News here

HÍREK

Német lap: Orbán ellenségeket teremt a magyaroknak, hogy megmentőként tüntethesse fel magát

Orbán Viktor szándékosan provokál, nem véletlenül, ez része politikai stílusának – véli a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerzője.

Link másolása

Orbán Viktor úgy provokál, mint senki más Európában - állapította meg a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerzője. A konzervatív német lapban Üldözés, gyűlölet, uralkodás címmel jelent meg egy hosszú elemzés a magyar miniszterelnök beszédstílusáról, amelyet az rtl.hu szemlézett.

A szerző szerint a kormányfő már politikai pályafutása kezdetétől tanulmányozza, fejleszti beszédmódját. Beszédeit és interjúit utólag alaposan elemezte, hogy a jövőben elkerülje a hibákat és a nyelvbotlásokat. Éppen ezért "nem lehet bevenni" azt, hogy félreérthetően használta a tusványosi beszédében elhangzott "kevert fajú" kifejezést - jegyzi meg a cikk írója.

"Beszédében nem egyszer, hanem négyszer használta a 'kevert fajú' kifejezést. Ez szándékos. Orbán szándékosan provokál, nem véletlenül. Ez része politikai stílusának: küzdelem a kompromisszum helyett, támadás a védekezés helyett, felfordulás a nyugalom helyett"

- állapítja meg Wicke Becker.

Szerinte Orbán 1989 júniusi, első nagy nyilvános beszédében jött rá, hogy ez a taktika működik. Akkor Nagy Imre újratemetésén szólalt fel a Hősök terén úgy, hogy szinte senki sem ismerte őt. Magabiztosan beszélt arról, hogy a magyar fiatal generációnak nem kell "hálásnak lennie a párt- és állami vezetőknek" és kijelentette: "Ha nem tévesztjük szem elől ’56 eszméit, olyan kormányt választhatunk magunknak, amely azonnali tárgyalásokat kezd az orosz csapatok kivonásának haladéktalan megkezdéséről". Becker úgy véli, bátor volt Orbántól, hogy nyíltan kimutatta, ellenfélnek tekinti a szovjeteket, mivel ez veszélyes volt.

"Mindazonáltal akkoriban pontosan ez volt a helyes lépés. A magyar emberek elevenjébe talált. Ezután az országban mindenütt megismerték"

- tette hozzá a szerző.

Felidézi, hogy miután Orbán 1998-ban megnyerte a választásokat, polarizálta a magyar társadalmat, provokatív, nemzeti hangnemet ütött meg, ami sokakat irritált az Európai Unióban. Ám amikor négy évvel később elveszítette a választást, az sokkolta őt Becker szerint. Idézi a miniszterelnök a Dísz téren, a támogatóinak tartott beszédét, amelyben például ezt mondta: "a haza akkor is van, ha idegen befolyás alá kerül, török és tatár dúlja, vagy ha nem a miénk a kormányzás lehetősége". Így folytatta: "Meglehet, pártjaink és képviselőink az Országgyűlésben ellenzékben vannak, de mi, akik itt vagyunk a téren, nem lehetünk, és nem is leszünk ellenzékben, mert a haza nem lehet ellenzékben". Az újságíró szerint hiába szavazták le demokratikusan Orbánt, ő még mindig úgy viselkedett, mintha az ő pártja lenne a magyar "mi" egyetlen igazi képviselője, a magyar "haza" képviselője. Vagyis azok, akik a Fidesz ellen voltak (vagyis a többség) nem tartoztak a magyar "mi"-hez. A szerző kiemeli: Orbán karrierjének ezen a döntő pontján megmutatta, hogy nem igazán érdekli a demokratikus és békés folyamat.

"Számára minden harc volt, és ha vesztett, később kétszeresen is vissza kellett fizetnie ellenfelének. Így ahelyett, hogy nyilvánosan gratulált volna politikai riválisának a győzelemhez és elismerte volna saját hibáit, inkább egy 'idegen hatalomhoz' hasonlította őt."

Orbán Viktor azután váltott élesebb nyelvezetre Becker szerint, hogy 2006-ban kiszivárgott a sajtóhoz Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde, ami óriási felháborodást okozott. Tömeges tiltakozásokat vertek le erőszakkal, ez pedig újabb, még nagyobb tiltakozásokat váltott ki. Orbán ekkor azzal vádolta a kormányt, hogy háborút folytat a nép ellen, és miután Gyurcsány nem mondott le, a Fidesz elnöke a biztos győzelem tudatában mindent előkészíthetett közelgő győzelmére. A szerző azt is felidézi, hogy Orbán 2007-es tusnádfürdői beszéde után a Fidesz választási vereségeit firtató kérdésre úgy válaszolt: "Csak egyszer kell megnyernünk a választást, de akkor rendesen". Becker úgy véli, Orbán célja azokban az években a kétharmados parlamenti többség megszerzése volt, ami lehetővé tette, hogy a Fidesz átalakítsa az alkotmányt és számos egyszerű törvényt úgynevezett sarkalatos törvénnyé minősítsen, amelyeket csak kétharmados többséggel lehet megváltoztatni.

Mint írja, Orbánnál nem az volt a döntő, hogy liberális vagy konzervatív, ő tekintélyelvű, aki minden hatalmat akar, és ezúttal biztosan meg akarta tartani.

"A 2010-es győzelem után a Fidesz kétharmados többséget szerzett, és azonnal hozzálátott a korábbi években kidolgozott tervének megvalósításához. Több tucat alkotmánymódosítást fogadtak el vita nélkül, gyorsított eljárásban, és országszerte új állami tisztségeket töltöttek be"

- olvasható a cikkben.

A szerző emlékeztet rá, hogy a Fidesz biztosítani akarta hatalmát a jövőre nézve, és ebben az első kormányzati ciklusban számos mélyreható döntést hozott, különösen a média, az igazságszolgáltatás és a parlament területén. Végül olyan rendszert hoztak létre, amelyben az embereik akkor is kulcspozíciókban maradnak, ha őket leszavazzák.

Becker felidézi, hogy 2014-ben Orbán nem sokkal harmadik győzelme után döntő beszédet mondott Tusnádfürdőn. Ez volt az a nagy port kavart beszéd, amelyben meghirdette a liberális demokrácia végét és a magyar állam átalakításával kapcsolatban az illiberális állam kifejezést használta. A szerző úgy látja, Orbán később az illiberális kifejezést a kereszténydemokrácia kifejezésre cserélte, egészen pontosan a Fidesz 2019-es pártkongresszusán mondott beszédében.

"Világpolgárság helyett hazafiak. Internacionalizmus helyett hazaszeretet. Azonos neműek kapcsolatának propagálása helyett házasság és család. Drogliberalizáció helyett gyermekeink védelme. Migráció helyett határvédelem. Bevándorlók helyett magyar gyerekek. Multikulturális zagyvalék helyett keresztény kultúra"

- mondta ekkor a miniszterelnök.

Becker értékelése szerint a nyelvezet, amelyet Orbán ebben a beszédben választott alig öt évvel az illiberális államról szóló beszéd után, sokat változott: patetikusabbá, erőszakosabbá, sőt ellenségesebbé vált. Brüsszelt nevezte a legnagyobb veszélynek, és a brüsszeli bürokratákat tartotta Magyarország legnagyobb problémájának. Olyan hősnek nevezte magát, aki tabutémákkal foglalkozik és kimondja azt, ami Európában tiltott. A szerző úgy véli, Orbán programja ez volt: azonosítani egy ellenséget, áldozatnak beállítani magunkat, majd ugyanígy visszavágni az ellenségnek. 2015 után pedig Európában mindenkinél jobban kihasználta a migrációs válság megosztó, politikai potenciálját, ezzel pedig ellehetetlenítette a legnagyobb politikai vetélytárs Jobbikot is - állítja Becker. Szerinte ekkor a miniszterelnök egy olyan Magyarországról festett képet, amely egy nagy menekülttábor lehet.

"Orbán ismét megteremtette a magyar nép új nagy ellenségét, akitől félelmet kelthet, hogy megmentőként tüntesse fel magát"

- írja a cikkben.

Ezután felidézi, hogy a 2022-es választások előtt és után Orbán több olyan beszédet mondott, amelyektől még a gyakorlott megfigyelőknek is elakadt a lélegzete. Például amikor azt mondta, hogy Brüsszel alkotmányos dzsihádot folytat Magyarország ellen és ott gyülekeznek Soros György ügynökei, akik Magyarország más ellenségeivel mind azon dolgoznak, hogy „a megszállást, Európa elárasztását természetes állapotként, megállíthatatlan történelmi szükségszerűségként fogadjuk el”.

"Orbán mindig is arra használta a beszédeket, hogy ellenségképeket építsen fel. Ez azt is láthatóvá teszi, hogy kit nem tekint ellenségnek. Oroszországot például"

- írja a szerző.

Becker ugyanakkor hozzáteszi: "Lehet, hogy Orbán Viktor súlyosan megsértette a hatalmi ágak szétválasztását és a sajtószabadságot, de nem fosztotta meg Magyarország polgárait olyan szabadságjogoktól, mint amilyenektől Putyin megfosztotta Oroszországot. Magyarországon bárki tüntethet, bárki kiadhat kritikus újságot, nincsenek politikai foglyok."


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Nem elég, hogy Orbán Viktor repülővel utazott a közeli Mariborba, az autókonvoj is utána ment
Hadházy Ákos szerint a repülőút többmillió forintba kerülhetett, ráadásul legfeljebb egy órát nyertek vele.

Link másolása

Mi is beszámoltunk róla, hogy Hadházy Ákos a közösségi oldalán írt Orbán Viktor maribori utazásáról. A képviselő térképen is megmutatta, hogy a miniszterelnök és Szijjártó Péter repülővel ment a határhoz közeli szlovén városba.

Az országgyűlési képviselő szerint a repülőút többmillió forintba kerülhetett,

ráadául legfeljebb egy órát nyert vele a magyar kormányfő és kísérete. Hadházy szerint ez csak azt bizonyítja, hogy Orbán Viktor elvesztette a kapcsolatát a valósággal.

Az RTL beszámolója szerint azonban a repülőn kívül egy kormányzati autókonvoj is ment Szlovéniába.

Orbán a közösségi oldalán megmutatta, hogy elindult Mariborba, de a képen épp egy autóba szállt be. Az utazás célja többek között az volt, hogy átadja Szijjártó Péter külügyminiszterrel és szlovén kollégáikkal együtt a két ország közötti elektromos távvezetéket.

„Amikor bizonytalan idők vannak akkor a jó szomszédi kapcsolat mindig felértékelődik és ez a jó szomszédsági kapcsolatok iránti vágyat is megnöveli” - mondta.

A Híradó a szlovén televízió felvétele alapján arról számolt be, hogy a magyar miniszterelnököt legalább négy magyar rendszámú, kormányzati kisbusz kísérte Szlovéniába.

Hadházy Ákos szerint azonban Orbán és delegációja repülővel utazott a közúton 350 kilométeres távra.

„Nem érzi át azt, hogy milyen nehéz helyzetbe került többmillió magyar állampolgár. Persze lehetne más olvasata is a dolognak. Lehet, hogy nem kapott benzint a kocsijába, mert nagyon sokan nem kapnak most, vagy csak hosszú sorban állással. Vagy az is lehet, hogy nagyon sietni akart, hogy tárgyaljon a tanárokkal, diákokkal" - mondta.

Az útról a Népszavának a miniszterelnök sajtófőnöke annyit írt: "meg tudja erősíteni", hogy Orbán Viktor és Szijjártó Péter repülővel utazott Szlovéniába.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Már érkeznek is az orosz fenyegetések az olajársapka elfogadása után
Az újabb szankciót a magyar kormány is elfogadta. Ha az oroszok beváltják a fenyegetéseiket, akkor a Barátság vezetéken keresztül is leállhat a szállítás.

Link másolása

A washingtoni orosz nagykövet, az orosz Nemzetbiztonsági Tanács elnökhelyettese, és az orosz elnök szóvivője szombaton máris fenyegető tartalmú üzeneteket tett közzé, miután az EU tagállamai jóváhagyták a 60 dolláros orosz olajársapkára vonatkozó szankciót - írja elemzésében a Portfolió. Ezek mind azt üzenik, hogy akik jóváhagyták az ársapkát, azok az olajellátásuk terén majd megbánják ezt a döntést.

Az újabb, a tengeri szállításokra vonatkozó szankciót a magyar kormány is jóváhagyta,

de Szijjártó Péter szombaton közölte: Magyarország mentességet kap az olajársapka alkalmazása alól.

Az EU nem egyedül döntött erről a mostani szankcióról, hanem a G7 országokkal közösen, az intézkedés december 5-én lép hatályba. Ezzel azt blokkolják, hogy az oroszok az unión kívül 60 dollárnál drágábban tudjanak, illetve finomított terméket eladni a tengeren keresztül.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a döntés kapcsán azt hangsúlyozta az orosz RIA hírügynökség tudósítása szerint, hogy Oroszország nem fogadja el az olajársapkát és gyors elemzés után választ fog adni a lépésre.

Dmitrij Medvegyev, volt orosz elnök, a Nemzetbiztonsági Tanács elnökhelyettese pedig a Telegram-csatornáján üzent. Medvegyev egy képet osztott meg a Ragyogás című filmből, amelyen a főszereplő, Jack Nicholson szinte teljesen megfagygott állapotban látható, a képre pedig azt írta:

„Végre döntöttünk az orosz olaj árplafonjáról ...”

A washingtoni orosz nagykövetség "a szabadpiaci elvek átírásának" nevezte az ársapka intézkedést. Szerintük az efféle lépések elkerülhetetlenül a bizonytalanság és a nyersanyagárak növekedését eredményezik.

A maximált ár azonban nem számít érdemi érvágásnak, hiszen a pénteken az uráli nyersolaj ára 62 dolláron zárt a tőzsdén. A 60 dolláros árral így az Európai Bizottság vélhetően annak kockázatát akarta csökkenteni, hogy az oroszok a szállítások visszafogásával felhajtsák az árakat - ahogy ezt a gázzal tették. A 60 dolláros árral ugyanis továbbra is érdekeltek maradnak a kitermelésben.

Ha azonban az oroszok beváltják a fenyegetéseiket, és a döntésben résztvevő országok felé valóban leállítják a szállításokat, akkor a mi olajszállításaink is veszélybe kerülnek a Barátság vezetéken keresztül.

Bár Szijjártó Péter szombaton hangsúlyozta, hogy Magyarország mentességet kapott, az olajársapka alkalmazása alól, azt is látni kell, hogy ez a szankció most a tengeri kereskedelemre vonatkozik. A Portfolió elemzése szerint azonban Magyarország számára

ez a mentesség akkor lehet igazán fontos, ha az oroszok valóban leállítják a csővezetékes szállítást, ekkor ugyanis az Adria-vezetéken keresztül importálhatunk orosz olajat.

Ennek a vezetéknek az éves kapacitása azonban kisebb a Barátság vezetéknél, illetve az éves magyar olajszükségletnél is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A boltokban lehet majd ingyenesen készpénzt felvenni, mintha csak ATM-ek lennének
A Posta nélkül maradt kistelepüléseken ez valóban jó megoldás lehet, de így tovább dagad a készpénzállomány, aminek a kezelése jelentős pénzbe kerül.

Link másolása

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől egy módosítás szerint, amiről várhatóan jövő hét szerdán szavaz majd az országgyűlés - erről számolt be az MTI pénteken. Az RTL Híradójában megszólaló szakértő szerint

ezzel jól járhatnak a posta nélkül maradt falvak, de tovább dagadhat a készpénzállomány, amelynek kezelése már évi több százmilliárd forintba kerül.

A Híradónak a Baranya megyei Egerág kisboltosa azt mondta, lenne igény a bolti készpénzfelvételre, de szerinte egyelőre több a kérdés, mint a válasz a kormány új javaslatával kapcsolatban.

A parlament Törvényalkotási Bizottsága azonban már elfogadta ezt és jövő hét szerdán szavazhat róla az Országgyűlés. Az MTI beszámolója szerint a kereskedők önként csatlakozhatnak majd a szolgáltatáshoz. Havonta kétszer, összesen maximum 40 ezer forint készpénzt adhatnának a bankkártya pozitív egyenlegének terhére.

„Bankkártyával fizetünk, kifizetjük az aktuálisan vásárolt árukat, akkor emellett jelezhetjük a pénztárosnak, hogy nem csak azt szeretnénk kifizetni, hanem szeretnénk 15 ezer forint készpénzt is megkapni, ekkor a bankkártyánkon a terhelés, az 15 ezer forinttal megnő, és ezt az összeget kifizeti számunka a pénztáros”

- mondta a Híradónak Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezetője.

A javaslat azután érkezett, hogy a múlt hónapban az energiaválságra hivatkozva 366 postát zártak be ideiglenesen az országban.

Nagy László Sándor pénzügyi szakértő szerint ebből a szempontból ez a javaslat ésszerűnek tűnik, a kisebb településeken elvben így megoldható a készpénzhez jutás.

„A problémát igazából az jelenti ezzel kapcsolatban, hogy a készpénz-logisztikának a költségei, azok az elmúlt időszakban nagyon-nagyon megemelkedtek” - mondta Nagy. Számításai szerint a vásárlások nagyjából 60 százalékát még mindig készpénzzel fizetik a magyarok, ez pedig nagyjából évi 400 milliárd forintjába kerül az adófizetőknek.

„Ez nem túlságosan jó. Hiszen a pénznek a nyomtatása, őrzése, a fizikai pénznek, ez bizony mindenhol költségbe kerül”

- összegzett a szakértő.

A csatorna kereste az ügyben a kormányt is, de azt a választ kapták, hogy majd a végleges döntést követően ad tájékoztatást.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Egy álhír miatt benzinpánik tört ki pénteken, hosszú sorok alakultak ki a kutak egy részénél
Terjedni kezdett a hír, hogy éjféltől megszüntetik az ársapkát. Ez azonban nem volt igaz.

Link másolása

Azért alakultak ki hosszú sorok péntek este a benzinkutakon, mert az egész országban terjedni kezdett az az álhír, hogy a kormány éjfélkor megszüntetheti az ársapkákat - számolt be róla az RTL Híradó. Ez azonban nem igaz, az intézkedést december 31-ig hosszabbították meg.

A héten azonban Gulyás Gergely valóban arról beszélt, hogy ha az ellátásbiztonság veszélybe kerül, kénytelenek lesznek változtatni.

„Ha a MOL erre képes, akkor nem kell változtatni. Hogy ha olyan körülmények állnak be, beleértve a december 5-én hatályba lépő szankciókat is, hogy nincs elegendő benzin és gázolaj, akkor kell lépni”

- mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A MOL-t azonban hiába kereste szombaton az RTL: érdeklődésükre annyit írtak, hogy a tanker autóik folyamatosan úton vannak, minden kollégájuk az ország ellátásán dolgozik, és csúcsra járatják a logisztikai kapacitásukat.

Az Agrárminisztérium pedig a csatorna érdeklődésére azt válaszolta, hogy a december 5-én életbe lépő brüsszeli olajszankciók már most megnehezítik Magyarország kőolajellátását is. Azonban Szijjártó Péter szombaton jelentette be, hogy Magyarország mentességet kap az olajársapka alkalmazása alól.

Februártól viszont az orosz olajból készült üzemanyagokkal az országok között sem lehet kereskedni. Ez pedig már a MOL-t is érinti majd, mert a cégnek több országban is van finomítója.

Holoda Attila energetikai szakértő a Híradónak azt mondta, hogy az ellátást a politikai okból bevezetett ársapkák nehezítik, mert ilyen alacsony áron a MOL-on kívül nem ad el senki üzemanyagot a magyar kutaknak. Ezért szerinte már régen ki kellett volna vezetni az árkorlátozást.


Link másolása
KÖVESS MINKET: