hirdetés

HÍREK

Nyugati vakcinával oltottak be újra Németországban élő magyarokat, akik korábban a Szputnyikot kapták

A Szputnyik V-vel ott nem mentek semmire, és mivel őszre még nehezebb helyzetbe kerültek, mint nyáron, orvosi tanácsra ismét beoltatták magukat.

Link másolása

hirdetés

Hivatalosan oltatlanként kezelik az orosz vakcinával beoltott magyarokat Németországban, ezért többeknek két újabb, nyugati oltást is beadtak, hogy védettnek számítsanak - számolt be róla a hvg.hu.

Németországban egy-egy szövetségi államban a járványadatok szerint szigorítanak vagy enyhítenek az aktuális szabályokon. A 3G (geimpft, genesen, getestet - beoltott, átesett a betegségen vagy tesztelt) szabályozás esetében a negatív teszt is elégséges ahhoz, hogy bemehessen különböző helyekre (vendéglátóhelyek, edzőtermek, múzeumok, mozik, stb.), a 2G (beoltott, átesett a betegségen) esetében viszont már nem, csak az országban elfogadott vakcinával (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen) beoltottak és a fertőzésből meggyógyultak tehetik ezt meg. A helyek üzemeltetői maguk dönthetnek arról, hogy melyik szabályozást vezetik be.

Az egyik érintett, Berta májusban költözött ki a családjával Berlinbe. Áprilisban a Szputnyik V vakcinával oltották be, bízott benne, hogy nyáron már Németországban is elfogadják ezt az oltóanyagot. Ez azonban nem így lett, a németek sem az orosz, sem a kínai Sinopharm oltását nem ismerik el, tehát aki ezt a két vakcinát kapta, azok ott oltatlannak számítanak. Berta nyáron még nem érezte ennek hátrányát, mert ha olyan helyre is ment, ahol kérték a Covid-igazolát, a lépten-nyomon kialakított tesztállomások egyikén bármikor ingyenesen teszteltethette magát. Október 11-től azonban eltörölték az ingyenes tesztelést, már csak azoknál végzik el a vizsgálatot, akiket önhibájukon kívül nem olthattak be, mindenki másnak fizetnie kell érte. A magyar nőnek ezért más megoldást kellett kitalálnia.

„Németországban sok külföldi él, akit nem uniós vakcinával oltottak be, ezért megpróbáltam utánajárni, hátha érvényes ránk valamilyen szabály. A német háziorvosi kamara azonban még nem alakította ki az álláspontját a kérdésben. Így bejelentkeztem a környéken egy háziorvoshoz, aki a Szputnyikot meghallva azt közölte, mivel hivatalosan oltatlannak számítok, ezért megkaphatom a Pfizer mindkét dózisát”

- mesélte a lapnak.

Meg is kapta az első adagot, hamarosan pedig mehet a következőre is. Bár az orvos figyelmeztette, hogy a második Pfizer után mellékhatások jelentkezhetnek majd, az édesanya nem tart attól, hogy bármi baja lenne négy oltástól. Egyrészt hisz a tudományban, másrészt orvos szülei is azt mondták neki, hogy nyugodtan adasson be két újabb adagot. Azt is hozzátette, egyáltalán nem bánta meg, hogy elfogadta a Szputnyik V-t.

hirdetés

Egy másik érintett, Marcell szintén az orosz vakcinát kapta meg áprilisban, miután német főnöke és munkatársai is azt javasolták, hogy fogadja el azt. A férfi még a Covid-időszak alatt kapott állást Németországban, de a vírushelyzet miatt nyáron költözött ki szintén Szputnyikkal beoltott párjával, most az egyik legnagyobb német városban élnek. A megérkezésük után pedig hamar megtapasztalták, hogy az ott nem elfogadott oltással hátrányos helyzetbe kerülhetnek.

"Többször is előfordult, hogy ferde szemmel néztek ránk, még akkor is, ha szabadtéri asztalnál foglaltunk helyet. Akadt olyan kolléga is, aki bizalmatlan volt párom felé és csak maszkban kommunikált vele"

- mesélte.

Végül ők is úgy döntöttek, hogy újra beoltatják magukat, de nem akartak további két adag vakcinát kapni, ezért az egydózisú Janssen-oltóanyagot választották. A tömeges oltás utolsó hetében mentek el oltatni, ahol a vakcinát beadó doktornő azt mondta nekik, hogy a Szputnyik V egy jó oltóanyag, és nem tudja, miért nem fogadták még el Németországban.

"Volt egy céges vacsora egy héttel a Janssen-oltás után. Mivel az étterem belső terén 2G szabályozás volt, 3 oltással és egy aznapi negatív teszttel egyedül egy szabadtéri asztalnál kellett volna ülnöm. Végül a helyszínen beengedtek az étterembe, de ma már emiatt is bánom, hogy nem voltam türelmesebb és vártam meg a nyugati oltást már az első körben Magyarországon"

- mondta.

Duda Ernő virológus a hvg.hu-nak azt mondta, nem kell aggódni a harmadik, esetleg negyedik oltás miatt, mert a védőoltásokat nem lehet túladagolni. Elmondása szerint a Szputnyik V gyakorlatilag ugyanazzal a technológiával készül, mint az AstraZeneca oltása, kutatások szerint pedig ha ez utóbbit Pfizerrel kombináljuk, nagyon jó védettséget ad.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Elismerte a magyar külügy, hogy schengeni vízumot adtak Lukasenka egyik emberének

Ugyanakkor azt állítják, hogy nem Magyarország, hanem Svájc nevében.

Link másolása

hirdetés

Kedden a Szabad Európa számolt be róla, hogy Magyarországon kiállított vízummal foghatták el Aljakszandr Lukasenka egyik bizalmasát, a Belarusz Labdarúgó-szövetség vezetőjét Csehországban.

A portál szerint

a Külgazdasági és Külügyminisztérium most elismerte, hogy Bazanovék schengeni vízumát a magyar hatóságok állították ki, de azt állítják, a vízumot Svájc nevében állították ki, egy erre vonatkozó megállapodás értelmében.

A külügy a lapnak azt válaszolta, hogy Bazanovék május 21-én kapott kilencvennapos vízumot, ezt „vízumképviselet keretében eljárva, Svájc nevében adta ki a területileg illetékes magyar konzulátus”. A vízumképviselet azt jelenti, hogy mivel a schengeni egyezmény egyes országainak nincs megfelelően nagy képviseletük minden országban, egy másik tagállammal szoktak megállapodni, hogy az a nevükben elbírálja a vízumkérelmeket.

Svájc nevében Magyarország egyébként két helyen bírálhat el elméletben schengeni vízumot: Minszkben és Kisinyovban. A minszki nagykövet egy vízumügyben ismert ember Magyarországon, Csutora Zsolt, a keleti nyitásért felelős egykori helyettes államtitkár – írja a lap. Ő egyrészt onnan lehet ismerős, hogy bakui nagykövetként segédkezett az "azeri baltás gyilkos" 2012-es hazaengedésében. A másik részről Vilayat Guliyev korábbi azeri magyar nagykövet egyébként nemrég magyar állami kitüntetést kapott.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Orbán Viktornak is le kellene mondania Völner Pál ügye miatt – mondja Márki-Zay Péter

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint a miniszterelnök úgy kampányolt a tegnap lemondott államtitkárral, hogy már tudhatott korrupciós ügyéről.

Link másolása

hirdetés

Le kell mondania a parlamenti mandátumáról a korrupciós ügybe keveredett korábbi államtitkárnak, Völner Pálnak, ha kiderül a bűnössége – ezt mondta az RTL Híradónknak Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke. Az igazságügyi államtitkár mentelmi jogának felfüggesztéséről tegnap döntött a Fidesz parlamenti frakciója.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint Varga Judit igazságügy-miniszternek is van politikai felelőssége az ügyben.

Márki-Zay Péter szerint ezen kívül Orbán Viktornak is le kellene mondania, miután közös kampányvideóban szerepelt Völner Pállal októberben, amikor szerinte már tudhattak a vesztegetésről.

A kormány az RTL Híradójának egyelőre nem válaszolt arra a kérdésre, hogy valóban már októberben is tudtak-e Völner ügyéről.

Márki-Zay Péter: Orbánnak le kell mondania!

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Bill Gates szerint jövőre túllehetünk a koronavírus-járvány nehezén

Nem akar könnyelmű jóslatokat mondani, de úgy gondolja, hogy a válságosabb időszak 2022-ben lezárul.

Link másolása

hirdetés

A Business Insider írta meg a GatesNotes alapján, hogy Bill Gates szerint 2022-ben túl leszünk a világjárvány legnehezebb részén. Eleinte korábbra tippelte ezt, viszont a delta variáns és a nem megfelelő átoltottság keresztbe húzta a számításait. Most viszont az omikron variáns ellenére is bizakodó, ugyanis a szakemberek már jobban fel vannak készülve, gyorsabban ismerik fel a mutánsokat, amelyek ellen gyorsabban tudnak vakcinát készíteni.

Azt reméli, hogy néhány éven belül csak akkor kell majd a vírusra gondolni, amikor minden ősszel megkapjuk a koronavírus és az influenza elleni oltásokat.

Elmondta, hogy a jövőben is megugorhatnak a fertőzésszámok, de a vakcináknak és a gyógyszereknek köszönhetően csak kevesen halnak majd bele a vírusba.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Indul a népszavazási aláírásgyűjtés a Fudan Egyetem ellen

A Kúria jóváhagyta Karácsony Gergely népszavazási kezdeményezését, napokon belül indulhat a gyűjtés. 200 ezer aláírásra van szükség az év végéig.

Link másolása

hirdetés

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter közösen jelentették be, hogy a Kúria engedélyezte a "jövővédő" népszavazást, így elkezdhetik gyűjteni az aláírásokat, hogy tényleg megvalósuljon.

Kérdésenként 200 ezer aláírásra van szükség az év végéig, hogy legyen népszavazás a Fudan Egyetemről. Két kérdésről van szó, tehát 400 ezer aláírás kell kicsit több mint 20 nap alatt.
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”

Tehát egyrészt arról lenne szó, hogy meghosszabbítsák a munkanélküli segély folyósítását, másrészt pedig arról, hogy megépülhessen-e a Fudan a Diákváros kárára.

Karácsony elismerte, hogy a karácsonyi időszakban nehéz lesz ennyi aláírást összegyűjteni. Szeretné, ha ennek érdekében a pártok megmozgatnák a 106 egyéni jelöltet, segítsenek az aláírások összegyűjtésében. Márki-Zay támogatja ebben, szerinte ilyen kérdésekről érdemes népszavazást tartani, ellenben a Fidesz népszavazásával, amivel csak „megpróbálnak hamis ördögöket a falra festeni, a Szájer képében talán valóban létező brüsszeli meleglobbival ijesztgetni”.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: