott számot, beszámolója szerint egy kormánypárti aktivista volt a vonal végén, munkaidőben. A Belügyminisztérium ezzel összefüggésben azt közölte, hogy

hirdetés
nem a NISZ alkalmazottja volt elérhető a Fidesz által megadott telefonszámon, hanem egy kormánytisztviselő, akinek a szolgálati jogviszonyát munkáltatója a mai nappal megszüntette.

Hadházy Ákos szerint jó, hogy következménye lett a lebukásnak, de az eset azt bizonyítja, hogy állami alkalmazottak pártutasításokat hajtanak végre.

"Ez a Békemenet nevű szerveződés nagyjából úgy civil, mint ahogy én pápa vagyok"

- fogalmazott Hadházy.

Az RTL Híradó riportja

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Orbán: A kormány bármelyik pillanatban visszavásárolhatja a Liszt Ferenc repülőteret

A kormányfő szerint, ha állami kézbe kerül a repülőtér, olyan fejlesztések történhetnek majd, amelyek két-három osztállyal felértékelik a repülőteret és így egész Budapestet is.

Link másolása

hirdetés

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a közmédiának hétfőn a szerbiai Ludason.

A kormányfő közölte:

az a helyes, hogyha az egyetlen igazán komoly nagy nemzetközi repterünk magyar kézben van, ezért helyes is visszavásárolni, és a gazdaság elég erős ahhoz, hogy ezt meg is tudjuk tenni. A vásárlás bármelyik pillanatban lezárulhat

- tette hozzá.

Úgy vélte, ha állami kézbe kerül a repülőtér, olyan fejlesztések történhetnek majd, amelyek két-három osztállyal felértékelik a repülőteret és így egész Budapestet is.

A Bloomberg a múlt pénteken írt arról, hogy egy magyar kormányközeli konzorcium mintegy 4 milliárd eurót (vagyis kb. 1447 milliárd forintot) ajánlott a Budapest Airportért. A lap információi szerint a repülőtér jelenlegi tulajdonosai fontolóra vették az ajánlatot. Idén azonban egy másikat már elutasítottak, mivel túl alacsonynak találták az árat.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: