HÍREK

Orbán sajtófőnöke: Azért nevezte asszonyságnak, mert „uraságnak mégsem nevezheti”

A miniszterelnök a világhírű biokémikus, Nobel-díjra is esélyes Karikó Katalinra tett megjegyzésén sokan felháborodtak.

Link másolása

Mint arról mi is hírt adtunk, „Kisújszállási asszonyságnak” nevezte Orbán Viktor Karikó Katalint. A megnevezésen sokan felháborodtak.

A miniszterelnök azt mondta, hogy a napokban hosszan beszélt Karikó Katalin biokémikussal és megértette, hogy ugyan egy német professzor is "benne van ebben a dologban, de legtöbben magyarok dolgoznak a kutatásban", ezért "kis túlzással, de nyugodtan mondhatjuk, hogy ez egy magyar vakcina, amerikai pénz és magyar ész van benne".

"Büszkék lehetünk a tudós asszonyra, aki egy kisújszállási asszonyság egyébként, mint megtudtam"

- közölte Orbán.

A miniszterelnök sajtófőnöke az RTL Híradónak azt írta, hogy

azért nevezte asszonyságnak, mert „uraságnak mégsem nevezheti”.

A világhírű biokémikust Nobel-díjra is esélyesnek tartják, miután a szabadalma alapján fejlesztették ki az első covid-19 elleni vakcinát.

A Híradó által megkérdezett nyelvész szerint az asszonyság lekezelő kifejezés, az ellenzék szerint pedig kijelöli a nők társadalmi szerepét.

A magyar származású Karikó Katalin biokémikus felfedezésén alapul az a koronavírus elleni vakcina, mellyel ma már világszerte oltják az embereket. A tudós 35 éve költözött Amerikába a családjával, mert - létszámleépítés miatt -elküldték a Szegedi Biológiai Kutatóközpontól.

Nemrégiben exkluzív interjút adott a Fókusznak, melyben elmondta:

"Csak elképzelni azt, hogy 1985-ben egy kétéves gyerekkel, a férjemmel fölszállok egy repülőgépre, ugye nincs mobil, nincs e-mail, és ugye 100 dollár van a bukszánkban, 900 a gyerek macijába, mert ugye pénzt nem lehetett kivinni hivatalosan, és megérkezünk Amerikába, és másnap elmegyek dolgozni".

Azóta a BioNtech, oltóanyaggyártó cég alelnöke, és az amerikai Pfizerrel együtt fejlesztették ki az első Covid-19 ellen engedélyezett vakcinát.

A miniszterelnök „kisújszállási asszonyság” megnevezéséről Barát Erzsébet nyelvész elmondta:

"Az asszonyság idősebb, egyszerű asszony jelentésben működik akkor, amikor a beszélő idegenséget, vagy fölényt kíván érzékeltetni".

Szerinte a kifejezés kirekesztő, és ez a fajta beszédmód jó néhány éve jellemző a kormányzati kommunikációra. "Amikor ezt maga a miniszterelnök állítja, az a pozíció, az a hatalmi pozíció, ahonnan ez elhangzik, ez sokkal erősebben fog elhallatszódni, ha úgy tetszik, mint a mi beszélgetésünk itt most".

Orbán kijelentése miatt több ellenzéki politikus is tiltakozott.

Szabó Tímea (Párbeszéd) országgyűlési képviselő szerint

"ebben semmi újdonság nincs, amit Orbán Viktor mondott, vagy tett. Pontosan úgy beszél a nőkről, ahogy tíz éve beszél: lekezelően, lenézően, és azt gondolja, hogy továbbra is a szülés és a háztartás a legfontosabb dolgunk".

Az RTL Híradó megkérdezte a miniszterelnök sajtófőnökét, hogy miért nevezte asszonyságnak a Nobel-díjra is esélyes tudóst Orbán Viktor. Havasi Bertalan azt írta:

"a miniszterelnök Karikó Katalin munkásságát – mint a szavaiból is kiderült – nagyra tartja", ugyanakkor "uraságnak mégsem nevezheti".

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Elbontják a 140 millió forintnyi uniós pénzbe került biciklis kalandparkot Hatvanban
A polgármester tervei szerint a területen egy másik bringapark épülhet majd.

Link másolása

Az Átlátszó Hatvanba látogatott, hogy megnézze a 2015-ben, 140 milliós, uniós pénzből épült biciklis kalandparkot, amit eddig 55 ember használt.

A megnyitás utáni évben volt egy súlyos baleset is, ezért utána már csak saját felelősségre lehetett, regisztrálás után használni. A kalandparkot hivatalosan 2021 nyarán zárták be, de csak tavaly ősszel lakatolták le.

A pályának többféle szakasza van, de pár helyen már töredezik. A pálya része egy beruházásnak, ami híddal, bicikliúttal együtt nettó 884 millió forintba került. A kivitelezést az EB Hungary Invest Kft. végezte, amely azóta több milliárdos állami beruházást is kapott - jegyzi meg a portál.

A pálya bontása lassan halad, most a negyedénél tarthatnak. Az önkormányzat döntése alapján a jelenlegi polgármester, Horváth Richárd a területre újra biciklis parkot építene, de negyedannyiból. Igaz, erre nincs uniós támogatás, csak állami pénzt kaphatna.

A polgármester szerint olyan park lenne, amit "kicsik és nagyok rollerrel és kerékpárral is igénybe tudnak venni. Ilyen pályázat fog megnyílni".

A portál szerint a városban épített lombkoronasétány útját is feltörte a nád, amit a készíttető Duna Aszfalt szurokkal oldott meg. Az Átlátszó szerint azóta újabb repedések jelentek meg és a fű is kinőtt rajta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Lelőtték az Egyesült Államok felett szálló kínai kémléggömböt
Joe Biden amerikai elnök minél előbb meg akart szabadulni tőle, ezért döntöttek a lelövése mellett.

Link másolása

Lelőtte az amerikai hadsereg azt a kínai kémballont, amely a hét közepe óta lebegett az Egyesült Államok felett - írja a CNN.

Mint megírtuk, korábban már mérlegelte az amerikai kormány az eszköz lelövését, akkor azonban biztonsági okokból elvetteték ezt. A tévécsatorna szerint viszont Joe Biden amerikai elnök arra utasította a védelmi minisztériumot, hogy amint biztonságos, azonnal szedjék le a léggömböt. Az amerikai hadsereg úgy látta, hogy akkor lehet ezt a legbiztonságosabban megtenni, amikor a kémballon víz felett repül.

A CNN szerint végül akkor lőtték le, amikor az Atlanti-óceán felett lebegett Dél-Karolina partjainál. A művelet előtt légtérzárat és részleges hajózási tilalmat rendeltek el a környéken.

Joe Biden maga számolt be arról, hogy sikeresen kiiktatták az eszközt, meg is dicsérte a művelet végrehajtóit.

A lelövésről több videó is felkerült a Twitterre:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
„Méltatlan támadást” emleget a Belügyminisztérium, miután az orvosi kamara bejelentette, hogy tiltakozásba kezdenek
A MOK szombaton tartott rendkívüli közgyűlést, ahol arról is döntöttek, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket.

Link másolása

Vasárnap 14 órára rendkívüli sajtótájékoztatót hirdetett Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára, illetve az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, Csató Gábor.

A meghívó címében már a témát is megjelölték:

„Méltatlan támadás a kormány és a betegek ellen – reagálás a Magyar Orvosi Kamara (MOK) rendkívüli országos küldöttgyűlésére”.

Ahogy arról mi is beszámoltunk: szombaton a Magyar Orvosi Kamara rendkívüli Országos Küldöttközgyűlése egyhangúlag fogadott el egy követelést. Ebben megfogalmazták, hogy

 • a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket,
 • helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik felmondását,
 • a kórházi orvosok az önkéntes többletmunkájuk felmondását helyezzék letétbe.

  A közgyűlést azért hívták össze, mert szerintük az új törvény és rendeletek következtében az orvosok kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek, sérül az autonómiájuk, egyúttal a betegek helyzete is jelentősen romlik.

  Az RTL Híradó érdeklődésére azonban

  a Belügyminisztérium azt mondta, hogy folyamatosak voltak az egyeztetések az orvosi kamarával, az új típusú ügyeleti rendszerben a MOK javaslatait szinte kivétel nélkül átvezették.

  Sőt, a MOK háziorvosi csoportjának a vezetője korábban elfogadhatónak tartotta az új szerződéseket.

  Ahogy a szombati meghívó címéből is kiderül: a tárca a MOK szombati Küldöttközgyűlésére fog reagálni. Az eseményről mi is beszámolunk majd.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


 • HÍREK
  A Rovatból
  Rétvári Bence: A pedagógusok anyagilag már nem tudnak rosszul járni
  Pénzt már nem veszíthetnek, csak időt – véli az államtitkár. El is mondta, hogy miért.

  Link másolása

  A pedagógusok bérrendezéséről beszélt Rétvári Bence a Hír TV Napi aktuális című műsorában. A belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy most 10 százalékkal több pénzt kapnak a pedagógusok a szakmai bérpótlék megemelésével, ez az összeg pedig 21 százalékra nő, ha megérkeznek az uniós források. Ebből finanszírozná ugyanis a kormány a tanárok béremelését. Ha viszont az EU-s pénzek nem jönnek meg időben, akkor visszamenőleg is kifizetik nekik az elmaradt 11 százalékos emelést.

  „A pedagógusok most már pénzt nem veszíthetnek, csak időt. Hiába húzzák mondva csinált okokból a kifizetéseket, amikor megérkeznek ezek a források, idén január elsejétől, visszamenőlegesen jár a tanároknak a 21 százalékos béremelés. (…) A pedagógusok anyagilag már nem tudnak rosszul járni. Annyival tudnak rosszul járni, hogy a pénzt ugyan nem veszítik el, de időt veszítenek el, hiszen ezt lehet, hogy csak márciusban, júniusban vagy ősszel jön kapják meg”

  - mondta.

  Rétvári szerint a baloldal akadályozza, hogy a kormány hozzájusson az uniós forrásokhoz, de bízik benne, hogy már kevesebb ideig tudják ezt megtenni.

  A beszélgetés végén azt is elmondta:

  „Az egész a gyerekek körül forog. Hogy a gyerekeknek minél jobban megfizetett, minél jobban megbecsült és minél jobb képességű tanárai legyenek, és a jó képességű tanárok minél hamarabb pénzhez jussanak”.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET: