hirdetés

HÍREK

Megvette magának és bezáratta a Balaton egyik legszebb szállodáját az egyik NER-milliádos

A balatonfüredi Villa Vitae tulajdonjogát Szíjj László kormányközeli vállalkozó szerezte meg.

Link másolása

hirdetés

Szíjj László kormányközeli vállalkozó szerezte meg a balatonfüredi Villa Vitae tulajdonjogát - írja az Alfahír.

A balatonfüredi luxusüdülő friss tulajdoni lapja szerint az adásvételről szóló dokumentumokat július 9-én küldték el a Földhivatalhoz.

A lap azt is kiderítette, hogy

a Villa Vitae eddig nyitva volt a nagyközönség előtt, június végén azonban már nem lehetett szállást foglalni sem a szálló honlapján, sem a szállásfoglaló oldalakon.

Az Alfahír ottjártakor személyesen is megerősítették a lap információit, miszerint a Villa Vitae „megszűnt mint szálloda”, az új tulajdonos pedig „más koncepcióval szeretné üzemeltetni” a helyet.

Azt is megjegyzik: a villa Szíjj előtt annak az Eppel Jánosnak a tulajdonában állt, aki 2020 végéig a Porsche Hungária ügyvezető igazgatója volt. Eppel cége, az E55 Kft.

hirdetés
2015-ben 468 millió forint uniós, majd 2019-ben a Kisfaludy-program keretében 79 millió forint hazai költségvetési támogatást kapott turisztikai beruházások megvalósítására.

Az uniós szabályok szerint a támogatás feltétele, hogy legalább öt évig ilyen minőségben kell üzemeltetni az ingatlant. Ez az öt év azonban lejárt. Sőt, június végén levették az NHB Banktól felvett hitelek miatt az ingatlanon lévő elidegenítési és terhelési tilalmat is, így bárki szabadon megvásárolhatta.

A lap azt is hozzátette:

a friss tulajdoni lapon az látszik, hogy Szíjj László nem cégbirodalma valamelyik kft.-jében rejtette el az ingatlant, hanem magánszemélyként vásárolta meg.

De nem ez volt Szíjj első luxusvásárlása az utóbbi időben, nemrég a tulajdonában álló máltai offshore cég megvásárolt egy nagyobb luxusjachtot, mint az elődje, amelyen tavaly nyáron Szijjártó Pétert és családját is lefotózták.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Több egyházi vezető megfertőződött, miután részt vettek a budapesti és a szlovákiai pápalátogatáson

Többen közülük találkoztak is Ferenc pápával.

Link másolása

hirdetés

Külföldi sajtóbeszámolók szerint az elmúlt napokban négy magas rangú katolikus főpapról derült ki, hogy megfertőződött a Covid-19 delta variánsával - szúrta ki a 24.hu.

A Vatican News és osztrák Kronen Zeitung információi szerint, az osztrák egyházi vezetők közül az eisenstadti püspök, Egidius Zsifkovics és a St. Pölten-i segédpüspök, Anton Leichtfried tesztje lett pozitív. Zsifkovics már mindkét oltását megkapta, a vírus azonban súlyos influenzaszerű megbetegedést okozott nála, így otthonában ápolásra szorul. Leichtfriednek pedig viszont enyhe tünetei vannak.

A Kronen Zietung szerint

mindketten részt vettek Ferenc pápa Budapesten tartott miséjén szeptember 12-én.

A Katolisch.de pedig arról számolt be, hogy az eperjesi görögkatolikus érsek, a Szlovák Görögkatolikus Egyház vezetője is lebetegedett. Jan Babjak, aki szintén be van oltva, karanténban van és szintén enyhék a tünetei.

A szlovák érsek azután végeztetett tesztet, hogy egy görög püspök jelezte neki, pozitív lett a tesztje. A német katolikus lap szerint mindketten találkoztak a pápával Budapesten, és szeptember 14-én Eperjesen is.

hirdetés

A Katolisch.de ugyanakkor megjegyzi, azt nem lehet tudni, hogy összesen hány püspök és pap került az utóbbi napokban karanténba.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Szerződést bontott a Kolibri kiadó a KerekMesével a nagy felháborodást kiváltó rajzfilmjük után

Nem jelentetik meg a korábban tervezett KerekMese-könyveket, mert szerintük a szerzők sztereotip videója átlépett egy határt.

Link másolása

hirdetés

Mint arról néhány napja beszámoltunk, olyan rajzfilm került be a YouTube magyar felkapott videói közé, amely rasszista üzenetet közvetít a gyerekeknek. Erre a Mérő Vera által alapított Nem Tehetsz Róla, Tehetsz Ellene Alapítvány (NTRTEA) és Facebook-oldal hívta fel a figyelmet.

A KerekMese rajzfilmsorozatának új epizódjában a főszereplő kisfiú egy roma családhoz kerül. Az NTRTEA leírása szerint "az egész videó rasszista előítéletekkel van tele, emellett sértően ábrázolja a hajléktalanokat, időseket és az örökbefogadó családokat is. A mese azt tanítja a gyerekeknek, hogy a roma emberek tanulatlanok, koszban-mocsokban élnek, az idősekkel a kutyánál is rosszabbul bánnak, és csak a segélyért tartják őket az udvar végében".

A mese nagy felháborodást váltott ki. A KerekMese csapata lapunknak reagált először az ügyre.

Azt közölték, nem tervezik a tartalom törlését, de 18-as korhatár-besorolást állítanak be rá, így csak azok tudják ezentúl megnézni a videót, akik igazolni tudják, hogy elég idősek ehhez.

hirdetés

A nagy port kavart videó után

a Kolibri Gyerekkönyvkiadó szerződést bont a KerekMesével,

és a korábban tervezett KerekMese-könyvek (három történet: Tomi fogat mos, Tomi és az almafa, Tomi és a kutyus) gyártását a héten leállították. Erről a Telex számolt be.

"Döntésünket az alkotópáros Tomi családja című videójának tartalma miatt hoztuk meg, hiszen az ellentétes alapfilozófiánkkal, miszerint sem a múltban sem a jövőben nem jelenhet meg nálunk olyan kiadvány, amely alapvető emberi jogot sért vagy sérthet. És bár a három mesekönyv esetében erről szó sem volt, a fent említett videó átlépte ezt a határt"

- írta Pap Zoltán, a Kolibri Gyerekkönyvkiadó vezetője a lap kérdésére.

Pap Zoltán azt is hozzátette, az alkotókkal szerződést bontottak, a tervezett könyvek kikerültek az előjegyezhető kiadványok közül, a kiadó gondozásában azok sem most, sem a jövőben nem fognak megjelenni.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Vádat emeltek a Dobrev Klára fórumán gázpisztolyt rántó férfi ellen

Ugyanakkor vádlott lett a fórum egyik résztvevője is, aki belerúgott az ellentüntetők hangfalába.

Link másolása

hirdetés

Júniusban mi is írtunk róla, hogy golyóálló mellényben kiérkező rendőröknek kellett elvinniük egy férfit, aki gázpisztollyal hadonászott Dobrev Klára egri utcafórumán.

Most az üggyel kapcsolatban az Egri Járási Ügyészség vádat emelt több férfival szemben is, „akik erőszakos viselkedésükkel riadalmat és megbotránkozást keltettek egy 2021 nyarán, Eger belvárosában tartott kampányrendezvényen”.

A párt szimpatizánsai közül többen sikertelenül próbálták a zavargókat távozásra bírni. Ezt megelégelve végül a fórum egyik résztvevője belerúgott a demonstrálók által – a rendezvény ellehetetlenítése érdekében a helyszínre vitt és nagy hangerővel működtetett - hangfalba, amely emiatt 8 napon belül gyógyuló sérülést okozva nekiütődött az egyikük lábának. Ezért ellene is vádat emeltek.

A másodrendű vádlott az a férfi, aki ezután egy hirtelen mozdulattal elővette a gázriasztófegyverét, és a kezét az elsütőbillentyűn tartva, azt a másik vádlott irányába tartotta.

Az esetnek a járókelők és fotósok megjelenése vetett véget.

Az Egri Járási Ügyészség most benyújtott vádiratában az elsőrendű vádlottat gyűlésen elkövetett garázdaság bűntettével és könnyű testi sértés vétségével, a másik elkövetőt fegyveresen, gyűlésen elkövetett garázdaság bűntettével vádolja. Az ügyészség mindkét vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt, továbbá indítványozta a gázriasztófegyver elkobzását.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

A kormány kitakarta a számára kínos adatokat a Fudan Egyetem nyilvánosságra hozott irataiból

A megküldött anyagokból nem derül ki például, hogy a kormány mindenképpen kínai hitelből tervezi megvalósítani a projektet, az előkészítéseket már meg is kezdték egy kínai céggel.
Fotó: Direkt36 - szmo.hu
2021. szeptember 23.


Link másolása

hirdetés

Úgy hozta nyilvánosságra a közpénzből épülő Fudan Hungary Egyetemről szóló terveit az Orbán-kormány, hogy az iratokból kizárólag a számára kellemetlen, politikailag érzékeny információkat takarta ki – derítette ki, és jelentette meg a 444.hu-n a Direkt36 csapata.

A február 24-i kormányülésre készült minisztériumi előterjesztés alapján a Direkt36 robbantotta ki a Fudan-ügyet még áprilisban. A cikkből derült ki, hogy a magyar kormány egy kínai állami óriásvállalattal szeretné megvalósítani a magyar felsőoktatás elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb beruházását, a sanghaji elitegyetem, a Fudan budapesti kampuszának építését. Az erről szóló minisztériumi előterjesztés szerint a kormány által 540 milliárdosra becsült építkezés jelentős részben kínai alapanyagokból, kínai munkával, és nagyrészt kínai hitelből valósulhatna meg, amit Magyarország fizetne.

Karácsony Gergely főpolgármester közérdekű adatigényléssel kérte ki még áprilisban a kínai egyetem építéséről hozott kormányzati határozatokat.

Három hónappal később, július közepén a Miniszterelnöki Kormányiroda úgy küldte el a kért szövegek egy részét, hogy abból bekezdéseken, oldalakon keresztül több dolgot kitakartak.
Egy oldal a kikért Fudan-dokumentumokból

Karácsony ugyanazokat az iratokat kapta meg cenzúrázva, amiket korábban a Direkt36 megszerzett. A két verziót összehasonlítva könnyen beazonosítható, milyen információkat tartott túlságosan érzékenynek a kormány. Az egyik az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM) az előterjesztésen dolgozók közül néhány ember neve. Illetve minden olyan szövegrész, amely egyértelműen arra utal, hogy a kormány mindenképpen kínai hitelből akarja megvalósítani a beruházást, ráadásul egy kínai céggel már megkezdte a projekt előkészítését.

Ezek a kitakart részek cáfolják Palkovics László, az ITM vezetőjének állításait, aki az elmúlt hónapokban például többször is letagadta, hogy csakis Kínától vehetnék fel az építkezéshez szükséges sok száz milliárdos hitelt.

A Miniszterelnöki Kormányiroda nemcsak a kínai finanszírozásra utaló részeket húzta ki feketével, hanem a kínai kivitelezést taglaló bekezdéseket is. Ezekben például részletesen szerepel a Kínai Állami Építőmérnöki Vállalat ajánlata, mely 338 milliárd forintért, az ITM 540 milliárdos számításánál olcsóbban húzná fel a kampuszt (a Direkt36 korábban ezt az ajánlatot is bemutatta már az ügyet kirobbantó cikkében).

hirdetés
Fudan-dokumentumok – Fotó: Direkt36

A kormányiroda a cenzúrát azzal magyarázta, hogy „a kitakart adatok az üzleti titok körébe tartoznak, valamint (...) további döntések megalapozását szolgálják”. Ugyanakkor Karácsony Gergely Facebook-posztjában azt írja:

a letakart részeket a magyarok orrára nem akarják kötni, a kínaiak viszont nyilvánvalóan ismerik a részleteket. Suttyomban akarják eladósítani az országot, titokban akarják szolgálni a magyar fiatalok helyett a kínai befolyást.

A főpolgármester úgy fogalmaz: „Márpedig a Diákváros meg fog épülni – erre tettem ígéretet több ezer ember előtt júniusban a Kossuth téren, amikor felemeltük a hangunkat a kormány újabb eszetlen beruházása, a Fudan Egyetem ellen. Ehhez tartom magam ma is, és a kormányváltás után. [...] Suttyomban szolgálják ki Kínát, miközben elköltik a magyar adófizetők pénzét. Ezt pedig nem fogjuk hagyni. A Diákváros meg fog épülni, ezt garantálom. A kormányváltás után nyilvánosságra hozzuk a Fudan anyagait, és minden olyan ügyet, amellyel Orbánék a kínai, az orosz vagy egyéb diktatórikus érdekeket szolgálták.”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: