News here
hirdetés

HÍREK

Oltásszkeptikus, járványtagadó és erdőirtó: az Orbánhoz látogató Jair Bolsonaro legvitatottabb kijelentései

A szélsőjobboldali brazil elnök csütörtökön Áder János és Orbán Viktor vendége lesz Budapesten.

Link másolása

hirdetés

Moszkva, 2022. február 16.
Jair Bolsonaro brazil elnök koszorúzási ünnepségen vesz részt a moszkvai Kreml fala mellett lévõ ismeretlen katona sírjánál 2022. február 16-án.

Jair Bolsonaro többször bagatellizálta már a koronavírus-járványt, megkérdőjelezte a járvány terjedését akadályozó intézkedéseket, köztük a vakcinákat is, írja a France24. A lap néhány hónapja összegyűjtötte a csütörtökön Budapestre látogató brazil elnök legvitatottabb kijelentéseit.

A világjárvány két évvel ezelőtti kezdetén Bolsonaro egyenesen túlzott reakciónak nevezte az intézkedéseket. Amikor 2020. március 9-én országában még csak 25 fertőzöttet és egyetlen halálesetet sem regisztráltak, úgy fogalmazott:

„Úgy vélem, hogy a vírus pusztító erejét túlbecsüljük. Talán bizonyos gazdasági érdekek miatt népszerűsítik ennyire.”

Nyolc nappal később már egyenesen hisztériának nevezte a járványt, pedig előző nap jelentették Brazíliában a koronavírus első halálos áldozatát:

hirdetés

„Jól ment a gazdaság, de ez a vírus némi hisztériát okozott. A kormányzók - miközben megértem őket, de lehet, hogy tévedek - olyan döntéseket hoznak, melyek komoly károkat okozhatnak a gazdaságunknak.”

Újabb tíz nappal később száz alatt járt a brazil elhunytak száma, de Bolsonaro még ekkor is csak bagatellizálta az egyre inkább berobbanó járványt:

„A lakosság 90 százaléka számára ez csak egy kis influenza, vagy semmi.”

Hiába számlált már 2020. április 12-én országa 1200 halottat a világjárvánnyal összefüggésben, a brazil elnök mintha nem akart volna tudomást venni a tényekről:

„Úgy tűnik, ez a víruskérdés már eltűnőben van.”

A koronavírus azonban olyannyira nem akart eltűnni, hogy 16 nappal később éppen csak 5000 alatt volt az áldozatok száma Brazíliában. Bolsonaro minden korábbit felülmúló nemtörődömséggel vette tudomásul a helyzetet:

„És akkor mi van? Sajnálom! Mit akarnak, mit csináljak? Messiás vagyok, de nem tudok csodát tenni” - utalt második keresztnevére Jair Messias Bolsonaro.

A 66 éves politikus nemcsak a koronavírus, hanem a klímaváltozás ellen is sajátos módon vette fel a harcot. A Brazíliát 2019 óta vezető elnök regnálása alatt évtizedes csúcsra emelkedett az erdőirtás az Amazonas térségében. A 2020 augusztusa és 2021 júliusa között kivágott 10 476 négyzetkilométernyi esőerdő területe hétszer akkora, mint London, és tizenháromszor nagyobb New Yorknál.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Milliós juttatást kap Varga Judit és Szijjártó Péter azért a munkáért, amit eddig ingyen végeztek
Velük együtt összesen öt miniszternek jár juttatás azért, mert tagok alapítványi állami egyetemek kuratóriumaiban.

Link másolása

hirdetés

Több miniszter is milliós juttatást vesz fel a modellváltáson átesett állami egyetemi kuratóriumi tagságáért - számolt be róla az RTL Híradó a friss vagyonnyilatkozatok alapján.

Varga Judit igazságügyi miniszter az alapítványi tulajdonba kiszervezett Miskolci Egyetem kuratóriumának elnöke. Eddig ezért semmilyen juttatást nem kapott, ám a most megjelent vagyonnyilatkozata szerint

júliustól milliós fizetést kap az alapítványtól.

Mivel az új rendszerben csak sávosan kell megjelölni a bevételeket, így a pontos összeget nem tudni, csak annyit, hogy 1-5 millió forint közötti bevétele származik ebből.

Szijjártó Péter külügyminiszter is minimum egy-, legfeljebb ötmillió forintot kap júliustól a győri Széchenyi István Egyetem kuratóriumának tagjaként.

Azt sem Varga, sem Szijjártó nem árulta el az RTL Híradó megkeresésére, hogy pontosan mekkora összeg jár nekik, és miért kapnak egyáltalán juttatást azért a munkáért, amit eddig ingyen végeztek.

Rajtuk kívül még három miniszter, Lázár János, Nagy István és Varga Mihály kuratóriumi tagok alapítványi állami egyetemeknél, ők fél-egymillió forint közötti összeget keresnek ezzel a pozíciójukkal.

hirdetés
Az RTL Híradó riportja:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
80 ezer turista rekedt egy üdülőszigeten, amit lezártak a koronavírus terjedése miatt Kínában
Twitter-videók tanúsága szerint sok turista nem hajlandó elhagyni a repülőteret, azt kiabálták, haza akarnak menni.

Link másolása

hirdetés

Nyolcvanezer turista rekedt a kínai Hajnan szigeten, mivel a hatóságok a koronavírus terjedése miatt leállították a tömegközlekedést, vasúti- és légi közlekedést is - írja a CNN.

A kínai Hawaii-nak is nevezett nyaralósziget legnagyobb városában, Sanyában

múlt héten összesen 827 megbetegedést regisztráltak a hatóságok,

ezért zárták le a szigetet. A hatóságok szerint a fertőzéseket a vírus Omicron BA.5.1.3 variánsa okozta, amely Sanya Jazsu nevű kikötőből terjedt el a szigeten.

A Twiterre feltöltött videók szerint

sok turista nem hajlandó elhagyni a repülőteret, azt kiabálták, haza akarnak menni.

A hatóságok ezért hangosbemondókkal szólították fel őket arra, hogy térjenek vissza a szállodákba.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Záporokkal, zivatarokkal indul a hét: nagy hőség nem lesz, de napokig erős szél fog fújni
Hétfőn még 33 fok is lehet, a hét közepén viszont már csak 25-30 fokig melegszik az idő, éjszakánként pedig kellemesen felfrissül a levegő.

Link másolása

hirdetés

A jövő hét első felében szeles nyári időre van kilátás, nagy hőségtől nem kell tartani - írja előrejelzésében az Időkép.

Hétfőn nyugaton felhősen indul a nap, eső, záporok, délnyugaton zivatarok indíthatják a reggelt, majd délután a Tiszántúlon is kialakulhatnak elszórtan záporok, zivatarok. Élénk marad az északi-északkeleti szél. Délutánra 25 és 33 fok közé emelkedik a hőmérséklet, a déli, délkeleti tájakon lesz a legmelegebb.

Keddtől csütörtökig is marad a szeles idő, az északkeleti szelet többfelé kísérhetik erős, a Dunától keletre többször 50 km/órát meghaladó lökések.

Kedden még a keleti, délkeleti és déli határ mentén alakulhat ki helyenként zápor, zivatar, szerdán nem várható számottevő csapadék. Csütörtökön főként az ország keleti felén elszórt jelleggel ismét előfordulhatnak záporok, zivatarok.

Nagy területet érintő jelentős csapadék továbbra sem várható, csupán lokálisan, azaz kis területekre koncentrálódva hullhat számottevő mennyiség.

Kedden az Alföldön és délen továbbra is mérhetünk 31-32 fokos maximumokat, szerdán és csütörtökön az ország nagy részén 30 fok alatt maradunk, 25 és 30 fok közötti csúcsokat mérhetünk. Éjszakánként kellemesen felfrissül a levegő.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Senki nem fizetett azért, hogy Orbán Viktor beszédet mondhasson a texasi konferencián
A CPAC szervezői azt is közölték, hogy az Alapjogokért Központ semmilyen módon nem szponzorálta a rendezvényt.

Link másolása

hirdetés

Nem kértek és nem is fogadtak el pénzt az Amerikai Konzervatív Unió texasi konferenciájának szervezői azért, hogy Orbán Viktor beszédet tarthasson – közölte a CPAC sajtóosztálya az RTL Híradó kérdésére.

Mint arról mi is beszámoltunk, a miniszterelnök félórás beszédet mondott a CPAC megnyitója előtt csütörtökön, amely során többek között a migrációról, a családokról, a közbiztonságról és az adórendszerről is elmondta az álláspontját. A kormányközeli Nézőpont Intézet elemzője szerint a kormányfő azt adta a konzervatív közönségnek, amit vártak tőle. Feledy Botond külpolitikai szakértő viszont azt mondta az RTL Híradónak, hogy Orbán dallasi fellépése elsősorban inkább a személyes politikai imázsépítésről szólt.

A rendezvény szervezői azt közölték, a "státusa miatt, mint egy NATO-tagország megválasztott konzervatív vezetőjét hívták meg". Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke korábban a hvg.hu-nak azt mondta, a magyar állam nem fizetett a kormányfő dallasi beszédéért.

A CPAC szponzorai között feltüntették az Alapjogokért Központot is, amit idén 2 milliárd forint közpénzzel támogat az állam.

A szervezők azt is közölték, hogy az Alapjogokért Központ semmilyen módon nem szponzorálta a rendezvényt, nemzetközi partnerként, a CPAC Hungary társszervezőjeként került fel a szponzori listára.

Az RTL Híradó riportja:

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: