HÍREK

Megrövidíti az állam a nyugdíjasokat, a legtöbben kevesebbet kapnak vissza, mint amit befizettek utánuk

Átlagosan 20 milliót nem kell kifizetnie nyugdíjként a járulékokból befolyt összegből egy emberre vetítve az államnak. 84 évig kell élnünk, hogy pozitívba forduljon a mérleg.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2023. április 09.


Link másolása

Nyugdíjas Parlament elnöke, Karácsony Mihály nem igaz az, hogy a nyugdíjkassza nem bírja már a kiadásokat. Úgy számol, hogy nagy átlagban több a befizetés, mint amennyit nyugdíjra költenek.

A 24.hu szerint havonta mintegy 478 milliárd forint a költségvetés nyugdíjcélú bevétele, az öregségi nyugdíjak ebből mintegy 415 milliárd forint kiadást jelentenek, ez azt jelenti, hogy havi 63 milliárd forinttal több a nyugdíjcélú bevétel, mint a kiadás. Ha az összes nyugdíjszerű ellátást is ebből a bevételből fizetik, akkor is csak 463 milliárd forint a havi kiadás, vagyis 15 milliárd forint marad az államnál.

Karácsony 38 év szolgálati időből és havi 102 ezer forint nyugdíjcélú befizetésből indult ki, ez azt jelenti, hogy mai értéken véve fejenként átlagban 46,5 millió forintot fizet be mindenki a nyugdíjkasszába.

Ebből mindössze 26,6 millió forint lehet, amennyit mai értéken átlagban visszakaphatnak a nyugdíjasok, vagyis mintegy 20 millió forintos mínuszban vannak.

Ha átlagnyugdíjat veszük, felmerül a kérdés, hogy meddig kell élnünk, hogy ne veszítsünk.

Nos, az a rossz hír, hogy 84 évig kell élnünk, hogy nyerjünk a nyugdíjon. Vagyis aki ennél tovább él, az átlagban többet kaphat vissza nyugdíjként, mint amennyi befolyhatott utána a nyugdíjkasszába.

A számok azt mutatják, hogy a nyugdíjasok több mint 88 százaléka kevesebbet kaphatott nyugdíjként, mint amennyi befolyt utána az állami költségvetésbe.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Török Gábor: „Alábecsültem Orbán Viktort”
A politikai elemző reagált arra, hogy a kormánypárt Sulyok Tamást jelölte a köztársasági elnöki posztra.

Link másolása

Mint megírtuk, Novák Katalin helyére Sulyok Tamást jelölte a kormánypárt.

A hírre reagálva Török Gábor politikai elemző a közösségi oldalán azt írta:

"Alábecsültem Orbán Viktort. Vagy a helyzet kritikusságát. A miniszterelnök eddigi négy választása közül messze a mai áll a legközelebb az alkotmány szelleméhez. Még inkább: ez a mai esélyes csak arra, hogy megfeleljen annak. Kevés rá az esély, de az ellenzéki pártok helyében megfontolnám, hogy támogassák Sulyok Tamást".

Az ellenzék is megszólalt, miután Kocsis Máté ismertette Orbán Viktor javasltát.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Megszólalt Sulyok Tamás a köztársaságielnök-jelöléséről
Az Alkotmánybíróság elnöke közleményt adott ki, amelyben megírta, mit gondol, és a jelölést is elfogadta.

Link másolása

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke közleményt adott ki a köztársaságielnök-jelöltsége kapcsán. Azt írja:

"Az Alkotmánybíróság elnökeként ért a megtisztelő jelölés az államfői hivatal betöltésére. Ahogyan jogászként, úgy köztársasági elnökként is elsősorban a jog alapvető értékeit szem előtt tartva tudom a köz javát szolgálni és a nemzet egységét kifejezni. A köztársaságielnök-jelölést tisztelettel megköszönöm, a jelöltséget elfogadom".


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Meghalt Gyúró Mónika, többszörös magyar bajnok úszó, a Verrasztó testvérek édesanyja
Verrasztó Dávid és Verrasztó Evelyn olimpikon úszók édesanyja 54 éves volt.

Link másolása

Gyászol a magyar úszósport: 54 esztendős korában elhunyt Gyúró Mónika, többszörös magyar bajnok, egykori válogatott versenyzőnk – akit a sportrajongók elsősorban Verrasztó Dávid és Evelyn odaadó édesanyjaként ismertek - írja a Magyar Úszó Szövetség - Magyar úszóválogatott a közösségi oldalán.

Gyúró Mónika az 1980-as évek egyik reménysége volt. Ifjúsági Eb-n szerzett érmet, és 14 évesen ott volt a római Európa-bajnokságon a felnőttek között. Legjobb eredménye az 5. hely volt Szófiában 800 méter gyorson. kamaszként több magyar felnőtt bajnoki aranyérmet is szerzett. Széchy Tamás egyik tanítványa volt. 1986-ban szerepelt a világbajnokságon is.

Házasságot kötött az olimpiai ezüstérmes, világbajnok Verrasztó Zoltánnal, és bár célul tűzte ki a szöuli olimpiát, de addigra megszületett fia Dávid, majd Evelyn.

Lánya egy szívszorító fotóval búcsúzik édesanyjától.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Sulyok Tamás öt ingatlanban résztulajdonos és 65 millió forintnyi megtakarítása van
Az államfőjelölt friss vagyonbevallása szerint a különféle megtakarítások mellett szegedi és budapesti lakásban, szántóban, üdölőtanyában és üdülőben van tulajdonrésze.

Link másolása

Sulyok Tamás Alkotmánybíróság elnök a pozíciója miatt évente köteles vagyonnyilatkozatot tenni. A legfrissebb, idei dokumentuma szerint öt ingatlanja és 65 millió forintnyi megtakarítása van - írja a Telex.

A köztársasági elnöknek jelölt 67 éves jogász bevallása szerint négy ingatlan felének a tulajdonosa. Van egy 45 és egy 117 négyzetméteres szegedi társasházi lakás, egy 3223 négyzetméteres domaszéki szántó, rajta egy 60 négyzetméteres üdülőtanya, egy 90 négyzetméteres balatonkenesei családi házas üdülő fele, és 1223/10000-ed részben tulajdonos egy 72 négyzetméteres II. kerületi budapesti lakásban.

Értékpapírral is rendelkezik, többféle formában van megtakarítása, állampapírban, a nyugdíj-előtakarékossági számlán és kötvényben, összesen 65 millió forintnyi összeggel rendelkezik.

Tartozása nincs, de 8 millió forintos hitelintézeti számlakövetelés áll fenn vele szemben.

A jelenlegi Alkotmánybírósági munkája mellett és ügyvédi irodában is dolgozik, ahol a bevallása szerint 3. jövedelmi kategóriában van (bruttó 500 001 és 1 millió forint közötti összeget keres havonta).


Link másolása
KÖVESS MINKET: