HÍREK

Navalnij napokra lehetett attól, hogy szabaduljon, de Putyin inkább végzett vele

Az orosz ellenzéki vezető munkatársa szerint közel voltak egy fogolycseréhez, de Putyin az utolsó pillanatban meggondolhatta magát. A Kreml tagadja, hogy szó lett volna ilyesmiről.

Link másolása

Már csak „napokra” volt attól Alekszej Navalnij, hogy egy fogolycsere keretében elhagyhassa a börtönt, állítja az orosz ellenzéki vezető korrupcióellenes alapítványának kuratóriumi elnöke egy hétfőn megjelent videóban. Marija Pevcsih szerint Navalnij mellett két amerikai állampolgárt adtak volna az oroszok a Németországban életfogytiglani börtönbüntetését töltő bérgyilkosért, Vagyim Kraszikovért, írja a CNN.

Kraszikov még 2019-ben végzett Berlinben egy korábbi csecsen harcossal. A német bíróság ítélete szerint mindezt a Kreml megrendelésére tette.

„Navalnijnak a következő napokban szabadulnia kellett volna, mert elértük, hogy döntés szülessen a fogolycseréről. Február 15-én este kaptam megerősítést arról, hogy a tárgyalások a végső szakaszban vannak” – mondja a videóban Marija Pevcsih. Navalnij halálát másnap, február 16-án jelentették be.

A CNN megjegyzi, hogy Pevcsih állításait nem erősítették meg független források, és a német kormány sem kívánta kommentálni a videót. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy nem tud olyan megállapodásról, amit Pevcsih emleget a felvételen.

A CNN egyik forrása szerint valóban voltak egyeztetések egy esetleges fogolycseréről, de konkrét ajánlattételre nem került sor Navalnij haláláig.

Putyin nemrég arról beszélt a Tucker Carlsonnak adott interjúban, hogy érdeklődik egy Kraszikovot érintő fogolycsere iránt, akiét cserébe Evan Gershkovich, a Wall Street Journal riporterét adhatnák. Az orosz elnök úgy fogalmazott, hogy „megállapodásra lehet jutni” egy olyan férfi szabadon bocsátásáról, aki szerinte „hazafias okoktól” motiváltan „likvidált egy banditát az egyik európai fővárosban”.

Pevcsik a videóban azt mondja, hogy Putyin „megkaphatta volna” Krasikovot, „ha feladja Navalnijt”. Szerinte azonban Putyin nem tudta volna elviselni a gondolatot, hogy Navalnij szabad, ezért inkább úgy döntött, hogy „megszabadul az alku tárgyától”.

A teljes, orosz nyelvű videót angol felirattal itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Magyar Péter: A választások után száz ügyvéddel fogjuk feljelenteni az összes propagandistát
A fideszes vezetésű Makón arról is beszélt Magyar, hogy Orbán Viktor lezárt utcákon kampányol, mintha kijárási tilalom lenne.

Link másolása

Magyar Péter az országjárása részeként Makón tartott beszédet, írja a Telex.

Magyar kiemelte, hogy a jelenlegi kormány vidékellenes, és nem nézi a magyar gazdák érdekeit.

„Lengyelországban az agrárexport 3,5 milliárd volt, Magyarországon ugyanennyi. Ma a magyar 10 milliárd euró, a lengyel több mint 50 milliárd euró”

– hozta fel példaként.

Ígéretekből sem volt hiány, azt ugyan nem tudta megígérni, hogy 2030-ra Magyarország Ausztria lesz, de csatlakozni fogunk az Európai Ügyészséghez, és zéró toleranciát hirdet a korrupcióval szemben is. Polt Pétert és Rogán Antalt is eltávolítaná a pozíciójukból.

„Betiltjuk a propagandát, visszavesszük a közmédiát, ugyanis a hír szent, a vélemény szabad. A választások után csoportosan fogjuk feljelenteni az összes propagandistát, száz ügyvéd fog ezen dolgozni”

– mondta a Tisza Párt EP-listavezetője, hozzátéve, hogy a kártérítési összeget a bicskei áldozatoknak és szegény családoknak utalnák el.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter Szegedről üzent Kiss-Rigó Lászlónak: „Ez nem a helyes út, püspök úr”
A TISZA Párt politikusa szerint igenis fontos az állam és az egyház szétválasztása. Ettől nem lesz rosszabb sem az államnak, sem az egyháznak.

Link másolása

A TISZA Párt politikusa folytatta országjáró körútját: hétfőn Szegeden járt, ahol teljesen megtelt a Dóm tér, mint az a közösségi oldalára feltöltött fotón látszik is.

Magyar Péter a Szeged-Csanádi Egyházmegye pár hónappal ezelőtt tervezett fakivágásaira is emlékeztetett, és azt üzente Kiss-Rigó László püspöknek, hogy „nem tesz jót az egyháznak, amit most csinálnak”.

„Az bizonyosan nem a helyes út, ha egy egyház arra költi az állam pénzét, hogy magának stadiont, hotelt vagy leszállópályát építsen, és védett erdőt kivágjon. Ez nem a helyes út, püspök úr”

– mondta a Dóm téren Magyar Péter, aki beszédében megemlítette II. János Pált, majd a sajnálatát fejezte ki a reformátusok felé, hogy olyan egyházuk van, amilyen.

„Van nekünk egy keresztény kormányunk, akik odáig nem jutottak el, hogy bocsánatot kérjenek a bicskei áldozatoktól.”

– tette hozzá Magyar Péter.

A politikus azt is mondta, hogy igenis fontos az állam és az egyház szétválasztása. Ettől nem lesz rosszabb sem az államnak, sem az egyháznak.

Magyar arról is beszélt, hogy azt szeretné, ha Magyarország nem a “Döbrögik”, nem a Rogánok, Mészárosok, Tiborczok hazája lenne, hanem a “Lúdas Matyiké”.

A teljes beszédet itt lehet visszanézni!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Így söpört végig a durva vihar Budapesten pünkösdhétfőn – fotók!
Májusi eső aranyat ér, na de ennyi?

Link másolása

A zivatarokkal, szupercellákal és jégesőkkel tarkított hosszú hétvégén az időjárás letarolta Budapestet és környékét. Az Időképhez beküldött olvasói fotókon mutatjuk a legérdekesebb pillanatokat.

Budapest XVIII.ker - Pestszentimre | Fotó: Madimark

Sződliget | Fotó: Andynyosy

Budapest XIV.ker - Alsórákos | Fotó: Kandurbandee

Budapest X.ker - Kőbánya | Fotó: Körmendi Balázs

Budapest | Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Baranyai Diána


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Villám csapott járókelőkbe Drezda belvárosában, tízen megsérültek, két embert újra kellett éleszteni
Emberek közé csapott a villám, kettejüknek a szíve is leállt.

Link másolása

Hétfőn délután öt órakor villám csapott az Elba folyó partján piknikező és sétáló emberk közé, írja a német ASB Zeitung.

A villámcsapás következtében két embert újra kellett éleszteni, és legalább tizen megsérültek.

Amikor a tűzoltók kiérkeztek a helyszínre, négy embert a földön fekve találtak, közülük kettőnek leállt a szíve, és újra kellett éleszteni őket. Összesen tíz embert kellett kórházba szállítani, közülük négyen súlyos állapotban vannak

– nyilatkozta a drezdai tűzoltóság szóvivője a DW-nek.


Link másolása
KÖVESS MINKET: