News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Nagy Márton: „A recessziótól jobban kell félni, mint az inflációtól”

Az árstopról azt mondta a gazdaságfejlesztési miniszter, hogy „nem jó dolog, a fene sem akarja”, de szükséges.

Link másolása

hirdetés

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium (MCC) miniszteri előadás-sorozatában vendégeskedett, ahol „Új kihívások, új megoldások” címmel tartott előadást.

A miniszter a Telex összefoglalója szerint az előadásában a jelenlegi gazdasági helyzetről elmondta, megélhetési válság alakult ki a magas infláció miatt, és bár szerinte túl leszünk ezen, de a neheze még hátravan.

Hozzátette, az infláció 80 százalékban itthonról kezelhetetlen, mert globális eredetű, és mivel itthon is vannak ennek kifejezetten kitett szektorok, ezért továbbra is emelkedhet az infláció. Megjegyezte, kétszámjegyű az infláció az Egyesült Államokban és Németországban is.

„Nézzük meg az áram, vagy a gáz árát! Amióta Oroszország lecsavarta az Északi Áramlat I. vezetéken is a szállításait, Kína pedig visszajött a Covidból, újabb 40-50 százalékkal ugrottak az energiaárak, ne gondoljuk, hogy vége van az inflációnak”

– fogalmazott.

Hozzátette, a jegybank szerint 11-12,6 százalék is lehet az éves átlagos infláció 2022-ben. „Minden nap érkezik egy rossz hír, ma már semmire nem mondhatjuk, hogy pesszimista előrejelzés” – mondta erről.

hirdetés

Elmondta, hogy szerinte azonban

„ma jobban kell félni a recessziótól, mint az inflációtól”.

A miniszter szerint az üzleti bizalmi indexek is csökkennek, és közelítenek egy olyan határhoz, ami alatt biztosnak mondható a gazdasági visszaesés. Nagy szerint a pénzügyi piacokon ennél is riasztóbb kép alakult ki, az elmúlt időszakban elkezdett csökkenni a gabona, a vasérc és az alumínium ára is.

„Ez olyankor csökken, amikor recessziós félelem van. Ez pure recessziós félelem. Hiszen miért kezdene csökkenni a gabonaár, miközben nem történt semmi a gazdaságban? Nem nyitották meg a határokat, nem jött Ukrajnából több gabona. Ez azért van, mert mindenki masszív kereslet-visszaesésre számít” – fogalmazott Nagy.

A miniszter szerint kétféleképpen lehet véget vetni ennek a helyzetnek: ha lezárul a háború, vagy ha mesterséges recessziót generálnak a kormányok, vagyis tudatosan eredményeznek munkanélküliséget például, hogy stabilizálják az inflációt.

Arról is beszélt, hogy ebben a helyzetben az Európai Unióval meg kell egyezni a támogatási forrásokról.

Nagy hozzátette: a kormány úgy szeretne válságkezelni, hogy nem szeretne munkanélküliséget, recessziót, de közben megtartaná a rezsicsökkentést, a nyugdíjak értékét, a családtámogatást és a magyar munkahelyeket.

Az árstopról azt mondta, „nem jó dolog, a fene sem akarja őket, durva beavatkozás a piaci folyamatokba, de akkorák a sokkok, hogy szükséges ez a jövedelem-átcsoportosítás”.

Azt is elmondta, jelenleg nem tartja jó ötletnek az euró bevezetését: „Jelenleg ilyen fejlettségi fokon nem szabad az eurót bevezetni, mert a sokkokat nem tudjuk kezelni külön monetáris politika nélkül. Az euróövezetben viszont nem lehet kamatot emelni, mert akkor az olaszok, görögök finanszírozása elszállna, így az északiak, németek, hollandok, baltikumiak fizetnek azzal, hogy elinflálódnak a megtakarításaik.”hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Novemberben bezár Magyarország egyik legjobb luxusszállodája a „horrorisztikus áram- és gázárak miatt”
Az igazgató szerint ez a döntés a kollégáit is érinti: „a mostani személyzet a jelenlegi felállásban már soha többet nem lesz együtt” - írja.

Link másolása

hirdetés

A gazdasági válság, az energiaárak drasztikus emelkedése, a költségek növekedése miatt a turisztikai ágazatban is egyre többen kerülnek bajba. Nemrég közölte a soproni Lővér Hotel, hogy 39 év után november 1-én végleg bezár. Mint írják: „tőlünk független külső körülmények kedvezőtlen alakulása végleg térdre kényszerít bennünket”.

Most pedig egy újabb híres hotel kénytelen ideiglenesen bezárni kapuit. Az egyik legszebb hazai luxushotel, a 1996 óta szállodaként üzemelő Kastélyhotel Sasvár igazgatója, a közösségi oldalán közölte a hírt:

"Sajnos eljött az idő, hogy közöljük Önökkel is, hogy bár folyamatosan osztottunk-szoroztunk, de november 1. és december 1. között szállodánk be kell, hogy zárjon a horrorisztikus áram- és gázárak miatt. A decemberi hónapot még próbáljuk megmenteni,

novemberi Vendégeinket hamarosan értesítjük e-mailben is!

Ami viszont nagyon szomorú, hogy sajnos a mostani személyzet a jelenlegi felállásban már soha többet nem lesz együtt. Mindezt a vendégvélemények alapján az ország legjobb szállodájaként"

hirdetés

- írja szomorúan az intézmény vezetője, Szélessy András.

A Kastélyhotel Sárvár 70 fő alatti kategóriában Minőségi Díjat nyert az Év Szállása kategóriában - emlékeztet a 24.hu.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Törley Katalin szerint Orbán Viktor akarata állhat a tanárok kirúgása mögött, nem a tankerületek döntöttek így
Ha ez így megy tovább, lesz olyan iskola, ahol ellehetetlenül a tanítás - véli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

Link másolása

hirdetés

"Álljon elénk az, aki ezért felel. Ne bújjon kis tankerületi ítéletvégrehajtók mögé" - ezt követelték többek között a szerdai kossuth téri tüntetésen a szónokok

Törley Katalin, az egyik elbocsátott pedagógus, a Tanítanék Mozgalom egyik vezetője az RTL Híradónak azt mondta, szerinte nem csak az a kérdés, hogy ki döntött, hanem az is, meddig hajlandó elmenni.

"Az egy nagy kérdés, hogy milyen tömegeket enged meg magának a hatalom, hogy ellehetetlenítsen. Mert azért lássunk tisztán, nem a tankerületek döntenek ezekről a kirúgásokról, hanem ez sokkal magasabb helyről jön. Megkockáztatom azt, és azt hiszem nem fogok tévedni, hogy még csak nem is a Belügyminisztérium, hanem egy Orbán Viktori akarat."

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint, ha ez így megy tovább, lesz olyan iskola, ahol ellehetetlenül a tanítás.

"Egyáltalán nem foglalkoznak azzal, hogy aztán az intézményben a működés hogyan megy tovább. Látható, hogy ez a része egyáltalán nem érdekli a hatalmat" - mondta Nagy Erzsébet.

A Belügyminisztérium a Híradó kérdédére csak annyit válaszolt, hogy

hirdetés
"az eljárásrend nem változott, minden törvénytelen munkabeszüntetésben résztvevő pedagógus figyelmeztető levelet kap a munkáltató jogokat gyakorló tankerülettől."

Szabó Tímea képviselő levélben kérdezte a III. kerületi tankerület vezetőt, kapott-e utasítást, és ha igen, kitől.

"Nekem az az érzésem, tekintettel arra, hogy Pintér Sándor egy volt rendőr, ő rendőrfejjel gondolkodott ebben az egész kérdésben, a rendőrök parancsuralmi rendszerben gondolkodnak, parancsuralmi rendszerben dolgoznak, Pintér Sándor itt szerintem ezt benézte és azt gondolta, hogy ugyanezt a mentalitást elvárhatja a pedagógusoktól."

A Híradó emlékeztet rá, hogy Pintér Sándor májusi miniszteri meghallgatásán már megelőlegezte, hogy nem ismeri el a polgári engedetlenséget, mert nincs ilyen a magyar jogrendben.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
A tantestület felét kirúgással fenyegették meg a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban
Az iskola 37 pedagógusa kapott levelet, mert részt vett a polgári engedetlenségben. A szülők tiltakozó akciót terveznek.

Link másolása

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, több tanár is kapott figyelmeztető levelet, mert polgári engedetlenségben vett részt október 5-én.

Pénteken pedig a Szülői Hang közösségi oldalán jelentették be, hogy

„A Közép-Budai Tankerület a mai nap figyelmeztető leveleket küldött sok polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusnak, köztük a II. Rákóczi gimnázium 37 pedagógusának”.

Ezért a szülők tiltakozó akciót terveznek, mert Hajnissné Anda Éva tankerületi vezető a levelében megfenyegette az iskola tantestületének több mint a felét, arra hivatkozva, hogy cselekedetükkel korlátozták a tanulók tankötelezettségének teljesítését - írja a 24.hu.

A lap megjegyzi, hogy a leveleket nem Hajnissné adta át, hanem megbízásából az intézményvezető. A portál szerint a tankerület vezető ráadásul tévesen adta meg az irányítása alá tartozó intézmény nevét is. A levelet a Budapest II. Kerületi Rákóczi Ferenc Gimnáziumként írta le, pedig az iskolát a szabadságharcot vezető erdélyi fejedelemről és nem az apjáról nevezték el.

hirdetés

A tanárok a kapott levelekből végül az iskola aulájában a tiltakozások jelképévé vált felkiáltó jelet formázták meg.

Amennyiben a tankerület tartja a fenyegetést és a tanárok újbóli polgári engedetlensége esetén kirúgják őket, akkor az iskolában alig marad nyelvtanár, pedig a Rákóczi ötévfolyamos idegen nyelvi előkészítő osztályában a diákok az első évben heti 15 órában tanulnak angolt vagy németet, illetve európai uniós képzés is működik, ahol az angolt és a franciát oktatják emelt óraszámban - jegyzi meg a portál.

Emlékeztetnek arra is, hogy a II. kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium 68 fős tantestületéből március 16-án 35-en csatlakoztak a sztrájkhoz. Március 22-én Áder János - az akkori köztársasági elnök - tartott előadást az iskolában. A diákok kockás ingben várták az államfőt, az iskolán kívül pedig a „Tanárainkkal vagyunk” molinóval köszöntötték.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
Szülői Hang: 37 tanár kapott figyelmeztető levelet a budai II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban
A szülők tiltakozó akciót terveznek, miután a tankerületi vezető levélben megfenyegette az iskola tantestületének több mint a felét.

Link másolása

hirdetés
„A Közép-Budai Tankerület a mai nap figyelmeztető leveleket küldött sok polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusnak, köztük a II. Rákóczi gimnázium 37 pedagógusának”

- írja a Szülői Hang közösségi oldalán.

A szülők tiltakozó akciót terveznek, miután Hajnissné Anda Éva tankerületi vezető levélben megfenyegette az iskola tantestületének több mint a felét.

A 24.hu információja szerint olyan matematikatanár is kapott levelet, akinek nem is volt órája a polgári engedetlenség idején. A leveleket nem a tankerület igazgatója adta át, hanem az intézményvezető - írja a portál.

Megjegyzik, hogy a II. kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium 68 fős tantestületéből március 16-án 35-en csatlakoztak a sztrájkhoz. Március 22-én Áder János - az akkori köztársasági elnök - tartott előadást az iskolában. A diákok kockás ingben várták az államfőt, az iskolán kívül pedig a „Tanárainkkal vagyunk” molinóval köszöntötték.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: