News here

HÍREK

Nagy Márton: „A recessziótól jobban kell félni, mint az inflációtól”

Az árstopról azt mondta a gazdaságfejlesztési miniszter, hogy „nem jó dolog, a fene sem akarja”, de szükséges.

Link másolása

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium (MCC) miniszteri előadás-sorozatában vendégeskedett, ahol „Új kihívások, új megoldások” címmel tartott előadást.

A miniszter a Telex összefoglalója szerint az előadásában a jelenlegi gazdasági helyzetről elmondta, megélhetési válság alakult ki a magas infláció miatt, és bár szerinte túl leszünk ezen, de a neheze még hátravan.

Hozzátette, az infláció 80 százalékban itthonról kezelhetetlen, mert globális eredetű, és mivel itthon is vannak ennek kifejezetten kitett szektorok, ezért továbbra is emelkedhet az infláció. Megjegyezte, kétszámjegyű az infláció az Egyesült Államokban és Németországban is.

„Nézzük meg az áram, vagy a gáz árát! Amióta Oroszország lecsavarta az Északi Áramlat I. vezetéken is a szállításait, Kína pedig visszajött a Covidból, újabb 40-50 százalékkal ugrottak az energiaárak, ne gondoljuk, hogy vége van az inflációnak”

– fogalmazott.

Hozzátette, a jegybank szerint 11-12,6 százalék is lehet az éves átlagos infláció 2022-ben. „Minden nap érkezik egy rossz hír, ma már semmire nem mondhatjuk, hogy pesszimista előrejelzés” – mondta erről.

Elmondta, hogy szerinte azonban

„ma jobban kell félni a recessziótól, mint az inflációtól”.

A miniszter szerint az üzleti bizalmi indexek is csökkennek, és közelítenek egy olyan határhoz, ami alatt biztosnak mondható a gazdasági visszaesés. Nagy szerint a pénzügyi piacokon ennél is riasztóbb kép alakult ki, az elmúlt időszakban elkezdett csökkenni a gabona, a vasérc és az alumínium ára is.

„Ez olyankor csökken, amikor recessziós félelem van. Ez pure recessziós félelem. Hiszen miért kezdene csökkenni a gabonaár, miközben nem történt semmi a gazdaságban? Nem nyitották meg a határokat, nem jött Ukrajnából több gabona. Ez azért van, mert mindenki masszív kereslet-visszaesésre számít” – fogalmazott Nagy.

A miniszter szerint kétféleképpen lehet véget vetni ennek a helyzetnek: ha lezárul a háború, vagy ha mesterséges recessziót generálnak a kormányok, vagyis tudatosan eredményeznek munkanélküliséget például, hogy stabilizálják az inflációt.

Arról is beszélt, hogy ebben a helyzetben az Európai Unióval meg kell egyezni a támogatási forrásokról.

Nagy hozzátette: a kormány úgy szeretne válságkezelni, hogy nem szeretne munkanélküliséget, recessziót, de közben megtartaná a rezsicsökkentést, a nyugdíjak értékét, a családtámogatást és a magyar munkahelyeket.

Az árstopról azt mondta, „nem jó dolog, a fene sem akarja őket, durva beavatkozás a piaci folyamatokba, de akkorák a sokkok, hogy szükséges ez a jövedelem-átcsoportosítás”.

Azt is elmondta, jelenleg nem tartja jó ötletnek az euró bevezetését: „Jelenleg ilyen fejlettségi fokon nem szabad az eurót bevezetni, mert a sokkokat nem tudjuk kezelni külön monetáris politika nélkül. Az euróövezetben viszont nem lehet kamatot emelni, mert akkor az olaszok, görögök finanszírozása elszállna, így az északiak, németek, hollandok, baltikumiak fizetnek azzal, hogy elinflálódnak a megtakarításaik.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Itt a nagy bejelentés: megszűnik a benzinársapka, kedd 23 órától lép életbe
Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt Mol-vezér jelentette be. 641 Ft/liter a benzin és 699 Ft/liter a dízel mostantól.
MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2022. december 06.


Link másolása

Kedd este 21:45-kor küldték ki a meghívót a szerkesztőségeknek a Kormányzati Tájékoztatási Központból arról, hogy 22:30-kor kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt Mol-vezér. A szerkesztőségek 14 percet kaptak a regisztrációra.

Mindenki azt tippelte, hogy a benzinárstopról lesz szó.

Gulyás Gergely ezt mondta: "Bekövetkezett, amitől tartottunk, a hétfőn életbelépett uniós olajszankció mindenki számára érzékelhető zavarokat okozott Magyarország üzemanyag-ellátásában"

A Mol tájékoztatta a kormányt, hogy import nélkül nem tudja ellátni az ország üzemanyag-ellátását. A kormány ezért a Mol javaslatára megszünteti a benzinárstopot – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Teljes leürülés alakult ki a töltőállomások negyedén, elképesztő problémák alakultak ki az ellátás körül – mondja Hernádi, a Molnál még ilyen nem volt. Az elmúlt napok forgalma az elmúlt évi duplája volt majdnem. 871 nagykereskedelmi rendelést nem tudtak kielégíteni. A Mol eddig bírta.

Két perccel Gulyás bejelentése után meg is jelent a közlöny, mely szerint a rendelet 23 órától lép életbe.

Rövid távon is lesz hatása a benzinárstop eltörlésének, egy-másfél hónapon belül állhat helyre a stabilitás – mondta Hernádi.

Hernádi bejelentette a piaci árakat is: a Mol-kutakra vonatkozó irányadó ár 641 Ft/liter a benzin és 699 Ft/liter a dízel mostantól.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
NATO-főtitkár: Már 2021 őszén tudtuk, hogy Putyin támadni fog, Magyarország is értesült erről
Jens Stoltenberg megerősítette, hogy február elején valóban beszélt Orbán Viktorral a kormányfő moszkvai látogatása után, de ekkor már nem volt újdonság neki az, amire a miniszterelnök figyelmeztette.

Link másolása

Magyarország NATO-ban és a háborúban betöltött szerepéről kérdezte a Partizán YouTube-csatorna a NATO-főtitkárát Brüsszelben egy interjú keretében. Jens Stoltenberg meglehetősen diplomatikus válaszokat adott, például elmondta, hogy a magyar kormány részt vállalt a különféle támogatásokból, elfogadta a szankciókat is elfogadta, és sok menekültet is befogadott.

Arra a kérdésre, hogy maradéktalanul elégedett-e Magyarország eddigi szerepvállalásával, azt válaszolta, hogy nem akarja rangsorolni a szövetség tagországait. Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország Törökország mellett az egyetlen olyan NATO-tag, amelyik még nem ratifikálta Svédország és Finnország tagságát, a főtitkár csak annyit mondott, számít rá, hogy Magyarország és Törökország is mihamarabb megteszi ezt.

A Partizán alapítója, Gulyás Márton felidézte, hogy Orbán Viktornak rossz megérzései voltak a február elejei, Vlagyimir Putyinnal való moszkvai találkozója után. A miniszterelnök akkor úgy fogalmazott, hogy bár az orosz elnök nem mondta neki, hogy támadásra készül, de ő látta, hogy baj van. Állítása szerint fel is hívta a NATO főtitkárát, hogy figyelmeztesse erre. Stoltenberg az interjúban megerősítette, hogy valóban beszélt a kormányfővel.

„Ekkor a NATO-tagok már teljes bizonyossággal tudták, hogy Putyin Oroszországa meg fogja támadni Ukrajnát. A közös hírszerzésünk értesült erről még 2021 őszén. Az egész világot figyelmeztettük, beleértve a NATO-tagokat Putyin megszállási terveiről és a hatalmas katonai készülődésről. Ez az információ tehát minden országnak a birtokában állt, fel voltunk készülve Putyin támadására”

- mondta.

Hozzátette, hogy szerinte helytelen lenne részleteznie a közte és Orbán között történt beszélgetést. Arra azért utalt, hogy számára nem volt meglepetés az, amit a miniszterelnök mondott neki, hiszen már 2021 őszén tisztában voltak azzal, hogy Putyin támadásra készül.

A főtitkár azt is elmondta, hogy szerinte téves gondolat az, hogy a NATO tervezett keleti bővítése provokálta ki az orosz támadást. Úgy véli, ez az elképzelés azon a feltételezésen alapul, hogy Oroszországnak jogában áll dönteni a szomszédos országok sorsáról. Hangsúlyozta, hogy Oroszország indította a háborút, miatta áll fenn ez a helyzet Európában, ami a hidegháború óta a legveszélyesebb. A konfliktust pedig az okozza, hogy Putyin nem hagyja, hogy Ukrajna eldöntse, milyen úton járjon.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Újabb térképen láthatod, hol tudsz tankolni az országban
A folyamatosan frissülő oldalon bárki megoszthatja az aktuális tapasztalatait.

Link másolása

Az egyre súlyosbodó üzemanyaghiány miatt már különböző fórumokon és csoportokban próbálják az autósok megosztani egymással a híreket és a még elérhető benzin és gázolaj lelőhelyét.

A Totalcar portál is készített már egy élő hírfolyamot és egy folyamatosan változó térképet, amelyen percről percre, illetve ahogy ők írják, "cseppről cseppre" nyomon lehet követni, hogy hol kapható vagy épp nem kapható üzemanyag.

Megjelent egy hasonló térkép a Benzinkút.info oldalon, amely egy közösségi benzinkút-információs adatbázis. Itt bárki megjelölheti az aktuális tapasztalatait a térképen.

A zöld jelzés azt jelenti, hogy az adott benzinkúton minden kapható, a sárga a hiányos készletet jelöli, a piros pedig azt, hogy minden üzemanyag kifogyott. Ahol szürke jelzést látsz, ott egyelőre még nincs adat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Civil ruhás rendőrök tepertek le egy 16 éves fiút egy debreceni plázában
Kétmillió forintot akart kicsikarni 20 éves társával egy férfitól, mindkettejüket elkapták.

Link másolása

16 éves zsarolót kaptak el civil ruhás rendőrök egy debreceni plázában - számolt be róla az RTL Híradó.

Amikor a kamasz meglátta, hogy érte jöttek, megpróbált elfutni, de a rendőrök leteperték, majd a földön megbilincselték.

A fiatal a gyanú szerint egy zsaroló, aki 2 millió forintot akart kicsikarni társával egy férfitól. Öt napja beszéltek meg találkozót vele a forgalmas bevásárlóközpontba, mert azt remélhették, hogy a tömegben feltűnés nélkül átadja nekik a pénzzel teli borítékot az áldozat. Azt viszont nem tudták, hogy már november óta figyelték őket a nyomozók.

Azt, hogy pontosan mivel zsarolták a férfit, a rendőrök nem árulták el, csak azt, hogy a 20 éves budapesti fiú ötlete volt az egész. Őt a fővárosban bérelt lakásában fogták el. Azt nem tudni, hogy milyen kapcsolatban állt társával és a megzsarolt férfivel.

A két fiatalt gyanúsítottként hallgattak ki, majd őrizetbe vették őket. Mindketten részletes beismerő vallomást tettek. A 16 éves fiú szabadlábon lehet a tárgyalásig, társa viszont nem hagyhatja el az otthonát engedély nélkül. Akár nyolc év börtönt is kaphatnak, ha elítélik őket.

Az RTL Híradó riportja:

Link másolása
KÖVESS MINKET: