HÍREK

Orbán Viktor rontott egy helyet – már csak a harmadik legnagyobb bajkeverő Európában

A felforgatók között Putyin embere és a katalán miniszterelnök is megelőzte. A cselekvők kategóriájában ugyanakkor egy egykori szövetségese nyert.

Link másolása

Ahogy minden évben, úgy idén is kiválasztotta Európa legmeghatározóbb embereit a Politico – számol be róla a Telex.

A kategóriák között pozitívak is vannak, például az álmodozók és a cselekvők – de a magyar miniszterelnök nem ebbe a klubba, hanem a „bajkeverők” közé tartozik.

Ugyanakkor itt rontott a pozícióján: míg tavaly még második volt, idén a dobogó harmadik fokára csúszott vissza. A portál egy-egy szóval is jellemzi a meghatározó személyeket, Orbán a nem túl hízelgő „akadályozó” jelzőt kapta.

A kormányfő a lap szerint

„leépítette jogállamiságot és a médiaszabadságot, összeütközésbe került az uniós intézményekkel, túszként tartotta fogva Brüsszelt azzal, hogy a pénzszerzés érdekében vétózott, és baráti viszonyt alakított ki Vlagyimir Putyin orosz elnökkel”.

A legrosszabb kategória első helyén egyébként idén Elvira Nabiullina, az Orosz Központi Bank elnöke („Putyin bankára”) végzett, míg második Carles Puigdemont, az Európai Parlament spanyol képviselője, a katalán függetlenség legnagyobb szószólója („a forradalmár”) lett.

A legnagyobb meglepetést Georgia Meloni („a keméleon”) okozta, aki tavaly még a bajkeverők között előzte (akkor egyedüliként) Orbánt, mára azonban a legnagyobb cselekvővé lépett elő. Mögötte a kormányzati plakátkampány főellensége, Ursula von der Leyen és Emmanuel Macron végzett a kategóriában.

A legnagyobb álmodozó a Politico szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök („a maratonfutó”), ő Alekszej Navlnijt („Európa Mandeláját”) és Gérald Darmanin francia belügyminisztert előzte.

Az Európa legerősebb embere címet idén a laptól Donald Tusk visszatérő lengyel miniszterelnök kapta, akit „a változás szele”-ként jellemeztek.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Ennek nem lesz jó vége: brutális tempóban zuhan a forint
Ezzel szemben a lengyel fizetőeszköz szabályos szárnyalásba kezdett.

Link másolása

Szerda délután már 394 forintot is kértek egy euróért, derül ki a Portfolio cikkéből. Ez azt jelenti, hogy csak ezen a napon 0,8%-ot gyengült a magyar fizetőeszköz az euróval szemben.

Gyengült a forint az amerikai dollárral szemben is: délelőtt 362 forint 20 fillért kértek egy dollárért.

A magyar fizetőeszköz napok óta tartó zuhanásával szemben szabályosan szárnyal a lengyel zloty, mely történelmi csúcson van a forinttal szemben. A zloty erősödésének hátterében a lengyel EU-pénzekkel kapcsolatban hamarosan várható megállapodás állhat.

A Reutersnek egy meg nem nevezett budapesti befektető azt mondta, hogy szerinte a forint egy hónapon belül 395-ös szintre gyengül az euróval szemben, minden erősödés csak átmeneti lesz, az MNB felgyorsított kamatvágása gyengüléssel jár a forintra nézve.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Gyöngyösi Márton: A fideszes EP-képviselők kimentek Navalnij özvegyének beszéde alatt
A Jobbik elnöke fotót is posztolt a zsúfolásig megtelt teremről. Szerinte szégyenletes, ahogy a kormánypárti képviselők viselkedtek.

Link másolása

Egy tucatnál is több fideszes EP-képviselő hiányzott az Európai Parlament strasbourgi üléséről, miközben felszólalt Alekszej Navalnij özvegye, írta az X-en Gyöngyösi Márton. A Jobbik elnöke szerint „szégyenletes”, hogy a kormánypárti képviselők demonstratíve maradtak távol Julija Navalnaja beszéde alatt.

Gyöngyösi egy fotót is mellékelt magáról, miközben Navalnaja beszélt a zsúfolásig megtelt teremben. Az özvegy bűnözőnek nevezte Vlagyimir Putyint, aki szerinte a férje halálát okozta.

Navalnij halála hétfőn téma volt a magyar parlamentben is. Orbán Viktor megköszönte a Fidesz-frakciónak, hogy megőrizte a hidegvérét, és nem állt fel Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető tiszteletére, akit sovinisztának nevezett.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Csak látszólag közterület: érdekes kalandja volt a NER kedvenc luxusétterménél forgató Partizánnak
A biztonsági őr állította meg a stábot, miután átlépték a bicikliutat: ami járdának tűnt, az valójában magánterület.

Link másolása

Ami a budai Várkert Bazárral szemben látszólag járda, az a jelek szerint a NER kedvenc luxuséttermének, a Felixnek a magánterülete – legalábbis ez derül ki a Partizán rövid videójából. Amikor ugyanis a Felix Kitchennél akartak forgatni, a stábhoz egy biztonsági őr lépett, aki elmagyarázta:

Ha átlépnek a bicikliúton, akkor magánterületen állnak, ahol csak engedéllyel forgathatnak.

Így kénytelenek voltak nagyjából 10 centiméterrel odébb állni, hogy leforgathassák videójukat.

A Felix Kitchent a Matolcsy Ádám barátjaként ismertté vált Pintér Máté üzemelteti – írta egy korábbi cikkében a 444.hu. A luxusétteremben nemcsak a Nemzeti Együttműködés Rendszerének tehetséges vállalkozói fordulnak meg – mint például Mészáros Lőrinc és felesége, Várkonyi Andrea –, de a kormány tagjai is felbukkannak. Látták már itt Rogán Antalt, sőt, Orbán Viktort is. Az épületet közpénzből újította fel az MNB-féle Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány, mielőtt túladott azon.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Videón, ahogy a British Airways pilótái élet-halál harcot vívnak a széllel a londoni reptéren
Centiken múlt a tragédia, amikor a Heathrow reptéren próbált leszállni. Az erős oldalszél életeket is követelhetett volna.

Link másolása

Kis híján tragédiába torkollt a British Airways Berlinből Londonba tartó járatának landolása a Heathrow repülőtéren hétfőn – írja az RTL. Az esetről felvétel is készült, amin jól látszik, milyen erős oldalszél akadályozta a leszállást:

A gép a kifutópályára is mintegy 45 fokos szögben érkezett, és bár így is megpróbált a személyzet landolni, végül jobbnak látták, ha megszakítják a leszállást. Az utasszállító hátsó része közben többször csak centikre volt a kifutópályától. A beszámolók szerint másodjára már le tudtak szállni.


Link másolása
KÖVESS MINKET: