HÍREK

Nem „felfegyverzett bűnözőket”, hanem fiatal, fegyvertelen aktivistákat öltek meg a hatóságok, mondja egy kazah tüntető

Az aktivista szerint többen „Nem vagyunk terroristák!” és az elnöknek címzett, „Tokajev, ne lőjetek ránk!” feliratú transzparenseket tartottak a magasba, mielőtt éles lőszert vetett be a katonaság.

Link másolása

Nem „felfegyverzett bűnözőket”, hanem fiatal, fegyvertelen aktivistákat öltek meg a hatóságok január 6-án az almati Köztársaság téren – mondta a Szabad Európa nemzetközi kiadásának Aigerim Tuleuzhanova, a be nem jegyzett kazahsztáni Demokrata Párt aktivistája.

A Szabad Európa helyszínen lévő tudósítói szerint egy 20 éves férfit mellkason lőttek, aki meghalt, miközben megpróbálták kórházba szállítani. Egy aktivista, Marat Turumbetov elmondása szerint rajta kívül több sebesült is volt a téren, akiket kórházba kellett volna szállítani, de nem jöttek értük mentők.

A kazah belügyminisztérium péntek reggel közölte, hogy 26 tüntetőt - a közlemény szerint „felfegyverzett bűnözőt” - öltek meg, és több mint 3000 embert vettek őrizetbe a hatóságok. Egyes jelentések szerint azonban ennél jóval több halálos áldozat van, jegyzi meg a Szabad Európa. A biztonsági erők mintegy 18 tagja meghalt, 748-an pedig megsebesültek a belügyminisztérium közlése szerint.

Az országban gyakorlatilag megszűnt az internet-hozzáférés, az állami KazakhTelecom pedig korlátozta a mobiltelefon-szolgáltatásokat is, ezért nagyrészt a kazah állami kommunikáció jut el a nemzetközi nyilvánossághoz.

Kaszim-Zsomart Tokajev elnök a „külföldön kiképzett terroristákat” tette felelőssé a zavargásokért, de ezzel kapcsolatban nem hozott fel bizonyítékokat.

Aigerim Tuleuzhanova aktivista a Szabad Európának elmondta, ő is a mintegy 200 tüntető között volt, amikor január 6-án a Köztársaság téren a katonaság éles lőszerrel a tömegbe kezdett lőni. Az aktivista szerint többen „Nem vagyunk terroristák!” és az elnöknek címzett, „Tokajev, ne lőjetek ránk!” feliratú transzparenseket tartottak a magasba.

Hozzátette: a téren a tüntetők egy úgynevezett válságközpontot is felállítottak, ahol bejelentették követeléseiket: a kormány azonnali lemondását, és egy ideiglenes kormány felállítását, amelyet a civil társadalom egy elismert képviselője vezetne. Kérték továbbá az oroszok által vezetett Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetétől, hogy békefenntartókkal biztosítsák a helyzetet. Ők pénteken meg is érkeztek, de Tokajev elnök kérésére.

Az elnök a tüntetőkkel való tárgyalások gondolatát is elvetette, mert szerinte „bűnözőkkel és gyilkosokkal” nem lehet tárgyalni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Hatalmas robbanás rázta meg Heves megye egy részét, az ablakok is beleremegtek
Egyelőre nem tudni, mi volt az, de azt kizárták, hogy földrengés okozta volna a jelenséget.

Link másolása

Délelőtt 10 órakor földrengéshez hasonló jelenséget tapasztaltak Heves megye területén, Heves, Boconád, Átány, Tarnaörs településeken – erről érkezett bejelentés a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (ELKH FI) Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumba.

A 444.hu által kiszúrt bejegyzésben azt írják:

a jelenség nem földrengéshez kapcsolódik, hanem valamilyen helyi hatás következménye.

Megfigyelték, hogy a Piszkéstetőn üzemelő infrahangállomásukon is megjelent ebben az időpontban a jelenség, igy vélhetően egy nagy hanghatásnak köszönhetők a bejelentett észlelések.

A kommentelők közül többen arról számolnak be, hogy a közelben az ablakaik is beleremegtek a hanghatásba.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Megrendítő légi felvételek: elképesztő pusztítást végzett a földrengés Törökországban
A hivatalos adatok szerint 4758 épület dőlt össze Törökországban az erős földmozgások miatt.

Link másolása

Mint arról beszámoltunk, hétfőn és kedden több erős földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát. A halálos áldozatok száma a hivatalos közlés szerint már 5000 felett jár, de lehetséges, hogy tízezrek haltak meg. Folyamatosan kutatnak túlélők után, szerencsére sokakat meg tudtak menteni, de még mindig rengetegen várhatnak arra, hogy kihúzzák őket a romok alól.

Az alábbi légi felvételeken látható igazán, mekkora pusztítást okozott a földrengés. A hivatalos adatok szerint 4758 épület dőlt össze Törökországban az erős földmozgás miatt.

Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin

Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin

Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin

Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin

Fotó: MTI/EPA/Necati Savas


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Kimentett a romok alól egy fiút a Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapata Törökországban
A szír határ közelében fekvő Antakyában keresik a földrengés túlélőit hét mentőkutyával.

Link másolása

Sikerült egy fiút kimentenie a Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapatának a törökországi Antakyában.

A szeretetszolgálat az MTI-hez kedd este eljuttatott közleményében azt írta: a HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport és egy sürgősségi ellátást végző 19 tagú egészségügyi csoport 7 mentőkutyával Pavelcze László parancsnok, veszélyhelyzet-kezelési igazgató irányítása mellett a késő délutáni órákban érkezett meg a szír határ közelében fekvő Antakyába, ahol felállították bázisukat, és megkezdték a keresést a helyiek által megadott koordináták alapján.

Körülbelül kétezer házat kell átnézniük a településen, ahol még nagyon sok ember rekedhetett a romok alatt. A keresőkutyák négyórás váltásokban kezdtek dolgozni, egyszerre négyen.

Voltak életjelek, majd magyar idő szerint körülbelül 19 órakor egy fiút sikerült kimenteni a romok alól. Megkezdték az ellátását.

A kutatás a földrengés túlélői után folytatódik - írták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Már három embert, köztük egy gyereket is kimentett a romok alól a magyar mentőegység Törökországban
A földrengés által érintett régióban tizennyolc magyar tartózkodott az eddigi értesülések szerint, mindannyian jól vannak.

Link másolása

Hamarosan a 116 főből és 19 mentőkutyából álló magyar mentőegység valamennyi tagja megérkezik Törökországba, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyszínen lévő alakulata már három embert mentett ki élve a romok alól, köztük egy gyereket - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden.

A tárcavezető a legfrissebb fejleményekről tájékoztatva kiemelte, hogy már valamennyi mentőegység vagy Törökországban van, vagy az induláshoz készülődik.

Elsőként a Hunor nevű egység érkezett előző nap az országba, tagjai reggel óta segítik a földrengést követő kutatást az esetleges túlélők után. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság alakulatával kiutazott öt baleseti sebész is szolgálatba állt az érintett térség egyetemi kórházában.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat munkatársai is munkába léptek, az Életjel Mentőcsoport küldöttsége pedig este érkezik meg a katasztrófa sújtotta régióba. Emellett a Terrorelhárítási Központ tizenhat embere, köztük öt orvos és egy ápoló is hamarosan útra fog kelni - tette hozzá.

Elmondta, hogy

összesen 116 főből és 19 mentőkutyából áll a magyar kontingens, amely részt vesz a kutatási, mentési és egészségügyi ellátási munkában Törökországban.

Szijjártó Péter ezután arról is beszámolt, hogy két magyar futballcsapat, a Kisvárda és a Ferencváros Törökországban tartózkodó korosztályos labdarúgói és edzőik is jól vannak, ők a hét második felében utaznak haza.

Mint közölte,

a földrengés által érintett régióban tizennyolc magyar tartózkodott az eddigi értesülések szerint, a külügyminisztérium kapcsolatban van velük, s mindannyian jól vannak, komolyabb segítséget nem igényeltek, maximum okmánypótlásra lesz majd szükség.

"Még egyszer szeretném kérni önöket, hogyha valaki tud olyan magyar állampolgárról, aki a térségben tartózkodik, akivel adott esetben nem tudják felvenni a kapcsolatot, vagy felvették a kapcsolatot, és segítségre szorul, akkor kérem, hogy értesítsék a kollégáimat, a külügyminisztérium konzuli szolgálatát vagy az ankarai nagykövetségen dolgozókat" - mondta.

A miniszter hangsúlyozta: "Magyarország jelentős segítséget nyújt Törökországnak, a török nemzetnek ebben a nehéz időszakban".

"A 116 főből és 19 kutyából álló magyar kontingens tehát a mai napon este teljes egészében összeáll, és holnap már ezzel a teljes kapacitással végzik a mentési és egészségügyi ellátási munkálatokat"

- összegzett.


Link másolása
KÖVESS MINKET: