News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

„Mi ezt el akartuk tussolni, mert féltünk a következményektől” - így zsarolták Borkaiékat a hajón készült felvételekkel

A hvg360 cikksorozatának második részéből kiderült, hogyan zsarolták a volt győri polgármestert és Rákosfalvy Zoltánt a hajón készült felvételekkel, és hogyan fizettek 10 milliót a zsarolóknak.

Link másolása

hirdetés

Hétfőn indult a hvg360 cikksorozata a 2019-es önkormányzati választás kampányát meghatározó Borkai-botrány eddig ismeretlen részleteiről. Az első rész a 2018 májusában tett adriai kirándulás eddig nem ismert, pontos részleteit ismertette.

A kedden megjelent második részben pedig Dezső András arról ír, hogyan zsarolták a volt győri polgármestert és Rákosfalvy Zoltánt a hajón készült felvételekkel.

A cikk szerint

Borkai a hajón készült felvételekről először másfél hónappal később Póczik Józseftől, az ETO egykori focistájától értesült.

Póczik József azzal kereste fel Borkait, hogy fotókat látott a hajózásról, és mutatott is párat a polgármesternek, de követeléssel akkor nem állt elő. Póczik először „jobbikos megbízásról” beszélt, később viszont már azt állította, hogy alvilági körökből származnak a képek. Borkai értesítette Rákosfalvy Zoltánt a képekről. Póczik felbukkanása után ugyanakkor több hónapnyi csend következett.

hirdetés

Fél évvel később már Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója jelentkezett Borkainál, és kért tőle egy találkozót egy "biztonságos helyen".

A cikk szerint a 2019 februárjában megejtett találkozón a Fradit is vezető Kubatov elmondta Borkainak, hogy focista körökben terjednek a képek a hajótúráról, és videófelvételek is vannak, amiket a pártigazgató is látott.

Kubatov és Borkai találkozója után nem sokkal viszont megjelent két zsaroló – P. Zoltán és J. Zoltán – Rákosfalvy Zoltán irodájában. Utóbbiról az ügyvéd a rendőröknek azt mondta, hogy egy "behajtó kinézetű személy", aki "normálisan fogalmaz, de látszik a stílusán, hogy alvilági személy".

A HVG cikke szerint a férfi elővette azokat a fotókat, amik a hajón készültek, és elmondta, hogy azok az egyik hosztesz készítette. Az ügyvéd szerint a zsaroló azt is elmondta, ő azért jött, hogy "ezek a fotók ne kerüljenek máshová".

"Mi ezt el akartuk tussolni, mert féltünk a következményektől"

– mondta Borkai a rendőröknek, amikor később arról kérdezték, miért nem jelentették fel a zsarolót.

J. Zoltán – legalábbis Rákosfalvy vallomása szerint – 12 millió forintot kért a képekért és azért a pendrive-ért, amelyen a videófelvételek voltak. Rákosfalvy tízmillió forintot ajánlott a képekért és a pendrive-ért, és azt kérte, hozzák oda az irodájába azt a lányt, aki a felvételeket készítette.

Az ügyvéd vallomása szerint hatan – akik ott voltak a hajón, bár a szexben nem mind vettek részt – dobták össze a 10 milliót, mert mindannyian rettegtek attól, hogy eljutnak a felvételek a családjaikhoz.

A HVG szerint Rákosfalvy egy szerződés aláírásához kötötte a pénz kifizetését, ebbe viszont elrejtett egy passzust, miszerint ha a felvételek nyilvánosságra kerülnek, J. Zoltán zsarolást követ el. Miután az ügyvéd megkapta képeket, a pendrive-ot, és a fotókat felvételeket állítólagosan elkészítő nőről, ezeket egy lezárt borítékba tették.

A HVG cikkéből az is kiderül, hogy a Fidesz felső köreiből többen is jelezték Borkainak, hogy tudnak a felvételekről. Például Kósa Lajos és Kocsis Máté is beszélt róluk a polgármesterrel.

Sőt, Kubatov Gábor a találkozóval párhuzamosan a budapesti Fidesz-székházba rendelte Borkait, akinek elmondta, hogy

a történtekről Orbán Viktor is tud, és magánügynek tekinti azt, ami történt.

A polgármester tanúvallomása szerint a pártigazgató akkor úgy vélte, hogy a kampányidőszakban minden bizonnyal előveszik majd a témát, de azzal nyugtatta a polgármestert, hogy ha ki is kerülnek a felvételek, akkor azt a jobboldali sajtóban blokkolni fogják.

A cikk szerint 2019 nyarán Póczik József ismét feltűnt, és egy állítólagos zsarolóra hivatkozva 10 millió forintot kért Rákosfalvytól, ez azonban nem jött már be. Póczik később Borkait is megkereste, de a polgármester - legalábbis a vallomása szerint - azt mondta neki, hogy már nem érdekli a dolog, majd kinyomta a telefont.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Hadházy: az egész ország sorsa függ attól, mit ért el a tanárok kirúgásával a rendőrminiszter
Abbamaradnak-e a sztrájkok, vagy most kezdődik-e igazán a polgári engedetlenség – írta az ellenzéki politikus.

Link másolása

hirdetés

Az egész ország sorsa függ attól, hogy Pintér Sándor mit ér el a Kölcseys tanárok kirúgásával - írta a Hadházy Ákos a Facebook-oldalán.

Az ellenzéki politikus arra a hírre reagált, miszerint pénteken több tanárt kirúgtak a budapesti Kölcsey Ferenc gimnáziumból. Később az illetékes tankerület lapunk kérdésére megerősítette, hogy

tényleg polgári engedetlenség miatt mondtak fel a pedagógusoknak.

Hétfő reggelre a Tanítanék Mozgalom szolidaritási akciót hirdetett a gimnázium elé, a diákok azonban ezt nem várták meg: péntek este spontán tiltakozásba kezdtek.

Hadházy az ügy kapcsán azt írta:

„Nem csak a tanárok, hanem az egész ország sorsa függ attól, hogy a rendőrminiszter mit ér ezzel el: abbamaradnak-e a sztrájkok, vagy most kezdődik-e igazán a polgári engedetlenség.”

Az ellenzéki politikus azt is hozzátette: nagyon szeretne belelátni annak a tankerületi igazgatóhelyettesnek és a két ismeretlen személynek a lelkébe, akik a felmondó leveleket személyesen átadták, de legalább a nevüket szeretné tudni.

hirdetés

„Utólag minden, ocsmány diktatúrát kiszolgáló elkövető azzal szokott védekezni, hogy csak parancsot teljesített. És abban reménykedik, hogy névtelen maradhat” - írta a politikus.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Kiszámolták, mekkora nyugdíjprémiumot kaphatnak a nyugdíjasok
Orbán Viktor pénteken azt mondta, hogy 4 százalékos GDP-növekedés alapján várható a nyugdíjprémium. Egy szakértő kiszámolta, ez alapján mekkora összeg érkezhet a novemberi nyugdíjakkal.

Link másolása

hirdetés

Tízezer forint nyugdíjprémiumot kaphatnak a nyugdíjasok a novemberi nyugdíjukkal együtt - írta pénteki cikkében Farkas András a Nyugdíjguru alapítója.

Orbán Viktor pénteki Kossuth Rádiónak adott interjújában beszélt arról, hogy

4 százalékos GDP-növekedés alapján várható a nyugdíjprémium.

Farkas András ez alapján a következő képlettel számolt: a novemberi ellátás egynegyedét (de legfeljebb 20 ezer forintot) kell megszorozni annyival, amennyivel a GDP tényleges növekedése meghaladja a 3,5 százalékot (de legfeljebb 4-gyel).

4 százalékos várt növekedés esetén a nyugdíjprémium maximuma 20.000 x 0,5 = 10.000 forint

- vezette le cikkében a szakértő.

Farkas András számításai szerint így a 2,5 millió jogosultnak az állami költségvetés legfeljebb 25 milliárd forintot osztana szét.

hirdetés

A szakértő csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy a kormányzat lesöpörte azon javaslatát, miszerint a nyugdíjprémiumra félretett pénzt (ami 68 milliárd forint volt) inkább a kisnyugdíjasok között kellene szétosztani.

„A 13. havi nyugdíj visszavezetésével okafogyottá vált nyugdíjprémiumra szánt összeget ne a két és félmillió lehetséges jogosult között porlasszák el (ugyan mit ér egyszeri tízezer forint a megvadult infláció közegében), hanem a mélyszegénységbe süllyedő 300 ezer nyugdíjas között osszák szét szolidaritási segélyként, hogy a téli hónapokban ezek a szerencsétlen sorsú nyugdíjasok se haljanak éhen vagy fagyjanak meg” - írta Farkas András. Szerinte a legszegényebbek részére

a 68 milliárd forintos tartalék egy részéből akár 100 ezer forintos fejenkénti szolidaritási segély lenne adható,

miközben maradna 25 milliárd forint a "rendes" nyugdíjprémiumra is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Élő: diákok tüntetnek a Kölcsey előtt a kirúgott tanáraikért
El a kezekkel a tanárainktól! – skandálták a résztvevők.

Link másolása

hirdetés

Spontán szolidaritási tüntetésbe kezdtek péntek este a budapesti Kölcsey Ferenc gimnázium diákjai a kirúgott tanáraik miatt.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, pénteken az intézmény több tanára levelet kapott az illetékes tankerületi központtól, amelyben az állt, hogy rendkívül felmentéssel megszüntetik a munkaviszonyukat. Később a Belső-Pesti Tankerületi Központ lapunknak küldött válaszában megerősítette:

tényleg polgári engedetlenség miatt rúgtak ki a pedagógusokat.

Az ügy miatt hétfő reggelre a Tanítanék Mozgalom is tiltakozó akciót szervezett a budapesti gimnázium elé, úgy tűnik azonban a diákok ezt nem várták meg, és már pénteken kifejezték szolidaritásukat a kirúgott tanárok felé. A résztvevők azt skandálták:

„El a kezekkel a tanárainktól!”

A spontán tiltakozást a Mérce közvetíti élőben.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Karácsony a tanárok kirúgásáról: „ez nem egyszerűen rossz kormányzás, ez hitványság”
Ma Magyarországon a tisztes megélhetésükért küzdők jutalma: elbocsátás – írta a főpolgármester.

Link másolása

hirdetés

Ez nem egyszerűen rossz kormányzás. Ez hitványság - írta a Kölcseys tanárok pénteki kirúgása kapcsán Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, pénteken a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium több tanára levelet kapott az illetékes tankerületi központtól, amelyben az állt, hogy rendkívül felmentéssel megszüntetik a munkaviszonyukat. Később a Belső-Pesti Tankerületi Központ lapunknak küldött válaszában megerősítette:

tényleg polgári engedetlenség miatt rúgtak ki a pedagógusokat.

Ennek kapcsán Karácsony Gergely péntek esti bejegyzésében úgy fogalmazott: ma Magyarországon a tisztes megélhetésükért küzdők jutalma: elbocsátás.

„A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai sok ezer kollégájukkal együtt az országban méltó megbecsülésért tiltakoztak. Felhívták mindannyiunk figyelmét, hogy ha a pedagógusok nem tudnak megélni, akkor nem lesz, aki tanítja a gyermekeinket. Ma megérkezett a kormányzat válasza. A tanárok állás, a diákok, köztük az érettségire készülők, tanárok nélkül maradtak” - írta a főpolgármester, aki szerint

„ez nem egyszerűen rossz kormányzás. Ez hitványság. A társadalom tudatos, szisztematikus és kegyetlen rombolása. Tanár nélkül nincs jövőnk.”

Karácsony Gergely szolidaritásomat fejezte ki az elbocsátott pedagógusoknak.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: