hirdetés

HÍREK

Nem titkolhatják a polgármesterek elől, hány fertőzött van a településükön

A kormányhivatalok viszont nem továbbítják automatikusan a fertőzöttekkel kapcsolatos adatokat az önkormányzatoknak, csak akkor, ha azok igénylik ezeket.

Link másolása

hirdetés

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult egy gyöngyösi féri, mert a város vezetése tavaly október óta nem kapott naponta frissülő adatokat arról, hány fertőzött van náluk. Kérdésére a NAIH azt válaszolta:

"Amennyiben tehát Gyöngyös Város Önkormányzata a város Covid-19-fertőzött lakóinak a számát igényli a Heves Megyei Kormányhivataltól, akkor azt meg kell kapnia"

- írja a 444.hu.

A lap szerint egy hasonló bejelentés alapján a NAIH megerősítette, hogy a kormányhivatalok nem továbbítják automatikusan a fertőzöttekkel kapcsolatos adatokat az önkormányzatoknak, mivel az erről szóló jogszabályok már nincsenek hatályban.

A lapnak ősszel fővárosi és vidéki önkormányzatok vezetői is arra panaszkodtak, hogy nem kapják meg a helyi járványadatokat a kormányhivataltól, így pedig nehezebb segíteni az érintetteknek, és a lakosságot sem tudják tájékoztatni.

A polgármesterek tavaly még tudták tájékoztatni a helyieket a rájuk vonatkozó aktuális járványhelyzetről, ugyanis tavaly március végéig, június közepéig még érvényben voltak azok a kormányhatározatok, amelyek szerint az önkormányzatoknak kellett gondoskodni a hatósági házi karanténban tartózkodókról.

hirdetés

A 444.hu cikkében azt is megjegyzik, hogy az Országos Szakrendszeri Információs Rendszerben rögzítik a megbetegedés és az ápolás helyét is, így ezekből az adatokból ki lehet nyerni a területi statisztikákat. Egy másik ügyben az igénylő kerületnek ezt már meg is küldték. A kormányhivatalok és a járási hivatalok rendelkeznek is ezekkel az adatokkal, ezért ha az önkormányzat igényli ezeket, akkor meg kell kapnia - teszik hozzá.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Török Gábor az előválasztásról: Most csak egy ember örülhet a Fideszben, Lázár János

A politológus értékelte a tegnap esti eredményt, és a kormánypárt nehézségeire is kitért.

Link másolása

hirdetés

Török Gábor az Indexen írta meg a véleményét a frissen kialakult politikai helyzetről az ellenzéki előválasztás eredményhirdetése után.

Szerinte Márki-Zay Péter azért győzött, mert sokan nem csak a Fideszt szeretnék leváltani, hanem az ellenzéken belül is változásokat szeretnének, mert nem elégedettek a kínálatukkal, helyzetükkel.

Azonban úgy véli, Márki-Zaynak nehéz dolga lesz az ellenzéki összefogás egyben tartásával, ugyanis már most is látszanak törésvonalak különböző szereplők között, és egy nagyobb szakadás is egyre erősebben látszik. Ettől függetlenül úgy gondolja, hogy fenn kell tartaniuk az összefogást a választásokig, ami után két dolog történhet: győzelem esetén lassan és rejtetten tartanak majd leszámolásokat, vereség esetén gyorsan és nyíltan.

A Fideszről azt írta, hogy nem erre készültek, nem így terveztek, és azt sem tudják, hogy mire számíthatnak, "a kampány és a választás kiszámíthatatlanná vált." Lázár Jánosra külön kitért, aki szerinte a Fidesz egyetlen győztese jelenleg.

"Ami eddig az ő problémája volt, az most már Orbán Viktoré, és még abban is reménykedhet, hogy – így vagy úgy – megszabadul helyi riválisától"

- írta.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Távozik a Népszava főszerkesztője, helyét a korábbi főszerkesztő veszi át

A leköszönő Friss Róbert 50 évet töltött az újságírói pályán, most nyugdíjba vonul.

Link másolása

hirdetés

A Népszava bejelentette, hogy távozik a főszerkesztői posztról Friss Róbert, akinek a helyét Németh Péter veszi át.

Németh 2017 előtt 15 évig volt főszerkesztő a lapnál, azóta tiszteletbeli főszerkesztőként folyamatosan publikált, dolgozott a háttérben, most viszont ismét az élre áll.

„Nincs is annál nagyobb kihívás, mint fél évvel a választások előtt egy ellenzéki napilapot, az „ellenzék lapját” ütőképesen működtetni, ráadásul a legnagyobb ellenszélben”

- mondta a régiúj vezető.

A leköszönő Friss Róbert már 50 évet töltött újságírói pályán, hűen vitte a Népszava értékrendjét, amit maga is alakított, most viszont nyugdíjba vonul.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Vízágyúkkal és könnygázzal oszlatták a védettségi kötelezettség ellen tiltakozókat Triesztben

A tüntetők sokáig blokád alatt tartották a város egyik kikötőjének áruforgalmi csomópontját.

Link másolása

hirdetés

Vízágyúkat és könnygázt is bevetettek az olasz hatóságok a trieszti kikötő bejáratát elfoglaló tüntetők oszlatására hétfőn, miután az egyik legnagyobb európai áruforgalmi csomópontot napok óta a koronavírus elleni kötelező védettségi igazolás bevezetése ellen tiltakozó dolgozók bénították meg.

Olasz médiabeszámolók szerint a rohamrendőrség reggel kilenc óra előtt kezdte meg az emberek oszlatását a kikötő négyes számú bejáratánál. A kezdetben több száz demonstráló ülősztrájkot folytatott. A tüntetőket pajzsokkal és vízágyúkkal a közeli parkoló területére próbálták átszorítani. Többeket kiemeltek és őrizetbe helyeztek.

A vízágyúkat eleinte nem fordították egyenesen a tiltakozókra, akik a vízsugárban is a földön ülve maradtak. Azt kiabálták, hogy a munkások jogaiért küzdenek. Az órák elteltével azonban a tömeg több ezresre duzzadt, mivel a hatósági beavatkozás hírére a város más szakmai ágazatainak tagjai is a tüntetőkhöz csatlakoztak, valamint oltásellenes csoportok, parlamenten kívüli politikai mozgalmak aktivistái és trieszti lakosok is. Közölték, hogy október 21-ig folytatják a sztrájkot.

A rendőrség jelenleg is igyekszik feloszlatni a megmozdulást. Könnygázt és gumibotot is használnak az emberek visszaszorítására. A tüntetők a rendőri erőszak ellen is tiltakoznak.

A trieszti kikötő bejárata több mint három napja blokád alatt van: a dolgozók egy része az október 15-én bevezetett kötelezettség ellen tiltakozik, amelynek értelmében a munkavégzéshez legalább egy oltás, 48 óránként elvégzett negatív teszt vagy a betegségből való gyógyulás igazolása szükséges. Az intézkedés a jelenleg hatályban levő egészségügyi vészhelyzet december 31-i határidejéig érvényes.

A szakszervezet egy része szerint a védettségi kötelezettség a munkához való jogot korlátozza. A trieszti kikötőben dolgozó 950 emberből 380-an nem rendelkeznek védettséggel, mivel vagy egyetlen oltásban sem részesültek, vagy nem tesztelték magukat előre, vagy el nem fogadott keleti vakcinákkal oltották be őket. A blokád alatt a dolgozni akarókat beengedték a kikötőbe.

hirdetés

A munkások egyik vezetője, Stefano Puzzer vasárnap a blokád befejezését szorgalmazta, de miután ez nem történt meg, lemondott.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Ítéletidő van Indiában: legalább 26 ember meghalt, lakóházakat sodor el az árvíz

A halálos áldozatok között gyerekek is vannak. A mentőcsapatok a sáros törmelékben kutatnak túlélők után, sok lakos teljesen el van vágva a külvilágtól.

Link másolása

hirdetés

Péntek este óta egyre hevesebbé váltak az esőzések Indiában, melynek következtében a folyók megduzzadtak és elárasztották az utakat. Kerala államban több házat elmosott a víz, az emberek pedig csapdába estek. Mivel az árvizek hidakat mostak el, a tengerparti területen sok lakos teljesen el van vágva a külvilágtól – írja a BBC.

A két legsúlyosabban érintett terület Kottayam és Idukki: itt a napokig tartó nagy mennyiségű csapadék már földcsuszamlásokat is okozott. Idukki körzetben eddig tizenegy, Kottajam körzetben további 14 holttestet találtak.

hirdetés

Több ezer embert evakuáltak és közel száz segélytábort állítottak fel – jelentették be a hatóságok. A hadsereg, a haditengerészet és a légierő is részt vesz a mentőakcióban. Egyelőre nem tudni, pontosan hány halott van, ugyanis rengetegen eltűntek.

Az indiai meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint az esőzések várhatóan hétfőn enyhülnek, de Észak-India néhány államában heves esőzések várhatók az elkövetkező két-három napban.

Három évvel ezelőtt, 2018-ban csaknem 500 ember halt meg Keralában, ahol az elmúlt közel egy évszázad legsúlyosabb áradásai voltak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: