News here

HÍREK

Nyert Szél Bernadett, Jámbor András és Tordai Bence is az előválasztáson

Budapesten és Pest megyében számos ismert és már kipróbált jelölt nyert, akadt köztük, aki meglepően nagy fölénnyel.

Link másolása

Ugyan Tóth Csaba korábbi visszalépésével a Budapesti 8-as válsztókerületben (Zuglóban) a legizgalmasabb verseny végül a szavazás vége előtt eldőlt Hadházy Ákos javára, azért volt néhány olyan kerület, ahol izgalmas, esetleg szoros csatára lehetett számítani az ellenzéki előválasztáson. Ezek közül Czeglédy Csaba kisebb arányú győzelméről már tegnap is írtunk, de az éjjel megérkezett néhány izgalmasabb Pest megyei és budapesti körzet eredménye is.

Arról már korábban is beszámoltunk, hogy Dobrev Klára stabilan vezet a körzetek közel felének átszámolása után, ahogy azt is említettük, hogy a Demokratikus Koalíció és miniszterelnök-jelöltje inkább vidéken erős, Budapesten több helyen Karácsony Gergely szerezte a legtöbb szavazatot.

A jelenleg egyetlen LMP-s képviselőként a Parlamentben ülő Csárdi Antalnak (60%) sikerült megvernie a Momentum jelöltjét, Gelencsér Ferencet (40%) Budapest 1-es számú választókerültében (Belváros).

Izgalmas csatát vártak a fővárosi 4-es választókörzetben (II.-III. kerület), ahol a jelenleg is képviselő, a gyakori megbüntetéseiről ismert Tordai Bence csapott össze a DK által indított egykori televíziós újságíróval, Kálmán Olgával. A Párbeszéd jelöltje, Tordai végül 67,04%-ot kapott, több mint kétszer annyit, mint ellenfele (32,96%).

Momentumos győzelem született egy másik budai kerületben, a XII.-ben is (Budapest 3.), ahogy Hajnal Miklós (45,98%) végül megverte a Demokratikus Koalíció ismert egészségpolitikusát, Komáromi Zoltánt (41,04%). Hajnal jövőre a Fidesz budapesti fejlesztéspolitikusa, Fürjes Balázs ellenfele lesz.

Szintén Budán, a 2. választókerületben (XI. kerület) jókora győzelmet aratott Orosz Anna (68,96%), a Momentum jelöltje a DK főpolgármester-helyettese, Gy. Németh Erzsébet (31,04%) ellen.

Budapest 6-os választókörzetében, Józsefvárosban három erős jelölt is indult: a Mérce.hu egykori főszerkesztője, a nemrégiben a Fudan elleni tüntetéssel a politikai színpadra lépett Jámbor András (Szikra Mozgalom, Párbeszéd), a Pikó András helyi polgármester által is támogatott Csordás Anett (Momentum) és a DK-s Manhalter Dániel. Jámbor végül 41,6%-kal nyert Csordás (25,47%) és Manhalter (23,59%) előtt. A körzetben indult még az LMP és a Jobbik által támogatott Demeter Márta is, aki végül 9,35%-ot szerzett.

Pest megye 2-es számú körzetében szintén egy ismert név fog megküzdeni a kormánypárt jelöltjével: itt a Momentum, MSZP, Párbeszéd, Jobbik és MMM által támogatott Szél Bernadett nyert az előválasztás legnagyobb különbségével: 81,32%-ot szerzett a második helyezett Hegyesi Beáta (DK) (18,68%) ellen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
„Felakasztalak benneteket” – üvöltötte a teherautósofőr a két kamasznak, miután majdnem elütötte őket a zebrán
Garázdasággal és könnyű testi sértéssel vádolják a 49 éves férfit.

Link másolása

Garázdasággal és könnyű testi sértéssel vádol a Salgótarjáni Járási Ügyészség egy teherautósofőrt, aki neki támadt két fiatalnak Salgótarjánban, mert átmentek előtte a zebrán - derül ki a Nógrád Megyei Főügyészség pénteki közleményéből.

Az eset még tavaly augusztus 3-án történt. A 49 éves sofőr Salgótarjánban autózott, amikor az egyik városi középiskola előtti zebrán két tizenéves fiú készült átkelni.

Az átkelőhöz érkező egyik autós meg is állt, hogy átengedje a fiúkat, így ők elindultak. A másik irányból érkező teherautós azonban későn észlelte őket, így hirtelen fékeznie kellett,

majd dudálással és szitkozódással jelezte nekik „a veszélyes közúti helyzetről kialakult véleményét”.

A két kamasz kérdőn nézett rá, a 49 éves férfi ezért a járda mellett haladva, lehúzott ablakon keresztül szidalmazta őket. A fiúkat ez nem érdekelte, ettől azonban a férfi még dühösebb lett, ezért végül kiszállt és utánuk eredt.

Az egyik fiatal megpróbált elhaladni mellette, de a sofőr elkapta, és a mellkasánál fogva ruháját megragadva rángatta, közben mindkettejük felé ordította, hogy

„felakasztalak benneteket és megöllek titeket, ha még egyszer ilyet csináltok!”

Ezután otthagyta a rémült kamaszokat és elhajtott.

Az egyik fiatal a felsőtestén könnyű sérüléseket szenvedett. Az ügyészség ezért a garázdaság mellett könnyű testi sértés vétsége miatt is vádat emelt a férfivel szemben. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével szabjon ki pénzbüntetést, valamint fizettesse meg a sofőrrel a 36 916 forint bűnügyi költséget is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Tízszer annyi elesett ukrán katonáról tudnak az amerikaiak és von der Leyen, mint Zelenszkij tanácsadója
Mihajlo Podoljak csütörtökön azt mondta, hogy legfeljebb 13 ezer ukrán katona halhatott meg eddig a háborúban.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2022. december 02.


Link másolása

Legfeljebb 13 ezer ukrán katona esett el az orosz invázió kezdete óta, írja a BBC Volodimir Zelenszkij tanácsadójának bejelentése alapján. A háború kezdete óta sem Ukrajna, sem pedig Oroszország nem hajlandó nyilvánosságra hozni a valós áldozatok számát.

Mihajlo Podoljak csütörtöki bejelentését az ukrán hadsereg nem erősítette meg. Bár az elnöki tanácsadó a Kanal 24 csatornának azt mondta, hogy az adatok a vezérkartól származnak.

Podoljak júniusban még arról beszélt, hogy naponta 100-200 katonát veszít a háborúban Ukrajna.

A civil áldozatok számáról azt mondta, hogy „jelentős” lehet, de pontos számot nem említett. A BBC június közepén 3600 civil áldozatot azonosított, mostanra ez már jóval több lehet.

Podoljak értesülései alapján ezzel szemben az oroszok 100 ezer katonát veszíthettek a harcok során, további 100-150 ezer pedig megsebesült, eltűnt vagy képtelen volt visszatérni a frontra. Ezzel szemben a BBC oroszügyi szakértői szerint legalább 9311 bármilyen rangú orosz katona halhatott meg február 24. óta, a valódi orosz elesettek száma pedig ennek a dupláját is meghaladhatja.

Mark Milley tábornok, az Egyesült Államok haderejének vezérkari főnöke néhány hete azt mondta, hogy

becsléseik szerint 100 ezer ukrán és ugyanennyi orosz katona halhatott vagy sebesülhetett meg a harcok kezdete óta.

A civil áldozatok száma pedig a 40 ezret is elérheti az amerikaiak szerint.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán 100 ezer ukrán katona és 20 ezer civil haláláról beszélt. Később tisztázta, hogy tévedett és az adat a halottakra és a sebesültekre együttesen vonatkozik. Szavai ennek ellenére nagy port kavartak Ukrajnában.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Karinthy Frigyes Gimnázium újabb hét tanára kapott figyelmeztetést
A szerdán kirúgott tanárok közül is hatan ebben az intézményben dolgoztak.

Link másolása

A budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium újabb hét tanára kapott figyelmeztetést polgári engedetlenség miatt - erősítette meg a Telex információját az iskola igazgatója. A lap egyik forrása úgy fogalmazott:

„Fájdalmas látni a gyerekek arcát”.

A tiltakozások kirobbanása így már az intézmény 31 tanára kapott felszólítást.

Ahogy arról mi is beszámoltunk: szerdán három budapesti gimnázium nyolc tanárát rúgták ki, mert részt vettek a tiltakozó akciókban. A nyolc tanár közül hatan szintén a Karinthy pedagógusai voltak. Az intézmény igazgatója rendkívüli szünetet rendelt el.

Az újabb kirúgáokra válaszképpen újabb tiltakozási hullám indult: szerdán este diákok tüntettek a Belügyminisztérium előtt, a tanárok pedig újabb polgári engedetlenségi akciót hirdettek, amihez pénteken közel hétszáz pedagógus csatlakozott.

A diákok is megmozdultak, több százan vonták blokád alá az Eötvös Gimnázium bejáratát, és tiltakozásképpen a szájukat is leragasztották.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Egyetértenek-e azzal, hogy a diákokat is bevonják a tanárok a „bérezésükkel kapcsolatos demonstrációkba”? – erről kérdezik a szülőket a Krétán keresztül
Egy kérdőívben tették fel ezt a kérdést, amely a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete „álságos, hazug szöveg”.

Link másolása

Kérdőívet küldött az oktatásirányítás a szülőknek a Krétán keresztül, amelyben várják a javaslataikat december 15. éjfélig. A kérdéssort megelőző szövegben azt írják:

"A köznevelés helyzetének felülvizsgálata hónapok óta tart. A Belügyminisztérium elkötelezett, hogy javítsa az oktatás minőségét és gyermekeink meg tudjanak felelni a jövő kihívásainak. Ehhez szeretnénk megismerni az érintettek véleményét. A kormányalakítást követően már kétszer megkerestük a pedagógusokat, hogy mondjanak véleményt az oktatást javító javaslatokról. A két kérdőívet összesen 57 ezren töltötték ki. A családok, a szülő és a gyermekek javaslatait, igényeit is figyelembe kívánjuk venni terveink megalapozásakor”.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Facebookon posztolt erről, meg is mutatták, hogy néz ki az egyik kérdés, amely szerintük „álságos, hazug szöveg”.

A kérdés így szól: „Kérjük, jelölje, hogy egyetért-e Ön azzal, hogy a pedagógusok a tanulókat is bevonják a bérezésükkel kapcsolatos demonstrációkba?”.

A lehetséges válaszok: igen, nem és nem tudom. A szülők azonban hosszabban is kifejthetik a véleményüket egy szövegdobozban.


Link másolása
KÖVESS MINKET: