hirdetés

HÍREK

Megrohamozták az igénylők a bankokat: akár fél év alatt is kimerülhet a zöld hitelekre szánt keret

Sokan más lakáskölcsönnel együtt veszik fel a zöld hitelt, és akár az építési, vásárlási terveiket is módosítják ennek érdekében - derül ki a Bank360.hu összesítéséből.

Link másolása

hirdetés

Október 4-én startolt el a Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon Programja, mellyel energiatakarékos új ingatlanok építésére és vásárlására lehet akár 70 millió forintos lakáskölcsönt felvenni a piaci hiteleknél jóval olcsóbban, legfeljebb 2,5 százalékos kamattal.

Az MNB által refinanszírozott konstrukciót nyújtó pénzintézetek közlései szerint a folyamatban lévő zöld hitel ügyletek volumene több banknál már egy hónap után meghaladta a 15 milliárd forintot.

Az sem ritka, hogy már folyamatban lévő lakáscélt módosítanak csak azért, hogy igénybe tudják venni a kedvezményes zöld hitelt.

A Bank360.hu elemzőinek öt nagybank nyilatkozott az első hetek tapasztalatairól.

A CIB Banknál október elején indult el a Zöld Otthon hitelprogram, azóta a teljes lakáscélú befogadások több mint 10 százaléka zöld hitel. A CIB-nél tíz ügyfélből négyen kamatmentes otthonteremtési kölcsönt is igényelnek a Zöld Otthon hitel mellé. Az átlagos igényelt zöld hitelösszeg meghaladja a 30 millió forintot, az emellé, ugyanarra a célra igényelt 0 százalékos kamatú otthonteremtési kamattámogatott hitel átlagos összege pedig 12 millió forintra tehető. A CIB Banknál jelenleg a zöld hitel csak új ingatlan vásárlására érhető el, 2022 első negyedévében viszont már építési hitelcélra is fel lehet venni.

Az Erste Bank a program indulása óta mintegy 200 hitelkérelmet fogadott be, összesen 4 milliárd forintot meghaladó értékben, de csaknem 18 milliárd forintnyi ügylet van összesen folyamatban. A piaci zöldhitel esetében az átlagos hitelösszeg 30 millió forint, míg a zöld otthonteremtési hitelnél 12 millió forint, az ügyfelek mintegy 60 százaléka mindkét terméket igényelte. Az ügyfelek 60 százaléka építési célra igényelte a hitelt, a vásárlások aránya 40 százalék.

hirdetés

Az OTP Bank már az indulás óta jelentős érdeklődést tapasztal az ügyfelek részéről, a hitelintézethez a válaszadásig 18 milliárd forint értékben érkezett be zöld hitel igénylés. Sokan a kamattámogatott Zöld CSOK igénybevételével szeretnék megvalósítani lakhatási céljaikat, arányuk körülbelül kétharmadra tehető. Az igénylők egy része kifejezetten a Zöld Otthon Program hatására módosította az építési tervet, hogy megfeleljenek az energetikai elvárásoknak.

A Takarékbanknál az első hónapban ötmilliárd forintnyi hitelt igényeltek az ügyfelek, közülük sokan a családi otthonteremtési kedvezménnyel együtt. Új lakás vásárlására 40 százalék, építésre 60 százalék tervezi költeni a felvett kölcsönt - az átlagosan igényelt hitelösszeg 20,27 millió forint.

Az UniCredit Bank a válaszadás pillanatáig közel 350 millió forint értékben fogadott be hiteligénylést. Az igényelt zöld hitelek 85 százalékát építésre, 15 százalékát új lakás vásárlására kívánják fordítani a bank ügyfelei. A zöld hitel igénylések mintegy 40 százalékához pedig kamatmentes otthonteremtési kölcsön is kapcsolódik.

A nagyobb bankok visszajelzései alapján csak az első hónapban több mint 40 milliárd forintnyi zöld hitel iránt adtak le igénylést az ügyfelek, ami a 200 milliárd forintos keret 20 százalékának felel meg. A pontos folyósítási adatokra értelemszerűen még várnunk kell, azonban

ha a program iránt továbbra is ekkora marad az érdeklődés, akkor a hitelkeret akár fél éven belül is kimerülhet. A keret bővítéséről a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hozhat döntést.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Kitoloncolták Ausztráliából Novak Djokovicot, már fel is szállt egy Dubajba tartó gépre
Nemcsak az idei versenyen nem vehet részt, valószínűleg az országba sem léphet be három évig.

Link másolása

hirdetés

Kitoloncolták Ausztráliából Novak Djokovicot, miután az ausztrál szövetségi bíróság magyar idő szerint vasárnap reggel elutasította a fellebbezését. A szerb teniszező a Reuters szerint már fel is szállt egy Dubajba tartó repülőre, amivel elhagyja az országot.

A szerb sportoló ügye tíz napon át húzódott, miután kiderült, hogy koronavírus elleni oltás hiányában is engedték volna játszani az év első Grand Slam tornáján, az Australian Openen, de az ország hatóságai a határon feltartóztatták. Ezután egy hotelszobában várta a bíróság döntését, miközben kiderült, hogy állítólagos koronavírus-fertőzése idején maszk nélkül járt emberek, köztük egy csapat gyerek közé is.

A szövetségi bíróság döntése értelmében nem vehet részt a hétfőn kezdődő Australian Openen, sőt három évig nem léphet be az országba sem. Az ítélet ellen további fellebbezésnek nincs helye.

Az indoklás szerint Djokovic oltatlansága miatt járványügyi kockázatot jelent. A teniszező ügyvédjei szerint azonban az érvelés hibás és "logikátlan". A szerb játékos a döntésről azt mondta, rendkívül csalódott a bíróság döntése miatt, de elfogadja azt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A kormánypárti Nézőpont intézet elemzője megállapította, hogy az ellenzék kritizálja a kormányt
Rotyis Bálint szerint az emberek érdekeire sincsenek tekintettel a baloldali pártok, szemben a Fidesszel.
MTI - szmo.hu
2022. január 16.


Link másolása

hirdetés

Az ellenzék mindig az ellenkezőjét képviseli annak, amit a kormány tesz, tekintet nélkül arra, hogy mi szolgálja az emberek érdekeit – mondta el a Nézőpont Intézet elemzője vasárnap, az M1 aktuális csatornán nyilatkozva.

Rotyis Bálint hangsúlyozta, a „baloldal vezető politikusa, Gyurcsány Ferenc nem vizsgálta felül 2010 előtti politikáját”, így nincs ok feltételezni, hogy hatalomra kerülése esetén az újra ne az adóemelésekről, „újabb sarcokról”, az állami szféra visszaszorításáról és a piaci szféra megerősítéséről szólna.

Kiemelte, Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének korábbi mondatai alapján a baloldal nem ért egyet a rezsicsökkentés intézményével, továbbá a baloldal üzletként tekint az egészségügyre, ami egyértelműen árnövekedéshez, az állami biztonság visszaszorításához vezetne.

Egy felelős ellenzéktől a kritikák mellett elvárható lenne, hogy amit tesz, azt "okosan tegye" – fogalmazott Rotyis Bálint, aláhúzva, hogy az ellenzék ezzel szemben mindig csak az ellenkezőjét képviseli annak, amit a kormány képvisel. Az elemző példaként említette erre a rezsicsökkentés, valamint az üzemanyagok és az alapvető élelmiszerek árstopjának bevezetését. Azt mondta,

az ellenzék nem mérlegelte, hogy milliók járnak jól ezekkel az intézkedésekkel, hanem csak mindenképpen ellent akartak mondani az Orbán-kormánynak.

Ebben pedig van egy verseny az ellenzéken belül: minden párt próbálja minél erősebben kritizálni a kabinet döntéseit, miközben nem veszik figyelembe, hogy számos kormányzati intézkedés a baloldali szavazók tetszését is elnyerte - vélekedett Rotyis.

hirdetés

Az elemző szerint a rezsicsökkentés mellett ilyen lépések voltak például a kormány családtámogatási intézkedései is. Kiemelte,

a Fidesz azért is vezetheti már több mint egy évtizede a pártok versenyét, mert ha a kormánypártok látnak egy problémát - legyen az akár nemzetközi méretű -, mindig megpróbáltak az emberek érdekeit szolgáló választ találni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Beárazta az Unibet Márki-Zay győzelmét: háromszoros pénzt fizetnek érte
Azaz nem látnak túlzottan sok esélyt az egyesült ellenzék választási sikerére.

Link másolása

hirdetés

Egy fogadóirodánál megjelent a magyar választás az események között, amelyekre fogadni lehet – szúrta ki a hvg.hu a Taktikaiszavazás.hu Facebook-oldalán.

Az Unibet oldalán 1,25-szörös pénzt fizetnek Orbán Viktor miniszterelnökké választása esetén, míg Márki-Zay Péter győzelme 3-szoros pénzt ér.

Matematikailag ez azt jelenti, hogy a fogadóiroda 72%-os valószínűséget feltételez a Fidesz győzelmére, és 28%-ot az ellenzékére.

A poszt szerint ez nagyjából összhangban van a mostani felmérések adataival.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Kötelező lesz az oltás a 18 éven felülieknek Ausztriában – itt vannak a részletek
Akár 1,3 milliós büntetést is kaphat, aki nem veszi fel a vakcinát. Szombaton több tízezren tiltakoztak Bécsben az intézkedés ellen.

Link másolása

hirdetés

Vasárnap benyújtotta az osztrák kormány a kötelező koronavírus elleni oltásról szóló törvényjavaslatot – írja az rtl.hu a Kronen Zeitung cikke alapján.

A javaslat szerint

  • a védőoltás 18 éven felülieknek lesz kötelező. A kötelezettség nem vonatkozik a várandós nőkre, illetve azokra, akik az elmúlt 180 nap során felépültek, valamint az egészségügyi okokból nem beoltható személyekre.
  • Március 16-tól ellenőrzik, hogy mindenki beoltotta-e magát. A maximális büntetés mértéke 600 euró (kb. 214 ezer forint) rövidített eljárásban, de rendes eljárásban ez akár 3600 euró (kb. 1,3 millió forint) is lehet.
  • Két héttel a büntetésről szóló végzés kiadása után az érintettek utólagos oltással mentesülhetnek a pénzbüntetés alól.
Karl Nehammer szövetségi kancellár a mai sajtótájékoztatón arról beszélt, nem az oltottak és oltatlanok harcáról és nem is diszkriminációról van szó, hanem arról, "amit a tudósok mondanak, nevezetesen, hogy az oltás nyújtja a legjobb védelmet".

Szombaton több tízezren tiltakoztak Bécsben a kötelező oltás ellen. A törvény februártól lép életbe, a javaslat elfogadásához egyszerű többség szükséges, amellyel a kormányzó Zöldek és az Osztrák Néppárt (ÖVP) rendelkeznek. A javaslatról csütörtökön szavaznak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: