hirdetés

HÍREK

Mianmari puccs - Négy év börtönbüntetésre ítélték a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjit

A februári puccsig az ország de facto vezetőjének számító 76 éves Aung ellen 12 ügyben emeltek vádat elmozdítása óta. Összesen akár több mint száz év börtönbüntetést is kaphat.

Link másolása

hirdetés
Négy évi börtönbüntetésre ítélte hétfőn egy mianmari különbíróság az ország volt vezetőjét, Aung Szan Szú Kjit, akit a koronavírus-járvány miatti előírások megszegésében és a közrend megzavarásában találtak vétkesnek

- közölte a mianmari junta szóvivője, Zaw Min Tun a sajtóval hétfőn.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az Európai Unió nevében közzétett nyilatkozatában elítélte, és "politikai indíttatásúnak" nevezte az egykori mianmari vezetőre kiszabott börtönbüntetést.

Kijelentette:

az ítélet "a demokrácia jelentős visszaesését mutatja, és újabb lépést jelent a jogállamiság lebontása és az emberi jogok további megsértése" felé Mianmarban.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a hadsereg cselekedetei a nép akaratának teljes elutasítását mutatják. Ezzel kapcsolatban elengedhetetlennek nevezete, hogy a katonai hatóságok lehetővé tegyék az ország gyors visszatérését a demokrácia útjára.

Ezt megelőzőn Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa ítélte el az egykori mianmari vezetőre kiszabott büntetést. "Politikailag motivált kirakatpernek" nevezte a bírósági eljárást, és Szú Kji azonnali szabadon bocsátását követelte.

hirdetés

A Szú Kji elleni ítélet "újabb ajtót zár be a politikai párbeszéd lehetősége előtt" Mianmarban, és ez csak tovább fogja mélyíteni a februári katonai hatalomátvétellel szembeni ellenérzéseket - fogalmazott az emberi jogi főbiztos Genfben kiadott közleményében.

A februári puccsig az ország de facto vezetőjének számító 76 éves, Nobel-békedíjas Aung ellen 12 ügyben emeltek vádat elmozdítása óta, egyebek között az export-import szabályok és államtitok megsértése, valamint korrupció miatt, és összesen akár több mint száz év börtönbüntetést is kaphat.

Eközben a hét végén újabb tüntetéseket tartottak az ország legnagyobb városában, Rangunban, ahol a hadsereg hatalomátvétele ellen békésen tiltakozó emberek közé katonai teherautó hajtott, szemtanúk és a megmozdulás szervezői szerint három embert halálra gázoltak.

"A junta célja egyértelmű: a lehető legnagyobb félelmet és pánikot akarja kelteni, és a legsúlyosabb fájdalmat, traumát és szenvedést akarja okozni, tekintet nélkül az áldozatokra. Azt üzeni, hogy bárkit, bármikor meg lehet ölni, őrizetbe venni, megverni vagy megsebesíteni pusztán azért, mert rosszkor volt rossz helyen" - közölte az ellenzéki árnyékkormány.

Ramanatan Balakrisnan, az ENSZ mianmari koordinátora közleményben a felelősök megbüntetését sürgette, az Egyesült Államok ranguni nagykövetsége szintén elítélte a történteket.

A The Global New Light of Myanmar című kormánypárti napilap "törvénytelen zavargást" emlegetett, hozzátéve, hogy a hatóságok nyolc tüntetőt letartóztattak. A lap nem tett említést halálos áldozatokról.

A hadsereg februárban vette át a hatalmat, és Aung mellett az általa vezetett kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt számos politikusát letartóztatták. A hadsereg azzal indokolta a hatalomátvételt, hogy a kormány nem vette figyelembe a tavaly novemberi választással kapcsolatos panaszait. A választást toronymagasan az NLD nyerte.

Michelle Bachelet közleményében kitért arra is, hogy

a puccs óta a hadsereg több mint tízezer embert vett őrizetbe, és legalább 175 olyanról tudnak, aki a rossz bánásmód, illetve a kínzások következtében életét vesztette. A főbiztos követelte, hogy bocsássanak szabadon mindenkit, akit törvénytelenül vettek őrizetbe a mianmari hatóságok.

Nyilatkozatában Josep Borrell szintén az összes politikai fogoly és a puccs óta önkényesen fogva tartottak azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására szólított fel.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Az oroszok elzárták a gázcsapot, 60 napos szükségállapot lép érvénybe Moldovában
Elmaradtak a fizetéssel, ezért a Gazprom elzárta a gázcsapot.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. január 20.


Link másolása

hirdetés

Az MTI értesülései szerint a moldovai kormány 60 napos szükségállapotot hirdetett az egész országban, miután az orosz Gazprom közölte velük, hogy nem szállítanak több földgázt. Azért döntöttek így mert Moldova elmaradt a kifizetésekkel.

Moldovában az Akció és Szolidaritás Párt van kormányon, ők szavazták meg a szükségállapotot. Az ellenzék ellene ment, és a kormánypártot hibáztatja a gázhiányért.

A rendkívüli helyzet azt jelenti, hogy fejadagban oszthatják a földgázt és más energiahordozókat. Emellett koordinálhatják a tömegtájékoztatást, illetve forrásokat különíthetnek el földgázvásárlásra, de más jogaik is vannak. Ezt a munkát egy bizottság végzi, amit a szükségállapot kezelésére hoztak létre.

Moldovában a  MoldovaGaz szolgáltatja a földgázt, 25 millió dollár hiányzik nekik ahhoz, hogy kifizessék a január 1. és 15. között felhasznált mennyiséget. A kormány tudta, hogy pénzhiányban szenved a cég, de remélték, hogy a főrészvényes Gazprom majd kisegíti őket. A kormány most haladékod ad a MoldovaGaznak az áfa befizetésére, illetve segítséget nyújtanak nekik abból a pénzből, amiből eredetileg a lakosságot akarták kompenzálni a magas gázárak miatt.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
A Rovatból
hirdetés
RTL Híradó: Tudhattak az allergiás rohamban meghalt 7 éves kisfiú szülei a gyerekük földimogyoró-allergiájáról
Az RTL Híradó által megkérdezett gyermekgyógyász szerint ilyen esetekben azonnal be kell adni egy adrenalininjekciót, és hívni kell a mentőket.

Link másolása

hirdetés

Tudhattak a szülők a gyerekük földimogyoró-allergiájáról, értesült az RTL Híradó. Azt azonban továbbra is kérdés, hogy ezt elmondták-e az iskolának.

Mint megírtuk, kedden rosszul lett és meghalt egy hétéves kisfiú egy IV. kerületi MOL benzinkúton. A kisfiú iskolájában szülinapot tartottak, az ünnepelt pedig mogyorós tortát hozott, amibe a fiú is belekóstolt. Már a helyszínen rosszul lett, hányni kezdett. A szülőket az iskolához hívták, akik érte mentek, az édesanya már ölben vitte a kocsihoz a kisfiát.

Alig 800 méter megtétele után azonban meg kellett állniuk egy benzinkútnál, mert a fiú már annyira rosszul volt, hogy levegőt sem kapott. Ekkor érkeztek meg a benzinkúthoz a mentők, akik hosszan küzdöttek a gyerek életéért, de már nem tudták megmenteni.

"Nagyon lesújtott bennünket ez a tragikus eset, de a vizsgálatok lezárultáig kegyeleti okokból nem tudok információt, interjút adni" - mondta az iskolaigazgató az RTL Híradónak. A riporter arról érdeklődött, beszéltek-e a szülők az iskolának az allergiáról.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az RTL Híradó kérdésére közölte, hogy jogszabály nem tiltja a házi készítésű sütemények, vásárolt cukrász termékek bevitelét a közintézményekbe. A gyermekek biztonságáért ugyanakkor az intézmény felel. Az előre csomagolt élelmiszereknél viszont fel kell tüntetni az allergiát okozó összetevőket.

Az RTL Híradó által megkérdezett gyermekgyógyász, Csáki Csilla szerint ilyen esetekben azonnal be kell adni egy adrenalininjekciót, és hívni kell a mentőket. Az injekció azonban nem tb-támogatott. Ezért ha egy család a szakmai ajánlás szerinti két injekciót beszerzi, az legalább 50 ezer forintjába kerül.

hirdetés

Mint elmondta, az "emberek ilyenkor inkább azt várják, hogy elkezd pirosodni elkezd dagadni, de az a tapasztalat, hogy az igazán súlyos allergiáknál szinte az első tünet az hányás". Hozzátette: ha a hányás után megnyugszik a gyerek, akkor nincsen gond, de ha sorozatos a hányás, mint ebben az esetben, nagy bajt jelez. A szakember szerint életmentő lenne, ha minden közintézményben tartanának ilyen injekciót, hasonlóan a defibrillátorokhoz.

A rendőrség foglakozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indított nyomozást.

Videó: Az RTL Híradó riportja


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
Kunhalmi Ágnes koronavírusos, kórházba került
Mindenkit arra kért, hogy vegye fel az oltásokat, mert ez nem játék szerinte. A képviselő hajnalra olyan rosszul lett, hogy a Honvédkórházba került.

Link másolása

hirdetés

Elkapta a koronavírust, és kórházba került Kunhalmi Ágnes, közölte az MSZP társelnöke a Facebookon.

"Már este szúrt a hátam, és hajnalban arra ébredtem, hogy mindjárt kiszakad a tüdőm a hátamon keresztül. Olyan rosszul lettem, hogy a Honvédban kötöttem ki. Meglehetősen aggódtam, most mi lesz, és csak az járt a fejemben, hogy a két Astra Zeneca és az egy Pfizer csak megvéd. Az orvos szerint még lesz pár nehéz nap, de remélem, azért egyre jobb lesz!" - írta Facebook-bejegyzésében, amelyhez egy, a kórházban készült szelfit is mellékelt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Megszavazták: Európában elsőként kötelező tették a védőoltást Ausztriában
A kötelező oltást elutasító Osztrák Szabadságpárt határozottan felszólalt a törvényjavaslat megszavazása ellen.

Link másolása

hirdetés

Hétórás vita után csütörtökön 137-33 arányban elfogadta az osztrák parlament alsóháza a koronavírus elleni kötelező oltásról szóló törvényt - írja a Spiegel.

A törvény értelmében

  • a védőoltás 18 éven felülieknek lesz kötelező. A kötelezettség nem vonatkozik a várandós nőkre, illetve azokra, akik az elmúlt 180 nap során felépültek, valamint az egészségügyi okokból nem beoltható személyekre.
  • Március közepétől ellenőrzik, hogy mindenki beoltotta-e magát. A maximális büntetés mértéke 600 euró (kb. 214 ezer forint) rövidített eljárásban, de rendes eljárásban ez akár 3600 euró (kb. 1,3 millió forint) is lehet.
  • Két héttel a büntetésről szóló végzés kiadása után az érintettek utólagos oltással mentesülhetnek a pénzbüntetés alól.
A parlamenti vitában a kötelező oltást elutasító Osztrák Szabadságpárt határozottan felszólalt a törvényjavaslat megszavazása ellen. A képviselők között éles viták alakultak ki. Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter a törvény megszavazását úgy kommentálta: "Minél több embernek lesz oltása a koronavírus ellen, annál kevesebben fognak meghalni a járvány következtében."


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: