HÍREK
A Rovatból

Megvan a megállapodás: további 500 millió eurót ad az EU Ukrajna katonai támogatására

A magyar kormány nem tartotta ezt jó ötletnek, de nem is akadályozta.

Link másolása

Az uniós tagállamok külügyminiszterei hétfőn politikai megállapodást értek el az Ukrajnának nyújtandó katonai támogatás hetedik részletéről, amely 500 millió eurót biztosít Kijevnek és további 45 millió eurót az uniós katonai misszió által kiképzés alatt álló ukrán erőknek - jelentette be Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikáért felelős uniós biztos hétfő este.

Korábban az a hír terjedt el, hogy a magyar kormány megvétózná az újabb támogatást, Szijjártó Péter külügyminiszter azonban hétfőn tisztázta, hogy ez nem igaz.

"A mi álláspontunk egyértelmű: béke kell minél előbb. Minél távolabb helyezkedik el valaki földrajzilag Ukrajnától, annál kevésbé érzi talán a háború hatásait közvetlenül, és ennélfogva talán annál kevésbé van jelen az elkötelezettség a béke mielőbbi megteremtése érdekében. Ellentétes az érdekeinkkel minden döntés, amely a háború meghosszabbításához vagy potenciális eszkalációjához vezethet, ezért nem tartjuk jó ötletnek a fegyverszállítások fokozását, ugyanakkor nem akadályozzuk az Európai Unió erre vonatkozó döntésének végrehajtását" - mondta.

Borrell az EU-tagállamok külügyminisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatón elmondta:

a támogatás jóváhagyása által az európai békefenntartási mechanizmus keretében nyújtott teljes katonai segítségnyújtás 3,6 milliárd euróra emelkedik.

Leszögezte: Ukrajnának meg kell nyernie ezt a háborút, és ezt a célt az EU lehető legerősebben támogatni fogja. "Oroszország a háborúzás és a nemzetközi jog megsértésnek oldalán áll, Ukrajna pedig a béke mellett és kezdeményező szerepet vállal e tekintetben. Nem tapasztalunk valódi hajlandóságot Moszkva részéről az igazságos és fenntartható béke megteremtésére" - jelentette ki Borrell.

Azt is elmondta, hogy az EU már dolgozik az ENSZ-szel közösen a háborús bűnökért való felelősségre vonás mechanizmusain és az együttműködés középpontjában a Nemzetközi Büntetőbíróság kulcsfontosságú szerepének megőrzése áll. Felhívta a figyelmet, hogy az uniós tagállamok az elszámoltatás első lépéseként nagymértékben támogatják nemzetközi ügyészség létrehozását Hágában.

Borrell kitért az orosz földgázra és kőolajra vonatkozó uniós szankciókra is. Véleménye szerint "nagy csapást jelent az ország pénzügyi stabilitására", hogy az orosz olajat hordónként 40 euróért, áron alul, közel 50 százalékos kedvezménnyel adják el, főként Indiának és Kínának. Azt is mondta, hogy Németország nem blokkolja a Leopard harckocsik Ukrajnába küldését.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbán Viktor leült kávézni Novák Katalinnal, és a mai napig kikéri Varga Judit tanácsait
A miniszterelnök szavai alapján nem volt kellemes beszélgetése Novák Katalinnal a köztársasági elnök távozása után.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. május 23.


Link másolása

Orbán Viktor elárulta a Blikk kérdésére, hogy lemondásuk óta is tartja a kapcsolatot Novák Katalin volt köztársasági elnökkel és Varga Judit, egykori EP-listavezetővel. A két politikus még február 10-én távozott a közéletből a kegyelmi botrány következtében. Azóta Novák Katalin csak egy spanyol lovas iskola fotóin bukkant fel, míg Varga Judit a volt férje, Magyar Péter poltikai szerepvállalása kapcsán került újra a reflektorfénybe.

A miniszterelnököt a lap először arról kérdezte, miért élte meg villámcsapásként a két politikus távozását.

„Vannak dolgok, amelyekre föl lehet készülni, de itt egyszer csak azt láttam, hogy támadást indítottak a baloldali pártok a köztársasági elnök asszony ellen. Az volt a baj, hogy én teljesen eszköztelen voltam abban a helyzetben.

Magyarországon a köztársasági elnöki intézmény jól el van választva a mindenkori kormánytól és a mindenkori parlamenttől. Az elnökkel kapcsolatos ügyekkel foglalkozni egy érzékeny dolog és én igyekszem nem is foglalkozni velük. Van egy-két olyan ügy, amely kizárólagos elnöki hatáskör és jobb, ha a kormány abba nem ártja bele magát. Ilyen a kegyelmi ügyeknek a rendszere is.

Ilyenkor az elnöknek kell döntést hoznia. Novák elnök asszony meghozta a maga döntését és szerintem jól döntött, amikor lemondott. Én ezt csak nézni tudom, ezt a folyamatot nem szabad a kormány részéről befolyásolni.”

A lap Varga Judit lemondásáról is kérdezte a miniszterelnököt.

„Az inkább egy vezéráldozat, vagy nem is tudom mit mondjak. Az a szerencsétlen része. Novák Katalin hozott egy rossz döntést, vállalta a felelősséget – amivel nálam egyébként kiérdemelte a tiszteletet, úgy gondolom, hogy a magyar politikában nagyon kevés olyan ember van, aki egy nyilvánvalóan rossz döntést, ami nyilvánvalóan az ő felelőssége, nem magyarázni próbál, meg mismásolni, hanem beleáll és azt mondja, hogy ezt elhibáztam és az a következménye, hogy lemondok...”

Ezután árulta el a riporter kérdésére, hogy a távozásuk óta már találkozott mindkét politikussal.

„Katalinnal régebben, amikor túl volt ezen az egészen, akkor leültünk inni egy kávét. Mégiscsak, a mi politikai táborunkban vannak személyes érzelmek, nem szoktunk erről beszélni, mert nem tartozik ez a nyilvánosságra, de barátságok vannak a jobboldalon.

Nem egyszerűen munkatársak vagy kollégák, hanem barátok is vagyunk. És ezt a barátságot nem is akarom megtagadni Novák Katalinnal. Nem volt kellemes beszélgetés.

Az igazságügyi miniszter asszonnyal gyakrabban találkozom, kíváncsi vagyok a véleményére, vannak ügyek, amelyekben kifejezetten számítok a véleményére most is. Nagyon ritkán kerül Magyarországon előtérbe olyan felkészült, tapasztalattal rendelkező, európai kitekintésű politikus, mint Varga Judit, úgyhogy én igyekszem az ő tudását bekötni valahogy a saját döntéseimbe.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor: Ha Magyar Péter a „belső körökhöz” tartozott, akkor én nem
A miniszterelnök egyszer találkozott a Tisza Párt alelnökével, és akkor sem beszéltek egymással két mondatnál többet. Orbánt állítása szerint nem zavarja Varga Judit volt férjének politikai szerepvállalása.

Link másolása

Magyar Péter is szóba került a Blikk Orbán Viktorral készített videóinterjújában. A miniszterelnök előbb arról beszélt, hogy miért nevezte rémálomnak az évértékelő beszédében Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit EP-listavezető februári lemondását, majd utóbbi volt férjének színre lépésével kapcsolatban kérdezték.

„Hát arról inkább nem mondanék semmit. A szóban forgó úriembert nem ismerem, életemben két mondatnál többet nem váltottam vele és az is teljesen formális volt. Ha ő a "belső körökhöz" tartozott, akkor én nem.

Egyébként is nehezen megyek túl a politikán és nem szívesen mondok véleményt az emberekről, különösen olyanokról nem, akiket nem ismerek. Könnyű megbántani valakit, vagy igazságtalanságot elkövetni. Az biztos, hogy kicsit szokatlan, hogy az ember a saját feleségét lehallgatja és utána a vele való rögzített beszélgetést politikai célokra használja. De ez is több annál, mint amit mondani akartam. Judittal szemben a személyes érzelmeink azért erősek, mondom, barátság is van és az, hogy őt szenvedtetik vagy sanyargatják, az mindannyiunknak fáj.”

A Blikk ezután arról kérdezte Orbánt, hogy zavarja-e Magyar politikai szerepvállalása.

„Nem. Egyetlen magyar választópolgártól sem lehet eltiltani, hogy kipróbálja magát a politika világában. Az is lehet, hogy vezeti olyan meggyőződés, ami figyelemre méltó. Nem szabad túl korán ítélkezni, nem lehet tudni, miből lesz a cserebogár.

Türelem meg távlatok kellenek ahhoz, hogy valamit meg lehessen a politikában ítélni. Az zavarna, hogyha mindez a mi térfelünkön történt volna, de miután mindez tőlünk balra történik és ez az ellenzéken belüli ügyek világához tartozik, a mi világunk ettől el van teljesen zárva. Ezért nincs hozzá személyes vagy érzelmi viszonyom.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Reagált Kozák Danuta vádjaira a MOB és a sportállamtitkárság
Elítélik a megfélemlítés minden formáját. Ugyanakkor szerintük Kozák soha nem fordult hozzájuk hasonló panasszal.

Link másolása

A Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága és a Magyar Olimpiai Bizottság közös közleményt adott ki csütörtökön, reagálva Kozák Danuta vádjaira, miszerint Csipes Ferenc kajakedző verbálisan molesztálta őt. A kajak-kenu szövetség azonnal felfüggesztette Csipest és sportfegyelmi eljárást indított ellene.

„A Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága és a Magyar Olimpiai Bizottság Kozák Danuta közösségi média bejegyzéséből értesült az esetről, amelyet megdöbbenéssel fogadtunk, ugyanis

az érintett sportoló korábban ebben az ügyben sem személyesen, sem más módon nem fordult panasszal a Sportért Felelős Államtitkársághoz, illetve a Magyar Olimpiai Bizottsághoz”

– idézi a közleményt az MTI.

„A magyar sportirányítás és a MOB is elítéli a megfélemlítésnek minden formáját. Mindkét szervezet eltökélt, hogy a sportban és a sportért dolgozók számára egyaránt biztonságos körülményeket kell teremteni. A felek részéről az ajtók mindenki előtt nyitva állnak, aki bármilyen ügyben segítséget kér, vagy panaszt kíván tenni.”

– írták.

Miután értesültek Kozák posztjáról, a Sportért Felelős Államtitkárság és a MOB azonnal kapcsolatba lépett a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel és a Budapesti Honvéd Sportegyesülettel, hogy kivizsgálják az ügyet és meghozzák a szükséges intézkedéseket. A vizsgálat eredményeiről tájékoztatni fogják a sportirányítást és a MOB-ot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Átlátszó: a közútra épített kocsibeállóval zárta ki a szomszédját a saját telkéről az államtitkár
Ha a budajenői önkormányzat eladja a 3 méteres szakaszt Soltész Miklósnak, akkor a háza mögötti telek közúti kapcsolata megszűnne. Így viszont a terület értékesíthetetlenné válna.

Link másolása

Egy közútra épített kocsibeállóval zárta ki a szomszédját a saját telkéről Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke, derül ki az Átlátszó cikkéből.

Soltész a Pest megyei Budajenőn lakik, ahol néhány éve megvette a háza melletti közút nagy részét az önkormányzattól. A szomszédos telekre autóval a közút megmaradt részéről lehetne bejutni, ám az papíron csak 3 méter széles, valójában viszont egy betonozott árok teszi ki a nagy részét, így lehetetlen ott autóval bejutni.

Az államtitkár ráadásul nemrég még egy kocsibeállót is épített az általa megvett, közterület jellegét elvesztett területre, ami rálóg a maradék közútra, ezzel végképp ellehetetlenítve a hátsó telekre bejutást.

A település polgármestere néhány hete felszólította a politikust az építmény lebontására, de Soltész Miklós fellebbezett a döntés ellen, így az ügy hamarosan a kizárólag függetlenekből álló képviselőtestület elé kerül.

A hátsó telek tulajdonosa, Ráth Gábor a helyszínen panaszkodott a lap munkatársainak, hogy a telkére lehetetlen bejutni autóval.

Soltészék telkéhez 2020-ban csatoltak az utcából egy 91 négyzetméteres területet, amelyért négyzetméterenként 1650 forintot, azaz nagyjából 150 ezer forintot fizettek. A KDNP-s politikus háza melletti 9 méter széles utcarész akkor 3 méter szélesre csökkent. Idén pedig Soltész kérvényezte az önkormányzattól a maradék 3 méter széles rész megvásárlását is. A képviselő-testület azonban egyhangú döntéssel elutasította az államtitkár kérelmét „jogszabályi feltételek hiányában”.

Az indoklás szerint az út közút, ezért nem eladható, először át kéne minősíteni, majd emiatt módosítani a helyi építési szabályzatot. Másrészt a maradék 3 méter széles útszakasz eladásával az államtitkárék háza mögötti telek közúti kapcsolata megszűnne, ezért a terület értékesíthetetlenné válna, és a tulajdonos jogosan perelhetné be az önkormányzatot kártérítésért.

Az Átlátszó megkereste Soltész Miklóst kérdéseivel. Az államtitkár azt válaszolta, hogy a közútból a telkükhöz csatolt 91 négyzetméteres terület „korábban gondozatlan, gazos nyúlványa volt a településnek, ezért több mint 20 éven keresztül mi ápoltuk, mi ültettünk oda növényeket”, és az önkormányzattól vásárolták meg „az önkormányzat által kialakított és általunk elfogadott vételáron”. A lap kérdésére a politikus azt is közölte, miért szerették volna megvásárolni a maradék területet is:

„azért terveztük az önkormányzattól megvásárolni, mert megítélésünk szerint az funkció nélkülivé vált. Az említett terület ugyanis egy korábbi területrendezési térképen kialakítandó járdaként volt feltüntetve”.

A közútra kilógó kocsibeállóról Soltész Miklós azt írta, hogy az a saját területükön épült, településképi hozzájárulás alapján. Az építménnyel kapcsolatban jelenleg jogvitában állnak az önkormányzattal. A vita lezárása után, a jogerős határozatban foglaltak szerint fognak eljárni.

Link másolása
KÖVESS MINKET: