HÍREK
A Rovatból

Oktatáskutató: A pedagógusok nagy része konzervatív, sokan elkötelezett Fidesz-szavazók

Radó Péter szerint ez az oka annak, hogy a pedagógusok jelentős része nem ért egyet a szakszervezetek követeléseivel.

Link másolása

Oktatásügyről beszélgettek, néhol vitatkoztak a CEU-n szakszervezeti képviselők, egy diák, volt tanár, oktatáskutató. A beszélgetésben szóba került a polgári engedetlenség és a sztrájk közti különbség, és az is, mi várható a folytatásban - számolt be róla Telex.

A Miénk-e a jövő? Vörös vonal az oktatásban címmel szervezett beszélgetésen a vendégek között volt többek között Radó Péter oktatáskutató is. Szerinte

a közoktatás formailag soha nem fog összeomlani, de már régóta nem azt csinálja, amit kellene.

Ő azt hitte, hogy már 2020-ban ki fog robbanni a botrány a közoktatásban, de a Covid-járvány végül ezt meggátolta. Ő is úgy vélte, hogy nagy a feszültség a szakmában, és nagyon eltérő a munkahelyi klíma az egyes intézményekben. Azt mondta, hogy külön kell kezelni az elitiskolákat, mert ott a tanárok autonómiája és az érdekérvényesítésük is erősebb. Beszélt arról, hogy a szakszervezetek követeléseivel a pedagógusok jelentős része nem ért egyet. Ennek szerinte az az oka, hogy

egyrészt „rendben vannak ezzel a rendszerrel”, mert brutálisan konzervatívak. Másrészt sokan elkötelezett Fidesz-szavazók, és „intellektuális bűvészmutatványokra” van szükségük ahhoz, hogy megmagyarázzák például az alacsony fizetéseiket.

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint az iskola nem látja el a feladatát, mert évek óta nincs minőségi oktatás.

Jelenleg 16 ezer pedagógus hiányzik és ez a szám öt év múlva már 22 ezer lesz.

Úgy vélte, hogy a szülők szolidaritásával lett látható a pedagógusok tiltakozásam míg a diákok kihozták az intézmény falain kívülre a demonstrációt.

Palya Tamás, a Kölcsey Ferenc Gimnázium elbocsátott tanára azt mondta, hogy a végső lökést az ő kirúgásuk adta meg. Szerinte vidéken van olyan iskola, ahol a tanárok nem mernek kockás inget felvenni. Szerinte eljött az a határ, amikor így egész egyszerűen nem lehet sztrájkolni.

Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányának elnöke azt mondta, hogy ők azért forszírozzák a sztrájkot, mert gondolniuk kell azokra a pedagógusokra, akik nem engedhetik meg maguknak a polgári engedetlenséget, mert féltik az állásukat.

A folytatásról többféle elképzelése volt a beszélgetőknek. A szakszervezetek szerint továbbterjed a tiltakozás. Radó Péter úgy vélte, hogy már nem lesznek sokkal többen a tiltakozók, de nem az érdekes, hogy hány ember csatlakozik. Meghatározóbb, hogy egy adott pillanatban van-e egy kritikus tömeg, ami védettséget ad. Az is fontos, hogy mekkora politikai nyomást tudnak gyakorolni a döntéshozókra. Ugyanakkor a nagy dolgokhoz rendszerváltásra lenne szükség - mondta.

Legközelebb november 18-án lesz újra egységes munkabeszüntetés.

VIDEÓ: Miénk-e a jövő? Vörös vonal az oktatásban


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Fejbe lőtték a halott ukrán katona koponyájával a kezében szónokló orosz zsoldost
Mangusev kapcsolatban állt Jevgenyij Prigozsinnal, az orosz Wagner-csoport vezetőjével. Lehet, hogy az akcióval neki akartak üzenni.

Link másolása

Ivor Mangusev tavaly augusztusban hívta harcba az orosz katonákat egy ukrán katona koponyájával a kezében.

Szombat hajnalban egy támadás során fejbelőtték a 36 éves Ivor Mangusevet, aki a Daily Mail cikke szerint a rettegett orosz Wagner-csoport vezetőjével is kapcsolatban állt.

A zsoldost fejlövéssel szállították kórházba szombaton Oroszország keleti régiójában, Luhanszk tartományban.

Az Oroszország-szakértő Mark Galeotti szerint Mangusev kapcsolatban állt Jevgenyij Prigozsinnal, az orosz Wagner-csoport vezetőjével. Galeotti szerint ez a fejlövés figyelmeztetés lehetett Prigozsin számára.

A Putyin-hívő Mangusev 2022 augusztusában arról híresült el, hogy a kezében egy Mariupolban lelőtt ukrán katona koponyájával a kezében szónokolt, és így uszította az oroszokat Ukrajna ellen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Leválthatja a védelmi minisztert, akár már a jövő héten cserélhet a poszton Zelenszkij
Már azt is lehet tudni, hogy ki lesz az utód. Olekszij Reznyikov helyére Kirill Budanov, a hírszerzés vezetője léphet az ukrán kormányban.

Link másolása

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij egy vasárnapi sajtótájékoztatón reagált az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov a távozásáról szóló hírekre.

Az Ukrainskaja Pravda vasárnap megjelent cikkében már arról is írnak, hogy Reznyikov helyére Kirill Budanov, a hírszerzés vezetője léphet. Bár Reznyikov azt állítja, hogy ő nem tud arról, hogy távoznia kell, a Pravda úgy tudja, hogy már

jövő héten megtörténhet a védelmi miniszter leváltása.

A lap kormányközeli forrásai szerint abban egyetértés van, hogy Reznyikovnak a jövőben is a felsővezetésben kell maradnia, és felmerült az is, hogy az igazságügyi minisztérium élére kerülhet.

A miniszter távozásában szerepet játszhat az ukrán kormányban januárban kirobbant korrupciós botrány, erről itt írtunk részletesen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Lassan azt is fölélem, amit a temetésemre félreraktam” – sokaknak csak átmenetileg nyújt megoldást a februárban érkező dupla nyugdíj
A nyugdíjas szervezetek szerint az emelés ellenére még mindig legalább 300 ezren vannak, akiknek a nyugdíja nem éri el a százezer forintot sem.

Link másolása

Három nappal korábban csenget a postás a februári nyugdíjjal. A 15 százalékkal megemelt összegnek a dupláját kapják az érintettek, most fizetik a 13. havi nyugdíjat is. A bankszámlákra pénteken érkezik az utalás. A nyugdíjas szervezetek szerint az emelés ellenére még mindig legalább 300 ezren vannak, akiknek a nyugdíja nem éri el a százezer forintot sem - hangzott el az RTL híradójában.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Elképesztő vagyont halmozott fel állami pénzből Putyin volt felesége, az EU tétlenül nézi mindezt!
Hihetetlen összeg az, amit Putyin exfelesége felhalmozott az adófizetők pénzéből.

Link másolása

Az orosz elnök volt felesége a milliárdosok életét éli 20 évvel fiatalabb partnerével, az EU-nak pedig eszébe sem jut szankciókkal sújtani a házaspárt.

Brutális ingatlanvagyont halmozott fel Ljudmila Putyina, Vlagyimir Putyin orosz államfő egykori felesége, aki mostanában új, nála húsz évvel fiatalabb férje, Artur Ocseretnyij oldalán gyarapítja megtakarításait - írta meg a hvg.hu.

Vlagyimir Putyin 2013-ban vált el akkori nejétől, és már akkor lehetett sejteni, hogy az orosz államfő nem lesz szűkmarkú az államhoz közeli cégek pénzével.

Az viszont csak most derült ki, hogy milyen összegekkel gazdagodott 30 év házasság után Ljudmila Putyina.

Nézzük sorban a tételeket:

- A hozomány legértékesebb része az a 150 millió dollárt érő moszkvai Volkonszkij-ház

- Kremltől pár percre lévő ingatlan irodáit állami és az államhoz közeli cégek bérlik. Csak ebből évente 3-3,5 millió dollár folyik be a Putyina leánykori nevére bejegyzett ingatlankezelő vállalat számlájára

- Putyina alapítványának a különböző cégek hatalmas összegeket adományoznak rendszeresen. Legutóbb a Gazprombank például kétmillió dollárt, a Szeversztal pedig 1,3 millió dollárt adott.

Tehát nyilvánvaló, hogy Putyin exfelesége az orosz állam pénzén él, s a pár ugyanannak a putyini elitkörnek a tagja, amelynek többi szereplőjét nemzetközi szankciók alá vonták az ukrajnai orosz agresszió miatt, az Ocseretnyij-házaspár vígan élheti életét, és utazgathat is akár az EU-ban.

Az viszont figyelmeztető jel lehet a milliárdos házaspárnak, hogy Nagy-Britanniában már felkerültek az ottani bűntetőlistára, mégpedig azért, mert London mindenkit szankcionálni kíván, aki részese Vlagyimir Putyin üzleti és pénzügyi hálózatának.

Link másolása
KÖVESS MINKET: