HÍREK
A Rovatból

Novák Katalin: „Tudom, hogy a relatív bőség éveit nehezebb időszak követte”

Az államfő elismerte, hogy az itthoni árak vitathatatlanul magasak. Ugyanakkor Vas Kata Blankától az alföldi homokig sok mindenben megtalálta a magyarok örömét és összatartozását.

Link másolása

Szent István a magyarok közös nevezője. Szent Istvánt magunkban hordozzuk, a részünkké vált, István király itt van velünk – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök augusztus 20-i ünnepi beszédében Esztergomban.

A köztársasági elnök kiemelte: Szent István azzal, hogy megalapította a keresztény Magyarországot, azzal, hogy tudatos döntéssel a nyugati világ részévé tette hazánkat, nem pusztán kijelölte az utat, amelyen járnunk kell, de elvitathatatlan helyet kapott az életünkben is.

Novák hozzátette: István király ott van velünk a hétköznapokon és az ünnepeken, az iskolákban, köztereinken, templomainkban, a kórházakban, versekben, regényekben, filmen és rockoperában határon innen és túl. „Előtte hajtunk fejet nemzeti ünnepünkön, neki mondunk köszönetet bátorságáért, hitéért, bölcsességéért és alázatáért. Szent István a magyarok közös nevezője. Úgy van bennünk, hogy közben felettünk áll, úgy van mögöttünk, hogy közben előttünk jár” – mutatott rá.

Jólesik kimondani: van otthonunk. A Kárpát-medence huzatos vidéke az a helye a világnak, ahol minden magyar otthonra lelhet. „Szeretjük a forró alföldi homokot a talpunk alatt, a Bakony csendjét, a Duna-kanyar lenyűgöző látványát. Büszkék vagyunk a világ legszebb parlamentjére, kaland átúszni a magyar tengert, járni a Kéktúrát. Szívet melengető Káptalantótiból ránézni a Balatonra vagy Fehérkőlápáról a Bükk lankáira. Ismerjük a szabolcsi alma, a szatmári szilva, a gönci barack, a badacsonyi szőlő, a drávaiványi dinnye zamatát. Otthon vagyunk a Székelykőnél, Újvidéken, Gombaszögön és Munkácson” – fogalmazott Novák Katalin.

Novák Katalin kiemelte: augusztus 20. nem porlepte hagyomány és nem is modern buli. „Augusztus 20. ünnep, a szó legteljesebb értelmében. A múltunkra újra és újra emlékeztető, a jövőnket évről évre reménnyel megtöltő ünnep. Ilyenkor háttérbe szorul a lényegtelen, és előtérbe kerül az igazán lényeges. Van esélyünk olyan mélységet megélni és olyan magasságba emelkedni, ahol a magyar nemzet magától értetődő összetartozását megélhetjük”.

Novák Katalin ilyen felemelő pillanatnak nevezte a honvédek tisztavatását, amikor kétszáz magyar egyenruhás fiatal esküszik arra, hogy hazája függetlenségét, a magyarok jogait és szabadságát élete árán is megvédi. Emlékeztetett arra, hogy szombat este nyílt meg az atlétikai világbajnokság, a Magyarországon eddig megrendezett legnagyobb sportesemény, amely „a nemzetet összekovácsoló büszkeséggel töltött el bennünket”.

Szólt arról is, hogy „az összetartozásérzést élhettük át, amikor előző este több tízezren énekeltük együtt a negyven éve bemutatott István, a király rockopera felújított előadásán”, s együtt dobbant a szívünk néhány hete a világbajnok kardválogatottak, a férfi vízilabdacsapat, Koch Máté, Kós Hubert, Vas Kata Blanka vagy Szoboszlai Dominik sikerei láttán.

Novák Katalin emlékeztetett arra: elnöksége másfél éve alatt találkozott somogyi, nógrádi, szabolcsi, szatmári, beregi, komárom-esztergomi és budapesti emberekkel. Elment Erdélybe, a Felvidékre, Délvidékre, Muravidékre és Kárpátaljára, ahova kedden újra ellátogat. A találkozások pedig alkalmat adtak arra, hogy feltegye a kérdést: hogy vannak?

„Most képletesen önökkel ülök egy asztalhoz, és Önökhöz fordulva kérdezem: hogy vannak? Hogyan viselik a másfél éve tartó szomszédos háborúval együtt járó bizonytalanságot? Hogyan tűrik a déli határszélen a hazánkba jogellenesen érkezők jelentette nyomást? Hogyan küzdenek meg a magas árakkal, a nehezebb körülményekkel? Tudnak-e örülni a családi gyarapodásnak, a jó termésnek, a friss kenyérnek, egy jó szónak, a figyelemnek, törődésnek, a közösségnek?

– tette fel a nagy kérdést az államfő

A köztársasági elnök elmondta: látja a gazdasági adatokat, s az itthoni árak vitathatatlanul magasak. „Tudom, hogy a relatív bőség éveit nehezebb időszak követte” – fogalmazott, hozzátéve: azt is tudja, mennyire meghatározza a közérzetet, ha látható, merre tartunk, ha tudjuk, hogy a nehezén már túl vagyunk, van kilátás arra, hogy a holnap könnyebb lesz.

A köztársasági elnök megköszönte a magyar embereknek, hogy előre tekintenek, hogy a magyaroktól megszokott kitartással, szívóssággal és kreativitással, újratanult szorgalommal küzdik át magukat a nehéz időszakokon, hogy hisznek a magyar életben, segítenek követendő példát állítani a fiataloknak, képesek támaszt és segítséget nyújtani a szükséget szenvedőknek.

„Nem vagyunk elveszettek sem térben, sem időben, hiszen van hazánk és vannak ünnepeink” – hangsúlyozta a köztársasági elnök, hozzátéve: a Bazilika homlokzatának feliratát is érdemes megszívlelni, amely szerint az odafent valókat keressétek! Hiszen az övé az ország, a hatalom és a dicsőség – zárta gondolatait az államfő.

(Forrás: MTI)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter: Majd egy hét után válaszolt a rogáni propaganda ökle, a „köz”televízió a listavezetői vitával kapcsolatos kérdéseimre
A Tisza Párt politikusa szerint „a Rogánpress húzza az időt és a nevét senki sem meri adni” a vita megszervezéséhez.

Link másolása

Ahogy arról korábban írtunk, Magyar Péter levélben kereste fel az állami televízió illetékeseit az Ep-listavezetők vitájának ügyében. Választ most kapott a Tisza Párt politikusa. Mint a Facebookon azt írja: „Majd egy hét után válaszolt a rogáni propaganda ökle, a „köz”televízió a listavezetői vitával kapcsolatos kérdéseimre.”

De gyorsan hozzá is teszi: „Vagyis nem válaszolt.”

„A két mondatból sem az nem derült ki, hogy mikor, hol és milyen feltételek mellett lenne a vita, sem az, hogy élőben adnák-e a beszélgetést”

– írja Magyar.

Két dolog viszont kiderült. Az, hogy a Rogánpress húzza az időt és az, hogy a nevét senki sem meri adni ehhez.

Felhívom Papp (hírhamisító) Dániel, MTVA vezér figyelmét arra, hogy normálisan működő országokban a vitában részt vevő pártok képviselői egyeztetnek a vita részleteiről, a közmédia csak helyszínt és lehetőséget biztosít a műsorhoz.”

Magyar Péter Papp válaszát is közli: „Tisztelt Magyar Péter! Köszönjük érdeklődését a közmédia által tervezett EP-vita lebonyolításával kapcsolatban. A jövő hét folyamán, a pünkösdi ünnepet követően tájékoztatjuk a listát állító szervezeteket a vita valamennyi részletéről. Türelmét köszönjük!”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Súlyos állapotot jelezhetnek a Robert Ficónál kialakult nekrózisok – állítja egy cseh specialista
Pavel Postulka szerint a szlovák miniszterelnök pénteki újabb műtétje azt mutatja: hogy komoly a baj.

Link másolása

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, újabb műtétet kellett elvégezni a szerdán meglőtt Robert Ficón a besztercebányai kórházban. Ezúttal az elhalt szöveteket kellett eltávolítani, hogy meggyorsítsák a szlovák miniszterelnök sebének gyógyulását.

Egy cseh orvos szerint azonban nagyon súlyos esetre utal az, hogy nekrózis (sejtelhalás) alakult ki Ficónál. A 30 éve orvosként dolgozó Pavel Postulka szerint: „Abban a pillanatban, amikor a sérülés helyén nekrózis kezd kialakulni, ez azt jelenti, hogy a sérülés nem képes gyógyulni, nem képes a szövetek regenerálására”.

Elmondta: a nekrózisok csökkentik az egészséges szöveteket, amelyek a jövőben hiányozni fognak, és veszélyes méreganyagokat is termelnek. „Elborítanak egy már amúgy is meghibásodott szervezetet, és tovább súlyosbítják az amúgy is súlyos állapotot” – fogalmazott.

Mindezen túl megterheli a májat, a vesét és a szívet is. Márpedig Robert Ficóról köztudott, hogy korábban kettős bypassműtéten esett ál, súlyos szívbeteg, és vérhigítót is szed, ami azt jelenti, hogy a vére kevésbé alvad, ami ebben a helyzetben rendkívül aggasztó.

A gerincspecialista emlékeztetett arra, hogy nekrózis szinte minden sérülésnél, így egyszerűbb sebeknél is kialakul, nagyobb kiterjedésű sebeknél azonban előfordul, hogy magától nem tud elmúlni, ekkor lehet szükség a műtétre. „Ez a folyamat azonban nem biztos, hogy leáll” – tette hozzá, és ezért is lehet aggasztó Robert Fico állapota és pénteki újabb műtétje.

via Blikk


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Klímaberendezések ezreit szereltetné le társasházak homlokzatáról a ferencvárosi önkormányzat
A légkondicionálók kültéri egységeinek szabálytalan felszerelése miatt aggódhatnak a lakók, akár súlyos bírságra is számíthatnak.

Link másolása

A ferencvárosi polgármesteri hivatal az Üllői út 169-179. szám alatti blokkházban kifüggesztett egy felszólítást, amelyben jelzik, hogy a lakóknak 30 napon belül le kell szereltetniük a ház homlokzati részéről a klímaberendezések kültéri egységeit – írja az Index.

Aki nem tesz eleget a felszólításnak, az bírságra is számíthat. Az Index úgy tudja,

az eset nem egyedi, és Ferencváros önkormányzata akár több ezer klímatulajdonos ellen indíthat eljárást különböző jogszabályi hivatkozások alapján a 9. kerületben.

Egyébként elvileg van szabályos mód az épületek homlokzatán kültéri klímaegységek tömeges elhelyezésére, de ehhez nagyobb blokkházak esetében a lakóközösségnek közös álláspontot kell kialakítania, ami mentén meg kell rendelni egy épülethomlokzati klímaberendezés-elhelyezési tervet. Egy ilyen terv célja az egységesítés, de ez további kérdéseket is felvet: például a kültéri egységeknek azonos színűeknek és azonos méretűeknek kell lenniük, valamint azonos helyre kell elhelyezni őket a homlokzaton.

A Blikk emlékeztetett rá, hogy két éve az óbudai önkormányzat fenyegette jelentős bírsággal azokat, akik szabálytalanul szereltették fel a klímaberendezést. Korábban pedig Dunakeszin egymilliós bírságot lebegtettek be azokkal szemben, akik nem jelentik be a klímatelepítést.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Menczer Tamás megmagyarázta: azért tagadott a kormány az orosz kémkedésről, mert nemzetbiztonsági kérdés
A Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója az RTL kérdésére úgy védekezett, hogy az Orbán-kormány mindig a magyar érdekeket tartja szem előtt, ellentétben a baloldallal.

Link másolása

Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója azt mondta, a kormány és a Fidesz azért tagadta a nyilvánosság előtt, hogy az orosz titkosszolgálat bejutott a Külügyminisztérium informatikai rendszereibe, mert ez nemzetbiztonsági kérdés.

Ahogyan beszámoltunk róla, a 444 olyan dokumentumokhoz jutott hozzá, amelyek bizonyítékként szolgálnak arra, hogy két éve orosz titkosszolgálatok széles körű kibertámadást hajtottak végre a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai hálózat ellen. A dokumentumok szerint a magyar külügy tudott a támadásokról, és arról is, hogy az oroszok nemzetbiztonsági szempontból fontos adatokat lophattak a minisztérium gépeiről.

Ennek ellenére két éve a magyar külügy és fideszes politikusok határozottan tagadták, és egyenesen kampányhazugságoknak nevezték, hogy az orosz titkosszolgálat bejutott a Külügyminisztérium informatikai rendszereibe.

Az RTL most megkérdezte Menczer Tamást, miért tagadta le a kormány az orosz kibertámadást, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója pedig válaszában azt hangoztatta, hogy ez nemzetbiztonsági kérdés, ezért nem beszéltek róla. Menczer ezután hozzátette: az Orbán-kormány mindig a magyar érdekeket tartja szem előtt, ellentétben a baloldallal.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk