hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

„Nem látom, hogy ez a befolyásos politikus pár hét múlva a semmibe hullana” - Ceglédi Zoltánt kérdeztük a Tóth Csaba-Hadházy Ákos-párharcról

Aligha kétséges, hogy nincsen még egy olyan megosztó személyiség az ellenzéki előválasztásban, mint Tóth Csaba Zuglóban. Ellenfeléről és a többi párttal való viszonyáról, valamint személye hosszabb távú lehetséges hatásairól kérdeztük a politikai elemzőt.

Link másolása

hirdetés

A papíron egy hete, a technikai nehézségek miatt gyakorlatban hétfő óta folyó ellenzéki előválasztásról számtalan cikkben tudósítottunk már – ezeket az #előválasztás hashtagre kattintva mind vissza lehet olvasni.

Lezajlott már két miniszterelnök-jelölti és számtalan képviselőjelölti vita is. Ezek nagy részén a szereplők csak kis különbséget mutattak egymáshoz képest, a helyi vitákon gyakran nagyítóval kellett keresni a különbséget két jelölt programja között.

Ilyen helyzetben kifejezetten kiélezett, sőt lényegében az egyetlen igazán izgalmas csörtét hozta a budapesti 8-as számú választókerület (Zugló) sorsa, ahol a Momentum által indított, eddig jobbára korrupcióellenes akcióval kitűnő Hadházy Ákos csap össze az eredetileg az ellenzék több pártja (MSZP, DK, Jobbik) által támogatott Tóth Csabával, a körzet jelenlegi parlamenti képviselőjével. Tóth eddigi viszonylag nagy arányú győzelmeinek köszönhetően erős esélyese lett volna Zuglónak, ám régi állítólagos korrupciós (sőt a pletykák szerint még súlyosabb) ügyei, és részben a Magyar Kétfarkú Kutya Párt akciói miatt sokan elfordultak tőle, a kampányban ellenfelei pedig a szokásosnál jóval komolyabb mértékben támadták.

A Jobbik etikai vizsgálatot kezdeményezett a Hadházy Ákos által kirobbantott gyártelep-ügyben. Végül ilyen vizsgálat nem folyt, de akkor már látszott, hogy a Jobbiknak nem fűlik a foga Tóth támogatásához, lényegében kihátráltak mögüle, végül ezt szombaton be is jelentették.

hirdetés

A pénteki miniszterelnök-jelölti vitán Karácsony Gergely kijelentette, hogy nem szavazna Tóthra, ha Zuglóban élne, ezzel a főpolgármester is kiszállt Tóth mögül, ami a korábbi rossz viszonyukat tekintve nem volt váratlan, inkább a késői időpont lepett meg sokakat. Ekkor már csak a DK (és a jelölő MSZP) állt mögötte, a DK először attól tette függővé a támogatás megvonását, hogy Karácsony hivatalosan is jelzi, hogy nem áll Tóth mögött. Ez nem történt ugyan meg, de a DK nem akart utolsó támogatója lenni a vállalhatatlanná vált zuglói képviselőnek, és ők is bejelentették, hogy kiszállnak.

Megkérdeztük Ceglédi Zoltán politikai szakértőt, mi a véleménye Tóth Csaba szerepéről az előválasztásban, illetve a képviselő és a többi párt viszonyáról.

(Az interjú azelőtt zajlott, hogy a mögötte álló pártok megvonták volna a támogatást Tóth Csabától, ám úgy érezzük, a képviselőjelölt szerepe így sem elhanyagolható az előválasztási folyamatban, így azt eredeti formájában közöljük.)

– Az ellenzéki előválasztási vitákban a legkülönbözőbb helyeken került elő Tóth Csaba neve. Az őt nem támogató pártok jelöltjei nem hagyták ki a ziccert, hogy a mögötte álló baloldali pártok orra alá dörgöljék a zuglói képviselő támogatását. A sajtóban a miniszterelnök-jelölti kampányra olykor használt „összegyurcsányozni” kifejezés mintájára mondhatjuk azt, hogy az egész előválasztási kampány „összetóthcsabázódott”? Mennyire befolyásolhatja Tóth Csaba – legfinomabban szólva – ellentmondásos személyisége és politikai múltja az egész előválasztás folyamatát?

– Láttunk már olyat, hogy egy személy körüli botrány a mögötte álló pártokra, sőt, az e pártok által máshol támogatott indulókra is hatással volt. Borkai ügye nem Győrben ütötte a legnagyobbat. A konfliktus alapja ott is az volt, hogy ami a jelöltről kiderült, az éles ellentétben áll a politikai közössége által vallott ideológiával, nézetekkel. Ez a Fidesznél a „keresztényi életmód”, az ellenzéknél a korrupció elleni küzdelem jelszavát jelenti. Ha Tóth Csabát nem pusztán vádak érik, de az Egyesült Ellenzék meggyőződik róla, hogy valóban korrupt, onnantól valóban tehertétel lesz az előválasztás során, és pláne, ha győz, és őt kell támogatnia minden ellenzékinek.

– Tóth Csaba és a nevéhez tapadó kérdéses események lehetőséget adnak-e arra, hogy legnegatívabb esettel számolva akár az egész ellenzéki előválasztás hitelességét megkérdőjelezzék?

– Ettől nem tartanék az ellenzék helyében. Tóth Csabáról a zuglóiak fognak dönteni. Ha megválasztják, az azt jelenti, hogy helyben az aktív ellenzéki szavazók körében neki nagyobb a támogatottsága, mint Hadházy Ákosnak. Ez nem az előválasztás hitelességét kérdőjelezi meg, ahogy Trump előválasztási sikere sem az előválasztás „hibája” volt, hanem egy rosszul taktikázó republikánus pártelit bűne. Itt is azt kell inkább ebben az esetben megkérdőjelezni, hogy milyen ellenjelöltet és milyen kampánnyal indítottak ellene.

Egy hete megnéztük, hogy a helyi lakosok melyik jelöltet részesítik előnyben:

– Nem látunk a színfalak mögé, de lehet-e egyáltalán elképzelésünk arról, mi a valódi oka, hogy a számos negatív kontextusban, gyakran korrupciós ügyekben felmerülő Tóth Csabához ilyen sokáig foggal-körömmel ragaszkodtak az őt jelölő pártok (és azok prominensei) – még az ellenzéki oldalon sokkal jobb reputációval rendelkező Hadházy Ákossal szemben is?

– Egyfelől hatékonysági szempontok: a focit gólra játsszák, a politikát mandátumra. Tóth Csaba kétszer is nyert egyéniben, Hadházy Ákos egyszer sem. Másfelől pedig ezek a győzelmek és a helyi pártépítés, az országosan is kiemelkedően erős zuglói szocialista szervezet Tóth Csabát erős politikussá teszik, aki az MSZP-t és személyesen Karácsony Gergelyt is „fogja” ezzel az erővel. Hadházy Ákosnak bár a külső, korrupcióellenes reputációja valóban jó, de az ellenzéki pártok élménye inkább az vele kapcsolatban, hogy nehéz természete van, és nem lojális a közösségéhez. A Fideszből az LMP-be, onnan Márki-Zay Péter mozgalmába, majd a Momentumhoz ülni azt eredményezi, hogy nem lesz stabil hátországod.

– Tóth Csaba láthatóan fontos ember volt a kampányban az őket jelölő pártok számára. Mi várható egy esetleges kudarcos szereplése esetén? Vajon Hadházy Ákos potenciális győzelme után (várhatóan a többi képviselőjelölthöz hasonlóan), meghajol a választói akarat előtt, esetleg még be is áll ellenfele mögé? Vagy – személyes véleménye szerint – ebben a sztoriban „lehet-e még valami” az ellenzéki képviselőjelöltek előválasztása után is?

– Ha nem Tóth Csaba nyeri az előválasztást, akkor a következő kérdés az, hogy (dacára annak, hogy ezt előzetesen például Fekete-Győr András kizárta) kap-e befutó helyet a közös listán. Ha igen, akkor nem számítok további konfliktusra. Ha nem, azt egyelőre akkor sem látom, hogy ez a befolyásos politikus pár hét múlva a semmibe hullana.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Magyar Orvosi Kamara: az intenzíven kezeltek 70 százaléka oltatlan, sok a fiatal közöttük

Beszédes ábrán mutatják meg, hogy a koronavírus-fertőzöttek közül hányan kaptak oltást, és milyen súlyos a betegek állapota. A kutatás nem reprezentatív, de több kórház adatai alapján készült.

Link másolása

hirdetés

A pénteki nyilvánosságra hozott adatok szerint koronavírus-fertőzés következtében több mint hétezren szorulnak kórházi kezelésre, és 550-en lélegeztetőgépen vannak.

Mivel a kormány nem közli, hogy a súlyos állapotban lévők közül hányan oltottak, illetve oltatlanok, ezért a Magyar Orvosi Kamara a közösségi oldalán osztott meg egy ábrát és hozzá magyarázatot arról, hogy az általuk készített nem reprezentatív kutatás alapján hányan fekszenek kórházban intenzív osztályon, és milyen életkorúak a betegek.

Az általuk készített statisztikához 125, intenzív osztályon kezelt beteg állapotát használták fel. Eszerint közülük:

- 70 fő intubálva, altatva lélegeztetőgépen van

hirdetés

- 35 fő non-invazív lélegeztetésben részesül (NIV)

- 20 fő maszkon keresztül kap oxigént

A betegek közül:

- 87 fő oltatlan

- 31 fő négy hónapnál régebben oltott

- 7 fő négy hónapon belül oltott

- ezen belül 2 fő háromszor oltott

Fontos még megjegyezni, hogy az intenzív osztályokon fekvő betegek között jelentős eltérés volt az oltott/oltatlanok, illetve az intubált/nem intubált betegek számában.

Az oltott páciensek jellemzően az 1930-50-es években születtek, míg az oltatlanok között a 90-es években születettek is vannak.

Az adatok értelmezéséhez még hozzáfűzték: több intenzív osztályon fekvő beteg együttes száma, egy adott napon. Az intenzív osztályok betegfelvételi módszere eltér, ezért a non-invazív módszerrel lélegeztetett betegek száma az itt jelöltnél magasabb lehet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Bajnai Gordon a Városháza-ügyről: provokációs céllal hívták a megbeszélésre, ahol törvénytelen eszközökkel felvételt készítettek

A volt kormányfő levélben reagált a vizsgálóbizottság vezetőjének az őt ért vádakra. Megerősítette, hogy a megvalósult kétrendbeli bűncselekmény miatt büntetőfeljelentést tett.

Link másolása

hirdetés

Ahogy arról mi is beszámoltunk, vizsgálódnak a budapesti Városháza és más ingatlanok eladási szándékának ügyében. Karácsony Gergely a Városháza-ügyben létrejött testületről szóló bejegyzésében azt írta, az ingatlanértékesítések dokumentációjában megtalálhatók az értékesítésekhez kapcsolódó értékbecslések, a pályázati kiírások, a pályázatok, a bontási jegyzőkönyvek, a döntésről szóló előterjesztések, az adásvételi szerződések, az elővásárlási nyilatkozatok és a birtokbaadási jegyzőkönyvek. Karácsony Gergely megjegyezte: "az orosz titkosszolgálati módszerekkel készített és kiszivárogtatott hangfelvételeken fideszes kötődésű emberek által tett más tényállításoknak is ennyi valóságalapja van". Hozzátette: ideje bemutatni "ennek a kamuügynek a kreálóit, azokat a fideszes és Fidesz-közeli figurákat, akik közül a városvezetés egyet sem ismer, velük soha nem tárgyalt, ám ők mégis asszisztáltak egy hazug lejárató kampányhoz".

Az ügyben Bajnai Gordon neve is felmerült. A volt miniszterelnök az előkerült hangfelvételre reagálta azt mondta, hogy szerinte egyértelműen manipulálták azt, és a teljes, vágatlan anyagból a volt kormányfő szerint éppen az derülne ki, „ami a rágalomterjesztőknek nem érdeke”.

Bajnai a közösségi oldalán osztotta meg legfrissebb közleményét, egy válaszlevelet a Városházi vizsgálóbizottság elnökének. Ebben azt írja:

hirdetés

"Köszönettel vettem meghívólevelét az Ön által vezetett vizsgálóbizottsággal való együttműködésre, melyet rendszeres külföldi munkavégzésem okán kézbesítési megbízottam vett át és juttatott el hozzám.

Vélhetően ez a meghívás egyben azt is tisztázza, hogy az Önök által a múlt héten a sajtóban terjesztett érv, miszerint a bizottság engem nem hívhat meg – hamis volt. Mint ahogy az is hamis állítás, hogy a levelüket visszaküldtem volna – erre nyilván módom sem volt, hiszen ezen a héten és a következő hetekben is külföldön dolgozom.

Meghívásuk kapcsán három tényről tájékoztatom Polgármester urat és a tisztelt bizottságot.

1. Mint az utólag számomra nyilvánvalóvá vált, augusztus végén egy előre eltervezett kampány részeként, eleve provokációs céllal, egyetlen alkalommal hívtak olyan megbeszélésre, ahol beszélgetőpartnereim a Városháza fejlesztésével kapcsolatos szándékaikat szóba hozták. Erről a megbeszélésről valakik törvénytelen, titkosszolgálati eszközökkel felvételt készítettek, majd azokat, szintén bűncselekményt megvalósítva, manipulálták és később a sajtóban terítették.

Tekintettel a megvalósult kétrendbeli bűncselekményre, a múlt héten büntetőfeljelentést tettem a rendőrségen, melyet azóta befogadtak. A vizsgálat lefolytatására ebből a szempontból a rendőrséget tartom legalkalmasabb intézménynek.

2. Az Ön által vezetett bizottság munkáját segítendő tájékoztatom, hogy a megbeszélés részleteiről az elmúlt hetekben többször tájékoztattam a nyilvánosságot, az ezzel kapcsolatos tényeket az alábbi linkeken olvashatja Ön és a vizsgálóbizottság tagjai is: ITT, ITT és ITT.

3. A fentieken túlmenően az egyik hangfelvételen elhangzik olyan állítás is (nem tőlem), amely szerint két városházi munkatársat én ajánlottam volna a főpolgármester úr figyelmébe. Ez nem igaz. Kétségtelen, hogy a miniszterelnöki megbízásom alatt az egyikük, Tordai Csaba a Miniszterelnöki Hivatal jogi és közigazgatási államtitkáraként közeli munkatársam volt, de szükség sem volt arra, hogy őt a főpolgármester figyelmébe ajánljam, hiszen tudomásom szerint több mint húsz éve ismerik egymást. Kiss Ambrust is ismertem a kormányzati szerepvállalásom idejéből, mivel szakállamtitkár volt a kormányomban, a közigazgatási munkáját pedig elismeréssel figyeltem, azonban 2010 után emlékeim szerint egyetlen alkalommal, egy színházi előadás előtt a ruhatárban futottunk csak össze (nem konspiratív céllal).

Mindezeken túlmenően a vizsgálóbizottság munkáját – vagy még inkább az igazság jobb megismerését – véleményem szerint az szolgálná leginkább, ha a teljes, vágatlan és manipulálatlan hangfelvétel nyilvánosságra kerülhetne.

Kérem, hogy amennyiben Önnek vagy a bizottság tagjainak ez módjában áll, sürgessék illetékes helyen a teljes felvétel nyilvánosságra hozatalát.

Ez az általam kezdeményezett büntetőügyben folytatott nyomozást is nagyban segíthetné, hiszen kiderülhetne: kik alkalmaztak titkosszolgálati módszereket és manipuláltak hangfelvételeket nyilvánvaló politikai érdekből.

Mindazonáltal, természetesen készen állok ésszerű mértékben együttműködni a bizottsággal, így amennyiben a fenti közléseim után is maradt még releváns és a rendelkezésemre álló információk alapján érdemben megválaszolható kérdésük felém a feladatkörükben meghatározott témával kapcsolatban, akkor azokra írásban, rövid határidővel készséggel válaszolok.

Tisztelettel kérem, hogy politikustársait emlékeztesse arra, hogy a bűncselekmény révén keletkezett és manipulált felvételekre alapozott hamis tényállítások szintén alkalmasak lehetnek bűncselekmény elkövetésének megállapítására, ezért még a jelen felfokozott közéleti állapotok mellett is érdemes mértéktartóan és jogilag pontosan fogalmazni, hogy a már elkövetett bűnt ne tetézzék.

Végül kérem annak tudomásulvételét, hogy a vizsgálóbizottság esetleges kérdéseit és az azokra adott válaszaimat is szándékomban áll teljes terjedelmükben a nyilvánosság elé tárni"

- írja Bajnai Gordon.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Németország: már daganatos betegek műtétjeit is el kell halasztani, akkora a nyomás az ellátórendszeren

A fertőzöttek száma folyamatosan emelkedik, ezért a helyzet további romlásával számolnak.

Link másolása

hirdetés

A járványügyi korlátozások szigorításával együtt is tovább emelkedik a nyomás az egészségügyi ellátórendszeren Németországban, és

a covid okozta betegséggel kórházba kerülők nagy száma miatt már daganatos betegek műtétjeit is el kell halasztani pénteken közölt adatok szerint.

Jens Spahn ügyvezető egészségügyi miniszter berlini tájékoztatóján kiemelte, hogy az előző nap elhatározott szigorításokat "későn, sokak számára sajnos túl későn" vezetik be, és hatásuk csak hetek múlva érződik majd. Ezért a kórházak terhelése tovább emelkedik, és karácsony körül érheti el "szomorú csúcspontját" - mondta a miniszter.

A vírus annyira elszabadult, hogy a lakosság több mint egy százaléka "aktív eset", és a nem regisztrált fertőződésekkel együtt akár három százalék is lehet ez az arány

- tette hozzá a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetője, Lothar Wieler.

Kiemelte, hogy a kapacitáshiány miatt már 5 százalékkal csökkent a daganatos betegeken elvégzett műtétek száma a járvány előtti időszakhoz képest, és egyelőre a helyzet további romlásával kell számolni.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Belső vizsgálatot indított a Vígszínház Wunderlich József posztjai miatt, fel is függesztették őt

A színész szerepeit a következő két hétben kollégái veszik át.

Link másolása

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, Wunderlich József múlt héten közzétett egy Facebook-bejegyzést, ami hamar nagy port kavart. A színész ebben arról írt, hogy a társulat többi tagjával együtt kiszolgáltatottnak érzik magukat, félnek és hallgatnak, miközben a színház nem törődik – a koronavírus járvány miatt veszélybe került – egészségük miatt. Nincsenek tesztek, nem használnak védőmaszkot, eközben pedig ellenőrzés nélkül fogadják a külsős szereplőket. A poszt hamarosan már csak az ismerősei számára lett elérhető. Rudolf Péter, a színház igazgatója pedig szinte azonnal cáfolta a bejegyzésben leírtakat.

Wunderlich viszont később megosztott egy másik posztot is, amiben azt részletezte, hogy az egyik kolléganőjét hogyan alázta meg a rendező, miután az elutasította, hogy Csehov Sirályának kedvéért meztelenre vetkőzzön a színpadon. Ebben az írásban számon kérte a színház vezetését is, amiért nem léptek fel ez ellen. Nem sokkal később ez a poszt is eltűnt.

A színész azóta elnézést kért a posztjai miatt.

Az ügyről most a Vígszínház juttatott el egy közleményt a sajtóhoz. Ebben a 24.hu szerint azt írják,

hirdetés
az ügyben belső vizsgálatokat indítottak, ezek lezárásáig pedig nem tudnak konkrétumokat közölni. Wunderlich József szerepeit pedig a következő két hétben kollégái veszik át.

A Vígszínház oldalán a Szakszervezet és az Üzemi Tanács közös közleményét is megosztották.

"Wunderlich József bocsánatkérését elfogadtuk és tudomásul vettük. Egyértelműen szeretnénk állást foglalni abban a kérdésben, hogy jelenleg a Vígszínházban nem uralkodik félelem és antidemokratikus légkör. A színház dolgozói és igazgatósága a megfelelő protokollokat követve azon fáradoznak, hogy estéről estére felmenjen a függöny.

A színházban működő Üzemi Tanácsot, Szakszervezetet sem járványkezelési problémákkal, sem hatalmi visszaélésekkel nem kereste sem Wunderlich József, sem más. A színház elfogadott Etikai Szabályzata szerint senki nem tett bejelentést a mai napig" - írják.

Hozzátették:

"Szeretnénk hangsúlyozni, hogy Wunderlich József kommunikációjának módját és annak tartalmát nem valamiféle bátor kiállásnak, hanem egy, a színház jóhírét és rangját, tagságát és vezetőjét sértő, a tények pontos ismeretét nélkülöző megnyilatkozásnak tekintjük. Félelmét és szorongásait megértve, őszintén sajnáljuk, hogy indulatai ilyen formában jelentek meg".

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: