News here
hirdetés

HÍREK

Nagy István: Sokkolóan hat, hogy egyes területeken egyáltalán nincs termés, de élelmiszerválság nem fenyeget

A miniszter szerint lesz elég búza, még exportra is marad.

Link másolása

hirdetés

Történelmi mértékű aszály sújtja egész Európát – mondta az Index-nek Nagy István agrárminiszter. Az idei száraz nyár miatt több mint egymillió hektáron került veszélybe a termés egy része, az Alföldön vannak olyan területek, ahonnan nem lesz mit betakarítani - mondta el.

Beszámolója szerint augusztus 15-ig a hazai termelők 1,138 millió hektáron jelentettek aszálykárt, ez a korábbi évekhez képest csaknem hétszeres terület és ez a szám a még nőni fog.

Van már most olyan terület, főleg az Alföldön, ahol kukoricából és napraforgóból nem lesz mit betakarítani. Ilyen még nem fordult elő, ez az, ami sokkolóan hat – fejtette ki a lapnak.

A kárenyhítésre jelenleg 12,5 milliárd forint áll rendelkezésre, de a szezon végén, a kárbejelentések összegzését követően döntenek arról, hogy mennyivel tudja a kormány az összeget kibővíteni.

"Ami most a legfontosabb, hogy a talpon maradásban segítsünk. A gazdák nehéz helyzetben vannak, de ebből a nehézségből kell reményt kovácsolni, a széthúzás helyett erőt és egységet teremteni. Lehetővé kell tenni, hogy az őszi vetés időben mindenhol a földbe kerüljön, hogy a jövő évi aratást jó reménységgel tudjuk várni".

hirdetés

A miniszter szerint nem lehet olyan reményt táplálni a gazdálkodókban, amit aztán nem tudunk megvalósítani.

"Nem rendelkezünk azzal a mesebeli nagy csatos ládával, amiből könyékig belenyúlva korlátlanul tudunk pénzt kivenni".

Az őszi munkákra utalva azt mondta, hogy a talaj felső harminc centimétere teljesen kiszáradt, ezért ahhoz is kéne eső, hogy el lehessen kezdeni az őszi talaj-előkészítő munkákat és a vetést.

"Élelmiszerválság azonban nem fenyegeti az országot"

– közölte. Elmondta, hogy egy évben átlag 5,4-5,6 millió tonna búza terem. Idén 3,9 millió várható, ebből emberi fogyasztásra és takarmányozásra 2,5 millió tonnát használunk fel, így marad majd exportra is.

"Azonban a világpiacon kialakult gabonaéhség miatt jelentősen megemelkedett a kereslet a búza iránt is. Ezért vezettük be néhány hónappal ezelőtt a gabonakiviteli bejelentési kötelezettséget. Most is naponta nyomon követjük a hazai gabonakészletet, és csak a magyar szükséglet fölötti részt engedjük ki az országból".


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Szja-mentességgel ösztönöznék a 30 alatti nőket a gyerekvállalásra
Ha egy nő vállalná, hogy 25 és 30 éves kora között szül, kitolnák az szja-mentességét.

Link másolása

hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben Duró Dóra családpolitikai kritikájára válaszolva emlékeztetett arra, hogy idén 670 milliárd forint személyi jövedelemadót fizettek vissza a családoknak. Szerinte a családi adókedvezmény, illetve a nyugdíjon kívül bármilyen juttatás inflációhoz kötése – a szankciós politika okozta infláció mellett – azonos lenne a biztos államcsőddel. Szólt arról is, hogy decemberben véglegesítik a következő évi költségvetést és akkor lesznek újabb családpolitikai intézkedések.

Példaként említette, hogy terveik szerint lesz olyan intézkedés, ha valaki már betöltötte a 25. életévét és már nem jár neki az szja-mentesség, de vállalja, hogy szül egy gyermeket 25 és 30 éves kora között, akkor 30 éves koráig tovább élvezheti az adómentességet.

A hétfői parlamenti ülésen az ellenzék politikusai egyebek mellett a jelentős infláció miatt ostorozták a miniszterelnököt, aki visszautasította, hogy a 25 év alatti fiatalok szja-mentessége választási osztogatás lenne, bár ezt konkrétan nem is rótták fel neki.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Novák Katalin kárpátaljai gyerekek és szüleik állampolgárságát vonta vissza
Például egy Kovácsrétről származó négyfős család is elveszítette magyar állampolgárságát.

Link másolása

hirdetés

Újabb kárpátaljai személyek magyar állampolgárságát vonta vissza Novák Katalin - szúrta ki a hétfő késő este megjelent Magyar Közlönyből a hvg.hu.

A határozat szerint

egy Kovácsrétről származó házaspár és 14 éves lányuk, illetve 10 éves fiuk, valamint egy szintén kárpátaljai apa, 21 éves lánya és 12 éves fia nem magyar állampolgár többé. Rajtuk kívül egy oroszországi, nevéből láthatóan valamelyik ottani muszlim népből származó 28 éves nő állampolgárságát is visszavonta az államfő.

A törvény szerint az állapolgárság visszavonható attól a személytől, aki azt a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg.

A mostani határozatokat Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ellenjegyzésével adták ki.

Az utóbbi időben több határon túli magyar állampolgárságát is visszavonta a köztársasági elnök.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Orbán az olaszok elleni vereségről: „Nem volt szerencsénk”
A miniszterelnök a Facebook-oldalán reagált a hétfői Nemzetek Ligája-meccs eredményére.

Link másolása

hirdetés

Mint azt megírtuk, hétfőn este a magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra kikapott Olaszország legjobbjai ellen a Nemzetek Ligájában. Ezzel a csapat a csoportja második helyén végzett, mindössze egy ponttal lemaradva az Európa-bajnok Olaszország mögött, de maga mögé utasítva Németországot és a győzelem nélkül zárt Angliát.

Orbán Viktor is nagyon várta az olaszok elleni meccset, kora este a Facebook-oldalán egy olyan kép jelent meg, amelyen egy szurkolói sállal a nyakában látható. "Hajrá magyarok! Mindent bele!" - írta a fotóhoz.

hirdetés

A mérkőzést követően is közzétett egy posztot a miniszterelnök, ebben ezt írta:

"Ma este nem volt szerencsénk".

A képen pedig az olvasható: "Mindörökké magyarok!"


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Putyin pénteken jelentheti be a megszállt ukrán területek Oroszországhoz csatolását
Putyin pénteken tarthat beszédet a parlamentben ezzel kapcsolatban.

Link másolása

hirdetés

A brit védelmi minisztérium kedden közzétette hírszerzési jelentését, ami kimondottan a mai napon véget érő orosz népszavazással foglalkozik – írja a 24.hu.

Ebből kiderül, hogy Vlagyimir Putyin szeptember 30-án, vagyis pénteken mond majd beszédet az orosz parlament mindkét házában. Az orosz elnök ekkor fogja hivatalosan is bejelenteni a megszállt kelet-ukrajnai területek csatlakozását az Orosz Föderációhoz. A négy érintett területen jelenleg is zajló népszavazások a tervek szerint szeptember 27-én zárulnak le.

Az orosz vezetők minden bizonnyal abban reménykednek, hogy a győzelmi bejelentés a „különleges katonai hadművelet” igazolásául szolgál majd, amely képes megszilárdítani a fegyveres konfliktus hazai támogatását. Ezt a célt jó eséllyel aláássa, hogy egyre szélesebb körben vállnak ismertté az orosz hadsereg közelmúltbeli kudarcai, valamint a múlt héten bejelentett részleges mozgósítással kapcsolatos általános nyugtalanság.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: