hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Megvette magának és bezáratta a Balaton egyik legszebb szállodáját az egyik NER-milliádos

A balatonfüredi Villa Vitae tulajdonjogát Szíjj László kormányközeli vállalkozó szerezte meg.

Link másolása

hirdetés

Szíjj László kormányközeli vállalkozó szerezte meg a balatonfüredi Villa Vitae tulajdonjogát - írja az Alfahír.

A balatonfüredi luxusüdülő friss tulajdoni lapja szerint az adásvételről szóló dokumentumokat július 9-én küldték el a Földhivatalhoz.

A lap azt is kiderítette, hogy

a Villa Vitae eddig nyitva volt a nagyközönség előtt, június végén azonban már nem lehetett szállást foglalni sem a szálló honlapján, sem a szállásfoglaló oldalakon.

Az Alfahír ottjártakor személyesen is megerősítették a lap információit, miszerint a Villa Vitae „megszűnt mint szálloda”, az új tulajdonos pedig „más koncepcióval szeretné üzemeltetni” a helyet.

Azt is megjegyzik: a villa Szíjj előtt annak az Eppel Jánosnak a tulajdonában állt, aki 2020 végéig a Porsche Hungária ügyvezető igazgatója volt. Eppel cége, az E55 Kft.

hirdetés
2015-ben 468 millió forint uniós, majd 2019-ben a Kisfaludy-program keretében 79 millió forint hazai költségvetési támogatást kapott turisztikai beruházások megvalósítására.

Az uniós szabályok szerint a támogatás feltétele, hogy legalább öt évig ilyen minőségben kell üzemeltetni az ingatlant. Ez az öt év azonban lejárt. Sőt, június végén levették az NHB Banktól felvett hitelek miatt az ingatlanon lévő elidegenítési és terhelési tilalmat is, így bárki szabadon megvásárolhatta.

A lap azt is hozzátette:

a friss tulajdoni lapon az látszik, hogy Szíjj László nem cégbirodalma valamelyik kft.-jében rejtette el az ingatlant, hanem magánszemélyként vásárolta meg.

De nem ez volt Szíjj első luxusvásárlása az utóbbi időben, nemrég a tulajdonában álló máltai offshore cég megvásárolt egy nagyobb luxusjachtot, mint az elődje, amelyen tavaly nyáron Szijjártó Pétert és családját is lefotózták.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

A német CDU/CSU ismét kormányalakításra készül

A németországi szövetségi parlamenti választás eredményétől függetlenül ismét kormányalakításra készül a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) a pártszövetség kancellárjelöltjének vasárnap esti bejelentése szerint.

Link másolása

hirdetés

A németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás eredményétől függetlenül ismét kormányalakításra készül a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) a pártszövetség kancellárjelöltjének vasárnap este tett bejelentése szerint.

Armin Laschet a CDU berlini eredményváró rendezvényén mondott rövid beszédében hangsúlyozta, hogy a CDU/CSU-ra adott minden egyes szavazat "egy baloldali kormány ellen leadott szavazat, ezért mindent megteszünk azért, hogy az uniópártok vezetésével alakuljon szövetségi kormány".

A részeredmények alapján készített első eredménybecslések szerint a CDU/CSU az eddigi koalíciós társ Német Szociáldemokrata Párt (SPD) mögött végzett, az ARD országos köztelevízió megbízásából készített becslés szerint a szavazatok 24,7 százalékát gyűjtötte össze, a másik országos köztelevízió, a ZDF megbízásából végzett számítások szerint pedig 24,4 százalékot szerzett.

Az SPD az ARD szerint 24,9 százalékkal, a ZDF szerint 25,6 százalékkal végzett az első helyen.

Olaf Scholz, az SPD kancellárjelöltje az első nyilatkozatában ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy pártját illeti meg a kormányalakítás joga. "A választók azt akarják, hogy a következő kancellárt Olaf Scholz-nak hívják" - fogalmazott.

A CDU/CSU-nál a 25 százalék alatti eredmény az 1949 óta működő pártszövetség leggyengébb választási szereplése, messze elmarad az előző, 2017-es Bundestag-választáson elért 32,9 százaléktól.

hirdetés

Az SPD-nél a 25 százalék körüli eredmény erősödés a 2017-es - történelmi mélypontot jelentő - 20,5 százalékhoz képest.

A részeredmények alapján készített becslések szerint három koalíciós összetétel tűnik lehetségesnek. Az egyik a nagykoalíció - a CDU/CSU és az SPD közös kormányzásának - folytatása. Ezt egyik párt sem szorgalmazza.

Lehetségesnek tűnik még, hogy az SPD összefog a Zöldekkel és a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP), vagy a CDU/CSU alakít kormányt ezzel a két partnerrel.

A Zöldek a szociáldemokraták és a CDU/CSU felé is nyitottak. Az FDP a párt elnöke, Christian Lindner meghatározása szerint a CDU/CSU természetes szövetségese. A politikus vasárnap este a ZDF-nek azt mondta, hogy a demokratikus pártoknak minden körülmények között tudniuk kell tárgyalni a lehetséges kormányzati együttműködésről, de az biztos, hogy egy CDU/CSU-Zöldek-FDP koalíciót több közös pont - politikai elképzelés, törekvés - kötné össze, mint egy SPD-Zöldek-FDP összetételű koalíciót. Ugyanakkor bármilyen tárgyalás előtt be kell várni a választási végeredményt és a párt vezető testületeinek határozatait - tette hozzá.

A Zöldek és az FDP egyaránt megerősödve vághat neki az esetleges kormányalakítási tárgyalásoknak.

A Zöldek 14,3-14,4 százalékon állnak az eredménybecsléek szerint, ez bő másfélszerese a 2017-ben elért 8,9 százaléknak.

Az FDP 11,6-11,7 százalékot szerezhet a négy évvel ezelőtti 10,7 százalék után.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Győztek a szocialisták a német választásokon, valószínűleg nem lesz zökkenőmentes a kormányalakítás

Az SPD-nek meg kell egyeznie a kisebb pártokkal, akár a történelmi sikert, majdnem 15 százalékot elérő zöldekkel.

Link másolása

hirdetés

100 százalékos feldolgozottság mellett győztest hirdettek a német választásokon: az előzetes jóslatok szerint a szocialista SPD kapta a legtöbb szavazatot, így Olaf Scholzon a világ szeme, hogy sikerül-e megegyeznie más pártokkal egy többpárti koalícióról, ami a következő négy évben irányítja az országot, miután leköszönt a hatalomból az elmúlt 16 évben kormányzó kancellár, Angela Merkel.

A CDU/CSU rekordgyengén teljesített, míg a Zöldek fennállásuk legjobb szereplését érhették el a 2021-es német választáson – írja a Portfolio. A Baloldal pedig ugyan bejut a német szövetségi törvényhozásban, de elveszítette frakcióját. Az FDP és a Zöldek döntenek Németország következő kancellárjának sorsáról, aki legnagyobb valószínűséggel Olaf Scholz lesz.

Az új Bundestag összetétele a következőképp fest majd:

  • SPD (szocialisták): 25,7%
  • CDU / CSU (kereszténydemokraták): 24,1%
  • Zöldek: 14,8%
  • FDP (liberálisok): 11,5%
  • AfD (radikális jobboldal): 10,3%
  • Baloldal: 4,9%

Számokban kifejezve: SPD: 206; CDU / CSU: 196; Zöldek: 118; FDP: 92; AfD: 83; Baloldal: 39; SSW: 1.

Az eddig kormányzó jobboldali CDU történelmi vereséget szenvedett: 1949 óta az összes párt közül a kereszténydemokraták mostani eredménye mutatta a valaha volt harmadik legnagyobb visszaesést az előző választáson való részvételhez képest.

hirdetés

Vasárnap este még mind a szocialisták, mind a CDU/CSU úgy nyilatkozott: kormányalakításra készülnek, nagykoalíciót pedig semmiképp nem szeretnének. Arról is beszéltek, hogy mindenképp karácsonyig szeretnék megalakítani az új német kormányt. Négy éve, a legutóbbi választások után több mint öt hónap alatt sikerült csak kormányt alakítani.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Molnár Gyula, a DK képviselőjelöltje feljelentést tesz az őt lejárató telefonhívások miatt

A politikus szerint egy szó sem igaz abból, amit róla terjesztenek.

Link másolása

hirdetés

Molnár Gyula, a DK budafok-tétényi országgyűlési képviselőjelöltje Facebook-oldalán jelentette be, hogy

lejárató telefonhívásokkal kampányolnak ellene a választókörzetében, miszerint Molnár visszalépett az előválasztástól. A DK jelöltje leszögezte, hogy ez hazugság, ezért az ügyben rendőrségi feljelentést tesz.

Mint posztjában írta: "Ezek a támadások csak megerősítenek abban, hogy folytatnom kell a küzdelmet azért, hogy ezt az aljas politikai stílust és kultúrát megváltoztathassuk."


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

A tálibok helyi tisztségviselői betiltották a szakállak leborotválását Afganisztán déli részén

Hivatalos körüzenetben figyelmeztették a fodrászokat annak következményeire, ha bizonyíthatóan levágták valakinek a szakállát.

Link másolása

hirdetés

A radikális iszlamista tálibok helyi tisztségviselői betiltották a szakállak leborotválását a dél-afganisztáni Hilmend tartományban - közölte vasárnap az afgán sajtó.

Háfiz Rasíd Hilmend, a tálibok tájékoztatási és kulturális igazgatója az Etilaatroz című helyi lapnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a döntés a vallási szabályokat fenntartó tartományi rendőrségnek a helyi fodrász szalonok tulajdonosaival tartott tanácskozásán született.

A tálib hatóságok a közösségi médiában közzétett hivatalos körüzenetben figyelmeztették a fodrászokat annak következményeire, ha bizonyíthatóan levágták valakinek a szakállát.

Ezeket azonban nem hozták nyilvánosságra.

A tálibok augusztus közepén vették át a hatalmat. Azóta felszámolták a koedukált felsőoktatást, a nőknek kötelezővé tették a hidzsáb, azaz a muszlim fejkendő viseletét, s néhány tartományban nem engedik őket dolgozni, leszámítva az egészségügyet és az oktatást. Ezen felül a lányoknak megtiltották, hogy a 6. osztályon túl iskolába járjanak.

Hírügynökségek szerint egyelőre nem egyértelmű, hogy a tálibok a nőket elnyomva fogják-e irányítani az országot, ahogy azt a kilencvenes évek végén tették, vagy enyhítenek a szigoron. A mozgalom vezetőinek nézetei eddigi nyilatkozataik alapján továbbra is mélyen konzervatív, függetlenül attól, hogy nem idegenkednek a legmodernebb táv- és adatközlési technológia, például a mobiltelefonok igénybe vételétől.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: