HÍREK

Ők lehetnek Novák Katalin utódai, már múlt csütörtök óta castingolják a jelölteket

Az Index szerint három személy népszerűségét és ismertségét kezdték el mérni a telefonos kérdőívekkel. Egy meglepő név is van közöttük.

Link másolása

Még fel sem szállt Novák Katalin repülőgépe a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről múlt csütörtökön, hogy Katar felé tartson utolsó hivatalos útjára, amikor a kormányzat már meg is kezdte a lehetséges jelöltek castingolását - tudta meg az Index.

A portál szerint Orbán Viktor ezúttal nem gondolkodik női köztársasági elnökben, illetve, hogy nagyon frusztrálja a Fidesz vezérkarát, hogy a párt által támogatott három elnökből kettő már megbukott. Egy neve elhallgatását kérő forrás arról beszélt: „az új elnök nem baj, ha kicsit szürke és kissé savanyú, de legyen támadhatatlan.

„Áder János nem volt show-man, mégis két ciklust végigvitt.”

Az Index szerint csütörtök óta három személy népszerűségét kezdték el mérni telefonos lekérdezésekkel:

 • Navracsics Tibor területfejlesztési minisztert,
 • Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert,
 • és Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát.

  A listán talán Merkely neve a leginkább meglepő. Az INdex szerint a koronavírus járvány alatt egycsapásra ismerté váló Széchenyi-díjas orvos a tudományos eredményei, a habitusa és a vezetői tapasztalata alapján alkalmas lehetne arra, hogy beköltözzön a Sándor-palotába. A probléma, hogy a róla készült bulivideók miatt később előkerülhetnek és a gúnyolódók céltáblájává válhat.

  Hármuk mellett a lehetséges jelöltek között említik még az első Orbán-kabinet Miniszterelnökségét vezető miniszterét, Stumpf Istvánt, valamint Trócsányi László korábbi igazságügyi minisztert is, aki jelenleg a Fidesz EP-képviselője.

  Az Index arról is ír, hogy a kormánypárt tagságát megzavarta Novák Katalin ügye, illetve lemondásának körülményei is. Több vidéki fideszes azt mondta: nagyon várják a február 17-i évértékelőt, valamint a 21-i kihelyezett frakcióülést.

  „Csak remélni tudjuk, hogy Orbán Viktor magyarázatot fog adni arra, hogy miért bukott meg a Fidesz két jól felépített és népszerű női politikusa gyakorlatilag néhány nap alatt”

  – fogalmazott egy vidéki képviselő. Azt is hozzátette: remélik, hogy Orbán mihamarabb megnevezi az új államfőjelöltet, valamint az EP-lista vezetőjét is, a lemondott Varga Judit helyett.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Népszerű
  Ajánljuk
  Címlapról ajánljuk


  HÍREK
  A Rovatból
  Figyelem, ez sokakat érint! Szerdától üzemanyagár-esés jön
  A hét közepétől a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is csökken, és ez várhatóan a kutak áraiban is megjelenik majd. Ezek a legfontosabb információk.

  Link másolása

  A héten jön az árcsökkenések ideje az üzemanyagok tekintetében - írta meg a holtankoljak.hu.

  A portál tájékoztatása szerint szerdától a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is csökken, és ez várhatóan a kutak áraiban is megjelenik majd.

  A legfontosabb információ, hogy a benzinért bruttó 3 forinttal kell majd kevesebbet fizetni, míg a gázolaj beszerzési ára bruttó 10 forinttal csökken a benzinkutak számára.

  Így a hét közepétől az alábbi átlagárakra lehet számítani:

  95-ös benzin: 615 forint/liter

  Gázolaj: 647 forint/liter


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk
  HÍREK
  A Rovatból
  Orbán Viktor Navalnijról: Sovinisztáknak nem jár tisztelet
  A kormányfő szerint „aki patkányoknak nevezte a grúzokat a grúz-orosz háborúban, annak a tiszteletére nem állunk fel. Egyébként pedig nyugodjon békében.”

  Link másolása

  Orbán Viktor megköszönte a Fidesz-frakciónak, hogy megőrizte a hidegvérét, és nem állt fel Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető tiszteletére.

  A kormányfő közölte:

  „Sovinisztáknak nem jár tisztelet. És aki patkányoknak nevezte a grúzokat a grúz-orosz háborúban, annak a tiszteletére nem állunk fel. Egyébként pedig nyugodjon békében.”

  Forrás: rtl.hu

  Navalnij valóban támogatta a grúzok elleni 2008-as háborút, és valóban inkább nacionalista politikus volt, különösen ahhoz képest, ahogy az utolsó éveiben ismertük. 2023-ban már bocsánatot kért a grúzoktól, és azt írta, hogy hibázott, mert nem értette meg jól a grúz politikát. Azt állította, hogy hirtelen felindulásból szólalt meg akkor, mert egy barátja meghalt egy grúziai bombatámadásban.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  Novák Katalin az utolsó lehetőséget is elszalasztotta, hogy államfőként megmagyarázza, miért adott kegyelmet
  Mind a 196 ott tartózkodó képviselő elfogadta a lemondó nyilatkozatát. Orbán Viktor a parlamentben ahogy eddig több alkalommal, se Novák Katalin, se Varga Judit nevét nem mondta ki.

  Link másolása

  Mától már hivatalosan sem államfő a kegyelmi botrányba belebukott Novák Katalin, az Országgyűlés elfogadta a lemondó nyilatkozatát, mind a 196 ott tartózkodó képviselő igennel szavazott. Novák nem mutatkozott azóta a nyilvánosság előtt, és noha ma felszólalhatott volna a parlamentben, nem volt ott az ülésen.

  A parlament már szavazott is a következő államfőről, a kormánypártok jelöltjéről, Sulyok Tamásról. Ő viszont csak március 5-én lép hivatalba, így az addig hátra lévő nyolc napban az Országgyűlés elnöke, Kövér László veszi át a köztársasági elnöki feladatokat és jogköröket.

  „A távozó elnök asszony munkáját tisztelettel megköszönöm. A távozás oka egy olyan kegyelmi döntés, amelyben csak egyféle módon lehetett volna dönteni. Nem ez történt, ezért a lemondás helyes döntés volt.”

  – mondta Orbán Viktor a parlamentben, de ahogy eddig több alkalommal, se Novák Katalin, se Varga Judit nevét nem mondta ki.

  A HVG cikke foglalja össze a köztársasági elnök megválasztása körül kialakult helyzetet. A Fidesz a lehető legszűkebb határidót szabott a köztársasági elnök jelölésre, így az ma reggel 9 órakor lejárt, és bár korábban több ellenzéki párt is gondolkodott jelöltben, a határidőre csak két jelölés érkezett be. Közülük viszont csak Orbán Viktor jelöltje, Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke tudott érvényes mennyiségű ajánlást összgyűjteni,

  azaz egyetlen jelölt neve szerepel majd a szavazólapon.

  Sulyok jelölését összesen 133 kormánypárti képviselő írta alá, bőven több, mint a képviselők egyötödét jelentő, minimálisan előírt 40. Ennyi aláírást a Mi Hazánk jelöltje, Csath Magdolna nem tudott felmutatni.

  Más pártok is próbálkoztak volna jelöltállítással, az LMP például Hack Péter jogászt szerette volna az elnöki székben látni, a Párbeszéd pedig Kaltenbach Jenő jogtudóst, viszont esélyük sem volt az előírt 40 ajánlást megszerezni, így hát nem is próbálkoztak formális jelöléssel.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  A Rovatból
  Befejezték a vizsgálatot: Így került nyilvánosságra K. Endre kegyelmi ügye - ez lesz a bírósági folyóirat sorsa
  A Kúria elnöke szerint a Bírósági Határozatok fenntartását, megjelentetését, szerkesztését nem védi a bírói függetlenség. Egyúttal visszavonta a lap megjelenésének felfüggesztését.

  Link másolása

  A Kúria elnöke, Dr. Varga Zs. András a bírósági folyóirat megjelenése kapcsán vizsgálatot is indított.

  A Blikk írta meg, hogy az elnök most tájékoztatást adott a folyóiratot érintő vizsgálatról. Ez lett az eredmény:

  "A Bírósági Határozatok, röviden BH-ként ismert folyóiratot érintő vizsgálat oka, hogy a közösségi médiában megjelent egy, a Kúriai Döntések – Bírósági Határozatok folyóiratban BH2024.3. számon közzétett jogeset, illetve a kúrai határozatot elemző írás.

  Ez volt az az eset, amely leírta, hogy K. Endre, a bicskei gyermekotthon ügyében érintett igazgatóhelyettes tárgyalása a kúria előtt azért maradt el, mert időközben az érintett kegyelmet kapott Novák Katalin azóta lemondott köztársasági elnöktől.

  Ebből indult ki az egész kegyelmi botrány, annak minden következményével: Novák Katalin és Varga Judit lemondásával, az ezt követő tüntetésekkel."

  Magáról a konkrét esetnek a közzétételéről így írt Varga Zs. András:

  "A Kúriai Döntések – Bírósági Határozatok nem hivatalos okiratgyűjtemény, hanem egy szakmai, más újságokhoz hasonlóan, korábban előfizetéssel terjesztett, 2022 óta ingyenes online folyóirat. Fenntartását, megjelentetését, szerkesztését nem védi a bírói függetlenség. Szerkesztői ugyan mindnyájan kúriai vagy a Kúriára beosztott bírók, de szerkesztői vagy kiadói feladatukat nem bírói hatalmuknál fogva végzik. Bírói tapasztalatuk birtokában, de önálló megbízási jogviszonyban látják el ezt. A kiadásra az Országgyűlés önálló költségvetési forrást biztosít. A folyóiratot pedig a Kúria Werbőczy Intézete adja ki.

  A vizsgálat tehát a bírói függetlenséggel még érintőleges viszonyban sincs, aki a vizsgálat mögött mást látott, az nyilvánvalóan nincs tisztában mindezzel, aki mást állít, az téved. A vizsgálattal a Kúria elnökhelyettesét, főtitkárát és főtitkár-helyettesét bíztam meg, mivel a szerkesztőbizottságban igazgatási vezetők is részt vesznek, így velük azonos vagy magasabb beosztású vezetőkre kellett a vizsgálatot bízni."

  Kiderült az is, hogy A Kúriai Döntések – Bírósági Határozatok című lap szerkesztésének és kiadásának felfüggesztését a Kúria elnöke visszavonta.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET: