HÍREK

Megint kordont bontottak ellenzéki politikusok a Karmelitánál

Ezúttal össze is láncolták az elbontott elemeket.

Link másolása

Szerda reggel fél 9 körül megint lebontották Karmelita kolostor előtti kordont a Momentum országgyűlési képviselői és Hadházy Ákos.

A 24.hu tudósítása szerint Hadházy az esemény arról beszélt újságíróknak, hogy

a kordonbontás szimbolikus jelentőségű, azt üzeni a választóknak, hogy nem fogadják el a kormány piszkos játékszabályait és követelik, hogy a következő választás legyen valódi és tisztességes.

A független képviselő szerint, aki azt állítja, hogy a 2021 ősze óta álló kordon építkezési célú, az lenézi a magyarokat. Azt is hozzátette, hogy addig fogják újra és újra elbontani a kordont, amíg amíg végleg el nem tüntetik azokat onnan.

A politikusok ezúttal nem csak félrepakolták az elbontott kordon elemeket, hanem összeláncolták azokat, hogy ne lehessen olyan könnyen újra felállítani.

Az akció célja az volt, hogy felszabadítsák a Karmelita előtti teret, hogy az újságírók kérdezni tudjanak a kormányülésre érkező kormánypárti politikusoktól.

Az azonban végül nem derült ki, hogy volt-e szerda reggel kormányülés a Karmelitában.

Update:

Délelőtt a Telex kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt mondta, hogy

„mára nem volt tervezve kormányülés,

ellenben miniszterhelyettesi értekezlet volt, és rendben lezajlott”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Annyian haltak éhen Észak-Koreában, hogy már az elitet is a rizsföldekre küldi dolgozni Kim Dzsongun
Nemcsak az észak-koreaiak, hanem az orosz nagykövetség munkatársai is beálltak az „önkéntesek” közé.

Link másolása

A rizsföldekre küldte dolgozni az észak-koreai elitet Kim Dzsongun, miután egy év alatt háromszorosára emelkedett az éhezés miatt elhunytak száma az országban írja a Daily Star. A brutálisan elhízott diktátor kormánytisztviselőket és diákokat vezényelt Dél-Hvanghe tartományba, ami az ország egyik legfontosabb élelmiszer-előállító régiója.

A KCNA állami hírügynökség szerint az átcsoportosított munkaerőt „segítőknek” nevezte, akik „minisztériumokból, állami intézményekből és más egységekből” érkeztek a környékre.

„A tartományban minden gazdaságban szálláshelyeket alakítottak ki a fővárosból leutazó önkéntesek számára” – mondta a Daily NK-nak egy helybéli. „Azok a területek, ahol a gyorsan növő gabonát öntözik és trágyázzák, valamint a rizs palántákat ültetik át, zsúfolásig vannak önkéntesekkel” – tette hozzá.

A Rodong Sinmun észak-koreai pártlap szerint orosz diplomaták is beálltak az „önkéntesek” közé: a konzulátus dolgozóit egy Nampo város melletti zöldségfarmon fotózták le. A propagandakiadvány beszámolója alapján segítettek a föld gyomlálásában a phenjani orosz nagykövetségtől 12 kilométerre eső gazdaságban. A nagykövetség saját közösségi oldalán is megerősítette a hírt, és közölték: dolgozóik a farmról származó zöldségeket fogyasztották vacsorára.

Dél-koreai jelentések alapján a szomszédos országban a kukorica ára 60 százalékkal, míg a rizsé 30 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Egyik sem volt még ilyen drága, mióta Kim Dzsongun hatalomra került.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Hadházy: Megcsonkítottak egy 450 éves tölgyfát egy öltöző miatt
A 430 millió forint uniós támogatásból épülő tornateremhez készül öltöző Tiszakeszin. A polgármester szerint csak "egy kicsit meggallyazták" a fát.

Link másolása

Megcsonkítottak egy 450 éves tölgyfát Tiszakeszin, az iskola udvarán, mert nem fért el tőle az uniós pénzből épülő tornaterem öltözője - írja Hadházy Ákos a Facebook-oldalán.

A független országgyűlési képviselő elmondása szerint ez vagy nem tűnt fel a tervezéskor, vagy nem gondolták fontosnak, mivel a helyiek elmondása szerint nyugodtan lehetett volna a tornatermet az iskolaudvar másik részére építeni.

"Legyünk pozitívak és örüljünk legalább annak, hogy a fát nem vágták ki. Sok EU-s pénzből fizetett “zöld város programnak” (térkőlerakó versenynek) esett már áldozatul sok-sok fa. A tornaterem amúgy 430 millió forintos EU-s támogatásból épül"

- írta Hadházy a beruházásról.

A tiszakeszi polgármester egy videóban arról beszélt korábban, hogy csak "egy kicsit meggallyazták" a fát.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Több mint egymilliárdot fizetett ki Rogánnak a találmányáért egy cég 2017 óta
2021-ben a Mobilsign Kft. teljes bevételének 57 százalékát fizették ki a miniszternek, ez csökkent le tavaly 34 százalékra.

Link másolása

Jó évet zárt tavaly a Mobilsign Kft., azonban a Rogán Antalnak kifizetett „találmány hasznosítási díj” elvitte a cég teljes bevételének az egyharmadát - írja a 444.

A cég nettó árbevétele tavaly 118 millió forinttal, 839 millióra nőtt. Emellett nagyobb hasznot is hozott a vállalkozás, a 2021-es 65 millió helyett tavaly már 118 milliós pluszban zárt a cég.

Rogán egy elektronikus aláírási eljárás harmadfeltalálójaként összesen 1,1 milliárd forintot kapott a cégtől 2017 óta, ami messze meghaladja a cég adózott eredményét.

Rogán akkora összegeket vágott zsebre évről-évre, hogy az nagyon komoly nyomot hagyott a cég mérlegében is: 2021-ben például a teljes bevétel 57 százalékát fizették ki a miniszternek, ez csökkent le tavaly 34 százalékra.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Rossz hír a nyugdíjasoknak: Továbbra is bizonytalan a nyári nyugdíjemelés
Még áprilisban 3 százalékos korrekciót kértek a nyugdíjasok. A kormány továbbra sem foglalt állást a kérdésben.

Link másolása

Továbbra sem cáfolja a Pénzügyminisztérium a Népszava elmaradó nyári nyugdíjkorrekcióról szóló állítását. A lap emlékeztet: a kormány Facebook-oldalán az áll: ha a becsültnél magasabb lesz az infláció, januárig visszamenőleg jár a nyugdíjkorrekció, ahogy az elmúlt 12 évben.

A héten Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára írásban azt válaszolta Komjáthi Imre országgyűlési képviselő kérdésére: amennyiben az évközi adatok alapján a kormány azt állapítja meg, hogy 2023-ra a becsültnél magasabb lesz az éves várható infláció mértéke - januárra visszamenőleg - nyugdíjkorrekciót hajtanak végre.

A Népszava kiemeli, hogy ez azonban csak az 1997-es, máig hatályos társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény betartása lenne. Ebben azt írják, hogy „ha a fogyasztói árak növekedésének tárgyévben várható mértéke legalább 1 százalékponttal meghaladja (…) a januári emelést, (…) akkor november hónapban - január 1-jére visszamenőleges hatállyal - kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani.” A kiigazításnál pedig az év első nyolc hónapjának nyugdíjasokra vonatkozó fogyasztói árnövekedését kell figyelembe venni.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa a magas infláció miatt az évközi kiegészítő emelést sürgető levelet küldött Gulyás Gergelynek. Ebben azt kérték, hogy júniusban, de legkésőbb júliusban év elejéig visszamenőleg, rendkívüli emeléssel, legalább 3 százalékkal korrigálja a kormány az ellátások összegét.

A Népszava az erre a kérésre az államháztartásért felelős államtitkártól érkező levél alapján azt írta, hogy szinte biztosan nem lesz évközi nyugdíjemelés. Legkorábban a törvényben is előírt, a valós inflációhoz igazított, novemberi kiegészítéssel nőhet az idősek ellátása. A Pénzügyminisztérium szerint ezzel a lap valótlanságot állított, a portál szerint azonban az azóta tett közlések ezt inkább megerősítik, mintsem cáfolják.

Januárban 15 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak. A KSH adatai alapján a fogyasztói árak áprilisban 24 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a nyugdíjas infláció 25,3 százalékon állt meg.Az MNB szerint az éves szintű infláció 15 és 19,5 százalék között alakulhat, míg a kormány továbbra is egyszámjegyű pénzromlást vár az év végére. Utóbbit támasztja alá az is, hogy jövő januárra 6 százalékos nyugdíjemelést terveznek.

Link másolása
KÖVESS MINKET: