News here

HÍREK

Nem „felfegyverzett bűnözőket”, hanem fiatal, fegyvertelen aktivistákat öltek meg a hatóságok, mondja egy kazah tüntető

Az aktivista szerint többen „Nem vagyunk terroristák!” és az elnöknek címzett, „Tokajev, ne lőjetek ránk!” feliratú transzparenseket tartottak a magasba, mielőtt éles lőszert vetett be a katonaság.

Link másolása

Nem „felfegyverzett bűnözőket”, hanem fiatal, fegyvertelen aktivistákat öltek meg a hatóságok január 6-án az almati Köztársaság téren – mondta a Szabad Európa nemzetközi kiadásának Aigerim Tuleuzhanova, a be nem jegyzett kazahsztáni Demokrata Párt aktivistája.

A Szabad Európa helyszínen lévő tudósítói szerint egy 20 éves férfit mellkason lőttek, aki meghalt, miközben megpróbálták kórházba szállítani. Egy aktivista, Marat Turumbetov elmondása szerint rajta kívül több sebesült is volt a téren, akiket kórházba kellett volna szállítani, de nem jöttek értük mentők.

A kazah belügyminisztérium péntek reggel közölte, hogy 26 tüntetőt - a közlemény szerint „felfegyverzett bűnözőt” - öltek meg, és több mint 3000 embert vettek őrizetbe a hatóságok. Egyes jelentések szerint azonban ennél jóval több halálos áldozat van, jegyzi meg a Szabad Európa. A biztonsági erők mintegy 18 tagja meghalt, 748-an pedig megsebesültek a belügyminisztérium közlése szerint.

Az országban gyakorlatilag megszűnt az internet-hozzáférés, az állami KazakhTelecom pedig korlátozta a mobiltelefon-szolgáltatásokat is, ezért nagyrészt a kazah állami kommunikáció jut el a nemzetközi nyilvánossághoz.

Kaszim-Zsomart Tokajev elnök a „külföldön kiképzett terroristákat” tette felelőssé a zavargásokért, de ezzel kapcsolatban nem hozott fel bizonyítékokat.

Aigerim Tuleuzhanova aktivista a Szabad Európának elmondta, ő is a mintegy 200 tüntető között volt, amikor január 6-án a Köztársaság téren a katonaság éles lőszerrel a tömegbe kezdett lőni. Az aktivista szerint többen „Nem vagyunk terroristák!” és az elnöknek címzett, „Tokajev, ne lőjetek ránk!” feliratú transzparenseket tartottak a magasba.

Hozzátette: a téren a tüntetők egy úgynevezett válságközpontot is felállítottak, ahol bejelentették követeléseiket: a kormány azonnali lemondását, és egy ideiglenes kormány felállítását, amelyet a civil társadalom egy elismert képviselője vezetne. Kérték továbbá az oroszok által vezetett Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetétől, hogy békefenntartókkal biztosítsák a helyzetet. Ők pénteken meg is érkeztek, de Tokajev elnök kérésére.

Az elnök a tüntetőkkel való tárgyalások gondolatát is elvetette, mert szerinte „bűnözőkkel és gyilkosokkal” nem lehet tárgyalni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A tanárok ellen hergeli a szülőket a Belügyminisztérium a Kréta rendszerben feltett kérdésekkel
A nemzeti konzultációhoz hasonló módszerrel intéztek kérdéseket a diákok szüleihez.

Link másolása

A Belügyminisztérium újabb nyolc tanárt bocsátott el, amiért tiltakoztak az oktatás állapota miatt. Most a BM egy manipuláltnak tűnő kérdőívben kéri ki a szülők véleményét, amibe burkoltan már a válasz is benne van.

„Kitöltése anonim, nem kell hozzá személyes adatot megadni. A kérdőívet fejlesztők kiiktatták a Kréta rendszer sajátosságát, így a válaszok rejtve maradnak az osztályfőnökök és a tanintézetek munkatársai előtt"

– írják a Kréta felületén a HVG információi szerint.

A felületről néhány hete kiderült, hogy néhány hekker, elmondásuk szerint pofonegyszerű módszerekkel feltörték, és minden adathoz hozzáfértek.

A mostani kérdések „a többi között a biztonságos és rendezett iskolai környezetre, a házi feladat elkészítésének időigényére, a tanulók tanítási órákon kívüli, szervezett elfoglaltságára, az iskolai teljesítmény objektív mérésére” vonatkoznak.

Az utolsó kérdés viszont a nemzeti konzultációhoz hasonlóan meglehetősen érdekesre sikerült:

"Kérjük, jelölje, hogy egyetért-e Ön azzal, hogy a pedagógusok a tanulókat is bevonják a bérezésükkel kapcsolatos demonstrációkba?"

Ezzel a kérdéssel a Belügyminisztérium tehát azt állítja, hogy a diákokat a tanárok vonták be a demonstrációba, nem pedig önként kezdtek tiltakozni. A kérdésre pedig olyan válaszlehetőség nincs is, ami az abban rejtett állítást megcáfolhatná.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Már a Putyin védelmét ellátó szerv is arra jutott, hogy egyre jobban ellenzik a háborút az oroszok
A brit hírszerzés számolt be egy belső használatra készült felmérés sokatmondó eredményeiről.

Link másolása

Drasztikusan csökken ukrajnai "különleges katonai műveletet" támogató oroszok száma egy friss felmérés szerint - derült ki a brit védelmi minisztérium legújabb jelentéséből.

Ebben azt írták, hogy egy független orosz médium állítása szerint hozzáfértek azokhoz az adatokhoz, amelyeket az orosz Szövetségi Védelmi Szolgálat belső használatra gyűjtött. Ezek azt mutatják, hogy

az oroszok 55 százaléka szerint el kellene kezdeni a béketárgyalást Ukrajnával, és csupán 25 százalék támogatja a háború folytatását.

Ezek az eredmények hasonlóak egy ettől független, októberi felmérés eredményeihez, amelyben arra jutottak, hogy a megkérdezettek 57 százaléka áll a békekötés pártján.

Áprilisban még az oroszok 80 százaléka támogatta a háborút, ehhez képest ezek az eredmények drasztikus csökkenést mutatnak.

A brit hírszerzés szerint annak ellenére, hogy az orosz hatóságok igyekeznek irányításuk alatt tartani az információs környezetet, a háború a szeptemberi részleges mozgósítás óta sok orosz számára egyre kézzelfoghatóbbá vált. Mivel nem valószínű, hogy Oroszország a következő hónapokban jelentős harctéri sikereket fog elérni, a Kremlnek egyre nehezebb lesz fenntartani még a hallgatólagos támogatást is a lakosság körében - véli a brit védelmi minisztérium.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Orbán fogadta az idős házaspárt, akik felajánlották az ország karácsonyfáját
Még ajándékot is kapott az apci házaspár a Karmelitában a miniszterelnöktől.

Link másolása

A miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta azt az apci házaspárt, akik a Kossuth téren álló ország karácsonyfájához felajánlották az udvarukban álló fenyőjüket.

Az idős házaspárnak Orbán Viktor megmutatta, hogyan néz ki az erkélyéről a Parlament épülete mellett álló, immáron ünnepi fénybe öltöztetett fenyőfa.

A miniszterelnök a fenyőfáért cserébe adott egy másik cserepes fenyőfát. Az idős férfi azt ígérte, hogy másnap ki is ültetik a kertjükbe.

"Nagy utat járt be az apci fenyőfa. Köszönjük, Veronika néni, Mihály bácsi!"

- írta közösségi oldalán a miniszterelnök a közzétett videójához.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Az orosz milliárdosok otthon biztonságban lennének, nem úgy, mint a veszélyes Nyugaton a Duma elnöke szerint
Szerinte aki visszaviszi a vagyonát Oroszországba, annak a lelkiismerete is tisztább lesz.

Link másolása

Az orosz Duma elnöke, Vjacseszlav Vologyin üzent az oligarcháknak, miszerint Oroszországban nagyobb biztonságban lennének. Szerinte ezzel ellentétben Nyugaton zárolják a vagyonukat, és még le is tartóztatják őket - írta meg a TASZSZ állami orosz hírügynökség.

A politikus Telegram-csatornáján megjegyezte, hogy "a nyugati országok először jachtokat, villákat, autókat és repülőgépeket vittek el az orosz üzletemberektől", most pedig majd őket tartóztatják le. Vologyin szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök 20 évvel ezelőtti szavai olyanok voltak mint a prófécia. Abban azt mondta, hogy mindenkitől, aki külföldön tart vagyont és pénzt, azt el fogják venni tőlük és csak nehez fogja tudni visszaszerezni.

Szerinte az orosz üzletembereknek az ország fejlesztésébe kellene befektetniük, ezzel megspórolhatnák azt a pénzt, amit Nyugaton lefoglalnak tőlük.

"Fejlesztenünk kell országunkat, Oroszországot. Ne feledd: itt születtünk, itt tudtuk megvalósítani önmagunkat, mindent neki köszönhetünk. Ezért mindent meg kell tenni, hogy jobb legyen az élet Oroszországban. Akkor nem csak a pénzed lesz biztonságban, de a lelkiismereted is tisztább lesz"

– összegezte az Állami Duma elnöke.

Az állami vezető ezt azért mondhatta, mert nemrég Londonban őrizetbe vették Mihail Fridman orosz üzletembert a szankciók megsértésének gyanúja miatt. Májusban szintén az Egyesült Királyságban büntetőeljárás indult Pjotr ​​Aven orosz üzletember ellen is.


Link másolása
KÖVESS MINKET: