hirdetés

HÍREK

Napjaik vannak hátra az orvosoknak, hogy a jövőjükről döntsenek

Dönteniük kell valódi döntési lehetőségek nélkül: február 28-ig kell aláírniuk az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződésüket, amely jócskán megváltoztatja a magyar egészségügyet a harmadik hullám kellős közepén.
Fotó: MTI/Ujvári Sándor - szmo.hu
2021. február 24.

hirdetés

Csupán néhány napja maradt a magyar egészségügyi dolgozóknak arra, hogy aláírják az közalkalmazotti létet felváltó egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést, a káosz pedig az utolsó napokra nagyobb, mint volt. Holott a kormány azzal a céllal változtatta január 1-ről március 1-re a határidőt, hogy legyen elegendő idő az előkészítésre és a szerződések aláírására is, a beszámolók alapján számos intézményben erre nem került sor.

A kormány nagyszabású struktúraváltásának egyik fontos megállójához ért a magyar egészségügy: a tavaly októberben bejelentett háromlépéses béremelés egyik szakaszába értünk, és ahogy az már októberben látszott, a jókora béremelés meglehetősen kemény feltételek mellett valósul meg, az orvosoknak pedig nincs túl sok választási lehetőségük, ha dolgozni akarnak. Azoknak ugyanis, akiknek nem tetszik a sokak szerint alapjogokat sértő új rendszer, emiatt nem írják alá az új munkaszerződésüket, azoknak március 1-től megszűnik a munkaviszonya.

Több érintett állami, illetve önkormányzati fenntartású intézményről derült ki, hogy ugyan a határidő már a küszöbön áll,

sok dolgozó még a szerződést sem kapta meg, így sokan még azt sem tudják, milyen feltételekkel kéne folytatniuk a munkát március 1-től, azaz jövő hét hétfőtől.

Az aláírásra és a döntésre mindössze néhány nap maradt, a rövid időkorlát miatt pedig sokan úgy kénytelenek aláírni a szerződést, hogy nem volt elég idejük az értelmezésére, a pótlékok és egyéb juttatások kiszámítására, ebből fakadóan a felelős döntésre.

hirdetés

A közösségi oldalakat elárasztották az orvosok ezekkel kapcsolatos posztjai, Facebookon Összefogás az egészségügyi szolgálati jogviszony ellen címmel csoport alakult, ahol az érintettek megoszthatják tapasztalataikat és kérdéseiket: többen posztolják a munkáltatótól kapott szerződéseket, még többen kérnek tanácsot – az ügyet jól érzékelhető bizonytalanság és düh lengi körül. Sokan azt írják, hogy

hiába érzik igazságtalannak a helyzetet, nincsen más választásuk, hiszen a családjukat el kell tartani, az pedig sokak számára nem opció, hogy hétfőtől munkanélküliek legyenek.

A dolgozóknak rendkívül rövid idő alatt kell tehát olyan súlyos döntést hozni, amely saját szakmai és anyagi helyzetüket is döntő mértékben befolyásolja, ám az idő rövidsége mellett a szerződések tartalma sem könnyíti meg a megalapozott döntést, bizonyos pontok ugyanis kifogásolhatók és ellentmondásosak.

Ezek többek közt:

A sürgősségi és egyéb pótlékok sorsa

Ez a kérdés osztja meg a leginkább a dolgozókat, a megemelt alapbér mellett ugyanis a különböző pótlékok mértékétől függ, mennyivel is emelkedik valójában az orvosok fizetése. Egy sor pótlék tartozik ide (pl.: ügyeleti, készenléti, önként vállalt többletmunkavégzésért járó, szakterületi, képesítés, műszakpótlék, helyettesítési, kirendelési, vezetői juttatás).

Van azonban olyan terület, ahol a pótlék összege még az alap órabért sem éri el,

a leglátványosabban ez az ügyeletek esetében látható: az Országos Kórházi Főigazgatóság százalékos juttatást határozott meg a kötelező ügyeletek órabéreivel kapcsolatban, amely szerint hétközben 70%, szombaton 80%, vasárnap és ünnepnapon 90%-át kapják meg órabérüknek. A Magyar Orvosok Szakszervezete ezt egyenesen „megalázónak” nevezte, mondván, hogy embertelen az órabérüknél kevesebb pénzért dolgoztatni az orvosokat többek közt karácsonykor vagy éjszakánként.

A kirendelés kérdése

Bár van konkrét utalás erre, két, egymásnak ellentmondó szám. Nem világos ugyanis annak az időtartalma, mennyi időt töltsön a dolgozó egy másik egészségügyi szolgáltatónál: a törvény szövege szerint 1+1 évre lehet kirendelni a dolgozókat, a rendelet viszont 44 napról beszél évente.

A másodállás

Az új jogszabály abban is megköti az orvosok kezét, hogy másodállással, magánrendeléssel egészítsék ki keresetüket, amely bevett módszer az állami intézményekben dolgozó orvosok esetében. Egy második állás vállalása – amelyet legtöbbször egyéni vállalkozóként vagy kft-ként valósít meg – ugyan engedélyezett, ám a kijelölt szerv vagy személy engedélyéhez kötött, kizárólag azzal lehet végezni. További nagy kérdőjel a témában, hogy ennek elbírálása hogyan és milyen gyorsan történik, hiszen vélhetően hétfőn több ezer kérvény fog érkezni az illetékes szervekhez, így a legjobb esetben is napok fognak eltelni a másodállásban dolgozók számára úgy, hogy a másik munkájukat nem végezhetik.

A szerződések hiányossága

A hagyományos munkaszerződésekhez képest az új szerződések meglehetősen rövidek, lényeges pontok hiányoznak belőlük – ilyenek lehetnek a pótlékok kérdése vagy a felmondás feltételei. Ugyan a Társaság a Szabadságjogokért Jogvédő Civil Szervezet (TASZ) szerint jogilag rendben van, hogy nem térnek ki minden elemre a szerződésben, ám később meglehet a veszélye annak, hogy a jogalkotó úgy módosítja a szerződés lényeges tartalmi elemeit, hogy ahhoz a munkavállaló hozzájárulása nem szükséges. Ennek tükrében

még nehezebb úgy dönteni a dolgozóknak saját jövőjükről, hogy nem tudják, valójában mire bólintanak rá, különösen úgy, hogy a koronavírus miatti veszélyhelyzet végéig jogszabály tiltja az egészségügyi dolgozók felmondását.

A szakmán belül általános háborgás és elégedetlenkedés fogadta a helyzetet. Több szervezet is azért harcol, hogy helyezzék revízió alá az új intézkedéseket. Országszerte több intézményben tagadták meg az orvosok a szerződések aláírását arra hivatkozva, hogy nem méltányosak a feltételek. Többek közt Nyíregyházán, Szombathelyen és Debrecenben is - az utóbbinál, ahol a traumatológia leállását helyezték kilátásba az orvosok - végül sikerült megegyezésre jutni. A legtöbb helyen azonban továbbra is nagy talány, mi lesz hétfőtől, egyes becslések szerint több ezren hagyhatják el a pályát. Mindezt a koronavírus harmadik hullámjának kapujában, amikor mindennél nagyobb súly nyugszik az egészségügyi dolgozók vállán.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Már 80 ezer orosz katona van az ukrán határnál és a Krímben az ukránok szerint

Az ukrán fegyveres erők nem terveznek támadó műveletet a Donyec-medencében, Ukrajna a konfliktus tárgyalásos rendezésére törekszik.
MTI, Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat - szmo.hu
2021. április 12.

hirdetés

Oroszország negyvenezer katonát vont össze az ukrán határ mentén, és ugyanennyit az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigetre - jelentette ki Julija Mendel, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótitkára egy vasárnap esti tévéműsorban ukrán híradások szerint.

Az Ukrinform hírügynökség beszámolója szerint Mendel kiemelte, hogy az év kezdete óta már 26 ukrán katona halt meg a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban, míg a tűzszünet legutóbbi, tavaly júliusban történt életbe lépése után, a múlt év végéig öt katona esett el.

A tisztségviselő hangsúlyozta, hogy az ukrán fegyveres erők nem terveznek támadó műveletet a Donyec-medencében. Emlékeztetett arra, hogy az ilyen orosz jelentéseket Ruszlan Homcsak vezérkari főnök már korábban "dezinformációnak és álhíreknek" nevezte.

"Oroszország más kérdés. Az egész világ ma arról beszél, hogy orosz csapatok összpontosulnak az ukrán határ közelében. A keleti határ mentén már negyvenezer orosz katona koncentrálódik, ugyanannyian a megszállt Krímben. Most az a kérdés: támadhat-e Oroszország? Igen, és 2014-ben ezt már láttuk. Ám józanul kell felmérni a helyzetet. Pánikba esni, és erősítést végrehajtani ugyanolyan ostobaság, mint alábecsülni a fenyegetés valódiságát"

- fogalmazott a sajtótitkár.

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Müller Cecília: „Csak akkor változtatunk a Sinopharm alkalmazásán, ha a gyártó vagy egy egészségügyi hatóság ezt deklarálja”

Az országos tisztifőorvos szerint egyelőre nincs ok a változtatásra egyik Magyarországon használt oltóanyag, így a kínai vakcina esetében sem.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 12.

hirdetés

Mint megírtuk, a kínai járványügyi központ vezetője hétvégén azt mondta, hogy a kínai vakcinák "hatékonysági foka nem túl magas", ezért egy harmadik oltással, a különböző vakcinák kombinálásával, vagy a két oltás között eltelt idő változtatásával javítanának a hatékonyságon.

Később viszont azt mondta, hogy a sajtóorgánumok és a közösségi média-felhasználók félreértelmezték a szavait, hiszen ő csak egy tudományos felvetést tett arra vonatkozóan, hogy a hatásosság javítása érdekében módosításokat alkalmazhatnak az oltási folyamatban, illetve felmerülhet a különböző vakcinák egymást követő beadása is, mint lehetőség.

"A világon elérhető összes oltóanyag esetenként magas, esetenként pedig alacsony arányban nyújt védelmet. A világ tudósainak fontolóra kell venniük azt a kérdést, hogy hogyan javítható a hatásosságuk" - fogalmazott Kao.

Magyarországon a kínai vakcinák közül egyelőre a Sinopharm oltóanyagával oltanak. Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta,

hirdetés
csak akkor változtatnak Sinopharm oltási protokollján, ha a vakcina gyártója, vagy egy hivatalos közlés, egészségügyi hatóság ezt deklarálja, "egyébként nincs ok a változtatásra". Hozzátette, hogy ha bármilyen tudományos adat a tudomásukra jut, akkor változtatnak majd, de egyelőre nincs erre ok.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Már kinyithattak az éttermek, a kocsmák és a nem létfontosságú boltok is Angliában

Hétfőtől ismét fogadhatnak látogatókat az állatkertek, a szabadidőparkok, a fürdőhelyek, az autós mozik is, és kinyithattak a fodrászatok, szépségszalonok, edzőtermek és a könyvtárak is.
MTI, Fotó: MTI/AP/Alberto Pezzali - szmo.hu
2021. április 12.

hirdetés

A brit kormány által kidolgozott részletes nyitási menetrendnek megfelelően hétfőtől minden bolt kinyithat Angliában, és vendégeket fogadhatnak azok az éttermek, amelyek meg tudják oldani a szabadtéri felszolgálást.

A brit kormány február 22-én ismertette a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások lépésenkénti enyhítésére, a gazdaság és a társadalmi élet újraindítására kidolgozott, négy nyitási szakaszból álló intézkedési tervét. Ennek első komoly lépéseként március 8-án megindulhatott a tanítás az összes angliai iskolában.

Március 29-én - még az első nyitási intézkedés részeként - feloldották azokat a korlátozásokat is, amelyek alapján az Angliában élők addig csak a legindokoltabb esetekben - például az alapvető fontosságú cikkek megvásárlása, gyógyszerek beszerzése, orvosi ellátás, az oltási központok felkeresése vagy napi egyszeri szabadtéri testmozgás céljából - hagyhatták el otthonukat.

A hétfőn életbe lépett második átfogó enyhítési intézkedés értelmében kinyithatnak a nem alapvető közszükségleti cikkeket árusító üzletek, és nyitvatartási időkorlátozás nélkül azok a vendéglátóhelyek - éttermek, pubok -, amelyeknek van lehetőségük szabadtéri felszolgálásra, például kerthelyiségekben vagy teraszokon.

Kinyithatnak a személyi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, köztük a fodrászatok, a szépségszalonok, az edzőtermek, valamint a közösségi létesítmények, például a könyvtárak is.

Hétfőtől ismét fogadhatnak látogatókat az állatkertek, a szabadidőparkok, a fürdőhelyek, az autós mozik. Emellett lehetővé válik a belső turizmus is Angliában, de egyelőre csak önellátásra berendezkedett szálláshelyek igénybevételével, és e szálláshelyeken is csak egyazon háztartásban élők tartózkodhatnak egymás társaságában.

Az esküvőkön hétfőtől 15-en, a temetési szertartásokon harmincan vehetnek részt.

hirdetés

Ez a szabályozás érinti II. Erzsébet királynő múlt pénteken elhunyt férje, Fülöp edinburghi herceg szombati temetését is, amelyen szintén csak harmincan lehetnek jelen.

Boris Johnson miniszterelnök vasárnap bejelentette: jóllehet hivatalos a windsori kastély Szent György-kápolnájában tartandó szertartásra, úgy döntött azonban, hogy nem lesz jelen Fülöp herceg búcsúztatásán, mert szeretné átadni a helyét a királyi család valamelyik tagjának.

A kormány által kidolgozott részletes nyitási menetrend következő időpontja május 17., amikor lehetővé válik, hogy hat, nem egy háztartásban élő ember zárt térben tartózkodhasson egymás társaságában.

Ugyancsak május 17. lehet a legkorábbi időpontja a turisztikai célú külföldi utazások újbóli engedélyezésének, de a brit kormány már jelezte, hogy a külföldi járványügyi és oltási helyzet miatt egyelőre nem tudja garantálni, hogy ez az időpont tartható lesz.

A nyitási menetrend öthetente számol a korlátozások egyre szélesebb körű enyhítésével, és minden feltétel teljesülése esetén legkorábban június 21-re célozza az összes korlátozás feloldását.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Izraelben kialakulhatott a közösségi immunitás, már csak alig néhányan halnak meg naponta

Csaknem 5 millió embert már kétszer beoltottak, a kormány pedig már a korlátozások további enyhítését tervezi.
MTI, fotó: MTI/EPA/Abir Szultan - szmo.hu
2021. április 12.

hirdetés

Izraelben kialakulhatott valamiféle közösségi immunitás a koronavírussal szemben a Weizmann Intézet szakértője szerint - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál.

Eran Szegal, a Weizmann Tudományos Intézet informatikus-biológus professzora szerint lehetséges, hogy kialakult az országban a magas fokú átoltottság miatt egyfajta közösségi immunitás, amely lehetővé teszi újabb járványügyi korlátozások feloldását.

Izraelben januárban tetőzött a járvány harmadik hulláma, amelyben több mint 95 százalékban a brit változatot azonosították, de mostanra 97 százalékban csökkent a naponta azonosított új esetek száma, az utóbbi napokban 120-130 között volt.

A napi halálos áldozatok száma is egyre csökken, vasárnap csak 4, hétfőn pedig csak 3 elhunytat jelentettek. A hétnapos átlag pedig csupán 8 volt múlt héten.

Csaknem 5 millió izraelit már kétszer beoltottak, a pészahi és húsvéti családi és közösségi összejövetelek sem okozták az új fertőzések számának emelkedését, és ezért az egészségügyi minisztérium illetékesei

a korlátozások további enyhítését tervezik, többek közt a szabadtéri maszkviselés elhagyását.

hirdetés

Az egészségügyi minisztérium honlapja szerint jelenleg csak egy súlyosan fertőzött "piros" település van (egy beduin törzs falva a Negev-sivatagban), egy "narancssárga" hely (a Lakia nevű beduin város szintén a Negev-sivatagban), és csak húsz kissé fertőzött "sárga" települést tartanak nyilván a 258 "zöld" város és falu mellett, ahol alig, vagy egyáltalán nincsenek koronavírus-hordozók.

A gazdaságot, a kereskedelmet már teljes egészében megnyitották, de korlátozásokkal. Zárt helyen továbbra is csak 20-an lehetnek együtt, és az oktatásban még vannak olyan korcsoportok, melyek kis csoportokban, s csak a hét bizonyos napjaiban járhatnak iskolába, egyébként távoktatásban vesznek részt - emlékeztetett hétfőn a Jediót Ahronót című újság hírportája, a ynet.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: