HÍREK

„Megsimogatta itt vagy ott fürdetés közben” – Böjte Csaba szerint nem tűnt fel a gyerekeknek a szexuális bántalmazás, ezért derült ki ilyen sokára

A szerzetes mesélt az otthonaiban történt zaklatások és bántalmazások nyilvánosságra kerüléséről, a nőkről tett, nagy vitát kiváltó megjegyzéseiről és állítólagos szeretőjéről is.

Link másolása

Interjút közölt a Válasz Online Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítójával. A kolozsvári születésű pap az utóbbi időben több problémás ügy miatt került a hírportálok címoldalaira.

Először egy otthonának nevelőjéről derült ki, hogy súlyosan bántalmazta és szexuálisan zaklatta a rá bízott fiatalokat – őt 28 évi börtönre ítélte a romániai bíróság. Majd egykori lakója számolt be róla, hogy nem foglalkoztak panaszaival, amit egy másik nevelő helytelen viselkedései miatt tett. Később a terrorizmusért elítélt (azóta már szabadon engedett) Budaházy György szabadulásáért imádkozott gyerekek társaságában, anyák napja alkalmából pedig súlyos kijelentéseket tett bántalmazott nőkről és a „női lélekről”. Az utóbbi napokban ráadásul az Amerikai Népszava hasábjain megjelent egy cikksorozat, amiben egy névtelen forrás állítólagos Messenger-üzenetek és hangfelvételek alapján azt állítja: másfél éven át a szerzetes szeretője volt.

Az interjúban Böjte kifejti: nem érzi magát teljesen felelősnek a gyerekotthonaiban történt esetek kapcsán.

„Olyan értelemben nem érzem magam felelősnek, hogy ki tudtam volna szűrni, ami történt, vagy mulasztást követem volna el”

– fogalmaz a pap. Hozzáteszi: ő személyesen soha semmit nem érzékelt abból, ami a vádak szerint az intézmények falai között történt.

A szerzetes kifejtette azt is, szerinte miért nem vették észre a gyerekek körül lévő emberek (más nevelők, tanárok, társak) a zaklatásokat. Véleménye szerint

„a gyerekek [...] olyan helyekről jönnek, ahol gyakran mindennapos a testi-lelki és szexuális bántalmazás. Úgy gondolom: nem tűnt fel nekik. Megsimogatta itt vagy ott fürdetés közben… Akkor nem tudatosult bennük, hogy mi történt. Utólag, felnőtt fejjel már igen.”

Ugyanakkor hozzátette: a román ügyészség példásan járt el az ügyben, mert a nyomozást úgy folytatták le, hogy közben az intézményben lakó gyerekeket a lehető legkisebb mértékben próbálták felzaklatni.

Ismét beszélt arról, hogy nem tud hinni Máthé-Bogár Mónikának, aki nevét és arcát vállalva mesélt arról, hogyan zaklatta egy nevelője. Szerinte nem életszerű, amit a ma már felnőtt nő mond, mert a lány egyszer négyszemközt már azt mondta neki, hogy nem történt erőszak, másrészről a megvádolt nevelő lakása és Mónika egykori szobája csupán néhány méterre voltak egymástól. Böjte szerint elképzelhetetlen az, hogy ne tűnjön fel a senkinek, mondjuk a féltékeny feleségnek, hogy a szomszédban rendszeresen erőszakolnak egy lányt. Harmadrészt állítólag Mónika egykori barátnője egy levélben megírta Böjtének, hogy „felháborító, amit Mónika mond, mert nem bántalmazták őket a nevelők”.

„Amikor visszakérdeztem, hogy volt-e erőszak, azt mondta: Jancsinak volt egy »deréksimogató« szokása, de erőszak nem volt.

Rákérdeztem, hogy Jancsi felesége, Kata tényleg kínozta-e őket. Azt írja, ez is hazugság: Kata valóban féltékeny volt és »csúf volt a szája«, de nem tépte őket, ahogy a sajtóban megjelent” – fejtette ki álláspontját Böjte Csaba.

Szóba került sokat vitatott anyák napi állítása is, ami alapján úgy tűnt, azt szorgalmazza, hogy a bántalmazott nők bocsássanak meg uraiknak, és térjenek vissza a családhoz. És bár az interjúban kifejtette, hogy nem lehet minden bűnt, verést, erőszakot megbocsátani, „keresztényként én hiszek a kiengesztelődésben, a bűnbocsánatban, az újrakezdésben” – fogalmazott.

A beszélgetés végén szóba került az állítólagos szerető ügye is, amit Böjte úgy kommentált

„bosszúhadjáratról van szó, ami már három-négy éve tart.”

„Ez a hölgy nálunk volt önkéntes, vezető akart lenni, annak nem volt alkalmas, úgyhogy elküldtük” – tette hozzá Böjte Csaba.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Napokon belül a második világháborút idéző „teljes mozgósítás” jöhet Oroszországban
Vlagyimir Putyin teljes mozgósításra készülhet. Szakértők szerint könnyen elképzelhető az ukrajnai konfliktus eszkalációja.

Link másolása

Szakértők attól tartanak, hogy a keddi kijevi légicsapás és a moszkvai dróntámadás könnyen a háború eszkalációjához vezethetnek, írja a Daily Star. Egy elemző szerint Oroszország az elmúlt napok eseményei alapján lassan a „teljes mozgósítás” felé sodródik.

Kedden mindkét ország fővárosát támadás érte. A moszkvai lakóépületekbe azután csapódtak drónok, hogy néhány hete a Kremlt vették célba hasonló módon. Kijev tagadja, hogy köze lenne a támadásokhoz, miközben az ukrán fővárosra az oroszok mértek légicsapást.

Katonai szakértők szerint egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy Oroszország egy false flag, vagyis hamis zászlós hadművelet keretében saját maga indított támadást Moszkva ellen ukrán akciónak álcázva, hogy így teremtsen alapot a konfliktus kiszélesítésére.

Azonban erre sincs egyelőre megdönthetetlen bizonyíték.

Igor Szusko, a Winds of Change Research Group nonprofit agytröszt kutatója egy FSZB-forrásra hivatkozva azt írta a Twitteren, hogy Oroszország teljes mozgósítás bejelentésére készülhet a következő napokban.

„Ha ez igaz, akkor a ma reggeli dróntámadások Moszkva ellen, amelyek többségét a jelek szerint a légvédelem lelőtte, nagyon is lehet, hogy Putyin hamis zászlós hadművelete” – írta Szusko. Ugyanakkor akadnak olyan források is, melyek szerint a Moszkvát támadó drónokat az ukrán hadsereg indíthatta.

A tavaly ősszel már szolgálatba állított 300 ezer katonán felül a következő mozgósítási hullámban még több embert küldhetnek a háborús övezetbe.

Bár a „teljes mozgósítás” meghatározása nem egyértelmű, a „részleges mozgósítással” összehasonlítva a nyelvhasználat komoly aggodalmakat vet fel a konfliktus eszkalálódásával kapcsolatban.

Oroszország elődjéhez köthető a történelem legnagyobb mozgósítása. A Szovjetunió 34 millió embert sorozott be a második világháborúban, amikor a náci Németország ellen indult hadba.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Itt a végleges bejelentés a jövő évi nyugdíjakról
Kiderült többek között az is, hogy a 2024-es költségvetésben mennyit szán a kormány az egészségügyre és a családok támogatására.

Link másolása

Varga Mihály pénzügyminiszter kedden hivatalosan is beterjesztette a parlamentnek a 2024-es költségvetést, melynek fókuszában szavai szerint a rezsivédelem és a honvédelem megerősítése áll.

A pénzügyminiszter az Országházban úgy fogalmazott, háborús időkben kiemelten fontos a stabilitás és a tervezhetőség, ezért a 9 éve bevezetett gyakorlat szerint még nyáron az parlament elé terjesztették a következő évi költségvetést.

Az elektronikusan benyújtott törvényjavaslat már elérhető az országgyűlés honlapján.

Hozzátette, a jövő évi büdzsé garantálja Magyarország biztonságát, és megvédi a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket, valamint a rezsicsökkentést.

Varga Mihály bejelentette:

év elején 6 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, miközben 2024-ben lesz 13. havi nyugdíj és nyugdíjprémium is.

Hozzátette, jövőre 6542 milliárd forint lesz a nyugellátások összege, ami 392 milliárd forinttal több, mint idén.

A családtámogatásokról szólva azt mondta,

megmarad a 4 gyermekes édesanyák szja-mentessége és a 25 év alattiak adómentessége is.

Összesen 3307 milliárd forint áll rendelkezésre a családok támogatására. 1360 milliárd forint lesz a Rezsivédelmi Alap összege, ez segíti a családok, az állami szervek és a vállalatok energiakifizetéseit.

Az egészségügyre 3225 milliárd forintot fordítanak, ez 424 milliárd forinttal több, mint 2023-ban.

Varga Mihály közölte: megkezdik az extraprofitadók kivezetését, ez egyelőre a bankok, a gyógyszergyártók és az energiaszolgáltató cégek esetében történik meg.

Tartalékot is képez a kormány, ez 220 milliárd forintot tesz ki.

A pénzügyminiszter azt mondta, az uniós források megérkezésével 20 százalékos lehet a pedagógusok béremelésének mértéke. Hozzátette, 2024 tavaszától az egészségügyi szakdolgozók bére eléri majd az orvosok átlagbérének 37 százalékát. Emellett a honvédek, rendőrök fizetésemelését, valamint a még nem ismert minimálbér- és garantáltbérminimum-emelés fedezetét is biztosítja a költségvetés.

Forrás: Blikk, MTI


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Orbán elárulta, hogy ünnepli a 60. születésnapját
A miniszterelnök szerint ez is csak egy munkanap. Azonban van egy dolog, ami soha nem maradhat el a születésnapján.

Link másolása

Május 31-én tölti be 60. életévét Orbán Viktor. A kormányfő most azt is elárulta, mivel tölti a születésnapját.

A Blikk arról ír: bár voltak olyan kezdeményezések, hogy Orbánt a vezető politikusok, valamint a gazdasági élet prominensei egy zártkörű eseményen köszöntsék fel, mégsem lesz ilyen esemény. Sőt, Orbán még a családtagjaival sem tud leülni ünnepelni szerdán.

„Köszönöm az érdeklődést, a jókívánságokat. Ám ez is csak egy munkanap. Egy dolog azonban nem maradhat el: mint minden évben ezen a napon, most is meglátogatom majd az édesanyámat”

– mondta Orbán Viktor a lapnak.

Május 31-én a miniszterelnöknek hivatalos találkozói lesznek a Karmelita kolostorban. Este pedig a Puskás Arénában fogja megnézni az AS Roma-Sevilla Európaliga-döntőt, ahol az Európai Labdarúgó-szövetség prominenseivel is tárgyal majd.

A Blikk úgy tudja, hogy a feleségével, valamint gyerekeivel és unokáival majd csak a hét végén fog ünnepelni.

(Forrás: Blikk)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Sátrat vertek a diákok a Sándor-palotánál, napokig fognak tiltakozni Novák Katalin hivatala előtt
Azt akarják elérni, hogy a köztársasági elnök ne írja alá a státusztörvényt. Holnap Orbán születésnapját is „megünneplik”.

Link másolása

Tiltakozásba kezdtek az Egységes Diákfront aktivistái kedd délután a köztársasági elnök hivatalánál, a Sándor-palotánál. Azt akarják elérni, hogy Novák Katalin ne írja alá a státusztörvényt, a terveik szerint napokig maradnak a téren.

Az esemény Facebook-oldalán a szervezők azt írták, hogy

„a státusztörvény nem tárgyalási alap, az oktatás fejlesztését új alapokra kell helyezni, aminek kidolgozásában közösen kell részt venni a szakszervezeteknek, a diákszervezeteknek, a civilszervezeteknek és a Belügyminisztériumnak”.

A diákok egy sátrat is felállítottak a téren, ahol váltásban fognak majd virrasztani, és programokkal is készülnek. Az Egységes Diákfront egyik képviselője az Indexnek azt mondta, hogy „holnap különleges nap lesz, megünnepeljük doktor miniszterelnök úr szülinapját”.

Sőt, úgy tűnik

ajándékkal is készülnek a kormányfőnek: egy babérkoszorúval, közepén egy munkavédelmi sisakkal, ami az építési területként lezárt szakaszt szimbolizálja.

Az eseményen megjelent Gelencsér Ferenc, a Momentum Mozgalom elnöke, és Bedő Dávid, a párt országgyűlési képviselője is.

(Forrás: Index)


Link másolása
KÖVESS MINKET: