hirdetés

HÍREK

Népszava: rengeteg az ellentmondás és a magyarázatra szoruló adat a koronavírus-statisztikában

A lap egészségügyben dolgozó forrásai szerint az operatív törzs által közölt adatok használhatatlanok a járványügyi döntésekhez.
A címkép illusztráció: Unsplash/Mufid Majnun - szmo.hu
2020. december 01.

hirdetés

Az operatív törzs által közölt számsorok használhatatlanok a járványügyi döntésekhez – állítják a Népszava egészségügyben dolgozó forrásai.

A lap szerint nemcsak a laikusok, hanem a szakemberek számára is egyre kevésbé követhető a járvány alakulása a hivatalosan közölt napi adatok alapján, ugyanis egyre több a nehezen értelmezhető, kiugró, ellentmondásos adat.

A Népszava megjegyzi, hogy

hétvégén még a kutatókat is megdöbbentette, milyen nagy arányban lettek pozitívak a tesztek.

A hétvégi 40 százalékos arány pedig hétfőre 62,5 százalékra nőtt. Közben viszont csökkent az elvégzett tesztek száma. Az utóbbi időben szokásos mintegy húszezer helyett kevesebb mint kilencezret végeztek csak el - írja a lap.

hirdetés

A 62,5 százalékos találati arány különösen annak tükrében kiugró: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint akkor van kontroll alatt a járvány, ha elég sokat tesztelnek ahhoz, hogy tartósan 5 százalék alatt maradjanak a pozitív eredmények.

A lap azt is megjegyzi, hogy

hétfőn a napi gyógyultak száma is nagyot ugrott a statisztikában: eddig ugyanis 2800 alatt maradt ez a szám, hétfőn viszont több mint 8200 gyógyultról számoltak be.

Müller Cecília ehhez mindössze annyit fűzött: "óriási eredmény" az, hogy magasabb a gyógyultak száma, mint az új fertőzötteké.

A lap szerint a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma is különösen alakul. A Népszava forrása hétfőn úgy fogalmazott: csak az elmúlt 24 órában közel 600 beteget vittek a mentők kórházba. Ez ugyan a lap információi szerint megfelel az elmúlt tíz nap trendjének, viszont a kórházban ápoltak napi száma a statisztika szerint 7300 és 7600 között mozgott. Így mindent összevetve a statisztikában nem látszik az 500-600 beszállított új beteg.

A Népszava szerint

rengeteg az ellentmondás és a magyarázatra szoruló adat.

A lap egészségügyben dolgozó forrásai szerint

az operatív törzs által közölt adatok használhatatlanok a járványügyi döntésekhez.

Tapasztalataik szerint ennek oka egyrészt az lehet, hogy különböző időpontokban és különböző forrásokból rögzítik az adatokat. Másrészt a helyzetet az sem könnyíti, hogy a mintavételek napi számáról érkező jelentés után csak napokkal később jön meg az információ ugyanezen tesztek eredményéről, így nehezen összevethető a két adatsor. "Most az is nehezíti az adatgyűjtést, hogy a PCR-tesztek mellett a kórházak és a mentők már gyorstesztet is használnak. Ha ez utóbbiak eredménye pozitív, akkor az illetőt új fertőzöttként kezelik, ám ha negatív, de van tünete, akkor még egy PCR-tesztet is végeznek rajta. Így egyetlen ember is bekerülhet a statisztikába két – akár egy pozitív és egy negatív teszt – eredménnyel" - írja a lap.

De azt is megjegyzik, hogy a halálozási adatok feldolgozásában is egyre nagyobb a csúszás.

Weltner János sebész főorvos, aki maga is gyűjti a napi adatokat, a Népszavának azt mondta: mivel még meredeken felfelé ível a járványgörbe, fontos lenne, hogy még szélesebb körben végezzenek szűréseket, mert a pozitív esetek megtalálásával meg lehet szakítani a fertőzési láncokat.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Virológus a kínai vakcináról: Olyan, mint a fekete-fehér tévé

Szerinte a legnagyobb probléma, hogy a Sinopharm oltóanyagáról még a szakemberek sem tudnak semmit.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 17.

hirdetés

Duda Ernő virológus az ATV Híradójának fejtette ki szakmai véleményét a kínai Sinopharm vakcinájáról, amit a kormány be akar szerezni a közeljövőben, arra hivatkozva, hogy az unió által megrendelt vakcinák késnek.

A virológus szerint a legnagyobb probléma, hogy a kínai oltóanyagról még a szakemberek sem nagyon tudnak semmit.

Míg az európai gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett összes vakcinagyártó publikált és elérhetővé tett mindent, ami az oltóanyagukra vonatkozik, addig a kínai szer kísérleti eredményeiről semmi sem jelent meg.

A virológus azt is elmondta, hogy a kínai oltóanyag egy régi technológiára épül, amelynek lényege, hogy elölt vírust fecskendeznek be a szervezetbe, szemben a Pfizer/BioNTech modern megoldásával.

"Ennek a vírusnak az esetében tudjuk azt, hogy a természetes fertőzés olyan folyamatokat indít el, pl. vérrögök keletkezése, amelyet a vírus egyes fehérjéi váltanak ki. Tehát nem biztos, hogy szerencsés, hogy az egész vírust és nem annak csak egy alkatrészét juttatjuk be a szervezetbe. Ez egy lehetőség, nem azt jelenti, hogy biztos kárt okoz"

- mondta a szakember.

Azt is hozzátette, hogy "ez egy első generációs védőoltás, ami azt jelenti, hogy

hirdetés
olyan, mint egy fekete-fehér televízió. Nyilván a lapos, színes tévék korában nem feltétlenül kell fekete fehér televíziót használni."

Duda Ernő azt is elmondta, hogy a kínaiak elsősorban a harmadik világ országait, Afrikát és Dél-Amerikát szeretnék olcsón és nagy mennyiségben vakcinákkal ellátni.

A virológus szerint vannak olyan kórokozók, amelyek esetében az ilyen vakcinát biztonságosan lehet használni, de olyan vírusok - és nincs kizárva, hogy ez a vírus is azok közé tartozik -, amelyek esetén, ha az egész organizmust juttatjuk be a szervezetbe, akkor az autoimmun folyamatokat válthat ki.

A szakember véleménye szerint, ha Magyarország számára le van kötve 20 millió modern védőoltás, ami bőségesen elegendő ahhoz, hogy a 9 és fél millió magyart beoltsuk, akkor nem biztos, hogy szükségünk van arra, hogy olyan vakcinákat hozzunk be, amelyeket az Európai Unió Gyógyszerügynöksége nem hagyott még jóvá.

Ugyanakkor nincs kizárva, hogy ezt is jóvá hagyná, ha a kínaiak ezt kezdeményeznék - tette hozzá.

A kínaiak eddig semmilyen folyóiratban nem jelentettek meg kísérleti adatokat ezzel a vakcinával kapcsolatban, sőt előfordult olyan az Egyesült Arab Emirátusokban, hogy amikor az arab hatóságok jóváhagyták és elkezdték az adatokat közölni, akkor a kínaiak tüntetőleg elmentek onnan - közölte a szakember.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Elsüllyedt egy teherhajó a Fekete-tenger török partjainál, többen meghaltak

A legénység legalább két tagja életét vesztette, a mentés jelenleg is folyik, de az erős szél és a nagy hullámok nehezítik a munkát.
MTI - szmo.hu
2021. január 17.

hirdetés

Elsüllyedt vasárnap egy palaui felségjelzésű teherhajó a Fekete-tengeren, a török Bartin tartomány partjainál, Inkumu falu közelében - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség, beszámolva arról is, hogy a 13 fős legénység legkevesebb két tagja életét vesztette.

A térségben zord időjárási körülmények uralkodnak. A balesetet követően az Arvin nevű teherhajó legénysége mentőcsónakokba szállt, és a tengeren hánykolódik, mindössze 600-700 méterre a szárazföldtől.

Erős szél és magas hullámzás nehezíti a mentést, ezért a műveletben a török parti őrség és a katasztrófavédelem mellett a haditengerészet is részt vesz. A csapatok eddig öt embert tudtak kimenteni, de kettőnek már csak a holttestére bukkantak rá. A mentési munkálatok folytatódnak.

VIDEÓ: Így süllyed az ukrán teherhajó

Sinan Güner, Bartin tartomány kormányzója az Anadolunak azt nyilatkozta, hogy a teherhajó Georgiából Bulgáriába tartott, és a rossz időjárásra tekintettel húzódott közelebb a partvonalhoz, mielőtt a szerencsétlenség történt. A hajó legénységének tagjai ukrán állampolgárok
- ismertette Güner.

A kormányzó jelezte, bár először azt közölték, hogy a hajó orosz zászló alatt közlekedik, később arról értesültek, hogy palaui.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Nemcsak megjelent, de terjed is a brit mutáns koronavírus Magyarországon

Kemenesi Gábor szerint hamarosan ez lesz a leggyakoribb variáns. A terjedését viszont lassítani kell, mert befolyásolhatja a kórházakra nehezedő nyomást.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 17.

hirdetés

Nemcsak megjelent, de terjed is a brit mutáns koronavírus Magyarországon. Ezt pécsi virológusok mutatták ki. Az általuk vizsgált minták 5 százalékában volt jelen az új variáns - számolt be az RTL Híradó.

A virológiai csoport kutatói a közösségi oldalukon hozták nyilvánosságra, hogy egy kelet-magyarországi reprezentatív mintában kimutatták az elsőként Nagy-Britanniában megjelent koronavírus mutációt, ami az eddigi változatnál gyorsabban terjed. Száz vizsgált mintából ötben volt jelen. Kemenesi Gábor szerint ez lehet nagyjából az országos átlag is. Azt még vizsgálják, mikor kerülhetett be a vírus Magyarországra.

"December 14-e és 17-e között terjedő vírusvariánsokra hasonlít a legjobban, jó eséllyel karácsony előtti megbetegedésláncból hurcolhatták haza"

- mondta a virológus az RTL Híradónak.

Kemenesi Gábor szerint egy idő után ez a változat lesz a leggyakoribb, de a terjedését lassítani kell.

"Nem mindegy, hogy ez milyen gyorsan történik meg, hiszen a kórházakra nehezedő nyomást ez befolyásolhatja"

- fogalmazott a virológus.

hirdetés

Zacher Gábor a hatvani kórház covid intenzív osztályán dolgozik. Elsőként az Infórádiónak nyilatkozott arról, hogy, bár most kevesebb beteg, ez nem azt jelenti, hogy hátra lehet dőlni.

Az RTL Híradónak azt mondta: lehet, hogy az új mutáns miatt újra megugrik majd a betegszám.

"Ha betegek száma megugrik, ez országosan fog megjelenni, ez minden egészségügyi intézményt fog érinteni. Ez benne van a pakliban, hiszen hallottunk már olyan mondatokat is, nálamnál sokkal hozzáértőbbek szájából is, akik ugye arról beszéltek, hogy harmadik hullám"

- fogalmazott Zacher Gábor.

Kemenesi Gábor pedig azt is hangsúlyozta, az oltás az új mutáns ellen is véd.

"Ha egy vakcinát kikerül egy mutáns, nem azt jelenti, hogy teljes mértékben dobhatjuk ki a kukába. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha van egy 94-95 százalék hatékonyságú vakcinánk, az néhány százalékkal csökkenhet. Tehát néhány százalékkal több ember lehet náthás tünetekkel. Ettől függetlenül a súlyos megbetegedéstől, kórházba kerüléstől védeni fog a vakcina"

- mondta a virológus.

VIDEÓ: Az RTL Híradó riportja


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Több mint félmilliárdot nyert valaki a hatos lottón

Egy játékos az összes számot eltalálta.
Címkép: MTI/Mónus Márton - szmo.hu
2021. január 17.

hirdetés

Vasárnap kihúzták a hatos lottó nyerőszámait. Valakinek pedig nagyon szerencsésen indul 2021, ugyanis volt egy telitalálatos szelvény is.

Íme a nyerőszámok:

13 (tizenhárom)

16 (tizenhat)

30 (harminc)

hirdetés

33 (harminchárom)

34 (harmincnégy)

38 (harmincnyolc)

Egyetlen 6 találatos szelvény volt, ennek tulajdonosa pedig

518.600.260 forinttal lett gazdagabb.

Az 5 találatos szelvényekre 355.180 forintot, a 4 találatos szelvényekre 6.620 forintot, a 3 találatos szelvényekre pedig 1.865 forintot fizetnek.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: