hirdetés

HÍREK

Megjelentek a legfontosabb részletek az iskolák és az óvodák bezárásáról

A gyerekfelügyeletet nem, de az étkeztetést, bizonyos esetekben pedig a kollégiumi lakhatást és a sporttevékenységeket is biztosítják.
Fotó: Markus Trier / Pixabay - szmo.hu
2021. március 05.

hirdetés

Mint arról a csütörtöki kormányinfó után mi is beszámoltunk, a kormány március 8-tól a köznevelési intézményekben is új intézkedéseket vezet be.

Az illetékesek sajtóközleménye szerint az óvodákban rendkívüli szünet lesz, a rendkívüli szünet utáni első munkanap 2021. április 7.

Az iskolákban március 31-ig a nevelés-oktatás tantermen kívüli, digitális munkarendben zajlik majd, az ezt követő tavaszi szünet utáni első tanítási nap ugyancsak 2021. április 7.

Az intézkedésekről minden köznevelési intézmény tájékoztatást kapott.

A tantermen kívüli, digitális munkarendet a már meglévő tapasztalatok szerint, az Oktatási Hivatal honlapján közzétett módszertani ajánlás figyelembe vételével kell megszervezni, ehhez a digitális tananyagok, a Digitális Kollaborációs Tér és egyéb platformok rendelkezésre állnak. Ahol az eszközellátás a tanulók számára nem biztosított, ott arra kérték az iskolákat, hogy adják ki a szükséges eszközöket.

Az óvodák, iskolák nem biztosítanak gyermekfelügyeletet annak érdekében, hogy radikálisan csökkenjen a további fertőzés lehetősége. A gyermekek, tanulók étkeztetését viszont biztosítani kell a már korábban kipróbált és bevált rendelkezések szerint elvitellel vagy kiszállítással.

hirdetés

Az idei május-júniusi érettségi vizsgákra, valamint a szakmai vizsgákra történő felkészülés céljából – az intézményvezető döntése alapján –

egyéni és kiscsoportos konzultációk, gyakorlati foglalkozások megszervezése az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartása mellett a tantermen kívüli, digitális munkarend ideje alatt is lehetséges.

A kollégiumokban az eltérő munkarend időszakában engedélyezhet lakhatást az intézményvezető az érettségiző, továbbá azon tanuló számára, akinek különös méltánylást érdemlő személyi körülményei ezt indokolják.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

A kínaiak elismerték, hogy vakcináik „hatékonysági foka nem túl magas”, ezért kombinálnák az oltóanyagokat

A kijelentésben igazán az megdöbbentő, hogy a kínai egészségügy egyik vezető tisztségviselője mondta.
Fotó: Wikipedia (Ministerio de Defensa del Perú) - szmo.hu
2021. április 11.

hirdetés

A kínai betegségvédelmi és megelőzési központ vezetője maga jelentette ki, hogy vakcináik mégsem olyan hatékonyak, ahogy azt eddig állították - írja az AP.

Gao Fu szombaton Csengtu városában vett részt egy konferencián, ahol azt mondta:

a kínai vakcinák "hatékonysági foka nem túl magas."

Az igazgató külön nem tért ki arra, hogy konkrétan mely kínai gyártók vakcináiról beszél - így a Magyarországon használt Sinopharm neve sem hangzott el. Arra viszont igen, hogy

jelenleg is hivatalos megfontolás alatt áll a különböző vakcinák mixelésének gondolata, ezáltal növelnék hatékonyságukat.

Ezzel kapcsolatban nem osztott meg bővebb információkat, ám utalt az mRNS vakcinákra, amelynek úttörő jellegét méltatta, egyben elmondta, hogy a kínaiak sem hagyhatják figyelmen kívül az új vakcinatípus előnyeit. A kínai vakcinák ugyanis a hagyományos oltások közé tartoznak - egy inaktivált SARS-CoV-2 vírusokat tartalmazó elegyet adnak be.

Mindez azért is érdekes, mert Gao korábban nem nyilatkozott túl biztatóakat az mRNS-alapú vakcinákról: decemberben például még aggodalmát fejezte ki a nyugati oltások mellékhatásaival kapcsolatban.

A kínai állami média és a kínai tudományos blogok zöme is azon volt, hogy megkérdőjelezzék a Pfizer-vakcina hatékonyságát.

hirdetés

A szakértők szerint a különböző vakcinák keverése növelheti a hatékonysági fokát. Ennek érdekében jelenleg is folynak világszerte a kísérletek és tesztelések, ezek közül a legnagyobb figyelem a brit tudósokra irányul:

egy kutatócsoport jelenleg is azon dolgozik, hogy a Pfizer és az AstraZeneca vakcináit hogyan kombinálják össze a lehető legmagasabb hatékonysági fok eléréséhez.

Kínában a beadott oltások száma lassan eléri a 100 milliót: április elejére 34 millióan kapták meg a vakcina mindkét adagját, 65 millióan az elsőt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Fekete-Győr közös videót szeretne Orbánnal, amiben oltásra buzdíthatnák az embereket

A Momentum miniszterelnök-jelöltje szerint ez most a legnagyobb, közös nemzeti ügyünk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 11.

hirdetés

„A magyarság legfontosabb ügye most az, hogy mindannyian be legyünk oltva és biztonságban legyünk. Ez nem pártpolitika. Szükségünk van összefogásra az oltások érdekében” – mondta Fekete-Győr András vasárnapi Facebook-videójában.

A felvétellel Orbánnak is üzent:

A Momentum miniszterelnök-jelöltjeként arra szólítom fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy közös videóban álljunk ki amellett, hogy minden magyar oltsa be magát! Ha fontos a kormánynak az oltási hajlandóság növelése, csináljunk úgy, mint egy normális, nyugati országban: politikai háborúzás helyett ösztönözzünk közösen a védőoltások beadására.

Fekete-Győr hozzátette, az oltásra regisztráltak száma még mindig 4 millió alatt van, miközben a halálos áldozatok száma naponta több százzal nő. „Nincs most ennél fontosabb nemzeti ügy. Tegyük félre a pártpolitikát, és mentsük meg közösen több ezer magyar életét” - fogalmazott.

Fekete-Győr András videója:

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Reagált a kormány Fekete-Győr Andrásnak, aki közös oltáspárti videóra kérte fel Orbánt

Spoiler: nem támogatják az ötletet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 11.

hirdetés

A Momentum miniszterelnök-jelöltje, Fekete-Győr András vasárnap reggel arra kérte Orbán Viktort, hogy egy közös videóban álljanak ki amellett, hogy minden magyar oltsa be magát. „Ez nem pártpolitika! Szükségünk van összefogásra az oltások érdekében”- mondta Fekete-Győr.

Nem sokkal ezután a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményt adott ki a felhívásra reagálva. Az MTI OS szolgálatában megjelent nyilatkozatban azt írták:

„Akik hónapokon keresztül az oltás ellen kampányoltak és kamu videókkal járatták le a magyar mentősöket és kórházi dolgozókat, azok először kérjenek bocsánatot a magyar emberektől!”

Egyúttal felszólították a baloldalt, hogy „azonnal vonják vissza azt az országgyűlési határozatot, amelyben ötven baloldali képviselő Gyurcsány Ferenccel az élen a kínai és orosz vakcinák felhasználásának felfüggesztését követelte”.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Horvátország részben fedezné a Covid-tesztek árát a tőlük hazatérő turistáknak

A turizmusban dolgozókat pedig soron kívül beoltják. Az ország szeretné megmenteni az idegenforgalmi idényt, ezért mindent megtesznek azért, hogy a vendégek biztonságban érezzék magukat.
MTI, nyitókép forrása: YouTube - szmo.hu
2021. április 11.

hirdetés

A horvát idegenforgalmi minisztérium

részben fedezné a koronavírustesztek árát azoknak a turistáknak, akiknek hazatéréskor negatív tesztet kell felmutatniuk a határon

- mondta Nikolina Brnjac tárcavezető vasárnap az RTL horvát kereskedelmi televíziónak adott interjújában.

Erre egyelőre húszmillió kunát (942 millió forint) különített el a tárca - mondta Brnjac, hozzátéve: tisztában vannak azzal, hogy a családoknak ez pluszköltséget jelent.

Horvátországban nemrég hatósági árat szabtak a PCR-teszteknek és az antigén gyorsteszteknek. Előbbi ötszáz kunába (23,5 ezer forint), utóbbi kétszáz kunába (9423 forint) kerül. Arra, hogy pontosan mennyivel járulna hozzá a minisztérium a tesztek költségéhez, Brnjac azt mondta, erről még egyeztetnek a horvát közegészségügyi intézettel. Nyomatékosította, hogy az olcsóbb tesztek csak a turisták számára lesznek elérhetőek. Azt, hogy ki turista, a napi adatokat mutató horvát e-Visitor rendszer alapján ellenőrizni tudják.

Horvátországban a turizmusból származó bevételek a hazai össztermék (GDP) közel 20 százalékát teszik ki, ezért Zágráb mindenképpen meg szeretné menteni az idegenforgalmi idényt. A tesztek finanszírozása mellett

hirdetés
arra is nagy figyelmet fordítanak, hogy a turisták biztonságban érezzék magukat az országban.

Ezért az idei év jelmondata a Safe stay in Croatia (Biztonságos tartózkodás Horvátországban).

A miniszter kifejtette, hogy

két héten belül megkezdhetik az idegenforgalmi dolgozók oltását is a koronavírus ellen. Közel hetvenezer embert oltanának be, főleg pincéreket, szakácsokat és recepciósokat, valamint a szezonmunkásokat. A nyár elejéig pedig kilencvenezer magánszállásadót is.

Bár az oltás önkéntes, a tárca abban bízik, hogy az említett szektorban tevékenykedők nagy része élni fog a lehetőséggel.

Horvátországban az elmúlt napon 1617 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 292 516-ot. Az elmúlt 24 órában 39-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19-betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 6308-ra emelkedett. Kórházban 1870 beteget ápolnak, közülük 182-en vannak lélegeztetőgépen.

Szlovéniában vasárnapra 548-cal, több mint 225 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napon hét beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 4119-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 615-en vannak kórházban, 139-en intenzív osztályon.

Az országban éjfélkor lejár a húsvéti időszakra elrendelt teljes zárlat. Így hétfőtől az iskolások és az óvodások visszatérhetnek az oktatási és nevelési intézményekbe, valamint újra nyithatnak az üzletek és a szolgáltatások.

Továbbra sem lehet azonban összejöveteleket tartani. Szigorúan tilos az esküvők, különböző rendezvények és ünnepségek rendezése. Engedélyezik azonban a vallási szertartásokat, de harminc négyzetméterre csak egy résztvevő juthat. Újra kinyitnak a könyvtárak, galériák és a múzeumok is. Tíz főig pedig - a megfelelő távolság betartása mellett - engedélyezik az olyan sportokat, ahol a sportolók közvetlenül nem érintkeznek egymással.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: