hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

„Mi ezt el akartuk tussolni, mert féltünk a következményektől” - így zsarolták Borkaiékat a hajón készült felvételekkel

A hvg360 cikksorozatának második részéből kiderült, hogyan zsarolták a volt győri polgármestert és Rákosfalvy Zoltánt a hajón készült felvételekkel, és hogyan fizettek 10 milliót a zsarolóknak.

Link másolása

hirdetés

Hétfőn indult a hvg360 cikksorozata a 2019-es önkormányzati választás kampányát meghatározó Borkai-botrány eddig ismeretlen részleteiről. Az első rész a 2018 májusában tett adriai kirándulás eddig nem ismert, pontos részleteit ismertette.

A kedden megjelent második részben pedig Dezső András arról ír, hogyan zsarolták a volt győri polgármestert és Rákosfalvy Zoltánt a hajón készült felvételekkel.

A cikk szerint

Borkai a hajón készült felvételekről először másfél hónappal később Póczik Józseftől, az ETO egykori focistájától értesült.

Póczik József azzal kereste fel Borkait, hogy fotókat látott a hajózásról, és mutatott is párat a polgármesternek, de követeléssel akkor nem állt elő. Póczik először „jobbikos megbízásról” beszélt, később viszont már azt állította, hogy alvilági körökből származnak a képek. Borkai értesítette Rákosfalvy Zoltánt a képekről. Póczik felbukkanása után ugyanakkor több hónapnyi csend következett.

hirdetés

Fél évvel később már Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója jelentkezett Borkainál, és kért tőle egy találkozót egy "biztonságos helyen".

A cikk szerint a 2019 februárjában megejtett találkozón a Fradit is vezető Kubatov elmondta Borkainak, hogy focista körökben terjednek a képek a hajótúráról, és videófelvételek is vannak, amiket a pártigazgató is látott.

Kubatov és Borkai találkozója után nem sokkal viszont megjelent két zsaroló – P. Zoltán és J. Zoltán – Rákosfalvy Zoltán irodájában. Utóbbiról az ügyvéd a rendőröknek azt mondta, hogy egy "behajtó kinézetű személy", aki "normálisan fogalmaz, de látszik a stílusán, hogy alvilági személy".

A HVG cikke szerint a férfi elővette azokat a fotókat, amik a hajón készültek, és elmondta, hogy azok az egyik hosztesz készítette. Az ügyvéd szerint a zsaroló azt is elmondta, ő azért jött, hogy "ezek a fotók ne kerüljenek máshová".

"Mi ezt el akartuk tussolni, mert féltünk a következményektől"

– mondta Borkai a rendőröknek, amikor később arról kérdezték, miért nem jelentették fel a zsarolót.

J. Zoltán – legalábbis Rákosfalvy vallomása szerint – 12 millió forintot kért a képekért és azért a pendrive-ért, amelyen a videófelvételek voltak. Rákosfalvy tízmillió forintot ajánlott a képekért és a pendrive-ért, és azt kérte, hozzák oda az irodájába azt a lányt, aki a felvételeket készítette.

Az ügyvéd vallomása szerint hatan – akik ott voltak a hajón, bár a szexben nem mind vettek részt – dobták össze a 10 milliót, mert mindannyian rettegtek attól, hogy eljutnak a felvételek a családjaikhoz.

A HVG szerint Rákosfalvy egy szerződés aláírásához kötötte a pénz kifizetését, ebbe viszont elrejtett egy passzust, miszerint ha a felvételek nyilvánosságra kerülnek, J. Zoltán zsarolást követ el. Miután az ügyvéd megkapta képeket, a pendrive-ot, és a fotókat felvételeket állítólagosan elkészítő nőről, ezeket egy lezárt borítékba tették.

A HVG cikkéből az is kiderül, hogy a Fidesz felső köreiből többen is jelezték Borkainak, hogy tudnak a felvételekről. Például Kósa Lajos és Kocsis Máté is beszélt róluk a polgármesterrel.

Sőt, Kubatov Gábor a találkozóval párhuzamosan a budapesti Fidesz-székházba rendelte Borkait, akinek elmondta, hogy

a történtekről Orbán Viktor is tud, és magánügynek tekinti azt, ami történt.

A polgármester tanúvallomása szerint a pártigazgató akkor úgy vélte, hogy a kampányidőszakban minden bizonnyal előveszik majd a témát, de azzal nyugtatta a polgármestert, hogy ha ki is kerülnek a felvételek, akkor azt a jobboldali sajtóban blokkolni fogják.

A cikk szerint 2019 nyarán Póczik József ismét feltűnt, és egy állítólagos zsarolóra hivatkozva 10 millió forintot kért Rákosfalvytól, ez azonban nem jött már be. Póczik később Borkait is megkereste, de a polgármester - legalábbis a vallomása szerint - azt mondta neki, hogy már nem érdekli a dolog, majd kinyomta a telefont.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Drámai felvétel: videón az olasz felvonó katasztrófája

A szerkezet méterekre volt a célállomástól, mikor elkezdett visszazuhanni. A májusi balesetben 14-en haltak meg.

Link másolása

hirdetés

A célállomásához közelített a piros felvonó május 23-án az Olaszországi Laggo Maggiore közelében. Ahogy azonban arról korábban mi is beszámoltunk, részben emberi mulasztás miatt a szerkezet húzókötele elszakadt, a kabin pedig a mélybe zuhant.

Egy újonnan előkerült felvételen látszik, hogy a felvonó szinte centiméterekre volt a magasban lévő célállomásától, amikor a tragédia bekövetkezett.

A belső biztonsági kamera felvételén látszik, már várta őket a kezelő, hogy segítsen kinyitni az ajtókat. Kevés volt már hátra, amikor elszakadt a vonókábel. A kezelő sokkot kapott, másodpercekig mozdulni sem tudott, mielőtt rohanva segítséget hívott.

A felvételeken az is jól látszik, hogy a kabin hatalmas sebességre gyorsul a visszacsúszás közben, és csak ezután zuhan a mélybe.

hirdetés

Bár a felvételeken az utazókat kitakarják, annak megtekintését mégis csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk.

Az olaszországi felvonó balesete

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
TUDOMÁNY
A Rovatból
hirdetés

Nemzetközi összefogás nélkül elsivatagosodik Magyarország is

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) geográfus kutatói korszerű térinformatikai módszerekkel vizsgálják a Kárpát-medence egyre szárazabb éghajlatának okait, társadalmi és gazdasági következményeit.

Link másolása

hirdetés

Álláspontjuk szerint az éghajlatváltozás hatásainak előrejelzése, következményeinek kivédése csak komplex földrajzi elemzésekkel lehet eredményes - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

A közleményben emlékeztetnek, hogy

1994. június 17-én fogadták el az ENSZ elsivatagosodás elleni küzdelemről szóló egyezményét, azóta minden évben ezen a napon világméretű kampány hívja fel a figyelmet a nemzetközi összefogás szükségességére, a szárazság hatásaira.

Rakonczai János, az SZTE Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszékének professzora kifejtette, a sivatagosodás a kontinensek zömén megfigyelhető, a kivétel Európa és az Antarktisz.

A folyamat részben összefügg a globális klímaváltozással, de sok helyen a társadalmi hatások erősítik fel igazán.

A sivatagok fő kritériuma a sokévi átlagban tapasztalt, 200 milliméternél kevesebb csapadék. Magyarországon az éves területi átlag a több mint százéves mérési adatok alapján egyszer sem volt 400 milliméternél kevesebb, és hitelesített mérési helyen egy évben soha nem mértek 200 milliméternél kevesebb csapadékot.

hirdetés

120 év adatai alapján csökkenő a csapadékmennyiség, az utóbbi ötven évben azonban ezzel ellentétes tendencia látható. Ennek oka az a húszéves szárazabb időszak, amely az 1970-es évek közepén kezdődött, és amely alatt szinte csak átlag alatti csapadék hullott. Ez az időszak okozta a Duna-Tisza közi hátságon, és a Nyírségben a talajvízszint jelentős süllyedését.

A Duna-Tisza közén tapasztalható egyre szárazabb éghajlatért egyszerre felelős az emberi tevékenység és az éghajlatváltozás.

Ennek kézzelfogható jele az aszályok gyakoriságának növekedése. Az aszálykárok különösképpen a homoktalajokkal jellemezhető tájakon szembetűnőek. A folyamatnak kiemelkedő szerepe van abban, hogy az 1990-es évek óta szántóterületeken gazdálkodók felhagytak a műveléssel.

A parlagterületek növekedése, valamint a legeltető állattartás visszaszorulásának egyik szemmel látható következménye az Európába a 18. században behurcolt selyemkóró elterjedése.

Szilassi Péter, a biológiai invázió földrajzi hátterét vizsgáló, ökológusokból és geográfusokból álló kutatócsoport vezetője közölte, ez az inváziós növény mára a Duna-Tisza közi tájkép meghatározó elemévé vált. Rámutatott, a Kiskunság különleges növényvilágának megőrzése érdekében fel kell lépni e folyamattal szemben.

Barta Károly, SZTE Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék docense szerint az aszály előrejelzésének megbízható lehetőségeit is a talajnedvességben kell keresni.

Míg az időjárás-előrejelzés maximum 10-12 napra tud érdemi információkat szolgáltatni, addig a talajtakaró őrzi az elmúlt időszak, akár több hónap "csapadéklenyomatát" is.

Ez a legfontosabb indikátora a jövőbeli aszálynak: egy csonttá száradt áprilisi talajon - még átlagos csapadékviszonyokat feltételezve is - nagy eséllyel komoly aszály fog jelentkezni, míg egy közel telített talajon - még átlagosnál szárazabb időjárás esetén is - jóval nagyobb a növényzet túlélési esélye.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Orbán: Törvényünk méltó folytatása az európai szabadsághagyományoknak

A kormányfő a Miniszterelnöki Kabinetiroda közleményében állt ki a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény védelme mellett.

Link másolása

hirdetés

A kormányfő szerint a baloldal a szabadság ellensége, „a liberális gőzhengerek ismét elindultak Magyarország ellen”. Orbán Viktor miniszterelnök úgy gondolja, hogy a törvény miatti kritikák csak azt mutatják, hogy a baloldal a szabadság ellensége, mert szólásszabadság helyett politikai korrektséget és véleményhegemóniát akarnak a maguk számára, pedig a törvény „semmilyen magasztos eszmébe vagy európai jogszabályba nem ütközik”.

Hiába, a mozgalom örök, már nem a »világ proletárjai egyesüljetek«, hanem a »világ liberálisai egyesüljetek« az új jelszó. Ez persze erősíti azt a közép-európai meggyőződést, hogy ma a liberális voltaképpen a diplomás kommunista.

– írja Szamizdat 10 című közleményében. A cím a kommunista rendszerekben illegálisan terjesztett, tiltott irodalomra utal, és azt a látszatot kelti, mintha Orbán próbálna szembemenni a cenzúrával.

Orbán Viktor szerint a törvény csak a pedofilokat bünteti radikálisan, a gyermekeket radikálisan védelmezi. Írásában a liberalizmust a kommunizmussal mossa össze:

A mostani baloldali kampány Magyarország ellen újabb bizonyíték arra, hogy ma a baloldal a szabadság ellensége, mert szólásszabadság helyett általuk definiált politikai korrektséget, véleménypluralizmus helyett pedig véleményhegemóniát akarnak a maguk számára

– írja a miniszterelnök.

hirdetés

A közlemény szerint az új magyar törvény világosan rögzíti, hogy a gyermekek szexuális neveléséről kizárólag a szülő dönthet:

Az iskolai nevelés nem állhat ellentétben a szülő akaratával, az legfeljebb csak kiegészítő lehet, formáját és tartalmát pontosan meg kell határozni, és a szülők egyetértéséhez kell kötni.

Orbán Viktor szerint továbbá

Magyarországon senki sem szól bele abba, hogy a felnőttek miként élnek.

A közlemény kitért arra is, hogy „a magyar törvény nem vonatkozik a 18 év feletti felnőttek életére, szexuális szokásaira, sem az ő saját, felnőtt nyilvánosságukra”, valamint, hogy

a magyar társadalom európai kontextusban az egyéni szabadság és a tolerancia mellett leginkább elkötelezett európai népek közé tartozik.

"A magyar szabadság nemcsak a politikai szabadságot, választást, szólás-, gyülekezési és egyesülési szabadságot jelent, hanem jogot, hogy saját belátásunk szerint védjük a családjainkat, és neveljük a gyermekeinket" - fogalmazott Orbán, majd azt írta:

Törvényünk méltó folytatása az európai szabadsághagyományoknak. Éppen most indult a vita Európa, vagyis gyermekeink jövőjéről. Itt vagyunk, állunk a viták elébe.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Gyurcsány Ferenc 'édeshármasban' hívta moziba Kocsis Mátét és Orbán Viktort

„Istenemre ezek belém szerettek” - mondta a volt miniszterelnök, Kocsis Máté a radai rossebbel válaszolt. A nyár előtt még egy utolsót rántottak a kampánymotoron.

Link másolása

hirdetés

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor a Fidesz Debrecenbe kihelyezett frakcióülésén elmondott beszédében a Magyarországra leselkedő három legnagyobb veszélyként a járványt, a bevándorlást és Gyurcsány Ferencet jelölte meg.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a nap folyamán arról is beszélt, hogy „sokaknak lenne igénye egy Gyurcsány Ferencet megfékező operatív törzs létrehozására”.

Ez utóbbi kijelentésre már maga Gyurcsány Ferenc is reagált. A Demokratikus Koalíció elnöke új szokásához híven humorosra vette a figurát, mikor válaszolt Kocsisnak:

Tegnap Orbán, ma Kocsis. Istenemre ezek belém szerettek:) Küldjek nekik egy fényképet? Egy vacsorameghívás már tolakodó lenne? Vagy csak egy mozi. Foghatnánk egymás kezét. Esetleg édes hármasban. Viktort is meghívnánk. Én ülnék középen. Ezt még meg kell fontoljam. De nem könnyű ilyenkor higgadtnak maradni, mikor belül éget a tűz

- írta Facebook-oldalán a volt miniszterelnök.

hirdetés

Mivel azonban Kocsis válasza sem maradt el, tanúi lehettünk a még 10 hónapig tartó választási kampány egyik legfurcsább üzengetésének. A fideszes frakcióvezető szintén visszavett eddigi komoly hangneméből, és a következőt írta Gyurcsányak:

Feri bátyám leírta a vágyait, de az új törvény értelmében már gyerekeket legalább nem traktálhat vele. Fogja meg a te véres, enyves kezedet a radai rosseb, meg a Gréczy Zsolt szelfizgetés után!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: