hirdetés

HÍREK

Nem csak pedagógussztrájk, tüntetés is lesz január 31-én

A szakszervezetek hétfőtől kezdik a szervezést. Először a szülőkkel veszik fel a kapcsolatot.

Link másolása

hirdetés

A Magyar Szakszervezeti Szövetség szolidaritást vállal a pedagógusokkal, autós demonstrációval állnak ki a követeléseik mellett.

A tanárok továbbra sem tudtak megállapodni a kétórás figyelmeztető sztrájk feltételeiről az Emberi Erőforrások Minisztériumával, ezért bírósághoz fordultak.

A szakszervezetek hétfőtől kezdik a szervezést, és először a szülőkkel veszik fel a kapcsolatot. Azt szeretnék, ha január 31-én csak 10 órára vinnék a gyerekeket az iskolába. A 8-10 óra közti időre gyerekfelügyeletet biztosítanak.

A pedagógusok szervezetének legfőbb követelése a bérrendezés.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Zacher Gábor felvette a negyedik oltást – szerinte a két oltás már semmit nem ér
A hatvani kórház orvosa szerint a harmadik dózis már adhat védettséget az omikron ellen is.

Link másolása

hirdetés

„60 év felettiként már rizikócsoportba tartozom, de mivel Covid-osztályon is dolgozom, és mentőzöm is, fontosnak tartottam 5 hónappal a 3. oltás beadatása után, hogy most a negyediket is felvegyem” - mesélte döntését Zacher Gábor a Portfolionak.

Az orvos már pénteken felvette a negyedik oltást, úgy gondolja: „aki tavaly márciusban vagy áprilisban kapta meg a második oltását, az majdnem ugyanolyan védtelennek számít, mint akit nem oltottak be.”

„Az oltások hatékonysága már az első koronavírus variánsokkal szemben sem volt 100 százalékos, ez pedig a delta, és legfőképp az omikron megjelenésével csökkent. Ezért is fontos az immunrendszer megerősítése az újabb dózisokkal. Aki többszörösen oltott, most már legalább háromszor, annak drasztikusan kisebb az esélye, hogy súlyos állapotba kerüljön, ha koronavírusos lesz”
– magyarázta Zacher.

A Konszenzus az Egészségért Kör (KEKSZ) tagjaként több orvos és kutató ajánlást fogalmazott meg, hogy milyen csoportok vegyék fel a negyedik oltást:

hirdetés

1. betegségük vagy kezelésük következtében immunhiányos ill. immunszuppresszált betegek (pl. immunszuppresszív gyógyszert szedők, transzplantáltak, aktív kezelés alatt álló daganatos betegségben szenvedők, immunhiányos betegek, HIV fertőzöttek),

2. 60 év feletti, alap-immunizációként 2 Sinopharm oltást kapott személyek, akiket ezt követően 1 db nyugati vakcinával oltottak,

3. kiemelt kockázatú egészségügyi dolgozók (pl. COVID osztályon dolgozók), amennyiben a 3. oltást több mint 4 hónapja kapták meg, és idősebb korosztályhoz tartoznak.

„Aki háromszorosan oltott, az enyhe tünetekre számíthat, semmi olyanra, amit bőséges folyadékbevitellel, lázcsillapítással ne lehetne kezelni. Aki viszont több betegséggel küszködik, az ritkán, de a három oltás ellenére is kerülhet olyan állapotba, hogy kórházi ellátásra szorul. Kollégákkal beszélve most úgy látjuk, hogy valamelyest csökkent az osztályok leterheltsége”
– osztotta meg Zacher Gábor tapasztalatait.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Támadó harcrendet foglalt el 130 ezer orosz katona az ukrán határon, egyre forróbb a helyzet
A biztonságpolitikai szakértő szerint ilyen esetben kisebb provokációra is kirobbanhat egy háború.

Link másolása

hirdetés

Gyorsan támadást tudna indítani a Pentagon által készenlétbe helyezett 8500 amerikai katona Európában, ha megtörténne a baj Ukrajnában – mondta el a Fókusznak kedden Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő.

Mint fogalmazott, a NATO kelet-európai csapatösszevonása a nyomásgyakorlás része, és bár az invázió esélye kicsi, a helyzet annyira pattanásig feszült, hogy könnyen történhet eszkaláció.

Szerinte a határra kivezényelt mintegy 130 ezer orosz katona támadó harcrendet foglalt el, és készek lennének Ukrajnának menni.

„Nagyon könnyen lángra lobbanhat a helyzet, ha olyan provokáció történik, amit a másik fél nem tud elfogadni”

– fogalmazott a szakértő. Az RTL.hu-n idéznek Takács Zsolttól, egy 1989 óta Kijevben élő magyartól is, aki szerint a város utcáin ugyanakkor nem érződik a feszültség. Szerinte az emberek tartanak attól, hogy Ukrajna újabb területeket veszíthet, attól viszont nem félnek, hogy a főváros veszélybe kerülne.

hirdetés

Az azonban Kijevben is érdekli az embereket, hogy milyen gazdasági következményei lennének egy lehetséges háborúnak. „Az importtól kezdve minden drágulni fog” – mondta el erről a véleményét Takács.

A Fókusz riportja szerint Harkovban, a második legnagyobb ukrán városban bíznak a lakók a védelmi erők felkészültségében. „Mi, ukránok békés nemzet vagyunk, de ha valaki megint megpróbálja elvenni a szabadságunkat, akkor vissza fogunk vágni” – mondta egy helyi nő.

A Fókusz teljes riportja a témában


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Hivatalosan is megvan a Fidesz 106 egyéni jelöltje az áprilisi választásra
2018-hoz képest 26 helyen változott a lista. Hódmezővásárhelyen a gigászok harcában Márki-Zay Péter és Lázár János csaphat össze.

Link másolása

hirdetés

Rövid közleményben tudatta az MTI-vel Fidesz, hogy megvan a párt és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) közös listájának 106 egyéni választókerületi jelöltje. A teljes névsor a párt honlapján érhető el.

A Telex összefoglalója szerint a kormányzó párt összesen 26 helyen változtatott a 2018-as indulókhoz képest – ebből 10 budapesti választókerület, ahol a párt hagyományosan gyengébben szerepel, a 2019-es önkormányzati választáson pedig számos helyen meglepetésgyőzelmet is tudott aratni az ellenzék. A Fidesz húzónevei közül itt nem indul Gulyás Gergely, Hollik István, Varga Mihály és Kocsis Máté sem. A választáson alulmaradt polgármesterek közül viszont a Parlamentbe menne Bús Balázs (III. kerület), Wintermantel Zsolt (IV. kerület) és Sára Botond (VIII. kerület) is, a XII. kerületben pedig megpróbálkozik a Fidesz Budapest-politikájáért felelős Fürjes Balázs is. (Ő volt egyébként az első fideszes, aki még az ellenzéki előválasztás napján gratulált az azt megnyerő momentumos Hajnal Miklósnak, majd azonnal egy vitára is hívta ellenfelét.)

Az izgalmasabbnak ígérkező színhelyek közül a Baranya megyei 1-est négy éve megnyerő, és idén szintén induló Mellár Tamás ellenfele ezúttal Csizi Péter helyett Kővári János pécsi önkormányzati képviselő lesz. Menczer Tamás külügyi államtitkár indul Szél Bernadett ellen Budakeszi-Budaörsön (Pest megye 2.), míg a Veszprémi 3-as számú választókerületben a visszatérő Navracsics Tibor küzd meg az összefogás jelöltjével, Rig Lajossal szemben.

Hódmezővásárhelyen (Csongrád-Csanád 4.) egyéniben is indul az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter, és egészen biztosan sok szem szegeződik majd a csongrádi településre, mert ellenfele – meglepetés nélkül – a Fidesz egyik erősembere, Lázár János lesz.

Tiszaújvárosban (Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6.) indul az időközi választáson Parlamentbe jutott volt Fidelitas-alelnök, Koncz Zsófia, aki édesapja, a motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc helyét vette át.

hirdetés

Bács-Kiskun megye 5-ös számú választókerületében pedig megpróbálkozik az újrázással Bányai Gábor, aki koronavírus fertőzéssel 111 napig feküdt az intenzív osztályon, állapota életveszélyes volt.

A Telex térképén az országrészekre kattintva lehet böngészni a jelöltek között, megnézve az ellenzéki összefogás és az előző választás nyertes jelöltjének nevét is.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Tucker Carlson amerikai jobboldali újságíró szerint a déli határkerítés másik oldalán Szlovákia van
A Fox News adásában beszélt erről az amerikai riporter, aki Soros Györgyről készít dokumentumfilmet, amiben hazánk is főszereplő.

Link másolása

hirdetés

Ismét Magyarország áll Tucker Carlson figyelmének középpontjában. Az amerikai jobboldali média sztárja tavaly nyáron járt hazánkban, tájékozódott az itteni helyzetről, többek között a déli határkerítésről és a migrációs nyomásról, és interjút is készített a FOX csatorna számára Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Carlson nemsokára ismét Magyarországra látogat, és éppen egy dokumentumfilmet hazánkról, ami a Magyarország kontra Soros György – harc a civilizációért címet viseli. A riporter a FOX Newsnak adott interjújában részletesen is beszélt itteni tapasztalatairól, de eközben egy kínos bakit is elkövetetté

„Így néz ki a teljes bevándorlási stratégiájuk, a saját szememmel láttam. Fogják a srácokat, lefotózzák, kikérdezik őket és 15 perccel később már vezetik ki őket a kerítésen kívülre, és mehetnek vissza Szlovákiába”

– nyilatkozta, egy kicsit eltévesztve az irányokat.

Tucker Carlson egyébként arról is beszélt, hogy szerinte Magyarország semmivel nem kevésbé demokratikus ország, mint az Egyesült Államok, nem igaz, hogy egyetlen párt tartja kezében a kormányzás minden eszközét, sőt Orbán Viktor szerinte legyőzhető az április 3-i választásokon. Filmje kapcsán természetesen kitért arra is, hogy a magyar származású filantróp spekuláns-üzletember, Soros György a „a nyugati civilizációt vette célba”.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: