HÍREK
A Rovatból

Ők lehetnek Novák Katalin utódai, már múlt csütörtök óta castingolják a jelölteket

Az Index szerint három személy népszerűségét és ismertségét kezdték el mérni a telefonos kérdőívekkel. Egy meglepő név is van közöttük.

Link másolása

Még fel sem szállt Novák Katalin repülőgépe a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről múlt csütörtökön, hogy Katar felé tartson utolsó hivatalos útjára, amikor a kormányzat már meg is kezdte a lehetséges jelöltek castingolását - tudta meg az Index.

A portál szerint Orbán Viktor ezúttal nem gondolkodik női köztársasági elnökben, illetve, hogy nagyon frusztrálja a Fidesz vezérkarát, hogy a párt által támogatott három elnökből kettő már megbukott. Egy neve elhallgatását kérő forrás arról beszélt: „az új elnök nem baj, ha kicsit szürke és kissé savanyú, de legyen támadhatatlan.

„Áder János nem volt show-man, mégis két ciklust végigvitt.”

Az Index szerint csütörtök óta három személy népszerűségét kezdték el mérni telefonos lekérdezésekkel:

 • Navracsics Tibor területfejlesztési minisztert,
 • Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert,
 • és Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát.

  A listán talán Merkely neve a leginkább meglepő. Az INdex szerint a koronavírus járvány alatt egycsapásra ismerté váló Széchenyi-díjas orvos a tudományos eredményei, a habitusa és a vezetői tapasztalata alapján alkalmas lehetne arra, hogy beköltözzön a Sándor-palotába. A probléma, hogy a róla készült bulivideók miatt később előkerülhetnek és a gúnyolódók céltáblájává válhat.

  Hármuk mellett a lehetséges jelöltek között említik még az első Orbán-kabinet Miniszterelnökségét vezető miniszterét, Stumpf Istvánt, valamint Trócsányi László korábbi igazságügyi minisztert is, aki jelenleg a Fidesz EP-képviselője.

  Az Index arról is ír, hogy a kormánypárt tagságát megzavarta Novák Katalin ügye, illetve lemondásának körülményei is. Több vidéki fideszes azt mondta: nagyon várják a február 17-i évértékelőt, valamint a 21-i kihelyezett frakcióülést.

  „Csak remélni tudjuk, hogy Orbán Viktor magyarázatot fog adni arra, hogy miért bukott meg a Fidesz két jól felépített és népszerű női politikusa gyakorlatilag néhány nap alatt”

  – fogalmazott egy vidéki képviselő. Azt is hozzátette: remélik, hogy Orbán mihamarabb megnevezi az új államfőjelöltet, valamint az EP-lista vezetőjét is, a lemondott Varga Judit helyett.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Címlapról ajánljuk


  HÍREK
  A Rovatból
  Az ellenzék beszólt Orbánnak: Azt gondolta, hogy el van intézve annyival az ügy, hogy belökte a busz alá Novák Katalint és Varga Juditot?
  Több politikus is a miniszterelnök személyes felelősségét említette, és hiányolták azt is, hogy sem a kormány, sem Orbán nem kért bocsánatot a bicskei áldozatoktól.

  Link másolása

  Orbán Viktor hétfői beszédére válaszolhattak az ellenzéki pártok vezetői:

  Tordai Bence először egy perces néma csendet kért Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető emlékére, aki kétes körülmények közt halt meg egy urali fogolytelepen.

  A Párbeszéd politikusa így folytatta:

  "Nagyon sajnálom, hogy a szuverén Fidesz-KDNP frakciónak Putyin zsoldjában állva nem sikerült kifejeznie a tiszteletét. Navalnij emléke előtt, szégyen az ön fejükre.

  Van még itt szégyenteljes dolog, amiről miniszterelnök úr nem méltóztatott szót ejteni, mégpedig a Fidesz pedofil-ügyében az áldozatok kérdése. A mai napig hiába várjuk, hogy valaki az Önök oldaláról, a végrehajtó hatalom részéről, a felelősök közül, bocsánatot kérjen az áldozatoktól.

  A bicskei gyermekotthonban, sérült áldozatoktól, akik közül valakinek az életét tette tönkre, valakinek pedig az életét vette el egy pedofil bűnelkövető, akiket maguk védenek, és mindazokról az áldozatokról, akik a magyar gyermekvédelemben vagy máshol úgy szenvednek, hogy ezek a szenvedések megelőzhetők lennének. Önök nem kértek tőlük bocsánatot, és nyilván a kormány nevében, a kormány helyett, mi ezt nem tehetjük meg, de a törvényalkotó hatalom tagjaiként, az országgyűlés jóérzésű tagjainak nevében, én bocsánatot kérek az áldozatoktól, a legmélyebb alázattal szeretném őket megkövetni és az elnézésüket kérni."

  Tordai hozzátette:

  "Érdemi, a gyermekvédelem és általában a szociális ellátórendszer helyzetét javító megoldásokat a mai napig nem látunk Önöktől. És azt sem látjuk, hogy támogatnák azokat az ellenzéki kezdeményezéseket, amelyek a gyermekvédelmi ellátórendszer, a szociális védelem javításáról szólnának. És nem látunk még egy dolgot, nem látjuk a felelősségvállalást.

  Ugye az igazságügy miniszter azzal a javaslattal továbbította a köztársasági elnöküknek a kegyelmi kérvényt, hogy azt ne támogassa, majd miután azóta is megmagyarázatlan és megmagyarázhatatlan módon Novák Katalin mégiscsak kegyelmet adott ennek a pedofil segítő bűnelkövetőnek, az önök minisztere, az ön minisztere, Orbán úr ellenjegyezte ezt a kegyelmi kérvényt.

  De amikor egy ilyen súlyos ügyben a köztársasági elnök és a kormány között egy ellentét feszül, higgyük el azt, hogy az ön véleményét, az ön döntését nem kérték ki, amikor ön pontosan arról híres, hogy a felcsúti csapat kezdő tizenegyéig mindenről maga határoz? Higgyük el azt, hogy Varga Judit személyes döntéseként ment szembe Novák Katalinnal?"

  Ugyanezt feszegette, és Orbán felelősségét emlegette Bedő Dávid, a Momentum politikusa is:

  "Magyarázat és válaszok helyett azonban azzal van elfoglalva, hogy mindenki másra kenje egy pedofil segítő kegyelmét. Maga azt gondolta, hogy el van intézve annyival az ügy, hogy belökte a busz alá Novák Katalint és Varga Juditot.

  Köztársasági elnöknek, volt miniszternek és parlamenti képviselőnek kell buknia azért, hogy maga ne bukjon meg. Mindenki beáldozható, csak magának ne kelljen felelősséget vállalni, bocsánatot kérni és magyarázkodni. Maga tényleg azt állítja, hogy nem tudott semmiről, mindenki a saját szakállára cselekedett. Miniszterelnök úr, ez az, amit az égvilágon senki nem hisz el, még a sajátjaik sem.

  Mindenki pontosan tudja, hogy ebben az országban semmi nem történik anélkül, hogy a milliárdokból felújított karmelitában ne bólintaná rá maga, hogy az ugyanolyan erkölcstelen jobbkeze Rogán Antal. Egy teljesen érdektelen közleményt sem adnak ki a maguk rábólintása nélkül."


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk
  HÍREK
  A Rovatból
  Orbán: Navalnijnak nem jár a tisztelet a parlementben, de nyugodjon békében
  A miniszterelnök szerint „sovinisztáknak nem jár tisztelet. És aki patkányoknak nevezte a grúzokat a grúz-orosz háborúban, annak a tiszteletére nem állunk fel.”

  Link másolása

  Orbán Viktor megköszönte a Fidesz-frakciónak, hogy megőrizte a hidegvérét, és nem állt fel Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető tiszteletére.

  A kormányfő közölte:

  „Sovinisztáknak nem jár tisztelet. És aki patkányoknak nevezte a grúzokat a grúz-orosz háborúban, annak a tiszteletére nem állunk fel. Egyébként pedig nyugodjon békében.”

  Forrás: rtl.hu

  Navalnij valóban támogatta a grúzok elleni 2008-as háborút, és valóban inkább nacionalista politikus volt, különösen ahhoz képest, ahogy az utolsó éveiben ismertük. 2023-ban már bocsánatot kért a grúzoktól, és azt írta, hogy hibázott, mert nem értette meg jól a grúz politikát. Azt állította, hogy hirtelen felindulásból szólalt meg akkor, mert egy barátja meghalt egy grúziai bombatámadásban.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  A Rovatból
  Orbán Viktor Navalnijról: Sovinisztáknak nem jár tisztelet
  A kormányfő szerint „aki patkányoknak nevezte a grúzokat a grúz-orosz háborúban, annak a tiszteletére nem állunk fel. Egyébként pedig nyugodjon békében.”

  Link másolása

  Orbán Viktor megköszönte a Fidesz-frakciónak, hogy megőrizte a hidegvérét, és nem állt fel Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető tiszteletére.

  A kormányfő közölte:

  „Sovinisztáknak nem jár tisztelet. És aki patkányoknak nevezte a grúzokat a grúz-orosz háborúban, annak a tiszteletére nem állunk fel. Egyébként pedig nyugodjon békében.”

  Forrás: rtl.hu

  Navalnij valóban támogatta a grúzok elleni 2008-as háborút, és valóban inkább nacionalista politikus volt, különösen ahhoz képest, ahogy az utolsó éveiben ismertük. 2023-ban már bocsánatot kért a grúzoktól, és azt írta, hogy hibázott, mert nem értette meg jól a grúz politikát. Azt állította, hogy hirtelen felindulásból szólalt meg akkor, mert egy barátja meghalt egy grúziai bombatámadásban.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  A Rovatból
  Orbán: Miért csak a második kísérletre sikerült elítélni egy pedofil gyermekotthon-vezetőt?
  A parlamenti beszédében a miniszterelnök beszélt a kegyelmi ügyről, Sulyok Tamás leendő államfőt méltatta, és kifejtette véleményét a svédek NATO-csatlakozásáról, a velük kötött üzletről, és az orosz-ukrán háborúról is.

  Link másolása

  "Sűrű nap áll előttünk" - ezzel kezdte Orbán Viktor a beszédét a parlamentben, és valóban: a beszéde után elfogadják Novák Katalin lemondását, megválasztják az új köztársasági elnököt, és jóváhagyják Svédország NATO csatlakozását is.

  A miniszterelnök beszéde elején kitért a kegyelmi bottrányra.

  "Az elnökasszony lemondásának oka egy olyan kegyelmi döntés volt, amelyben csak egyféleképpen lehetett volna dönteni, el kellett volna utasítani, nem ez történt, ezért a lemondás helyes volt."

  - mondta.

  Hozzátette, Magyarországon a gyermekvédelem ügyében zéró tolerancia uralkodik. A kormányfő azt mondta, a jogszabályoknak is garantálniuk kell, hogy ilyen még egyszer ne fordulhasson elő. "A kegyelmi ügyön túl megoldandó feladat az is, hogy pedofil ügyekben elítélt bűnöző ne legyen feltételesen szabadlábra helyezhető semmilyen indokkal."

  Orbán szerint a bicskei gyermekotthonban elkövetett bűncselekmények a kegyelmi ügytől függetlenül is súlyos aggályokat vetnek fel.

  "Miért csak a második kísérletre sikerült elítélni egy pedofil gyermekotthon-vezetőt? Átvilágítunk mindenkit, mert az alkalmassági feltételeknek egy gyermekvédelmi intézmény élén mindenre, az életvitelre, a szexuális devianciára és a pszichológiai megfelelésre is ki kell terjednie."

  Ezután rátért a kegyelmi ügybe belebukott Novák Katalin lemondására és az új államfő megválasztására is. A leendő elnökről ezt mondta:

  "Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke. Óriási tapasztalat, tiszteletre méltó tudás és vitathatatlan tekintély. Az Alkotmánybíróság döntései a legfontosabb kérdésekben világos utat mutattak az elmúlt években, és ezek a döntések a jogászok és az emberek egyetértésével is találkoztak. Úgy vélem, Magyarországnak most ilyen elnökre van szüksége."

  A svéd NATO-csatlakozásról, amelyet a magyar parlament utolsóként ratifikál a tagországok közül, azt mondta, a vitákba többen is megpróbáltak kívülről beavatkozni.

  "Ez azonban nem segítette, hanem hátráltatta az ügyet. Magyarország szuverén ország, nem tűri, hogy mások diktáljanak neki, legyen szó a döntések tartalmáról vagy időzítéséről."

  Szerinte a svéd miniszterelnök pénteki látogatása hozzájárult a két ország közötti fair és tiszteletteljes viszonyhoz. A két ország katonai együttműködéséről is szólt.

  "Magyarország légvédelmi és légi támadóképességét svéd gyártmányú vadászgépek biztosítják. A vadászgépekről szóló korábbi szerződést meghosszabbítjuk, és négy új vadászgépet vásárolunk. Ezzel a magyar légierő az ország területén kívül is képes lesz NATO feladatok ellátására, a saját nemzeti hadrendünkben tartott vadászgépekkel."

  Hozzátette, közös kutatóközpontot nyit a svéd hadiipari vállalat és a Védelmi Innovációs Kutatóintézet.

  Az orosz-ukrán háború kétéves évfordulójáról is megemlékezett Orbán:

  "Mi magyarok kezdettől fogva tudjuk és mondjuk, ennek a konfliktusnak nincsen katonai megoldása. A háborút nem mélyíteni és szélesíteni kellene, hanem véget vetni neki."

  "Magyarország ezért a háború évfordulóján újra azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz."

  Link másolása
  KÖVESS MINKET: