hirdetés

HÍREK

Navalnij szabadon engedését kérte Putyintól az Európai Tanács elnöke

Charles Michel azt is sürgeti, hogy az orosz vezetés késedelem nélkül, átláthatóan vizsgálja ki a Navalnijjal szemben elkövetett mérgezéses merényletet.
MTI, fotó: MTI/EPA/Navalnij Instagram-oldala - szmo.hu
2021. január 22.

hirdetés

Charles Michel, az európai uniós országok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus azonnali szabadon bocsátását sürgette a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott pénteki telefonbeszélgetése során - közölte Charles Michel irodája.

Michel komoly aggodalmának adott hangot Navalnij fogvatartásával kapcsolatban a beszélgetés során, és arról is tájékoztatta az orosz elnököt, hogy a márciusi EU-csúcs keretében "stratégia vitát" indít az EU és Oroszország közötti kapcsolatok felülvizsgálatáról.

Charles Michel közölte, hogy az EU egységes álláspontot képvisel az Oroszországhoz intézett felhívásában, és sürgette az orosz vezetést, hogy késedelem nélkül, átláthatóan vizsgáljak ki a Navalnijjal szemben elkövetett szeptemberi mérgezéses merényletet.

Az Európai Parlament csütörtökön elfogadott állásfoglalása szigorúbb szankciók bevezetésére szólította fel az uniót Oroszország ellen. Az állásfoglalásban leszögezik, hogy korlátozó intézkedéseket kell kivetni a Vlagyimir Putyin vezette rezsimhez kötődő orosz oligarchák, az elnök belső körének tagjai és az orosz média propagandistái ellen is, akik európai vagyonnal és unióba való beutazási engedéllyel rendelkeznek. Az uniós parlamenti képviselők arra is felszólították az EU-t, hogy azonnal állítsa le az Északi Áramlat 2 földgázvezeték befejezetlen szakaszán folyó munkálatokat, arra hivatkozva, hogy az "az uniónak nem szabad helyett adnia kétes eredetű orosz gazdasági tevékenységeknek."

Csütörtökön az orosz főügyészség és a belügyminisztérium figyelmeztette a szombatra tervezett országos ellenzéki tiltakozás szervezőit, hogy az általuk Navalnij támogatására előkészített tüntetéseket törvényellenesnek, felforgatónak tekinti, és kész őket azonnal beszüntetni.

hirdetés
Pénteken az orosz hatóságok, kilenc napra, többedmagával őrizetbe vették Navalnij szóvivőjét, aki így nem tud részt venni az ellenzék szombatra tervezett tüntetésén.

Navalnijt hétfőn harminc napra előzetes letartóztatásba vették Oroszországban. A politikus vasárnap este tért vissza németországi gyógykezeléséből, miután nyugati országok laboratóriumi vizsgálatainak egybehangzó eredménye szerint augusztusban hazájában megpróbálták megmérgezni.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Kiderült, miért omlott össze a KRÉTA rendszere hétfő reggel

A KRÉTA működtetője szerint nem tudták megfelelően elosztani és beállítani az erőforrásokat.
Címkép: MTI/Varga György - szmo.hu
2021. március 08.

hirdetés

Korábban mi is megírtuk, hogy hétfőn, a teljes digitális oktatási átállás első napján összeomlott a KRÉTA rendszere.

A KRÉTA működtetője közleményben kért elnézést a kellemetlenségért.

"Annak ellenére, hogy megpróbáltuk szimulációval, tervezéssel a legjobb tudásunk szerint felkészülni az első teljes digitális nap reggelén várható óriási rendszerterhelésre, nem tudtuk a KRÉTA rendszert és DKT (Digitális Kollaborációs Tér) modulját kiszolgáló erőforrásokat megfelelően elosztani, beállítani, amiért is a felelősség kizárólag az eKRÉTA Informatikai Zrt.-t terheli"

- idézi a cég közleményéből a hvg.hu.

Az eKRÉTA Zrt. szerint 10 óra után fokozatosan helyreállt a megszokott napi működés.

hirdetés

A következő napokban a rendszer monitorozását fogják végezni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Karácsony Gergely önkéntes karanténba vonult

Az okot egyelőre nem közölte a főpolgármester.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 09.

hirdetés

Önkéntes karanténba vonult Karácsony Gergely - írta meg az atv.hu.

A főpolgármester a csatorna Egyenes beszéd című műsorának vendége lett volna, de nem sokkal adás előtt a fenti indokra hivatkozva lemondta a szereplést

Az okokról egyelőre nem nyilatkoztak. A műsorban beszélt viszont Tüttő Kata, aki szerint nagy a gond a koronavírus miatt a BKV-nál. A főpolgármester-helyettes elmondta, olyan sok a megbetegedés a metróforgalom-irányításban, valamint a villamos- és buszvezetőknél, hogy nem biztosított a metró üzemszerű működése a következő napokra.

Ha kiderül a főpolgármester karanténjának oka, cikkünket frissítjük.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Leállhat a 2-es metró, ha még két ember megbetegszik a dolgozók közül a főpolgármester-helyettes szerint

Tüttő Kata szerint nem csak a BKV-nál okoz gondot, hogy sok dolgozó lebetegedett. A hulladékszállítás és a takarítás is veszélyben van.
Címkép: Mervai Márk - szmo.hu
2021. március 08.

hirdetés

Annyira sok a beteg a 2-es metró vonalán dolgozók között, hogy ha még kettő ember megbetegszik, akkor lehet, hogy le kell állítani a metrót. Erről Tüttő Kata, főpolgármester-helyettes beszélt az ATV A nap híre című műsorában.

"Az első és a második hullámban a közszolgáltatások nem voltak veszélyben, de ma ott tartunk, hogy annyira sok a beteg a BKV-nál, metróforgalom-irányításban, villamosvezetők, buszvezetőknél, hogy nem biztos, hogy holnap is fog már járni a metró"

- mondta Tüttő Kata, aki azt is hozzátette, ha kidőlnek azok az emberek, akik a metrót irányítják, nem tudják őket máshogy pótolni.

"Konkrétan ott tartunk, hogy annyira sok a beteg a 2-es metró vonalán, ha még kettő ember megbetegszik, akkor lehet, hogy le kell állítani a metrót"

- fogalmazott a főpolgármester-helyettes.

Ebben az esetben busszal kellene pótolni a metrót, viszont a buszvezetők között is sok a fertőzött.

Tüttő Kata azt is elmondta, folyamatosan kérték és jelezték, hogy a közszolgálatot biztosítók kapjanak védőoltást.

hirdetés

Közölte, a betegek száma miatt az FKF-nél be kellett zárniuk egy telephelyet.

"Veszélyben van a hulladékszállítás, a takarítás és a közösségi közlekedés"

- jelentette ki a főpolgármester-helyettes.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Biztonsági őrnek öltöztetve engedték be a szurkolókat a pomázi focimeccsre, a szünetben még a kocsma is megtelt

A Fókusz stábja rejtett kamerával forgatott a meccsen, amin körülbelül 50 szurkoló vett részt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 08.

hirdetés

Rejtett kamerával forgatott a Fókusz stábja a pomázi focimeccsen, ahová a szurkolókat is beengedték annak ellenére, hogy 2020 novemberétől csak zárt kapus sportmérkőzéseket lehet rendezni.

A Fókusz szerkesztősége péntek délután kapott egy felháborodott levelet, amelyben egy pomázi lakos azt írta: a helyi focicsapat meccsét a járványügyi korlátozások ellenére nézők előtt rendezték meg február 27-én. Mivel egy héttel később a Pomáz újra hazai pályán fogadta ellenfelét, a Fókusz stábja rejtett kamerával ment ki a helyszínre.

"Sunnyogjatok el akkor jó?"

- ezt mondták a stábnak a beengedésnél a szombati pomázi focimeccsen.

A stábot azonnal beengedték, jegyet sem kellett váltaniuk. A kapunál egy narancssárga "Security" feliratú, láthatósági mellényt is kaptak.

Beérve pedig azt látták, a szurkolókon is ugyanilyen mellények vannak, ezzel keltve azt a látszatot, mintha mindenki rendezvény feladatot látna el. A Fókusz szerint

a Pomáz-Szentendre, Pest megyei II. osztály meccsen nagyjából 50-en szurkoltak kedvenceiknek.

"Amennyiben valóban ez történt, akkor az feltételezhetően nagyon súlyos fegyelmi vétség, illetve kijátszása a Magyar Labdarúgó Szövetség előírásainak, amelyek a zárt kapus mérkőzésre vonatkoznak" - mondta a Fókusznak Benkő Tamás, az MLSZ Pest Megyei Igazgatóságának igazgatója. Azt is hozzátette, rögtön beszélt a játékvezetővel és a hazai klub vezetőjével, és kilátásba helyezték: ahogy bejön a játékvezetői jelentés és megismerik az ügy hátterét, eljárást fognak indítani.

hirdetés

A pomázi egyesület a Fókusz megkeresésére azt írta, az ügy vizsgálat alatt van, és annak lezárultáig nem kívánnak nyilatkozni.

Magyarországon a sportmérkőzéseket november 11. óta szigorúan zárt kapuk mögött kell megtartani.

A Fókusz szerint, a szurkolók nemcsak a pomázi meccsen vették részt.

Ugyanis még a helyi kocsma is kinyitott, így sokan arrafelé vették az irányt az első félidő után. Itt 20-25 ember is tartózkodott egyszerre, akiket alkohollal is kiszolgáltak.

A Fókusz megkereste az Országos Rendőr-főkapitányságot is, ahonnan azt a választ kapták, hogy a rendőrség a megyei II. osztályú sportrendezvényeket nem ellenőrzi, csak abban az esetben, amikor rendőri intézkedést igénylő esemény történik.

Benkó Tamás a Fókusznak azt mondta, hogy a mérkőzés vezetője vasárnap reggel szólt neki, hogy az egyik asszisztense észlelte, rendőrök jelentek meg a létesítményben, "viszont nem történt intézkedés".

VIDEÓ: A Fókusz riportja


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: