hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Müller Cecília: Hatékony, hatásos, megbízható az orosz vakcina

Az országos tiszti főorvostól az operatív törzs pénteki tájékoztatóján azt is megkérdezték: tényleg őt oltották-e be, vagy a dublőrét.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 22.

hirdetés

Pénteken is megtartotta szokásos tájékoztatóját az operatív törzs. Az országos tisztifőorvos a friss koronavírus-adatokkal kezdte tájékoztatást, elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 1311 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést és 98 beteg hunyt el.

Hozzátette, hogy csökken a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévő betegek száma is.

"Ezek a a számok ugyan csökkenőek, de tudjuk jól, hogy a járvány zajlik, ezért a korlátozó intézkedéseket nagyon is indokolt fenntartani"

- fogalmazott Müller Cecília.

Az országos tiszti főorvos megjegyezte, hogy "szépen növekszik" a beoltottak száma. Az egészségügyi dolgozókat viszont arra kérte, hogy akik még nem kérték az oltást, azok is jelentkezzenek a védőoltásra.

hirdetés
Müller Cecília szerint az oltottak száma még mindig nagyon alacsony a társadalom egészében, ezért a korlátozásokat szigorúan és következetesen alkalmazni kell.

Az országos tiszti főorvos azt is elmondta, hogy folyamatosan figyelik a vírusmutációkat is. A koronavírusnak ugyanis természete, hogy változékony, mutációra alkalmas, képes és jellemző is rá. A mutációkat pedig az oltóanyagok megfelelőségének, hatásosságának érdekében is fontos nyomon követni. Müller Cecília szerint ezeket az új törzseket is be kell vonni vakcinafejlesztésébe.

Az orosz vakcinával kapcsolatban pedig jó hírnek nevezte, hogy Magyarország jelentős mennyiségű Szputnyik V vakcinát tud vásárolni.

"Miután engedélyezte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet, és szakemberek helyszíni vizsgálaton is meggyőződtek arról, hogy a vakcina gyártásának körülményei kielégítőek, megfelelőek, így hozzá tudunk jutni ehhez a hatékony, hatásos és megbízható vakcinához is"

- fogalmazott Müller Cecília.

Az országos tiszti főorvos kérdésre válaszolva elmondta, hogy jelenleg nincs olyan engedélyezett vakcina, amelyekkel a kismamákat be lehetne oltani. Ez azért van, mert még nem vizsgálták ezeket a csoportokat.

Müller Cecíliától azt is megkérdezték, hogy ő kapta-e meg a koronavírus-vakcinát, vagy a dublőre, az interneten ugyanis ez az álhír terjed.

"Nagyon örülök, hogy megkaphattam a vakcinát, hiszen azt gondolom, hogy igazából így hitelt érdemlőek az én szavaim. Nincs dublőröm, én voltam az"

- válaszolta mosolyogva az országos tiszti főorvos, aki azt is hozzátette, hogy természetesen megvan már a második időpontja is, amikor a második adagot oltást kapja meg.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
A Rovatból
hirdetés

Nem akar soron kívüli vakcinát, ezért halasztotta izraeli útját a Pfizer vezérigazgatója

Attól, mert övé a vakcinát gyártó cég, attól még szépen kivárja a sorát.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 06.

hirdetés

Elhalasztotta izraeli üzleti útját Albert Bourla, a Pfizer gyógyszergyártó cég vezérigazgatója, mivel ő és stábja egy része még nem kapta meg a koronavírus elleni vakcinát, és nem akarja felrúgni az oltási sorrendet - írja a Business Insider.

A Pfizer delegációja hétfőn utazott volna Izraelbe, ám a helyi sajtó arról számolt be, hogy a hatóságok megtagadták a belépést Bourlától és a csapatától arra hivatkozva, hogy nincsenek beoltva. Az Insider értesülései szerint ugyan már az első körös oltáson túl vannak, a másodikat sokan nem kapták még meg, a belépéshez azonban a teljes oltás megléte szükséges.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Fagyos reggelek, vasárnap napsütés, majd hétfőtől fokozatosan visszatérnek a felhők

Éjjel akár -10 fok, majd napközben visszatérhet a +10 fok is.
Fotó: Kiefer Béla - szmo.hu
2021. március 06.

hirdetés

A hőfokok még a telet idézik éjszaka, de napközben kora tavaszias időre számíthatunk.

Vasárnap ragyogó napsütésben lesz részünk, csak kevés helyen jelenhetnek meg vékony fátyolfelhők az égen. Csapadék sehol sem várható. Többfelé élénk lökések kísérhetik a déli-délnyugati szelet. A legtöbb helyen hajnalban -3 és -8 fok közötti minimumokra van kilátás, de a fagyzugos helyeken akár -10 fok alatti értékeket is mérhetünk. Délutánra 4 és 10 fok közé melegedhet a levegő.

Hétfőn már időnként felhők megzavarhatják a napsütést, de kisebb eső, havas eső, egy-egy zápor, esetleg hózápor csak a délután második felétől fordulhat elő elszórtan északon, északkeleten. Helyenként megélénkül az északi-északnyugati szél. Ismét fagyos lesz a reggel, a fagyzugos helyeken -10 fok körüli minimumokra van kilátás, máshol -3 és -8 fok közé hűlhet a levegő. Napközben 6-11 fokot mérhetünk.

Kedden még több felhő lesz felettünk, csak kevés helyen süthet ki hosszabb időszakokra a nap, de számottevő csapadék sehol sem várható. Néhol élénk lehet a keleti-északkeleti szél. A hideg reggelt követően délután 4 és 10 fok között alakulhat a legmagasabb hőmérséklet.

Szerdán a napsütést gyakran zavarhatják felhők, elszórtan egy-egy zápor, a magasabb tájakon esetleg hózápor is előfordulhat. Az élénk, erős északnyugati szélben 5-10 fokot mérhetünk. Csütörtökön erősen felhős, borongós időben lehet részünk, de átmenetileg gyenge eső csak elszórtan északon, északkeleten fordulhat elő a délutáni órákban. A feltámadó délies szélnek köszönhetően többfelé kora tavaszias hőmérsékletre van kilátás - írja az Időkép.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Pénteken lemondták, mégis oltanak hétvégén az Astra Zeneca vakcinával

A Koronavírus Sajtóközpont az RTL Híradó kérdésére megírta, miért oltanak mégis, pedig lemondták a hétvégi tömeges oltást.
Fotó: MTI/Rosta Tibor - szmo.hu
2021. március 06.

hirdetés

Mégis oltanak a hétvégén az Astra Zeneca vakcinával, pedig pénteken az oltási munkacsoport vezetője azt közölte: mégsem oltják be a hétvégén az oltópontokra rendelt 74 ezer embert a brit vakcinával, és erről sms-ben értesítették is őket.

Szombaton viszont sokan közülük telefonhívást kaptak: mégiscsak menjenek az oltásért. Többen el is mentek, és voltak, akik maguktól keresték fel az oltópontot. Akik jogosultak voltak, meg is kaphatták a vakcinát. Volt olyan hely, ahol az oltás feltétele volt, hogy elegendő jelentkező legyen, hogy ne vesszen kárba egyetlen adag sem.

A Koronavírus Sajtóközpont szombaton az RTL Híradó kérdésére azt közölte:

az oltóanyag az oltópontokon van, így aki kérte, azt beoltották.

A miniszterelnök délutáni videóüzenetében arról beszélt: folyik a tömeges oltás.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Videó: bugyikkal és szoknyákkal védik magukat a mianmari tüntetők a babonás katonák ellen

A néphit szerint aki női ruhanemű alatt halad át, szerencsétlen lesz.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 06.

hirdetés

A katonákkal szemben női ruhaneművel, bugyikkal, melltartókkal is védik magukat a mianmari tüntetők - írja a Reuters.

A leggyakoribb "védőeszközük" a "longyi" (egy szoknyákhoz hasonló ruhadarab), amit szárítókötélre lógatnak az utca felett. A helyi néphit szerint ugyanis, aki áthalad egy ilyen női ruhanemű alatt, attól elpártol a szerencse.

Egy fiatal, 20 éves tüntető elmondta, hogy az ifjabb generáció már nem hisz ebben a babonában, de katonák még igen. Így ezzel a módszerrel időt tudnak nyerni maguknak. A videók is igazolják ezt, egyes felvételeken látható, hogy a férfiak előbb leszedik a ruhákat maguk előtt, csak utána mennek a tüntetők nyomába.

A mianmari tüntetéssorozat eddigi legvéresebb napja volt a szerdai, miután legalább 38 ember meghalt.

Lapozz a videóért:

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: