HÍREK
A Rovatból

„Megtizedelik a tanárokat” – A kirúgott pedagógusok mellett tüntettek szombat délután a Klebelsberg Központ előtt

Több ezren vettek részt az újabb megmozduláson. Az egyik most kirúgott tanár azt mondta, nem a hivatását vették le, hanem a jövőképét.

Link másolása

Szombat délutánra is tüntetést hirdetett a Tanítanék Mozgalom a Klebelsberg Központ budapesti épülete elé.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, szerdán három budapesti gimnáziumból összesen nyolc tanárt rúgtak ki, mert részt vettek polgári engedetlenségben. Az aznap estére összehívott villámtüntetésen jelentették be, hogy szombaton újra tiltakozni fognak. A demonstráción ötezren jelentek meg - írja a Mérce.

Az eseményen felszólalt Törley Katalin, aki úgy kezdte: „Van benzin? Van cukor? Van tojás? Van tanár?” Mire a tömeg válaszolt: „Nincs tanár, nincs jövő”. A pedagógus beszélt arról, hogy a céljuk, felhívni a figyelmet az oktatás válságára. Azt is megígérte, hogy a tüntetések folytatódni fognak.

A Pedagógusok Szakszervezetének képviselői többek között azt mondták:

„A szegénységet választják, azok, akik a tanári hivatást választják”.

A felszólalásuk végén pedig azt kérték, hangosan, hogy a kormány is hallja, kiáltsák: „nem félünk, nem hagyjuk, folytatjuk"

- írja a Telex a beszámolójában.

Szerintük Orbán és Pintér is szintet lépett, mert korábban azt mondták, hogy a polgári engedetlenségben résztvevőknek nem eshet baja.

„Megtizedelik a tanárokat. Random választottak ki nyolc tanárt, akit kirúgnak”

- tették hozzá. Majd azt kérték a szülőktől, hogy a sztrájknapokon ne küldjék a gyerekeket iskolába. A tanároktól pedig azt, hogy „vegyék komolyan a sztrájkot”.

Majd jövő hét csütörtökön - december 8-án - nyolc órára általános sztrájkot hirdettek. „Mindenki álljon le” - kérték. December 9-re pedig újabb tüntetést hirdettek.

Ezt követően két Karinthy-s diák szülője elmondta, hogy "Ezeket a tanárokat, akiket kirúgtak, a diákoknak szüksége van. (…) Ha kell, és most kell, a szülők finanszírozni fogják, hogy a tanárok a kirúgott tanárok taníthassanak.” Ők is ígéretet tettek: „Nem hagyjuk magukra a gyerekeinket és nem hagyjuk magukra a pedagógusainkat is. Amikor őket kirúgják, belénk is rúgnak” – mondták. Kérni fogják, hogy az elbocsátott pedagógusokat vegyék vissza: "Nem akarjuk, hogy a gyerekeink a Wikipédiáról tanuljanak meg szorozni. A tiltakozás új formáit kell választani, nem félhetünk a radikális eszközöktől sem” - tették hozzá.

Az ADOM és az EDF diákjai december 8-ra ülősztrájkot hirdettek.

Az Eötvös Gimnázium kirúgott tanára, Kapin Lilla azt mondta, hogy ő is jelezné Orbán Viktornak, hogy felmentené pozíciója alól: „Én azért harcoltam, hogy 35 év múlva emelt fővel, egy jobb oktatási rendszerben tudjak oktatni. Azért harcoltam, hogy tükörbe tudjak nézni. Tőlem nem a hivatásomat vették el, hanem a teljes magyar jövőképemet” - mondta, majd azt kérte, hogy a vidéki iskolák is „álljanak mellénk és harcoljanak velünk.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
„Ribancarcú barom, szemét erkölcsi nulla” – Orbán Viktorról kérdezték az ukrajnai Dnyipro polgármesterét, nem finomkodott
„Több ezer éve élünk itt, mi nem ez Urálon túlról másztunk elő” – nyomatékosította mondanivalóját Borisz Filatov, aki Trianont is elővette.

Link másolása

Korábban is írtunk róla, hogy nagy vihart kavart Orbán Viktor minapi kijelentése Ukrajnáról. A miniszterelnök a Mathias Corvinus Collegium (MCC) médiakonferenciáján többek között a szomszédban zajló orosz-ukrán konfliktusról is beszélt. Megfogalmazása szerint Oroszország célja most az, hogy a leigázott országot egy kormányozhatatlan ronccsá tegyék, hogy a Nyugat ne tarthasson rá igényt. A miniszterelnök szerint ez már sikerült is. „Ez most Afganisztán [...] a senki földje” – fogalmazott.

Korábban emiatt már bekérették az ukrajnai magyar nagykövetet.

Most pedig a nemrég komoly ostrom alá vett Dnyipro városának polgármestere Borisz Filatov kelt ki a magyar miniszterelnök ellen.

„Orbánnak. Oroszul. Polkorrektség nélkül. Először is, ribancarc, nem a mi földünk a senkiföldje hanem a tiétek. Több ezer éve élünk itt, mi nem az Urálon túlról másztunk elő. Másrészt pedig különösen tehetségesnek kell lenni ahhoz, hogy Romániától, Szlovákiától kezdve Szerbiáig és Ukrajnáig mindenhol utálják az embert. A trianoni békeszerződés csak büntetés volt az állatias történelmi tetteitekért. Harmadrészt a kegyetlenkedéseitek, és az a folyamatos vágy, hogy minden világháborúban a zsarnokok kedvében járjatok, történelmi páriává tettek titeket. Negyedszer pedig, milyen alávalóságra vall megbocsátani 1956-ot a szovjeteknek és utódaiknak?

Ötödször: teljes erkölcsi nullának kell lenni ahhoz, hogy az EU és a NATO szoknyája mögé bújva taposs mindenki nyakára. Kifelé a szoknya alól, és három nap alatt kisöprünk titeket, szemetek”

– fogalmazott meglehetősen kendőzetlenül a város első embere.

Hozzátette: „Barmok. Nem, nem a magyar emberek. Hanem az ott hatalmon lévők”.

(via Telex)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Bekérették a magyar nagykövetet Ukrajnában, miután Orbán Viktor Afganisztánhoz hasonlította az országot
Az ukrán külügyminisztérium szerint elfogadhatatlan, hogy a magyar miniszterelnök „senki földjének” nevezte Ukrajnát.

Link másolása

Orbán Viktor „elfogadhatlan" megjegyzései miatt az ukrán külügyminisztérium bekérette a magyar nagykövetet – írja a Reuters.

„Az ilyen kijelentések teljesen elfogadhatatlanok. Budapest továbbra is szándékosan a magyar-ukrán kapcsolatok tönkretétélére törekszik. Ezért a magyar nagykövetet bekéretjük az ukrán külügyminisztériumba egy őszinte megbeszélésre. Fenntartjuk magunknak a jogot, hogy válaszul más intézkedéseket is hozzunk"

– nyilatkozta Oleg Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, ez a bizonyos mondat csütörtökön hangzott el a miniszterelnök szájából, a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján, amin külföldi újságírók vettek részt.

Ebben többek között azt is kijelentette, hogy

nem szeretné, hogy Magyarország az unió tagja maradjon, de nincs más választása az országnak,

mert exportjának 85 százaléka az az unión belüli kereskedésből származik. De szerinte minden rossz dolog, ami Európában történt az elmúlt 30 évben, az az unió hibája.

Az orosz-ukrán háborúról pedig azt mondta, Vlagyimir Putyin célja már nem Ukrajna elfoglalása, hanem, hogy „kormányozhatatlan ronccsá tegyék” az országot. Szerinte ez már sikerült is.

„Ez most Afganisztán [...] a senki földje”

– fogalmazott.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Megszólalt a magyar külügy, miután bekérették a kijevi magyar nagykövetet, mert Orbán Viktor „senkiföldjének” nevezte Ukrajnát
A tárca szerint „a háború következménye, hogy egész országrészek válnak pusztasággá”, Magyarország ezért békét és azonnali tűzszünetet akar.

Link másolása

A háború következménye, hogy emberek ezrei halnak meg és egész országrészek válnak pusztasággá - így reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium arra, hogy az ukrán külügy bekérette a kijevi magyar nagykövetet Orbán Viktor Ukrajnáról szóló kijelentése miatt.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Orbán Viktor személyesen fogadta a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciájának vendégeit. Rod Dreher, az American Conservative című folyóirat felelős szerkesztőjének beszámolója szerint a magyar kormányfő a találkozón Ukrajna kapcsán többek között azt mondta, hogy

„ez most Afganisztán [...] a senki földje”.

Ezen az ukránok eléggé kiakadtak és bekérették a kijevi magyar nagykövetet. Az ukrán külügyminisztérium szóvivője többek között azt mondta, hogy „az ilyen kijelentések teljesen elfogadhatatlanok”, illetve hogy „Budapest továbbra is szándékosan a magyar-ukrán kapcsolatok tönkretétélére törekszik”.

Az ügyben most megszólalt a magyar külügyminisztérium is. A Mandiner megkeresésére a tárca azt írta:

„A háború következménye, hogy emberek ezrei halnak meg és egész országrészek válnak pusztasággá. Magyarország ezért akar békét és fegyverszállítások helyett azonnali tűzszünetet. Ez Magyarország világos álláspontja a háború kezdete óta. Magyarország sem szavakban sem tettekben nem kíván belekeveredni a háborúba.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Gyurcsány Orbánról: „Micsoda szörnyűség ez az ember”, Orbán az ellenzékről: Soros!
Dübörög a politikai kommunikáció, ki tudja, hol áll meg...

Link másolása

Magvas gondolatokkal jelentkezett szombaton Facebook oldalán Orbán Viktor jelenlegi és Gyurcsány Ferenc volt kormányfő is.

Orbán pénteki rádióinterjújának egy részletét posztolta, drámai videó kíséretében. Ebben arról beszél: „Nem csak a politikával foglalkozók számára, hanem szerintem minden ember számára feltűnt már az a jelenség, hogy a baloldal a legfontosabb kérdésekben és a legfontosabb nemzetközi kérdésekben különösképpen, folyamatosan olyan álláspontot képvisel, ami rossz Magyarországnak”.

Szerinte az ellenzék háború- és szankciópárti, ami rosszat tesz a hazának. Az ellenzéki pártokkülföldi támogatására utalva azt mondta, most legalább már tudjuk, hogy a baloldali pártok azért ilyenek, mert ezért fizetik őket.

Orbán Viktor arra még kíváncsi, hogy pontosan kiktől érkezett a pénz, de abban biztos, hogy Soros Györgynek köze van ehhez – akit egyébként „derék honfitársunknak” nevez.

Ugyanígy facebookozással töltötte a szombat délelőttjét Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is. Ő Orbán Viktor minapi szavaira reagált. Mint Rod Dreher amerikai konzervatív újságíró cikkéből kiderült, a miniszterelnök egy médiakonferencián arra a kérdésre, hogy szeretné-e, hogy Magyarország az Európai Unió tagja maradjon „egyértelmű nem”-mel felelt, bár hozzátette, hogy gazdaságilag nincs más választása.

Gyurcsány úgy fogalmaz:

„Magyarország vagy európai marad vagy meghal – hisszük mi.”

Orbánról azt mondja: „Micsoda szörnyűség ez az ember. Mi meg nem szeretnénk, hogy ez a politikai, történelmi kalandor, egyébiránt bűnöző vezesse hazánkat. Ádáz ellenfele vagyunk. Mostantól inkább, mint bármikor.”

Ezután politikai iránytűt is megfogalmaz követőinek: „A hazafiak ma európaiak és ellenzékben vannak. Az ellenzék ezzel a rongy világgal, amit a kormányfő képvisel, szemben áll. Nincs középút. Vele vagy a hazafiakkal. Mi vagyunk az ellenzék.”

Link másolása
KÖVESS MINKET: